Andorra TV-bolaget RTVA har meddelat att de p.g.a. den ansträngda ekonomin inte kan låta Andorra delta i Eurovision Song Contest 2016 i Sverige. Landet har givit samma besked varje år sedan 2010 och de uppger att en comback inte är speciellt trolig inom de närmsta åren. (Källor: esctoday.com och escunited.com)

Snabbfakta: Andorras deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 2004 – deltagit 6 gånger – vunnit 0 gånger

Andorras samtliga bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:

2009: La Teva Decisió (Get A Life)“, Susanne Georgi 15:e i semi 1
2008: Casanova“, Gisela 16:e i semi 1
2007: Salvem El Món“, Anonymous 12:a i semifinalen
2006: Sense Tu“, Jennifer 23:a i semifinalen
2005: La Mirada Interior“, Marian van de Wal 23:a i semifinalen
2004: Jugarem A Estimar-nos“, Marta Roure 18:e i semifinalen

Schlagerpinglan: Jag ska inte påstå att jag känner mig speciellt överraskad över denna nyhet, speciellt inte eftersom escunited.com rapporterade om detta redan i maj. Jag ville dock inte riktigt tro på rapporten men när nu även esctoday.com går på samma linje så får man väl inse att det är dags att sluta hoppas.

Lyckligtvis så finns det fortfarande en hel del andra länder kvar att hålla tummarna för vad gäller en eventuell comeback i tävlingen. Bl.a. Slovakien, Bulgarien, Ukraina och Turkiet finns med bland de som det surras lite extra om och personligen ser jag gärna att de alla skickar ett bidrag till Stockholm 2016. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Eurovision 2016: Ingen comeback för Andorra”

 1. Micke

  Alltid tråkigt när det kommer besked om att länder inte kommer att delta. Visserligen har inte Andorra gjort något större intryck på mig hittills men de har kanske bara inte blivit varma i kläderna än. Endast ett av deras bidrag har gjort lite avtryck på mig och det är bidraget från 2007. Bidraget har visserligen sina pubertala dippar men glädjen i rocken borstar bort det från axeln på mig och jag lyssnar med inlevelse.

  Har inte direkt tänkt på det förut men 2007 var kanske ett bra år. I alla fall för norden. Island och Finland hade sina bästa bidrag någonsin och Sverige ett av sina.

  https://www.youtube.com/watch?v=RkHLqRzxxgs
  https://www.youtube.com/watch?v=Y3Q4Eni0z68
  https://www.youtube.com/watch?v=8WPPeC8Qg_U

  Synd bara att inte Norge och i synnerhet Danmark hakade på det året 🙂

 2. Lukas

  Jag har en konstig känsla av att Andorra säkert hade haft högre intresse att ställa upp om det inte var för att Anonymous missade finalen 2007. Jag kommer ihåg att det var många som faktiskt tippade Andorra till final det året.

 3. Schlagerpinglan

  @Lukas, Mmm… att inte Andorra fick en finalplats 2007 är ett av de många “felaktigheter” som jag personligen tycker har inträffat under åren. Visst, om inte tillräckligt många tycker om en låt så går den inte vidare o.s.v. men ändå… “Salvem El Món“ hade finalkvalitéer och borde ha gått till final. Så att de kanske känner att det är lite hopplöst och inte värt pengarna är inte så svårt att förstå… men väldigt synd.

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Även jag gjorde en liten 2007-återblick och märkte att det faktiskt fanns en hel del riktigt bra bidrag det året. Jag håller med om att Island och Sverige skickade riktigt bra bidrag men annars så var det framför allt följande som jag personligen tyckte extra bra om:

  Vitryssland: “Work Your Magic”, Dmitry Koldun
  Andorra: “Salvem El Món”, Anonymous
  Frankrike: “L’amour à La Française”, Les Fatals Picards
  Spanien: “I Love You Mi Vida”, NASH
  Ryssland: “Song # 1”, Serebro
  Serbien: “Molitva”, Marija Šerifović
  Cypern: “Comme Ci, Comme ça”, Evridiki
  Slovenien: “Cvet Z Juga”, Alenka Gotar

  … och sedan har vi ju Ukrainas “Dancing Lasha Tumbai” med Verka Serduchka som jag fortfarande inte riktigt bestämt mig för om jag gillar eller ej men intryck gjorde det i alla fall. 😀

  Så ja, även jag tyckte att 2007 var ett relativt bra år. 😀

 5. Johan

  2007 var ju dock dödens semifinal… 27 länder, 10 som kvalade eller hur? Andorra hamnade på plats 11 eller 12 vill jag minnas och de som kvalificerade sig höll i min mening en hög kvalitet rakt igenom (Ja, till och med Lettland). Hade det varit något annat år hade de förmodligen hållit sig på rätt sida av kvalstrecket trots en del falsksång under liveframträdandet. Vill minnas att jag gillade deras bidrag från 2005 och 2006 också, men inga bidrag som utmärkte sig direkt i förhållande till konkurrensen.

 6. Johan

  I stand corrected: 28 länder deltog i semifinalen 2007. Andorra placerade sig som 12:a.

