SerbienTV-bolaget RTS har bekräftat att Serbien planerar att delta i Eurovision Song Contest 2016 men att de ännu inte bestämt sig för hur de ska utse sitt tävlingsbidrag. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Serbiens deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 2007 – deltagit 8 gånger – vunnit 1 gång: 2007

Serbiens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Beauty Never Lies“, Bojana Stamenov (Odbrojavanje za Beč) 10:a i finalen
2014: – – – – – –
2013: Ljubav Je Svuda“, Moje 3 (Beosong 2013) 11:a i semi 1
2012: Nije Ljubav Stvar“, Željko Joksimović (Internval) 3:a i finalen
2011: Čaroban“, Nina (Pesma za Evropu) 14:e i finalen
2010: Ovo Je Balkan“, Milan Stanković (Tri pa jedan za Oslo) 13:e i finalen
2009: Cipela” (ej ESC-framträdandet), Marko Kon & Milaan (Beovizija 2009) 10:a i semi 2
2008: Oro“, Jelena Tomašević feat. Bora Dugic (Beovizija 2008) 6:a i finalen

Schlagerpinglan: Med tanke på hur tiden bara rullade på utan att esctoday.com förmedlade några besked från Serbien så började jag nästan tro det värsta men det här var ju precis de nyheter jag hoppades på. 🙂

Inför 2015 så använde sig Serbien av en nationell final bestående av tre tävlande bidrag, se hela startfältet här. Fastän bidragen i sig inte riktigt var i min smak så gillade jag själva upplägget.

Mina önskemål angående Serbiens ESC-2016-deltagande är därför att de samlar ihop ett fåtal låtar, komponerade av inhemska låtskrivare och framförda av dito artister, och sedan kör en enkel final där både tittare och jurymedlemmar får säga sitt. Som pricken över i:et så ser jag gärna att de håller finalen mitt i veckan så att andra ESC-uttagningar inte stjäl uppmärksamheten ifrån den. 🙂

Mer om Serbiens förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Serbien i ESC 2016“.

Så här långt har esctoday.com 39 länder på sin lista över “klara” ESC-2016-länder medan wikipedia har 40 länder på sin, se hela sammanställningen här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Serbien planerar att delta i Eurovision 2016”

 1. Adri

  Jon Ola Sand ska under en presskonferens i Skottland idag ha sagt att det hittills vart 41 bekräftade(!) länder till ESC i Stockholm.

  Han sa dock inte vilka dessa 41 länder var men Esctoday.com spekulerade i att det skulle vara de 39 länder som bekräftat för dem + Rumänien och Australien (vilket jag skulle vara glad för då Rumänien alltid sticker ut i tävlingen och Australien har ju mycket att komma och imponera med.)

  De poängterade också att Bosnien och Kroatien inte än bekräftat
  icke-deltagande än så med VÄLDIGT mycket tur så kan det ju trots allt bli 43 deltagande. (44 om Libanon bestämmer sig för att delta men det känns nog mest bara som lite väl mycket som önsketänkande).

  Men om det blir 41 så är ju det bara bra, då deltagarantalet hållit sig “relativt lågt” de senaste tre tävlingarna så en ökning i deltagande är ju bara ett plus. 😀

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Det börjar m.a.o. att närma sig presentationsdags nu. 😀 Roligt är det i alla fall att siffran de nämner är högre än den vi har “bekräftad” så här långt, vilket låter väldigt positivt och spännande. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se