Norge För en tid sedan släppte TV-bolaget NRK små smakprov på de 10 bidrag som kommer att tävla i “Melodi Grand Prix 2016“, Norges uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2016, och nu har även fullversionerna släppts.

Här nedan ser ni listan på hela startfältet, inklusive namnen på artisterna, bidragen, låtskrivarna samt direktlänkar till artisternas infosidor på nrk.no/mgp. Alla fullversionerna hittar ni samlade på nrk.no.

De tävlande artisterna / bidragen / låtskrivarna i Norges “Melodi Grand Prix 2016”:
MGP-Finalen – 27:e februari:
Icebreaker“, Agnete
(Agnete Johnsen, Gabriel Alares, Ian Curnow)
History“, Elouiz
(André Lindahl, Jeanette Olsson, Michael Jay)
Feel Da Rush“, Freddy Kalas
( Fredrik Auke, Simen Auke, Mikkel Christiansen, Trond Opsahl, Christoffer Huse)
Afterglow“, Laila Samuels
(Laila Samuelsen, The Beatgees, Jan Weigel)
Stand Up“, Makeda
(Danne Attlerud, Michael Clauss, Thomas Thörnholm.)
Anyway“, Pegasus
(Tommy Nilsen, Ronny Nilsen)
Into the Fire“, Stage Dolls
(Torstein Flakne, Anne Judith Wik, Mark Spiro, Hallgeir Rustan)
Traces“, Stine Hole Ulla
(Stine Hole Ulla, Ingrid Skretting, Trude Kristin Klæboe)
Anna Lee“, Suite 16
(David Bjoerk, Andreas Moe, David Eriksen, Alexander Austheim)
Laika“, The Hungry Hearts featuring Lisa Dillan
(Tonje Gjevjon)
(Källa: nrk.no)

Schlagerpinglan: Precis som efter smakprovs-genomlyssningen så är det “Feel Da Rush” (f.d. “Happy Rush”) och “History” som jag reagerar mest positivt på men denna gång får jag även lite intressanta vibbar av “Icebreaker“. Efter ytterligare några genomlyssningar så kanske fler låtar glimrar till, men så här långt så står det mellan de tre bidragen för min del. 😀

Finalfältet som helhet ger jag ett medelbetyg då det finns en del bidrag som sätter sig direkt, vissa som verkar ha stor potential men då det även finns två bidrag som jag känner direkt att jag inte vill se som vinnare av Norges “MGP 2016”. Det är som upplagt för en riktigt intressant omröstning den 27:e februari, så trots det fullpackade schemat så kommer jag nog att även försöka hålla ett litet getöga på den norska uttagningen. 🙂

Mer om Norges förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Norge i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Norge 2016: Lyssna på de 10 bidragen i “MGP 2016″”

 1. Adri

  Norges final får överlag ett högt betyg då det finns sju bidrag som får över medelbetyg av mig. Men även tre bidrag som jag ställer mig något mer tveksam till.

  Min rankning:

  1. “Afterglow” (verkligen inte överlägsen men för tillfället är det den låt som ger mig bäst vibbar)

  2. Feel da rush (känns modern och rätt ny i ESC-sammanhang och något säger mig också att Freddy Kalas är en väldigt bra underhållare)

  3. Anna-Lee (Trodde aldrig att en boyband-låt nånsin skulle finnas på en av mina topp 3 överhuvudtaget men denna känns medryckande och sådär lagom cheesy.)

  4. Stand up (Detta var den låt som förlorade mest på att släppas i fullversion. Låten får absolut överlag ett högt betyg men synd att refrängen är låtens svagaste komponent. )

  5. Laika (Jag vet verkligen vad jag ska säga här. Jag vill verkligen ogilla detta då något i mig ger att detta är rätt illa, men asså tusan jag gillar det ändå. Men jag hade gärna sett att de dragit ner på “robotrösterna” och låtit den bra rösten, som jag då gissar är Lisa, tagit mer plats. Texten är dock bara ett stort fett frågetecken för mig. Årets första guilty pleasure för mig. )

  6. Icebreaker (Gissar att detta blir Norges representant och jag är helt okej med det 🙂 tycker att tempoförändringarna känns lite väl abrupta och även i denna låt är verserna starkare än refrängerna)

  7. History (Detta var den låt som tjänade mest hos mig på att få en fullversion, dock inte så mycket så att den höjde sin placering på listan. Den känns rätt generisk, men ABSOLUT inte dålig. Elouiz känns också som en stabil sångerska och jag tror låten är en riktig “växare”. )

  Sen fanns det ju tre låtar jag var mer skeptiska till och de är rätt överlägsna i botten, tyvärr:

  8. Traces (Låten har potential och jag gillar när ballader växer under tiden, men den känns alltför “klassisk”. Har även lite problem med sångerskan som visserligen inte är dålig på något sätt, men som inte riktigt är min typ av sångröst.)

