Sverige Schlagerpinglan: Trots att den internationella juryn inte riktigt var med på det så utveckades omröstningen av Melodifestivalen 2016 till att bli lika väntad som odramatisk och Frans tog hem segern med sin “If I Were Sorry” och kommer därmed att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2016.

Resultatet från omröstningarna samt länkar till finalisternas finalframträdanden ser ni här nedan:

Uppdaterat: Hur de olika internationella jurygrupperna röstade ser ni här.

Slutresultatet: Finalen av Melodifestivalen 2016:
1. “If I Were Sorry“, Frans 156 poäng
2. “Human”, Oscar Zia 132 poäng
3. “Don’t worry“, Ace Wilder 118 poäng
4. “Save Me“, Wiktoria 114 poäng
5. “Constellation Prize“, Robin Bengtsson 83 poäng
6. “Youniverse”, Molly Sandén 76 poäng
7. “My Heart Wants Me Dead”, Lisa Ajax 56 poäng
8. “Håll om mig hårt“, Panetoz 53 poäng
9. “Kizunguzungu”, SaRaha 47 poäng
10. “Put Your Love On Me“, Boris René 41 poäng
11. “We Are Your Tomorrow”, David Lindgren 39 poäng
12. “Bada nakna”, Samir & Viktor 31 poäng

Juryns röster: Folkets röster:
1. Oscar Zia 89 p 1. Frans (14,4%) 68 p
2. Frans 88 p 2. Wiktoria (9,5%) 45 p
3. Ace Wilder 83 p 3. Oscar Zia (9,1%) 43 p
4. Wiktoria 69 p 3. Robin Bengtsson (9,0%) 43 p
5. Robin Bengtsson 40 p 5. Panetoz (8,2%) 39 p
6. Molly Sandén 39 p 6. Molly Sandén (7,8%) 37 p
7. Lisa Ajax 23 p 7. SaRaha (7,7%) 36 p
8. Panetoz 14 p 8. Ace Wilder (7,4%) 35 p
9. SaRaha 11 p 8. Boris René (7,4%) 35 p
9. David Lindgren 11 p 10. Lisa Ajax (6,9%) 33 p
11. Boris René 6 p 11. Samir & Viktor (6,4%) 31 p
12. Samir & Viktor 0 p 12. David Lindgren (5,9%) 28 p

Länkar till finalens mellanakter m.m.:
Medley i finalen av Melodifestivalen 2016
Måns Zelmerlöw framför “Heroes” i Melodifestivalen 2016
Jonas Gardells sista lektion i Schlagerskolan
Michael Nyqvist och Pernilla August reciterar ”Kom” av Timotej
Lynda Woodruff invit till Måns Zelmerlöw i finalen av Melodifestivalen 2016

Schlagerpinglan: Precis som förra året så är det inte så mycket att säga om slutresultatet. Ett bidrag gick in som favorit i finalen och kom ut som segrare. Dessutom så är det en repris av fjolåret att en av mina favoriter vinner, men inte den som jag hoppas på allra mest. Jag är därmed lite halvnöjd… men ändå inte då jag in i det sista hoppades på Ace eller Oscar.

Resten av finalen då? Jodå, tydligen så finns det inget uttryck som lyder “Det som händer på Youtube stannar på Youtube” men efter vad jag sett i kväll så tycker jag att det borde finnas ett sådant. Tolka det som ni vill. 😉

Annars så vek jag mig dubbel av både Jonas Gardells schlagerskola och Lynda Woodruffs pricksäkra iaktagelser så det ena uppvägde det andra och slutresultatet blev mer än godkänt. 😀

Höjdpunkten var dock Melodifestivals-medleyt som jag sett fram emot ända sedan jag såg Islands nationella ESC-final och deras 30-års-jubileums-Söngvakeppnin-medley (0:00:48 in på klippet). Båda var väldigt nostalgiskt underbara. 🙂

Vad kan man då säga så här sammanfattningsvis? Frans är unik, jag gillar hans låt och jag hoppas att det går bra för honom/oss i Eurovision (men inte för bra då jag vet minst två andra länder som jag tycker ställer upp med bättre bidrag än oss och förtjänar vinsten mer). 😉

