Italien TV-bolaget RAI har ännu inte kommit med någon officiell bekräftelse på om Italien kommer att delta i Eurovision Song Contest 2016 eller ej men lite relevant sido-information har de likväl delat med sig av.

De har avslöjat att Sanremofestivalen 2016, den 66:e i ordningen, kommer att hållas mellan den 9:e och 13:e februari. De har även släppt reglerna för Giovani-kategorin, se rai.it. Ytterligare information om Sanremofestivalen kommer vid ett senare tillfälle och då klarnar det kanske även kring landets eventuella ESC-deltagande. (Källa: esctoday.com)

Uppdaterat 2015-10-02:Sanremo-vinnaren får ESC-erbjudandet
Uppdaterat 2015-11-01:: “Mer information om Sanremofestivalen 2016
Uppdaterat 2015-12-14:: “Startfältet i Sanremofestivalen 2016 – Campioni

Snabbfakta: Italiens deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1956 – deltagit 41 gånger – vunnit 2 gånger: 1964 och 1990

Italiens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Grande Amore“, Il Volo (Sanremofestivalen + Internval) 3:a i finalen
2014: La Mia Città“, Emma (Internval) 21:a i finalen
2013: L’Essenziale“, Marco Mengoni (Sanremofestivalen + Internval) 7:a i finalen
2012: L’Amore È Femmina (Out Of Love)“, Nina Zilli (Sanremofestivalen + Internval) 9:a i finalen
2011: Madness Of Love“, Raphael Gualazzi (Sanremofestivalen) 2:a i finalen
2010: – – – – – –
2009: – – – – – –
2008: – – – – – –

Schlagerpinglan: Sanremofestivalen är för mig en lite speciell upplevelse där jag hittar en guldkant på de flesta framförda låtarna men inte särskilt ofta fastnar för något speciellt bidrag. Det hela är mer som ett antal vackra konserter som jag uppskattar helheten av.

Inte ens 2015, se hela startfältet här, kan jag påstå att jag i förväg kunde peka ut en given vinnare, även om jag så här i efterhand har svårt att förstå hur jag inte kunde se potentialen i trions vinnarlåt. Ett mästerverk som fick en välförtjänt tredjeplats i Eurovision 2015, även enligt mina personliga finalpoäng. 🙂

Inför 2016 så har jag endast ett önskemål och det är att Italien fortsätter att vara med. Vad de sedan skickar till tävlingen och hur det väljer ut det är inget som jag har några som helst åsikter om. Jag kommer att njuta av Sanremofestivalen (även om finaldagen sammanfaller med Schweiz finaldag, se ESC-kalendern) och ser med spänning fram emot vad de nu än vill bjuda på i Stockholm 2016. 🙂

Mer om Italiens förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Italien i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Sanremofestivalen 2016:s datum presenterade”

 1. Micke

  Grejen är att om Italien hade fått ta med de fyra bäst placerade låtarna i San Remo festivalen så hade alla fyra lätt varit på min topp 10 i ESC 2015. Det är viktigare för mig att Italien ställer upp 2016 än att Sverige gör det. Lätt det bästa landet genom alla tider när det gäller ESC. Så jädra skönt att de är tillbaka. Kolla bara på artisterna. Italien ställer då inte upp med några halvmesyrer som så många andra länder.

  2015 “Grande Amore“, Il Volo (Jag bockar och tackar Italien för att de ger oss det som hela ESC ska handla om, Variation. För en snubbe som lika gärna kan gå igång på opera som på sin favvismusik hårdrock är variation A och O med musik. Helt underbar låt med fantastiska sångare. Hur Sveriges tråkiga låt kunde slå den här kommer jag aldrig att förstå)
  2014 “La Mia Città“, Emma (Här förstod jag aldrig riktigt vad som hände i finalen. Jag har sett åtskilliga liveframträdanden med Emma och hon levererar alltid men i ESC finalen hade hon uppenbara problem med sin röst av någon anledning. Jädrigt synd. Bra låt och bra sångerska även om jag tycker Italien tyvärr missade lite med hela framträdandet)
  2012 “L’Amore È Femmina, Nina Zilli (Som ni ser så vägrar jag ta med den engelska titeln. Italien sjunger på engelska, det måste vara det värsta tänkbara lågvattenmärke som kan hända i ESC. Egentligen är detta min etta men iom att den framfördes på engelska i finalen måste jag ju bedöma efter det. Härlig låt och härlig sångerska. De få sekunder hon sjunger på italienska höjs den enormt)
  2013 “L’Essenziale“, Marco Mengoni (Kanske det största nedköpet live för mig. Videon är underbar både låtmässigt och artistmässigt men vad hände live? Finns ju nästan inget av det jag nämnde kvar. Känns tyvärr mest som att kille bara hoppas på att det snart ska ta slut. Låten är bra ändå men inte som på videon)
  2011 “Madness Of Love“, Raphael Gualazzi (Ett bidrag från Italien som märkligt nog inte riktigt tar tag i mig. Men vad tusan gjorde det? Italien var tillbaka och bara det höjde låten ett extra hack. Självklart hoppar den ned ett hack på grund av engelskan)

  Bästa låten i Italien genom alla tider? Här kämpar jag lite med mig själv. Dels för att det finns så mycket bra men dels också för att en låt betydde så otroligt mycket för mig som barn av olika anledningar. Ska jag välja nåt från vuxen ålder eller denna fullständiga pärla för mig när jag var nio år gammal. Visst gladdes jag med Herreys vinst men Italien var för mig bäst detta året 1984 🙂 Jag väljer 1984. En vuxen låt som tilltalade ett barn.

  https://www.youtube.com/watch?v=4PthV0GxTQg

 2. Schlagerpinglan

  Här är min rangordning av Italiens bidrag de senaste åren. Som synes har de (enligt mig) gjort en enormt uppryckning de senaste två åren.

  1. “Grande Amore”, Il Volo – 2015 (Ett mästerverk som ger mig gåshud nästan varje gång jag lyssnar på det.)

  2. “La Mia Città“, Emma – 2014 (Det tog åtskilliga lyssningar innan jag kunde ta till mig denna lite rockigare italienska låt men när det väl klickade så gjorde det det rejält. Lite svajigt röstmässigt kanske men styrkan i låten och Emmas utstrålning borde ha givit en betydligt bättre slutplacering.)

  – – –

  3. “L’Amore È Femmina (Out Of Love)“, Nina Zilli – 2012 (Njae… stilmässigt så är detta inte alls i min smak, men den italienska versionen var inte så dum. Synd att det inte var den som tävlade.)

  4. “L’Essenziale“, Marco Mengoni – 2013 (Ett sömnpiller som visade att inte ens Italien får till det alla gånger, inte ens när den inledande låtpresentationen verkade lovande.)

  5. “Madness Of Love“, Raphael Gualazzi – 2011 (Italien gjorde comeback och jag var väldigt glad över det…. men kunde inte bortse från att de gjorde det med en låt som jag aldrig lärde mig att tycka om hur mycket jag än försökte.)

  Bästa italienska ESC-bidraget genom tiderna? Helt klart “Gente Di Mare” med Umberto Tozzi och Raf 1987.
  https://www.youtube.com/watch?v=IlSet2QvNwE&feature=player_detailpage#t=100

 3. Micke

  Hur kunde jag glömma Gente di mare? Tur att du påminde mig nu 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se