  9. Into the fire (Känns som en låt man hört väldigt många gånger förr i böde bättre och sämre versioner. Årets mest ointressanta låt i Norge.)

  10. Anyway (Borde gilla denna. Brukar gillar smöriga rockballader med 80-90-tals känsla men denna var lite väl ointressant.)

 2. Axel

  Undrar vilka i “The Hungry Hearts featuring. Lisa Dillan” som kommer att få sitta på sidan i ESC om de vinner? 😛

 3. Schlagerpinglan

  @Axel, Mmm… det kan nog bli några intressanta diskussioner där för det är väl inte helt omöjligt att de kan vinna. Ett av bidragen som står ut från mängden.

 4. Micke

  Ok nu har jag lyssnat lite mer på de norska bidragen. Fortfarande inget jag gapar högt över men nog fan har jag hittat några som höjer sig över de andra i alla fall. Även två som gör det omvända.

  “Afterglow“, Laila Samuels (är den som känns mest genomarbetad och håller rätt igenom)
  “Into the Fire“, Stage Dolls (Hade de fått till en vers som matchat refrängen så kanske)

  Så då till det tråkiga. De som inte på något sätt tilltalar mig:

  “Feel Da Rush“, Freddy Kalas (Detta måste väl vara ett skämt annars börjar jag undra)
  “Laika“, The Hungry Hearts featuring Lisa Dillan (Orkar inte ens skratta längre)

  Dessa två är jag dock inte rädd för utan den som skrämmer mig är “Icebreaker“, Agnete. Jädrar när jag hör samma syntslinga gång på gång i bidrag går jag i taket. Ella Endlich i Tyskland och den här för att bara nämna två. Jag fullkomligt älskar musik och klarar nästan allt så länge jag slipper den typen av syntslinga. I synnerhet får vi dras med den i MF men tyvärr även i ESC ibland. Har låtskrivare dålig fantasi eller vadå? Men jädrar att jag är rädd för den här.

  Men slutorden blir ändå att den norska uttagningen lyfte sig ordentligt för mig nu. Hittade en hel del som kan utvecklas

 5. Micke

  Dutt dutt dutt syntar borde förbjudas 🙂

 6. Micke

  Vill be om ursäkt för att jag kanske låter lite gnällig i mina kommentarer. Hatar sånt egentligen då alla har rätt till sin smak men jag är inte riktigt hemma i humöret just nu och tyvärr avspeglar det sig i det jag skriver. Skulle bott i Österrike jan-feb men det sket sig helt den här gången då jag legat sjuk nu i tre veckor. Ber om ursäkt som sagt och ska ta och skärpa till mig 🙂

  Tänker höra lite med er vad ni egentligen tänker om Finland i år. För mig finns det fyra skyhöga favvisar i startfältet men jag har extremt svårt att greppa dem och deras chanser. De fyra jag pratar om är:

  “Good Enough“, Annica Milán & Kimmo Blom
  “Let Me Out“, Barbe-Q-Barbies
  “On It Goes“, Mikael Saari
  “Shamppanjataivas“, Pää-Äijät

  Ibland när jag hör Annica och Kimmos bidrag känner jag att det här är ju helt klart det bästa och mest genomarbetade bidraget. Men nästa gång kan jag istället känna “Oj då har vi inte hört detta vid flertalet tillfällen tidigare. När det gäller Barbe-Q-Barbies känner jag som rockälskare ibland att det här är bidraget det handlar om. Nästa gång känner jag av hur något fattas, att det är lite lättviktigt “Jisses några som vill vara tuffa men som inte ens kan stava till ordet.”

  Så då till Mikael Saari killen som blev rånad på segern för ett par år sedan. Älskade det bidraget. När jag sitter och lyssnar på hans bidrag i år kryper det ibland på mig “Är detta verkligen så bra eller är det mest för att jag gillade hans förra bidrag så enormt.” Slutligen då Pää-Äijät 🙂 Ja, jisses vad det svänger ibland men den där lille jäkeln som ibland kan sitta på ens axel och tro att han är något kan ibland viska i mitt öra “skojar du grabben, gillar du det här? Hur töntigt som helst ju.” 🙂

  Missförstå nu inte jag tycker jättemycket om alla fyra men jag har svårt att greppa dem och verkligen placera dem. Vad gillar ni dessa?

 7. Rasmus

  Jag gråter seriöst blod om Norge inte skickar Freddy Kalas, så JÄVL* bra låt! Tror den skulle vara “nyttig” för tävlingen då den är riktigt fräsch & skulle göra sig riktigt bra på en stor scen fullt med möjligheter.