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Resultatet: Finalen av Melodifestivalen 2016”

 1. davve

  Är tämligen säker på att vi antingen vinner ESC eller kommer topp3. Många länder har i år tyvärr valt ganska anonyma låtar.. så tror Frans har stora chanser faktiskt.

  grattis

 2. Schlagerpinglan

  @davve, Att den internationella juryn gav så pass höga poäng till Frans tyder ju på att han “fungerar” även utanför Sveriges gränser (om de inte fått väldigt strikta riktlinjer inför deras röstande). Jag hoppas, som sagt, att det går bra för Sverige, men inte för bra. 😉

 3. Erik

  Intressant hur Sverige “redan” kan vara segertippat enligt flera bettingsajter. Är det verkligen realistiskt att tro att samma land kan vinna 3 gånger inom loppet av en så kort period?

 4. Schlagerpinglan

  @Erik, Sverige brukar alltid vara segertippade, vad vi än ställer upp med. Ibland visar det sig stämma, men oftast inte. 🙂 Däremot så tror jag inte att det är helt orealistiskt att vi skulle kunna vinna ännu en gång. Irland hade ju flyt i början av 90-talet så ingenting är omöjligt.

 5. Adri

  Jag liter inte på bettingsidor alls, speciellt inte när det gäller just Sverige. Kommer verkligen ihåg att Charlotte Perrelli, Robin Stjernberg och till och med Anna Bergendahl var favorittippade när de deltog för vår räkning.

  Anna Bergendahl kommer jag verkligen exakt ihåg att hon under eurovision-veckan i maj tippades komma 6:a… och så åker hon ut så det verkar som att många satsar pengar “bara för det är ju ändå Sverige”.

  Jag tror att Frans gör “en Robin Stjernberg” och hissas av juryn, men dissas av tittarna så kan tänka mig en plats 11-20 (vet att det är ett brett register, men 2016 är verkligen ett helt oförutsägbart år och jag ser såklart gärna att jag har fel)

  Ska jag vara ärlig hoppas jag dock inte vi vinner för 1. jag tycker låten är bra, men inte bäst och 2. Jag tror ESC skulle må bra av att lämna Nord-europa (inte för att jag bryr mig, men kan tyvärr tänka mig att många andra länder kanske hoppar av pga “tristess” om tävlingen stannar i samma område i europa. Sverige, Danmark, Österrike och nu Sverige igen… inte jättestora steg direkt.

  Aja, jag tror inte Frans kommer ha i toppstriden att göra, men jag tror absolut inte han kommer skämma ut oss.

  Kollar folks youtube-listor och där sågas Frans totalt, men det säger väl egentligen inte jättemycket.

  Bara till att vänta på Maj så att vi får se hur det går för Frans.

 6. Adri

  Märkte för övrigt nu när jag kollar in poängen från tittarna vilken OTROLIGT jämn final det var. 40 poäng mellan sistaplatsen och vinnaren… wow det var inte mycket alltså.

  Och så pratas det om “jordskredsseger” i media vilket jag tycker är lite överdrift (speciellt om man ser till vilken ENORM favorit han var, trodde verkligen på jättestor marginal, men det var ju verkligen bara kul att det blev såhär jämnt så jag klagar inte 🙂 såhär små marginaler får det gärna vara varje år då det verkligen var spännande, sen för att göra det bättre får ju gärna min favorit vinna någon gång också, men jag ska inte klaga 🙂 )

 7. Mr A

  Varför textade man Lynda W sketchen på engelska?

  Och både artist och titel borde stå i listan när de delar ut poäng.

 8. Jonas

  Appen jämnar ut folkets röster då fler lägger många röster på flera än ett bidrag. Om enbart telefonröstning skulle använts skulle Frans fått ca 30% av rösterna. Han vann med god marginal.

 9. davve

  Jag tror problemet för många är att vi i år skickar ett bidrag som vi en kategori som vi aldrig har gjort innan. Låten är verkligen speciell. Här gick den hem 100% men tror många är oroliga för hur den ska tas emot i Eurovision. Jag personligen tror det kommer gå kanon medans andra tror den kommer krascha totalt i resultatet. Den är väldigt unik så det är spännande tycker jag.

