Kroatiens Eurovision-bidrag 2016

2016-03-17 (torsdag)

KroatienOnsdagen den 9:e mars, två veckor efter att TV-bolaget HRT avslöjat att Nina Kraljić representerar Kroatien i Eurovision Song Contest 2016, presenterades det internvalda tävlingsbidraget “Lighthouse“.

Låten är skriven av Popmaché (d.v.s. Andreas Grass och Nikola Paryla) från Österrike och producerad av Thorsten Brötzmann i Tyskland. Den tillhörande officiella videon kommer att premiärspelas den 21:a mars. (Källa: eurovision.tv)

Lyssna på Kroatiens bidrag till Eurovision Song Contest 2016 här:

“Lighthouse”, Nina Kraljić studioversiontext
(text & musik: Andreas Grass, Nikola Paryla)

Schlagerpinglan: Wow, detta var jag verkligen inte beredd på, speciellt inte eftersom mina förväntingar var ganska lågt ställda efter deras inledande internvals-avslöjande. Nu kan jag mycket väl se Kroatien som ett av de länder som lyckas ta sig vidare till finalen från den första semifinalen, under förutsättning att det låter lika vackert live, naturligtvis. 🙂

Kombinationen av det lite mystisk mysiga i låten samt det speciella i sångerskans röst är det som jag uppskattar mest, men är samtidigt en stor gåta. Det påminner mig om en annan låt/artist-kombination, men jag kan inte riktigt komma på vilken. Nåja, det kommer väl fram tids nog. 🙂

Nu är jag i alla fall väldigt nyfiken på hur det kommer att låta live samt hur de har tänkt sig att framföra bidraget i Stockholm. Förhoppningsvis blir det så pass bra att Kroatien, nu när de efter två års frånvaro återvänt till tävlingen, får ett slutresultat som uppmuntrar dem till att fortsätta skicka bidrag till ESC. Heja Kroatien. 😀

Mer om Kroatiens förberedelser inför ESC 2016 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Kroatien i ESC 2016“ medan de 43 tävlande bidragen i ESC 2016 (i den mån de presenterats) finns samlade på två olika sidor: indelade efter semifinaler/final och i kronologisk ordning.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Kroatiens Eurovision-bidrag 2016”

 1. hej

  Det tog ett bra tag att ta till sig den, och jag är i den processen fortfarande, för tillfället är det lite svårt att säga om hon går till final enligt mig, då det är en kamp mellan det, och ett annat land(som avslöjas senare, med tanke på att jag ska göra en hel topp 18 när Maltas bidrag presenterats.

 2. Micke

  Hej igen Schlagerpinglan. Skulle tro att du tänker på gruppen Cranberries och deras sångerska Dolores O’Riordan. Åtminstone gjorde jag det direkt. Klockrent. Tar en lugn med dem.

  https://www.youtube.com/watch?v=Zz-DJr1Qs54

  Har inte hängt med här sista veckorna så jag får lyssna ikapp. Kroatiens bidrag är ett av årets bästa som det känns just nu. Hur mysigt som helst. Vilka bidrag återstår och vilka har precis kommit?

 3. Johanna

  Jag har jättesvårt att ens komma ihåg den här låten trots att jag säkert lyssnat på den 30 ggr minst. har svårt att tro att den tar sig ur semi 1 faktiskt…står mellan denna och Bosnien enligt mig och jag tror att Bosnien går segrande ur den striden. Hon sjunger skitbra men låten är inte så minnesvärd som jag hade önskat..

 4. Adri

  Det finns för- och nackdelar med så starka semifinaler som semifinal 1 är. Fördelen är ju uppebar, många bra låtar kommer ta sig till finalen, men nackdelen är ju också att ett par bra låtar kommer oundvikligen att åka ut så det är väldigt svårt att förutsätta.

  Ännu svårare att förutse är när det är så många “i stort sett finalklara” länder som deltar i samma semi och semi 1 har vi Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien, Grekland och Ryssland. 5 länder som sammanlagt åkt ut en gång. Har svårt att se att någon av dem kommer missa årets final (fast många verkar tro att 2016 är året då Grekland faktiskt inte tar sig till final, men jag gillade den faktiskt så jag hejar lite på dem).

  Men då är det VÄLDIGT många låtar som tävlar om de resterande 5 platserna, så frågan är då… kommer Kroatien ta en av dem? Jag tror faktiskt det, med tanke på vilket intryck den verkar ha gjort. På de flestas youtube-listor är den topp 10, i många fall t.o.m topp 3 så det vore ju ett äkta misslyckande om Kroatien åker ut. Det som kan göra att den åker ut är om den gör en “Island 2015” och gör ett katastrof-framträdande. Men annars tror(!!) jag inte att Kroatien ska oroa sig.

  Vill dock påpeka att detta är ren chansning och i en sådan här tuff semifinal så kanske det blir just Kroatien som hamnar “i skuggorna” och glöms bort. Men min slutliga chansning är dock att de tar sig vidare 🙂

 5. Johan

  Förra året var det Montenegro som höll Balkans fana högt. I år är det Kroatien som visar var skåpet ska stå! Synd att det ska vara på engelska då balkan-mystiken får ett litet skrapsår, men det här är så snyggt gjort att jag faktiskt inte stör mig avsevärt mycket av det. Topp 5 för mig i år!

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Ahh… tackar, det kan mycket väl vara Cranberries jag tänker på med den speciella rösten, vad gäller låt spelar mindre roll då jag mest var ute efter rösten. 😀 Lite smått irriterande när man inte kan komma på sådant, så tack. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se