Irlands Eurovision-bidrag 2016

2016-01-13 (onsdag)

IrlandI dag, onsdagen den 13:e januari, presenterade TV-bolaget RTÉ den artist och det bidrag som kommer att representera Irland i Eurovision Song Contest 2016 och ryktena visade sig vara korrekta – internvalet var mycket riktigt f.d. Westlife-medlemmen Nicky Byrne.

Tävlingsbidraget, som Nicky Byrne skrivit tillsammans med Wayne Hector och Ronan Hardiman, heter “Sunlight” och är producerad på Irland men mixad i LA av Serban Ghenea. Den 13:e februari är det tänkt att Nicky ska framföra låten live i “The Ray D’Arcy Show” men redan nu kan man lyssna på låten i form av musikvideon nedan. (Källa: eurovision.tv)

Lyssna på Irlands bidrag till Eurovision Song Contest 2016 här:

“Sunlight”, Nicky Byrne officiell textvideo
(text & musik: Nicky Byrne, Wayne Hector, Ronan Hardiman)

Schlagerpinglan: Efter att ha sett de ihärdiga ryktena om att Nicky Byrne skulle vara Irlands internval så uppdaterade jag mig lite (d.v.s. tittade på hans infosidawikipedia och letade upp ett samlingsklipp med Nicky Byrnes solosång under en Westlifekonsert) och kom fram till att det kanske inte var helt fel att hoppa över en årgång av den irländska Eurosong, vilket inte säger lite då jag verkligen gillar nationella uttagningar. 🙂

Den känslan håller i sig efter att jag nu lyssnat på bidraget ett antal gånger. Visserligen är det ingen låt som får mig att slå saltomortaler av glädje men det är en trevlig liten poplåt som förmodligen kommer att växa till sig med tiden och, med ett starkt liveframträdande, mycket väl skulle kunna ta sig till final om allt klaffar. 🙂

Sammanfattningsvis så tycker jag att RTÉ gjort ett bra val och hoppas att Nicky Byrne får till sitt framträdande i ESC-semifinalen så att Irland (efter två finalmissar i rad) kan hitta tillbaka till finalen där de hör hemma. Lycka till, Irland! 🙂

Mer om Irlands förberedelser inför ESC 2016 (inkl. deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Irland i ESC 2016” medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Irlands Eurovision-bidrag 2016”

  1. Adri

    Förra året var det överdrivet många “stark-tjej-som-övervunnit-något-tufft-och-är-stark-igen”-låtar (Schweiz, Georgien, Island, Malta, Serbien, Albanien etc etc) och det var antagligen en effekt efter Conchita Wursts vinst eftersom hennes låt också behandlade detta ämne.

    Jag har en känsla av att 2016 års tävling kommer att se en hel del av denna typ av låtar “kille-som-sjunger-stor-och-relativt-modern-arenapop”.

    Visserligen var denna låten absolut klart godkänd så än så länge är det ingen fara men blir det för många sådana här låtar så kommer Irland få det svårt igen gissar jag. Men jag får ändå en finalkänsla; men som sagt blir det för många av denna typ så kommer ju någon försvinna i mängden.

    Nu i Belgien deltar ju “I’m not lost” som är ungefär samma typ av låt och den verkar vara väldigt omtyckt så vinner den så kommer ju redan 2/3 låtar vara sådan låt… men nu går jag händelserna i förväg.

    För att sammanfatta. Irland får 3+/5 än så länge 🙂 bra, men inte jätteunik direkt.

  2. Anna

    Jag älskar verkligen låten, ska bli så kul att se Nicky i Sverige igen! =D

  3. Micke

    Så jädra kul att äntligen slippa säga något negativt om Irland. Som jag sagt tusen gånger så älskar jag irländsk musik från det traditionella och allt det som gjort dem till världens bästa musikland. Därför blir ju jag så jädra besviken år ut och år in när jag ser att de inte tar tävlingen på allvar och skickar låtar med två tandborstar och mycket annat märkligt.

    Tycker jag då att detta är en kanonlåt som svarar upp till det som Irland står för? Nej, kanske inte helt och hållet men det här är ändå något som visar att de äntligen tar det hela på mer allvar. Jag gillar låten och fler lyssningar kanske den lyfter än mer. Tack Irland för att ni äntligen lyfter ett finger för tävlingen.

    Det lär ju vara två bidrag som redan är klara så nu får jag väl leta upp det andra då och hoppas på något positivt även där 🙂

  4. Schlagerpinglan

    @Micke Det andra bidraget är från Albanien ( http://www.schlagerpinglan.se/blog/2015/12/28/albaniens-eurovision-bidrag-2016/ ) men det kommer förmodligen att göras om till en engelsk version (Fairytail) så det går nog inte att dra så stora slutsatser om deras bidrag än.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se