IrlandTV-bolaget RTÉ har bekräftat att Irland kommer att delta i Eurovision Song Contest 2016 men hur de kommer att utse sitt tävlingsbidrag har de ännu inte avslöjat.(Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Irlands deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1965 – deltagit 49 ggr – vunnit 7 ggr: 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 och 1996

Irlands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Playing With Numbers“, Molly Sterling “Eurosong 2015” 12:a i semi 2
2014: Heartbeat“, Can-Linn (featuring Kasey Smith) “Eurosong” (med mentorer) 12:a i semi 2
2013: Only Love Survives“, Ryan Dolan “Eurosong” (med mentorer) 26:a i finalen
2012: Waterline“, Jedward “Eurosong” (med mentorer) 19:e i finalen
2011: Lipstick“, Jedward “Eurosong” (med mentorer) 8:a i finalen
2010: It’s For You“, Niamh Kavanagh “Eurosong 2010” 23:a i finalen
2009: Et Cetera“, Sinéad Mulvey & Black Daisy “Eurosong 2009” 11:a i semi 2
2008: Irelande Douze Pointe“, Dustin the Turkey “Eurosong 2008” 15:e i semi 1

Schlagerpinglan: Även om jag egentligen tyckte att Irland skickade en ganska vacker låt till Österrike så var det tyvärr inte någon större överraskning att den inte skulle ta sig vidare till finalen. Ingen av de bidrag som tävlade i årets irländska nationella uttagning (se hela startfältet här) kändes nämligen som något garanterat final-bidrag, även om jag personligen tyckte ganska bra om “Anybody Got a Shoulder“ med Kat Mahon, “Break Me Up” med Erika Selin och “Playing with Numbers“ med Molly Sterling.

Vad gäller “Eurosong 2016“:s vara eller inte vara är jag väldigt splittrad. Å ena sidan så liknar den irländska uttagningen ingen annan och skulle därmed kunna bli en trevlig variation i uttagnings-djungeln. Å andra sidan så har de senaste två åren inte haft ett enda riktigt bra bidrag (sett ur min personliga smak-vinkel) så jag kan knappast påstå att förväntningarna är speciellt höga.

Lite konstigt är det i alla fall att vissa länder kan hitta hur många bra och intressanta låtar som helst till sina nationella uttagningar medan Irland har problem att sålla ut fem hyfsade bidrag. Kanske är det dags att se över hur urvalet görs… eller kanske satsa på EN bra låt och ge den till en internvald artist? Hur det än blir så hoppas jag på en rejäl irländsk uppryckning som resulterar i en välförtjänt finalplats 2016. 🙂

Mer om Irlands förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Irland i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Irland planerar att delta i Eurovision 2016”

 1. Micke

  Usch så tråkigt att behöva vara negativ två gånger i rad. Först Lettland och nu Irland. När det gäller det sistnämnda landet är jag så besviken att jag inte ens finner ord. Världens bästa musikland och de slänger ur sig urtvättade tandborstar som framför ren dynga som Lipstick. Skärpning rent ut sagt. Visst de flesta länderna tar inte ESC på hundra procent allvar utan sänder andrahands material men vad ni sänder är snarare sjättehands material eller något. Låter kanske hemskt men jag föredrar att ni drar er ur tävlingen om ni inte skärper till er och visar ESC respekt. Det enda som kan rädda upp det här är att ni skickar uppdraget att fixa en låt till en andraplans artist i Irland. Gör ni det räcker det definitivt till en topplacering med tanke på det utbud ni har. Kom igen nu Irland. Visa oss som älskar er musik respekt och visa var skåpet ska stå.

  Nu får du ta något positivt land schlagerpinglan. Orkar inte vara negativ tre gånger i rad 🙂

 2. Adri

  Jag personligen tycker att Irlands två senaste bidrag har varit helt fantastiska (och så klart är det också dem två låtarna som bröt Irlands final-trend. Hur gick det till??)

  Molly Sterling tyckte jag hade en av tävlingens absoluta intressantaste röster och den bästa texten. Förtjänade en plats i den vänstra spalten i finalen. Men av någon anledning fick den inte ens ta sig dit. :/

 3. Micke

  Adri: Tycker absolut att de två bidragen du pratar om är helt ok. No doubt about that. Det är bara det att nu pratar vi Irland och då väntar jag mig mycket mer. När de dessutom slänger ut två tandborstar två år i rad då blir det bara för mycket. Lipstick är ju bottennappet men året när deras andra bidrag vann då hade faktiskt Irland ett bidrag som fick mig att till viss del känna att det handlade om Irland. I synnerhet mellan 1.10-1.40.

  https://www.youtube.com/watch?v=Bi1VTIWW-so

  Men visst många av deras låtar är helt ok så länge Jedward håller sig borta men jag väntar mig såååååååå mycket mer av detta fantastiska musikland.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se