RysslandTV-bolaget RTR har bekräftat att Ryssland planerar att delta i Eurovision Song Contest 2016. Än har de inte beslutat sig för hur de ska utse vare sig representant eller tävlingsbidrag utan lär återkomma senare med mer information. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Rysslands deltagande i Eurovision Song Contest:

1994 – deltagit 19 gånger – vunnit 1 gång: 2008

Rysslands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: A Million Voices“, Polina Gagarina (Channel One Russia – Internval) 2:a i finalen
2014: Shine“, Tolmachevy Sisters (RTR – Internval) 7:a i finalen
2013: What If“, Dina Garipova (Channel One Russia – Internval /
vinnaren av The Voice, Golos
)
5:a i finalen
2012: Party For Everybody“,
Buranovskiye Babushki
(RTR – Nationell uttagning) 2:a i finalen
2011: Get You“, Alexej Vorobjov (Channel One Russia – Internval) 16:e i finalen
2010: Lost And Forgotten“,
Peter Nalitch & Friends
(RTR – Nationell uttagning) 11:a i finalen
2009: Mamo“, Anastasia Prikhodko (Channel One Russia –
Nationell uttagning
)
11:a i finalen
2008: Believe“, Dima Bilan (RTR – Nationell uttagning) 1:a i finalen

Schlagerpinglan: Positiva Eurovision-nyheter kan man inte få för många av och Rysslands ESC-2106-bekräftelse rankar jag som en av de allra bästa. Genom åren har nämligen detta land stått för ett flertal av mina personliga favoriter, varav den senaste var så sent som för några månader sedan. 😀

Mina önskemål för Ryssland inför ESC 2016 är att de antingen arrangerar en riktigt färgsprakande nationell uttagning eller gör ett internval och skickar Sergey Lazarev. Deras taktik att internvälja unga tjejer, hur väl det än fungerar, börjar kännas lite uttjatat och personligen skulle jag vilja se något annorlunda denna gång.

När det gäller Ryssland så har jag ytterligare ett önskemål och det är att vem som än får äran att representera landet möts med respekt av publiken i Stockholm. Det känns konstigt att man ska behöva vara orolig över att Eurovision-publiken ska bete sig som en ohyffsad mobb, med tanke på alla fina ord om respekt och lika värde och så, men i Österrike visade de tydligen väldigt klart att vi ännu har lång väg att gå. Falska applåder som dränker buropen räddar kanske TV-publikens feststämning, men knappast artisternas.

Mer om Rysslands förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Ryssland i ESC 2016“.

Så här långt har esctoday.com 35 länder på sin lista över “klara” ESC-2016-länder medan wikipedia har 39 länder på sin, se hela sammanställningen här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Ryssland planerar att delta i Eurovision 2016”

 1. Micke

  Kommer säkert att få folk emot mig nu när jag säger att Ryssland ofta har hög standard på sina bidrag. Tror egentligen att de flesta tycker det men tyvärr finns det ju alltid folk som vill blanda in politik i ESC. Men jag skiter fullständigt i sådant när det gäller ESC. Allt har sin plats och ESC handlar om musik och ett jädra stort nöje mellan länderna för mig och ingenting annat. Finns dock ett undantag och det var 2013 då det gick över gränsen för all anständighet och hallelujandet blev lite väl magstarkt. Nog sagt om det 🙂 Men jag delar ditt önskemål Schlagerpinglan om att publiken kan visa respekt. Hur svårt kan det vara.

  Min ranking:

  1. 2012 – “Party for everybody”, Buranovskiye Babushki (Har aldrig fattat hur vissa kan bli så upprörda av den här. Det här är ju för helvete rent ut sagt ESC där det mesta ska kunna hända. Det är ingen jädra topplista. Tack Ryssland för detta underbara bidrag som sprider sån glädje. Mitt i allt detta står den lilla gumman och kämpar med att hänga med de andra, ständigt med sitt underbara leende. Mer sånt här till ESC varvat med allt allvar)
  2. 2015 – “A Million Voices“, Polina Gagarina (Mäktig. En låt som växte sig starkare ju närmare finalen vi kom. Mycket tack vare en stark sångerska)
  3. 2014 – “Shine“, Tolmachevy Sisters (Skäms än idag för att tillhöra det mänskliga släktet när jag tänker på detta bidraget. Definitivt inte för låtens skull som jag gillar utan för hur lågt människan kan sänka sig när de buar ut två unga tjejer. Fy fan så lågt rent ut sagt)
  4. 2010 – “Lost and forgotten”, Peter Nalitch & Friends (Står som alltid på din sida när det gäller den här låten Schlagerpinglan 🙂 Visst den har viss töntstämpel men jag tycker om den. Väldigt vacker)
  5. 2008 – “Believe“, Dima Bilan (En låt jag inte gillade 2008. Minns att jag var grymt besviken när den vann. Men senare har den växt)

  6. 2009 – “Mamo“, Anastasia Prikhodko (Varken bu eller bä. Uppskattar att de höll sig ifrån engelskan)

  7. 2011 – “Get You“, Alexej Vorobjov (Om någon undrar över vilken typ av scenframträdande jag ogillar så är det bara att kolla på detta bidraget. Den har det mesta av robotar som yr runt på scen kryddat med stomatolleenden)

  8. 2013 – “What If“, Dina Garipova (Bland de värsta lågvattenmärken jag sett och hört. Luktar Schweiz 2006 lång väg och det är ingen trevlig lukt. Halleluja)

 2. hej

  Jag håller faktiskt lite med Micke, men jag har bara lyssnat på alla bidrag sedan 2011 samt Dima Bilans bidrag

 3. Johanna

  Jag brukar sällen gilla Rysslands bidrag men jag blir skitarg när folk inte kan respektera artisterna och uppföra sig som vuxna människor. Undantaget är årets ryska bidrag som i mitt tycke i slutändan faktiskt borde ha vunnit i år. Och jag tror att om det inte varit just Ryssland utan t.ex Ukraina som sjöng den så hade den vunnit med….

  innan detta bidrag hade Ryssland inte skickat något bidrag som föll mig i smaken sedan 2006. Dock Rysslands bästa bidrag för mig är det från år 2000.:-)

  Hoppas de slutar med fredstemat men fortsätter med kvaliten! och Micke jag håller med dig om Dina Garipova- Vad är det för låt ens? Fruktansvärd!

 4. Micke

  Går utanför ämnet nu men jag måste bara nämna en sak som jag aldrig någonsin ens funderat över. Inte förrän nu när vi suttit och fixat med låtar på alla de sätt. Likheter mellan bidrag är ju något som aldrig går att undvika men det vi nu hittat är definitivt något jag absolut inte märkt tidigare.

  Om ni har någon bra studio där ni kan jämföra bidrag och ta bort instrument och allmänt bara checka över så gör det mellan två av vinnarna på 2000-talet. Molitva 2007 och Euphoria 2012. Finns överraskande många likheter. Hade jag aldrig väntat mig. Euphoria är mest att de ökat tempot. Missförstå inte detta nu. Molitva är för mig 2000-talets bästa vinnare och Euphoria en av de bästa.

  Johanna: Håller helt med dig men samtidigt vet både du och jag att respekt knappast är det ord som bäst beskriver nutidsmänniskan. Det är ofta därför det känns så sliskigt med fredsteman.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se