 8. Adri

  Micke: vad gäller Finlands låtar så tycker jag Finland har ett väldigt svagt startfält.

  “Blazing fire” är min favorit i Finland men den är inte toppmaterial i ESC för mig i alla fall, men den är absolut bra, speciellt i ett sånt här svagt startfält.

  “On it goes” är också den bra men den kommer nog inte ens komma på min topp 20 om den kommer till ESC, gissar jag. Men vinner Mikael så behöver Finland inte skämmas alls i alla fall. Påminner mig lite om (en sämre version av) Norges bidrag 2015.

  “Good enough” är även det en bra låt men precis som du säger så har man hört den förut.

  Sen har jag en guilty pleasure i Finland också och det är “Ready for the show”. Jag vill inte ha den i närheten av ESC och jag kan inte ta den seriöst, speciellt inte när jag ser videon men mina öron tycker den är lite småbra.

 9. Adri

  Micke: som sagt; vår smak skiljer sig en hel del men vi har (för tillfället) samma favorit i Norge “Afterglow”. Men som jag skrev i min första kommentar ovan så skulle jag kunna acceptera 7/10 kandidater i Norge som deras representanter.

  Tror tyvärr dessutom att du har anledning att vara rädd då “Icebreaker” verkar vara favoriten. Jag skulle tycka om låten betydligt mer om den fortsatte vara lika upptempo i refrängen som i versen, men låten är en stark 3:a av 5 i alla fall 🙂

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, När det kommer till den finska uttagningen så finns det en del bidrag som jag gillar, men egentligen så handlar det bara om “Shamppanjataivas“ för min del. 😀

  Eftersom jag föll för bidraget direkt så trodde jag att jag skulle tröttna på det efter ett tag, men det bara växer sig allt starkare. Går man endast efter videon så förstår jag inte vad jag ser i bidraget, då det inte alls känns som några artister jag vanligtvis skulle vara intresserad av att lyssna på. Jag ser med stor spänning fram emot deras live-framträdande på lördag. Antingen korar jag min UMK-favorit direkt eller så får jag börja leta efter en ny. 😀

 11. Micke

  Adri: Något säger mig att du i grund och botten är en syntkille. Kan ha fel men det känns så 🙂 Jag är i grund och botten och rockkille och då i grunden hårdrockare. Hårdrockare har väldigt svårt för syntpop så är det bara 🙂

 12. Schlagerpinglan

  @Rasmus, Ju mer jag lyssnar på de norska bidragen så blir jag allt säkrare på att första känslan var rätt och även jag hoppas i nuläget på Freddy Kalas bidrag. Det är i alla fall ingen genre som är överrepresenterad i ESC och det hade varit intressant att se hur det fungerar. Men, men… först och främst får man väl se hur det fungerar på scenen i Norge.

 13. Adri

  Haha jag vet själv inte vad jag ser mig mest som eftersom jag tycker om det mesta. Jag är VERKLIGEN inte kräsen utan är väl “musikalisk allätare”, brukar dessutom ha något positivt att säga om nästan alla låtar haha. Den enda genomdåliga låten jag kommer på för tillfället är Österrikes låt från 2012.

  Jag gillar rock från 80- &90-talet men även både äldre och modernare. Men i Eurovision tycker jag rocklåtarna (dem få jag faktiskt kan komma på) har hållit en ganska låg standard så just i ESC föredrar jag nog syntlåtarna och eftersom det är ESC som är fokus på denna sida förstår jag varför du fått det intrycket av mig 🙂

  På min spellista finns det låtar i alla genrer med ett undantag: dansband. Dansband undviker jag så gott det bara går då jag än inte hittat en dansbandslåt jag gillar ens litegrann.

 14. Micke

  Ok 🙂 Jag gillar nästan allt från hårdrock till opera. Dutt dutt syntar har jag dock svårt för 🙂 Håller med dig om att Österrike 2012 var tidernas bottennapp. Du skulle bara veta hur de själva kände där nere. Jag hade kunnat skriva en avhandling om det 🙂 Precis som du tycker jag rocken i ESC oftast är andrahands material. Esc är egentligen inte min grej musikmässigt sett men jag har alltid älskat ballongen just för att det är det enda ställe där generationer kan mötas. Dessutom och inte minst viktigt för min del är att varje land i möjligaste mån ska köra efter sin särart så som ursprungstanken var. Bidrag som har landets “kultur” i sig tar jag alltid lättare till hjärtat.

  Gillar som sagt det mesta men rocken är min grund och den viker jag aldrig ifrån

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se