ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Ungern
Land: Ungern deltagit 13 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: MTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Friderika Bayer kom 4:a av 25 med “Kinek Mondjam El Vétkeimet

Ungerns ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Wars For Nothing“, Boggie (A Dal 2015) 20:e i finalen
2014: Running“, András Kállay-Saunders (A Dal 2014) 5:a i finalen
2013: Kedvesem (Zoohacker Remix)“, ByeAlex (A Dal 2013) 10:a i finalen
2012: Sound Of Our Hearts“, Compact Disco (A Dal) 24:a i finalen
2011: What About My Dreams?“, Kati Wolf (Internval) 22:a i finalen
2010: – – – – – – – – –
2009: Dance With Me“, Zoli Ádok (Internval) 15:e i semi 2
2008: Candlelight“, Csézy (Eurovíziós Dalverseny 2008:
Magyarországi döntő
)
19:e i semi 2


Ungerns ESC-2016-bidrag: “Pioneer”, Freddie

Lyssna på Ungerns Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Pioneer final-framträdandestudioversiontext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Tel-Avivlive i Miskolc
Artist: Freddie officiell webbplatsyoutubefacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av eurovision.tv (1:34 – 18:e april)
Intervju av esckaz (2:51 – 12:e april)
Intervju av wiwibloggs (1:23 – 12:e april)
Intervju av ESC Bubble (4:44 – 27:e februari)
Intervju av eurovision.tv (1:19 – 27:e februari)
Intervju av wiwibloggs (3:47 – 28:e februari)

Startnummer: nr 4 i Semifinal 1 (10:e maj)
Låtskrivare: Szabó Zé (m), Borbála Csarnai (t)
Uttagning: Totalt 30 bidrag tävlade i Ungerns nationella ESC-uttagning som bestod utav tre kvartsfinaler, två semifinaler samt en avgörande final den 27:e februari. I finalen fick en jury välja ut fyra superfinalister bland de åtta finalisterna innan det var upp till tittarna att utse vinnaren. Både juryn och tittarna gav Freddie sina högsta poäng. Läs mer om finalen av A Dal 2016 här: “Ungerns Eurovision-bidrag 2016“.

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-04-19): Vidare till final (plats 9 av 18) & topp-20 (plats 17) av de 43


Åsikter och spekulationer om Ungerns bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Till final UngernUngernUngernUngernUngern Betyg: 4 / 5
Med sin härligt raspiga röst så tillhör Freddie en av mina (många) favorit-sångare i årets tävling. Trots att jag följde hela den ungerska uttagningen så var det inte förrän i finalen som polletten riktigt ramlade ner och jag såg “Pioneer” som den självklara vinnaren (i Ungern). Därefter föll låten lite i glömska för att efter en grundlig genomgång åter hoppa upp på min nuvarande topp-tio. Tydligen är det en sådan låt som jag inte känner något behov av att lyssna på och lätt glömmer bort men som jag uppskattar väldigt mycket när jag väl lyssnar på den. En konstig kombination, då det brukar vara antingen eller, men så är det. 🙂
Schlagerpinglan tror: Till final
Efter att ha lyssnat runt lite på olika åsikter så märker jag att just det där raspiga i Freddies röst inte uteslutande ses som något positivt. Då jag själv inte heller tyckte att låten var speciellt direkt utan behövde en lång startsträcka innan jag uppskattade den fullt ut så är jag inte alls övertygad om att det räcker till final för Ungern i år. Det är ju en semifinal med hård konkurrens och då är det detaljerna som avgör. Men… ESC-fansen verkar gilla den, oddsen är inte helt dåliga de heller och Ungern brukar gå till final… så jag väjer att tro att de trots allt får sin sjätte raka finalplats.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


52 kommentarer till “Inför ESC 2016: Ungern – “Pioneer” – Freddie”

 1. Alex

  @pinglan schlagerprofilerna på qx har gjort ett antal poddar. Inför eurovision style med kända namn. Alla poddar är klara.

