Ukrainas Eurovision-bidrag 2016

2016-02-22 (måndag)

UkrainaEfter två inledande semifinaler med totalt 18 tävlande bidrag var det igår, söndagen den 21:a februari, dags för Ukraina att utse sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2016 genom finalen av sin nationella uttagning.

Sex bidrag tävlade och vinnaren utsågs genom 50/50 jury- och tittarröster. Se slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden längre ned.

Den mycket pratglada men ibland väldigt oeniga juryn, som gav sina åsikter om det mesta under showernas gång, bestod även i finalen av Konstantin Meladze (kompositör, producent), Ruslana (ESC-2004-vinnare) och Andrei Danilko (Verka Serduchka).

Precis som vid de inledande semifinalerna så gästades finalen av ytterligare en ESC-2016-representant. Se länkar till alla tre framträdandena här:
Semifinal 1: “Help you fly“, Ivan (Vitrysslands ESC-2016-bidrag)
Semifinal 2: “Say Yay!“, Barei (Spaniens ESC-2016-bidrag)
Finalen: “Sunlight“, Nicky Byrne (Irlands ESC-2016-bidrag)

Lyssna på Ukrainas bidrag till Eurovision Song Contest 2016 här:

“1944“, Jamala final-framträdandestudioversionsemifinal-framträdande
(text & musik: Jamala)

Resultatet av Ukrainas ESC-2016-uttagning – Finalen, 21:a februari:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Teleröster Summa
1. “1944“, Jamala
(Jamala)
5 p. (37,77%) 6 p. 11 p.
2. “Helpless“, The Hardkiss
(Yulia Sanina, Valeriy “Val” Bebko)
6 p. (27,11%) 5 p. 11 p.
3. “Love Manifest“, SunSay
(Andrey Zaporozhets, Yevgeny Filatov)
4 p. (18,2%) 4 p. 8 p.
4. “We Do Change“, Pur:Pur
(Nata Smirina, Evgeniy Zhebko)
2 p. (13,58%) 3 p. 5 p.
5. “Higher“, NuAngels
(Alexander Bard, Andreas Öhrn, Chris Wahle)
3 p. (5,94%) 2 p. 5 p.
6. “Every Monday“, Brunettes Shoot Blondes
(Andrey Kovalev)
1 p. (3,4%) 1 p. 2 p.
(Källor: wikipedia och esckaz.com)

Schlagerpinglan: Ukrainas ESC-uttagning har varit en enda lång besvikelse för mig då det hela tiden verkade som att juryn genom sina motiveringar letade efter låtar med “starka budskap” och en “representant för Ukraina” snarare än “bra musik”. När en jurymedlem t.o.m. säger sig ogilla titeln “Helpless” eftersom “Ukraina är inte hjälplöst” och ställer suspekta lojalitets-frågor så vet man att man har helt olika sätt att se på tävlingen.

När det närmade sig tiden för juryn att ge sina slutliga poäng så började de dock att prata om att de trots allt var där för att bedöma musiken. Så även om de röstat ut en del guldkorn under vägens gång så gjorde de sitt jobb när det väl gällde och gav (trots Ruslanas protester) “Helpless” sina högsta poäng. Tittarna gjorde också vad de skulle och röstade på det bidrag som uppenbarligen väcker starka känslor hos dem och därför var det inte helt oväntat “1944” som vann i slutändan.

Sammanfattningsvis så får jag väl därför säga att “rätt låt vann” men att jag tyärr för en gångs skull inte kommer att ha Ukraina med bland mina personliga favoriter. Lycka till, i alla fall, Ukraina! 🙂

Mer om Ukrainas förberedelser inför ESC 2016 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Ukraina i ESC 2016“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Ukrainas Eurovision-bidrag 2016”

 1. Jan-Åke

  Ukraina har ju haft toppenbidrag ibland. Jag har gillat låtar som “Gravity”, “Wild Dances”, “Talk To My Heart” och “Dancing Lasha Tumbai”. Har för mig att de i alla fall varit ukrainska bidrag. Det här bidraget tyckte jag mest bara var jobbigt att lyssna på och det lär inte bli en av mina favoriter heller.

 2. Jan-Åke

  Såg att låten jag tänkte på inte heter “Talk To My Heart”, utan “Show Me Your Love”.

