Vitryssland Schlagerpinglan: I kväll, fredagen den 22:a januari, är det dags för finalen av Vitrysslands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2016. En expertjury valde ut de 10 finalbidragen under två dagar av live-sända auditioner men i kväll utses vinnaren av 100% tittarröster.

Här nedan ser ni lite info om uttagningen i stort, startordningen vid finalen, länkar till bidragen (både till studioversionerna, live-auditionerna, repetitionerna inför finalen & vykorten) samt mina personliga betyg av dem:

Allmänt om Vitrysslands nationella ESC-2016-final:
10 bidrag tävlar i finalen som avgörs i Minsk den 22:a januari.
Showen kan ses via Belarus 1, Belarus 24 samt eurovision.tv kl. 20:00 CET.
Vinnaren kommer att få representera TV-bolaget BTRC och Vitryssland i ESC 2016.
Vinnaren utses av 100% tittarröster.
Programledare är Olga Ryzhikova och TEO (Olgas man & Vitryssland ESC-2014-representant).
Inför showen har speciella “vykort” spelats in, i sann ESC-anda, se alla samlade här.
Final-startfältet, startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1. Flame“, Alexey Gross
liveauditionstudioversion1st dress rehearsalvykort
(Eugeny Oleynik, Julia Bykova, Renee Pozzi)
VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: 2016 är inte första året som jag hoppas på vinst för Alexey Gross, men förhoppningsvis är det året då det räcker hela vägen då han nu testar lyckan med en pampig powerballad. “Flame” har växt till sig med antalet lyssningar och även om den belyser Alexeys svagheter som sångare så vägs det upp av hans karaktäristiska röst och därför blir det trots allt, i mina ögon, startfältets starkaste bidrag och min personliga favorit.
2. Glory Night“, Sasha Zakharik
liveauditionstudioversion1st dress rehearsalvykort
(Alexandra Zakharik, Mariya Kirdun)
VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Från början trodde jag att “Glory Night” var en behagligt slö låt med stor potential men det har visat sig att den aldrig riktigt tog sig förbi slö-stadiet för mig och är därmed ingen låt jag ser som möjlig segrare. En faktor som jag tror är avgörande till att låten aldrig riktigt klickat för mig är att jag har lite svårt att avgöra vilket språk Sasha sjunger på. Lite öst-brytning tycker jag bara är charmigt men tydligen har även jag en gräns.
3. Not Alone“, Valeriya Sadovskaya
liveauditionstudioversion1st dress rehearsalvykort
(Valeriya Sadovskaya, Roman Kolodko)
VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Studioversionen påminner mig om att jag verkligen inte är någon balladmänniska för även om det lite etniska inslaget mitt i låten piggar upp så är jag hela tiden farligt nära att tråkas ut. Nu har jag dock sett klippet från repetitionerna och där verkar det som att de filat på just den biten, så jag är beredd på att få höja betyget efter finalen och vill därför inte heller räkna bort den från vinnar-striden.
4. Radiowave“, Radiovolna
liveauditionstudioversion1st dress rehearsalvykort
(Vlad Chizhikov, Roman Kolodko)
VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Som det ser ut nu så verkar styrkan i “Radiowave” ligga i studioversions-mixningen (som är extremt medryckande och som gör att man inte kan sitta stilla) medan klippet från auditionen känns väldigt snålt, segt och ointressant. Det har m.a.o. inte så mycket med själva låten att göra utan mer om Radiovolna ska lyckas förmedla den rätta känslan. Min gissning är att det inte kommer att bli så… men jag blir gärna överraskad då jag gillar studioversionen.
5. Turn Around“, The EM (Michael Soul & Egor Sharankov)
liveauditionstudioversion1st dress rehearsalvykort
(Maxim Aleinikov, A. Yatsevich)
VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Då var vi tillbaka till ballad-spåret och här har vi en av de bättre… men motsägelsefullt även en av de sämre. Förklaringen är så enkel som att jag gillar både versen och refrängen men att det räcker med en av varje, sedan blir det lite väl enformigt och segt för mina öron. Så även om den inledande känslan är väldigt positiv så hinner den bytas ut mot väldigt motstridiga känslor innan låten nått slutet. Det kommer m.a.o. att krävas ett extremt intressant live-framträdande för att hålla kvar mitt intresse genom hela låten.
6. Geta zyamlya (This land)“, NAVI
liveauditionstudioversion1st dress rehearsalvykort
(Artyom Lukyanenko, Kseniya Zhuk)
VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: “Gyeta zyamlya” står ut från mängden genom att vara finalens enda bidrag på vitryska(?) och det gör det genast väldigt intressant i mina öron. Det är dock inte bara språket som tilltalar mig här utan ävensångarduon med sin personliga utstrålning och låten i sig (även om den inte är något musikaliskt mästerverk) som är glad och lättrallig. M.a.o. ett bidrag som jag mycket väl skulle kunna tänka mig se i Stockholm, men bara om de inte gör något språkbyte.
7. Help You Fly“, Ivan (Alexander Ivanov)
liveauditionstudioversion1st dress rehearsalvykort
(Victor Drobysh)
VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Första gången jag hörde låten så fastnade jag vid sångarens speciella sätt att sjunga och förstod inte riktigt hur den kunde ta sig vidare. När jag väl insåg att det skulle låta så så kom “Help You Fly” i ett helt annat ljus och sedan dess har den växt för varje lyssning. Nu när jag uppskattar Ivans röst och inte kan få låten ur huvudet så har den blivit en av mina favoriter och även en möjlig vinnare, i alla fall om jag får bestämma.
8. Pray for Love“, Anastasiya Malashkevich
liveauditionstudioversion1st dress rehearsalvykort
(Anastasiya Malashkevich, Alexandra Popkovich)
VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Här har vi en erfaren sångerska med en rejäl pipa som framför en låt som är både fartfylld och stundtals riktigt medryckande. Rent teoretiskt så låter det väldigt lovande, men det blir lite för gapigt aggressivt för att jag ska kunna njuta av det fullt ut. Om de värsta kanterna filas bort så kanske, kanske det hade fungerat… men varför ta bort det som gör ett bidrag unikt? Nej, jag får nog acceptera att det inte verkar vara något för mig. Det lär nog gå bra för bidraget ändå och jag skulle inte bli förvånad om det är med i slutstriden.
9. Running to the Sun“, Kirill Yermakov
liveauditionstudioversion1st dress rehearsalvykort
(Leonid Shirin, Kirill Yermakov, Natalia Tambovtseva)
VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: “Running to the Sun” verkar ha det mesta som ett bra ESC-bidrag behöver: en bra och lite unik låt, en artist som kan sjunga och en show som lyfter upp det hela. Innan jag såg klippet från final-repet så var jag lite orolig för hur det skulle fungera live, men nu tror jag att finalversionen kan bli riktigt bra. Jag är dock inte helt övertygad, då det fortfarande finns något här som stryker mig mothårs… men man kan tydligen inte få allt.
10. My Universe“, NAPOLI (Olga Shimanskaya)
liveauditionstudioversion1st dress rehearsalvykort
(Leonid Shirin, Natalia Tambovtseva)
VitrysslandVitrysslandVitrysslandVitrysslandVitryssland
Schlagerpinglan: Det hade varit så mycket lättare om jag (ärligt) kunde skriva att de sparat det bästa till sist. Nu får jag i stället försöka komma på varför jag (trots väldigt många lyssningar) inte tycks bli berörd av “My Universe”. Låten är inte direkt dålig men den får mig heller inte att ryckas med och sångerskan gör sitt jobb utan att vare sig imponera eller irritera. Ett ganska ointressant bidrag som tydligen har en väldigt lång startsträcka för mig, men det klickar kanske i kväll.