 2. Alex

  Länk här

  http://blog.qx.se/schlagerprofilerna/2016/04/18/infor-eurovision-2016-the-podcasts/

 3. hej

  Jag undrar bara varför Kedvesem heter “Zoohacker remix”, är det ett annat Serhat-fall där remixen blivit landets val i sista minuten?

 4. Micke

  Det är inte ofta man känner redan inom en minut av ett bidrag att övriga göre sig icke besvär. Det var precis det som hände mig när jag fick in Freddies bidrag och röst i örat. Det kändes så självklart för mig att jag inte ens brydde mig om att följa den ungerska uttagningen. Varför skulle jag det Freddie skulle ju förlöjliga resten av gänget ändå 🙂 Definitivt inte alltid man har rätt när man känner så där men jag kände verkligen så och denna gången satt det som en smäck. Han sjung skiten ur alla de andra och dessutom med en låt han skrivit själv. Gissa om det är plus hos Micke.

  Det här är äkta musik långt, långt bort ifrån pålagda dutt dutt syntar eller förprogrammerade trummor. Freddie är så jädra äkta i allt, inte minst i sin röst. Här behövs då tusan inte några robotdansare för att dölja sångarens brister. Det äkta visas än mer i att detta är ett bidrag som kommer att fortsätta spelas långt efter bubblan tagit semester. Det här är inget lättviktsbidrag som är till för att bli en hit som kommer att spelas väldigt mycket under kort tid för att sedan glömmas bort. Sanna mina ord Freddie kommer att spelas långt efter de mer snabbhitsverkande. Final är solklar, vilket även segern borde vara men vi får aldrig underskatta småflickornas fingrar som röstar gång på gång på gång på gång på sånt deras ögon faller för. Där ingår tyvärr inte bidrag typ Freddies.

  Så då slutligen till Ungern bästa respektive sämsta bidrag genom tiderna. När det gäller det sämsta enligt mig är det mycket enkelt. Det är inte ofta man får magsyra av ett bidrag men ett Ungersk bidrag tyckte jag var rent vidrigt. Inte så mycket låten egentligen utan texten, framträdandet och det övriga runt omkring. För mig rent vidrigt. Bidraget tävlade 2014 och hette “running”, András Kállay-Saunders. Brrrrrrrrr

  Mycket svårare när det gäller det bästa. I synnerhet finns där tre bidrag jag tyckt om. Dels årets men även ByeAlex 2013 och Friderika Bayer 1994. Eftersom de flesta här lätt kommer ihåg de två förstnämnda så väljer jag att lägga ut den mycket vackra, lågmälda balladen från 22 år sedan:

  https://www.youtube.com/watch?v=iEYt1kd1K1g

 5. Micke

  Kan man få lite hjälp här på bloggen tro 🙂 Jag har åtta bidrag som är långt före alla andra men jag har ett helvete att få ihop en topp 10. Det är alltså två bidrag som fattas och jag har åtta bidrag som främst kämpar om dessa två platser. Några ord och råd? 🙂 Här är de i bokstavsordning

  9. Bosnien-Hercegovina
  9. Cypern
  9. Makedonien
  9. Nederländerna
  9. Polen
  9. Rumänien
  9. Tjeckien
  9. Österrike

  Möjligen även Island men det går upp och ner

 6. Alex

  @micke du vet att jag älskar Tjeckien. Men förutom den så måste jag säga att Polen växt. Var först arg att inte rihanna kopian vann men har kommit att gilla bidraget och brytningen han har.

  När det kommer till resten är det bara cypern och österrike som jag gillar, men dessa har ramlat ur min topp 10.

  Så 1 Tjeckien, 2 Polen, 3 österrike, eller 4 cypern.

