ESC2016 Schlagerpinglan: Att SVT tar varje tillfälle i akt för att försöka förändra Eurovision Song Contest har knappast gått obemärkt förbi. Vissa tycker att förbättringarna behövs medan andra endast ser det som ett sätt för TV-bolaget att sätta ego-avtryck i en redan perfekt tävling.

Saker som SVT rapporterats velat förändra inför Eurovision Song Contest 2016:
Starttiden: Det var tal om att de försökte få starttiden ändrad från 21:00 CET till 20:00 CET, för att även barnen i länder långt i öst skulle kunna vara uppe och se showerna, men enligt reglerna för ESC 2016 så gick det förslaget inte igenom.

Finalklara länderna: De vill ge Big Five-länderna och värdlandet mer uppmärksamhet i semifinalerna. Det har redan klubbats igenom att delar av deras live-framträdande under generalrepetitionerna kommer att spelas upp i den semifinal de röstar, i stället för de traditionella delarna av en musikvideo som brukar visas.

Omröstningen: De vill snabba på röstpresentationen i finalen så att det inte drar ut på tiden. De uppges ha ett antal idéer som skulle kunna göra slutet av tävlingen mer spännande men vad de är har ej framkommit än.

Schlagerpinglan: Att SVT däremot återanvänder manusmakarna Edward af Sillén & Daniel Réhn och programledaren Petra Mede ser jag som ett tecken på att de har näsa för att behålla de saker som fungerar och endast förändrar de som behöver förbättras. Sedan kan man så klart ha olika åsikter om vad som behöver förändras och vad som egentligen är en förbättring. 🙂

Mina egna åsikter i frågorna ovan är att jag gärna sett att de startade showerna redan kl. 20:00 CET, att det hade varit trevlig att få se de finalklara ländernas bidrag framföras live (inte bara delar av en förinspelning som garanterar ett felfritt framträdande) i semifinalerna och vad gäller röstningsprocessen så ser jag gärna vissa förändringar men jag är inte helt säker på att jag vill att den ska avklaras snabbare.

Just frågan om presentationen av poängen i finalen är något som engagerat ESC-sidorna, se t.ex. escxtra.com för en del förslag på mer eller mindre bra lösningar, men hur mycket jag än plågas av långrandiga poäng-presentatörer med skämskudde-varning så tror jag inte att jag skulle vilja vara utan dem. Hur “jobbigt” det än är så tror jag att det skulle kännas som ett antiklimax om röstningen avklarades alltför snabbt. Efter det så är ju ESC-året slut och det dröjer flera månader innan nästa kommer igång.

Jag är i alla fall nyfiken på hur man skulle kunna förbättra röstavgivandet och önskar därför SVT all lycka i jakten på den förbättrade poänguppläsningssekvensen. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Eurovision Song Contest 2016: Föreslagna förändringar”

 1. Adri

  Jag tycker absolut inte att röstningen behöver förkortas. Jag tycker inte den tar så lång tid heller.

  Jag hoppas faktiskt inte att den förändras. Jag tycker det är väldigt kul att sitta där tills slutet och se hur resultatet förändras in i det sista. (Inte nödvändigtvis topp 3-5 för de är oftast så överlägsna att de redan cementerat sina platser där när halva röstningen avklarats, men resten av resultatet förändras ju genom hela röstningen)

 2. Fredrik

  En sak de borde förbättra är att göra röstningen mer spännande. Vi som kan eurovisin vet om att röstningsordningen på länderna görs via någon form av system. De senaste åren har det vinnande landet glidit ifrån allt mer efter röstningen pågår vilket mer eller mindre “avslöjar” vem som kommer bli vinnaren. T.ex. Danmark och Österrike när de vann. Förra året var dock spännande.

  Kanske borde man “handplocka” röstningsordningen där man sätter många av det vinnande landets höga poäng sist eller vad vet jag, det blir säkert bra oavsett vad de väljer att göra :p

 3. Johanna

  jag hoppas inte de förkortar röstningen, jag tycker det är den bästa elen på hela programmet- vill de korta ner sändningstiden så ta bort en mellanakt eller två säger jag (alternativ de långrandiga vykorten före varje land) jag tycker att SVT mest förändrat tävlingen till det sämre när de varit värdar så jag ser gärna att tävlingen hamnar i typ Ryssland eller Armenien eller nåt nästa år…

 4. hej

  Jag håller med Fredrik, och tycker att omröstningen absoluut inte är för lång, men man f

 5. hej

  örstår vem vinnaren är väldigt snabbt. EBU kunde ju räkna ut vad varje land ska ge för poäng under någon mellanakt, och göra en väldigt spännande omröstning, tack vare ordningen länderna röstar i.

 6. hej

  Förresten hörde jag att Kazakstans TVkanal är med i EBU från och med 1 januari 2016, så de kanske tävlar i ESC väldigt snart

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se