Schlagerpinglan: Min personliga favorit är, som sagt, “Flame” med Alexey Gross men det var knappast något fall av “kärlek vid första ögonkastet” utan mer “det bästa av vad som erbjuds”. Jag blir m.a.o. inte helt förkrossad om det skulle visa sig att någon annan vinner, det finns ju en del alternativ. Vi får väl se om någon av artisterna kan bjuda på något oväntat, för det är trots allt roligt med positiva överraskningar. 😀

Till sist: den obligatoriska, men ack så svåra, tippa en vinnare-leken: Jag tror att Kirill Yermakov och “Running to the Sun vinner men kan inte skaka av mig den obehagliga känslan av att Anastasiya Malashkevich och hennes “Pray for Love” mycket väl kan ta hem segern, för det brukar trots allt “aldrig” gå som man själv vill. 😉

Mer om Vitrysslands förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Vitryssland i ESC 2016“.


Schlagerpinglan: Som tilltugg till den vitryska finalen kommer det här att serveras draniki (vitryska rårakor) med stenbitsrom, creme fraiche, rödlök och rödbetsdrink. Även om tillbehören inte kommer från Vitryssland så är det nära nog för att det ska fungera. (Som synes av fotot ovan så har vi redan tjuvsmakat en omgång och det fick mer än väl godkänt.) 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Vitryssland 2016: Allt inför kvällens vitryska final”

 1. Daniel

  Jag håller tummarna för “Running to the Sun“, Kirill Yermakov ikväll.

 2. Micke

  Tyvärr en i mina ögon mycket blek final. Så blek att jag till och med funderade en stund på att inget säga överhuvudtaget. Men det var bara en kort stund sen måste Micke glappkäft få ur sig något i alla fall 🙂 Det viktigaste här för mig är att två bidrag inte får vinna. Man vill ju ändå ha musik som det går att stå ut med när vi väl är framme i maj månad. De två bidrag jag absolut inte vill se som vinnare är “Radiowave“, Radiovolna eller “Turn Around“, The EM. Nog blev det för mig katastrof i Belgien så nu får det banne mig räcka med det.

  Så vilka ska det då stå mellan om det ska bli så bra som möjligt. I mina ögon ska det då stå mellan tre bidrag:

  1. “Help You Fly“, Ivan (Alexander Ivanov) (Får snubben till det ikväll så kan hans speciella röst bli en vinstlott. Det hänger på en skör tråd. Är väldigt spänd på hur han ska få till rösten live)
  2. “Geta zyamlya (This land)“, NAVI (Egentligen bästa låten men kommer den att klara sig igenom nålsögat? Nog tusan kommer många att känna igen det här och komma på varför. Självklart ett plus för sång på eget språk)
  3. “Flame“, Alexey Gross (Oj det är definitivt inte hans röst som är det som framhäver bidraget. Är snarare orolig för vad som ska hända med den ikväll. Hoppas han har tillräckligt med starka minttabletter i fickorna)

  Vem tror jag då vinner? Jag tror på “Running to the sun”. Helt ok låt men inte riktigt min grej.

 3. Adri

  Tre låtar får godkänt av mig: Running to the sun, Geta zyamlya och My universe.

  “Running to the sun” är den som lämnar mest spår efter sig och är därför mest minnesvärd, “Geta zyamlya” är väldigt charmig och sticker även den ut medan “My Universe” har en fantastisk brygga som lyckas lyfta hela låten som i övrigt är väldigt cliché.

  Jag har en liten obehagskänsla av att “Pray for love” kommer vinna. Visserligen kommer det ju komma en revamp antagligen, men i nuläget är den väldigt högljudd och skrikig och inget jag vill se på en arena-scen.

 4. Johanna

  Jag har samma topp två som Micke och hoppas verkligen att någon av de vinner. Dessutom tycker jag att den här finalen har MYCKET högre kvalitet än Belgien hade förra veckan och än vad Malta har imorgon så jag kommer följa med stort intrtesse /sedan att fel låt oftast, förutom förra året vinner i Vitryssland är ju en helt annan sak)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se