  Jag tror den kan gå hem då många länder skickar väldigt standard sånger i år.. väldigt strömlinjeformade låtar och uppträdanden.

  Men vi får se..

 10. hej

  Även om jag knappt var något år gammal när Brandsta City Släckers var med så var det “Kom och ta mig” som fastnade hos mig från medleyt.

  Men Gardells schlagerskola var verkligen rolig och Lynda Woodruff var så rolig att man kommer ihåg den i efterhand. “Helan gar…”

 11. hej

  Men angående resultatet. Vi kan ju inte rösta på oss själva i ESC, så jag brydde mig inte så länge inte Molly Sandéns/Lisa Ajax låt vann, eftersom båda är bra, men ändå anonyma.

  Frans hade ändå en ok låt enligt mig, och jag tror den kommer på ungefär plats 9 i ESC.

 12. Johanna

  Jag tycker det är skönt att skicka en låt vi svenskar verkligen gillar, och jag bryr mig mindre om resultatet (något vi borde göra varje år för ESC och Melodifestivalen börjar bli lite för strömlinjeformad för mig) Jag saknar skämt-bidragen och det är skittråkigt att alla länder (nästan) sjunger på engelska. Tycker det nu är trevligt att vi skickat något nedtonat som vann utan överproduktion och specialeffekter. Vi är ändå i final och egentligen bryr jag mig inte om vi kommer 2a eller sist i finalen.

  Tror det kan vara bra för tävlingen om en sådan här låt går hyfsat dock…så slipper vi alla specialeffekter och skit nästa år, som bara tar fokus från låtarna enligt mig. Min slutsats här är alltså att Frans är ett bra val och kommer göra oss stolta i ESC oavsett placering:-)

 13. Danne

  Jag tror kanske en av orsaken varför sverige brukar ligga högre hos oddset än vad slutresultet(sverige har varit i topp tio på oddset sedan 2006) kan vara att många svenskar satsar pengar på sitt eget land sverige. Enligt undersökningar satsar typ vad jag minns minst hälften av de som satsar pengar på sitt eget land. Det är kanske många svenskar som kanske satsar pengar jämfört med andra länder men det är bara spekulationer.

 14. Josef

  @Schlagerpinglan: Nu är Lazarev favorit! Frans gjorde en rejäl klasshöjning och gav mig gåshud när han uppträdde den 12:e Mars i Friends. Min viktiga fråga som jag direkt ställde mig var? Är Oscar Zia bättre än Sergey Lazarev eller Australien’s Dami Im? Nej åter nej svarar jag. Är Human bättre än Danny Saucedo’s Amazing som Loreen krossade? Nej är svaret. Problemet är att många av de starka artisterna hade dåliga låtar på order av Christer Björkman (Molly, Ace och Lisa Ajax) Och de gröna som Wiktoria och Robin Bengtsson hade ganska enkla produktioner, där jag tyckte Wiktoria inte alls lyckades nu som i deltävlingen.

  Frans var överlägsen låtmässigt mot motståndet men det var en ganska låg klass i år när man analyserar. “Youtubekännarna” fick inte rätt som spådde Frans fall likt Yohio utan som jag tippade skulle komma 2-4 i den utländska juryn vilket räckte med de svenska rösterna. Jag tror (kanske) Frans får en placering lite över Robin Stjernberg’s 14…5-9 gissar jag med ett lyckat framträdande. Goodbye Sweden Hello “Eastern Europe”! 🙂

 15. Schlagerpinglan

  @Josef, Lite oroväckande är det dock att Frans fick så pass höga poäng av den internationella juryn, men det kan ju ha haft med instruktionerna att göra. De lär ju inte ha röstat på sina favoritbidrag utan på vad “de tror fungerar i Eurovision”, och de kan ju ha lika fel som någon annan. 🙂

 16. oliwer

  jag hoppas att frans blir diskad

 17. André

  Den som vill se vad jag tyckte om finalen i lördags kan läsa här: https://millommusik.wordpress.com/2016/03/14/frans-vann-melodifestivalen/

  Synd på Oscar tycker jag och att det inte blev så spännande som det kunde blivit. Men får hoppas det går hyfsat i Eurovision i alla fall 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se