 7. Micke

  Ok jag minns inte så mycket men kollade tillbaka lite nu om 2007 och en topp 10 går väl att fixa 🙂

  1. Serbien: “Molitva”, Marija Šerifović (Solklar vinnare. 2.21-2.32 är lindrigt sagt gåshud)
  2. Island: “Valentine Lost”, Eiríkur Hauksson (Islands bästa ESC-låt. Främst videon)
  3. Finland: “Leave me alone”, Hanna Pakarinen (Finlands bästa ESC-låt. Gäller enbart videon)
  4. Sverige: “Worrying kind”, The Ark (En av få år MF valt rätt låt men Europa var inte redo)
  5. Tjeckien: “Malat Dama”, Kabat (Helt misslyckad live. En annan låt i studioversionen)
  6. Rumänien: ” Liubi, Liubi”, Todomondo (Töntig javisst men ett sånt satans glädjepiller)
  7. Slovenien: “Cvet Z Juga”, Alenka Gotar (Bästa rösten? Nja! Marija Šerifović var ju med)
  8. Andorra: “Salvem El Món”, Anonymous (Mindre pubertal och den hade varit än högre upp)
  9. Irland: “They can’t stop the spring”, Dervish (Irland spelar irländskt. KUL! Men jisses den rösten funkade inte live)
  10. Bulgarien: “Water”, Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov (Mycket bättre på videon)

  https://www.youtube.com/watch?v=706QhD-kE48

 8. Micke

  Ligger helt däckad här. Hatar att vara sjuk då jag är en snubbe som alltid går på högsta växel vilket jag inte kan nu. Tänkte se om jag kan få gång nåt på bloggen här 🙂

  Ibland hör vi bidrag som håller riktigt hög klass men som förstörs av artisterna, oftast robotdansare 🙂 Ibland kan det även vara tvärtom. Finns det några bidrag ni minns som egentligen inte tilltalade er så där jättemycket men som höjdes av artisten? Tänkte börja med att nämna en som för mig höjdes enormt med damen ifråga vars blotta närvaro höjde allt. Året var det fantastiska 2009 där de två av tidernas tre bästa ingick. Där ingår dock inte den här men jag gillade henne skarpt, och även låten.

  https://www.youtube.com/watch?v=I7zdlo8OrJg

 9. Lukas

  På Mickes fråga svarar jag att direkt kom att tänka på Suus (Albanien 2012). Kommer ihåg att jag hade svårt att tro att den skulle komma nån vart, men i sin semifinal, mitt bland all smörpop från både Grekland och Rumänien stack denna ut med Ronas röst som verkligen svärtade på rätt sätt. Pitchade alla toner rätt, höll ut dem så långt som hon skulle göra, och lyckades förmedla det hon ville även för en som jag som inte förstår albanska. Det är Albaniens bästa placering (5:a), och välförtjänt.

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag önskar dig ett snabbt tillfrisknande – här har vi också haft en del sjuklingar och den rastlöshet som uppstår efter ett tag är inte att leka med har jag märkt.

  Vad gäller artister som höjer ett bidrag som egentligen inte tilltalade mig från början så behöver jag inte gå så långt bak i tiden för att hitta ett exempel. 2015 satt jag med hakan i knät när Maria Elena Kyriakou framförde Greklands bidrag “One Last Breath”, en låt som jag på förhand såg som en dussinballad. Det var dock något med hennes framträdande som fick mig att sitta som trollbunden och genast justera min “till-final”-lista.

  https://www.youtube.com/watch?v=qD6epZ-YWSc

  Riktigt roligt egentligen att man kan förbereda sig hur mycket som helst inför ESC och lyssna in sig på alla möjliga versioner av tävlingsbidragen och likväl bli så överraskad när det väl är dags. 🙂

 11. Johanna

  2007 som ni pratar om här är ett av mina favoritår faktiskt men min absoluta favoritlåt frpn det året som ingen av er verkar uppskatta (eller iaf inte nämnt här) Är utan tvekan Ungerns “unsubstantial Blues” (jag här också till skaran som älskar Verka SErduchka) Dessutom var 2007 senaste gången jag tycker att en riktigt bra låt vann ESC. Sveriges bidrag det året är dock inte en favorit för mig. Jag älskar The Ark men de ställde upp med den absolut sämsta låt de någonsin gjort som dessutom är extremt lik den gamla klassikern “Love Grows were my Rosemary goes” Även Finlands bästa bidrag och Sloveneiens underbara bidrag är riktiga guldkorn för mig:-)

 12. Micke

  Men snälla Johanna det är ESC det här och då pratar vi ju inte om mästerverk 🙂 Ärligt talat så tycker inte jag heller att bidraget 2007 var något av det bästa The Ark gjort men jag gillade bidraget. Håller med om likheterna med “Love Grows were my Rosemary goes”. Kom på mig redan i början med att börja gnola på den sistnämnde när The Ark var på scen. Ungerns kommer jag inte ens ihåg. Ska lyssna på den nu 🙂

  Hmm behövde inte lyssna så mycket jag vet vilken låt det är. Ironiskt faktiskt för det är bara nån vecka sedan min ingifta släkting från Ungern frågade mig om låtar jag gillat genom åren från Ungern. Jag kollade och berättade vilka ungerska bidrag jag gillat. 1994, 2005, 2007, 2011 0ch 2013. Tilläggas bara att 2005 var en mistlur på scen. Tjejen hade allt annat än sångröst.

 13. Johanna

  Haha, nej det har du förstås rätt i Micke! Roligt att du också hör likheterna med “Love grows”

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se