 3. hej

  Det kanske inte har med det ämnet att göra, men nu har Laura Pinskis låt “Under the sun we are one” släppts, så här är min topplista över tyska finalen på torsdag.
  1. Avantasia

  2. Jamie-Lee Kriewitz
  3. Gregorian
  4. Joco
  5. Keøma

  6. Axel Diehl
  7. Ella Endlich

  8. Laura Pinski
  (En sämre verision av “A million voices”)
  9. Luxuslärm
  10. Woods of Birnam

 4. Micke

  Då hakar jag på HEJ med Tyskland. Vi har ju den bästa av alla tävlingarna framför oss nu på torsdag:

  TYSKLAND

  1. “Mystery Of A Blood Red Rose“, Avantasia (9/10)
  2. “Ghost“, Jamie-Lee Kriewitz (9/10)
  3. “Masters Of Chant”, Gregorian (9/10)
  4. “Solange Liebe in mir wohnt”, Luxuslärm (9/10)
  5. “Under The Sun We Are One”, Laura Pinski (8/10)
  6. “Protected”, Keøma (7/10)
  7. “Nur ein lied”, Alex Diehl (7/10)
  8. “Full moon”, Joco (6/10)
  9. “Lift Me Up (From The Underground)”, Woods of Birnam (5/10)

  10. “Adrenalin“, Ella Endlich (1/10)

  De fyra första har i mina ögon egentligen alldeles för bra klass för ESC men inte mig emot att de är med, tvärtom 🙂 Som jag redan sagt så kände jag direkt att Jamie-Lee i maj månad kommer att krönas som ny champion av ESC. Ingenting har ändrats sedan dess. Hennes största problem tror jag blir att ta sig segrande ur den tyska uttagningen. Personligen rankar jag hennes låt som nummer sex av allt som hittills kommit men det inre säger att detta blir vinnaren. Avantasia luktar Meat Loaf lång väg men den doften kan aldrig vara negativ. Gregorian är så mäktig, så mäktig och Luxuslärm är den perfekta billåten att bara ligga och glida runt med.

  I övrigt då? Vet att Lauras bidrag har en hel del damm över sig men det skiter jag fullständigt i. Jag blir glad av den och det är det enda som räknas. Keoma bara jag myser med när jag är på det humöret och Alex har sin plats i mitt musiköra när andan faller på. Inte alltid men ibland. Joco och Woods of Birnam är helt ok för mig vilket sammantaget ger en helt fantastisk final i Tyskland. Synd bara att det ska dras ned av det tionde och sista bidraget som är allt annat än bra. En typ av låt vi hört minst tusen gånger tidigare, inte minst i vår egen Melodifestival. Tyvärr skulle jag vilja säga.

 5. Schlagerpinglan

  @Jan-Åke, Jag är helt inne på din linje och har gillat Ukrainas låtar när de var lite lättare att ta till sig men den här… den var annorlunda.

  @hej och Micke, Visserligen är det utanför ämnet men då det inte finns något inför-Tysklands-finalen-inlägg än så får ni ju ta det där det går. 😀 Jag tackar för infon och ska lyssna vid tillfälle. (Är en väldigt final-full vecka vi har framför oss.)

 6. hej (Från en annan dator)

  Men vad gäller denna låt så är det tyvärr den sämsta jag hört från Ukraina, och jag har hört alla sedan 2011. Så här ser min topp 14 ut.
  1. Österrike
  2. Spanien
  3. Danmark
  4. Italien
  5. Island
  6. Irland
  7. Bosnien-Herzegovina
  8. Albanien
  9. Vitryssland
  10. Belgien
  11. Schweiz
  12. Malta
  13. Ukraina
  14. Georgien

 7. Lellan Johansson

  Låten berör, jag älskar bidraget !

 8. Chimaera

  Hej, ny debattör här!
  Tänkte först bara fråga hur pinglan vet vad som sades av juryn om de ukrainska bidragen, finalen var väl knappast textad?
  Sen vill jag säga att jag verkligen gillade Hardkiss låt, den hade jag hellre sett i Globen än Jamala. Jag kommer att se genrepet inför semifinal 2 live på plats. Men, Jamala sjunger bra och bidraget är lite sådär mystiskt med “feeling” och det där med budskap ska inte underskattas i dessa sammanhang. Hur kom annars Ungern vidare till final både 2014 och 2015?

 9. Schlagerpinglan

  @Chimaera, Hej och välkommen. 😀 Nej, finalen var inte textad men den sändning jag såg på hade engelsk översättning i tal som hela tiden hördes medan jurymedlemmarna talade. Man kan naturligtvis inte vara 100% säker på att tolken översatte rätt, men det verkade rimligt när man såg kroppspråk och miner.

  Vad gäller Jamalas chanser så tror jag att de är ganska goda. (Tyvärr, säger jag eftersom det inte alls föll mig i smaken, men det är ju Ukrainas val och rent tävlingsmässigt så kan det även visa sig vara ett bra val.)

 10. Chimaera

  @Schlagerpinglan
  Häftigt, undrar varför de bemödade sig med att simultantolka… Var hittade du den sändningen?
  Får jag fråga om du kommer se nåt live i Stockholm i maj? Var bor du?

 11. Schlagerpinglan

  @Chimaera, Sändningen hittade jag via youtube. Någon live-bevakning av ESC 2016 lär det inte bli för mig, om inget oväntat inträffar. Jag såg en del rep i Malmö när vi höll i ESC förra gången, jag bor i Skåne, men det blir nog TV-soffan/dator-hörnan i år… vilket inte är helt fel det heller. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se