 7. Kerstin

  Micke, du borde kunna räkna ut vad jag kommer säga. Givetvis Tjeckien min trea i årets tävling. Sångerskan är tydligen hårdrocksälskare då det finns mängder med klipp på youtube där hon sjunger låtar från just den genren, riktigt bra dessutom tycker jag. Sen gillar jag också Österrike. Ett mysigt bidrag med lite nostalgisk känsla. Även här en duktig sångerska. Bidrag som Österrikes behövs i tävlingen tycker jag.

 8. Johan

  Polen förstår jag inte alls. Är lite på De Eurovisa där, vilken låt har de kopierat? Texten är bristfällig, hans engelska är undermålig även om rösten fungerar bra. För mig är den ett bottennapp snarare än någon segerkandidat som vissa fans verkar hylla den till.

  Tjeckien och Nederländerna är de jag främst skulle vilja ha vidare av de du räknar upp, Micke. Bosnien och Cypern nära inpå, men enligt mig så är alla de fyra finalister om jag fick bestämma.

 9. Daniela

  @Micke: Österrike och Rumänien förslagsvis av mig. ☺️

  Jag gör en topp 5 lista här, den ser ut som följer, och det är som jag tror och hoppas ( hopps i Sveriges fall!) att det kommer att se ut inte som jag vill:

  1) Österrike
  2) Ryssland
  3) Sverige
  4) Italien
  5)Frankrike

  Italien och Frankrike kan skifta mellan varandra.
  @Alex: tack för länken, blev såååå glad att de alla i podden tyckte om Italien som har varit en av mina stora stora favoriter från början. Min dotter som sysslar med design och konst älskar däremot Österrike som har även klättrat hos mig under den senaste tiden. Och Amir knäckte allt mitt motstånd med sitt liveframträdande av Golden boy i Telaviv, men jag kommer väl ihåg de första reaktioner, när jag lyssnade hans ESC bidrag: tidigare! Liksom de här på podden kände inte jag heller då att Amir hade vinnarlåten! På min tidigare topp 13 eller 14 hade jag placerat honom på 13 plats. Men nu har han klättrat uppåt i den listan med hur jag tror att det kommer at bli. Men tävlingen är inte avgjord än!

 10. Micke

  @Alex, tack för svaret. Uppskattar verkligen när folk tar sig tid för svar 🙂

  Satt för två veckor sedan på ett “musikmöte” kan vi kalla det. Det var fyra timmar långt så det var mycket som kom med. Faktiskt även en del ESC. En tjej berättade om ett bidrag som hon inte alls tyckte om egentligen men artistens äkthet och glädje smittade av sig på något sätt så att hon ändå tyckte om det. Hon frågade om någon annan av oss känt likadant. Just då kom jag inte på något med dan därpå dök det plötsligt upp ett sådant bidrag som jag egentligen tycker är töntigt men det är så jädra äkta allt från artisterna. Deras glädje och vilja att sprida det vidare till oss griper på något märkligt sätt tag i mig och jag bara stuffar med l låten trots att jag egentligen tycker den är hur töntig som helst 🙂

  Det är det som är musik för mig. När artister får oss att se och känna något som vi egentligen inte hade känt utan deras äkthet. Har ni känt så någon gång möjligen. Ärligt talat tycker jag synd om folk som inte har förmågan att känna så utan måste ha allt perfekt. Bidraget jag pratade om deltog det fantastiska året 2009 där fem bidrog ingick som jag placerar på min topp 20 genom alla tider. De får placeringarna 1, 3, 9, 15 och 20. Ett fantastiskt år som alltså då även innehöll ett urtöntigt bidrag som artisternas glädje och äkthet lyfte så att det gick in i mitt hjärta. Här är det 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=nouNc_Oycfg

 11. hej

  Av dessa 8 länder du tar upp blir det svårt, men Polen skulle vara ett av mina två val, dels för att Michal tillsammans med Freddie har årets två bästa röster, melodin och musikvideon är en oslagbar kombination… En självklar favorit för mig av dem du tar upp. Det andra wildcardet står mellan Rumänien och Nederländerna, jag vet vad du tycker om Rumäniens scennummer, men om man blundar så är det ändå en pampig låt. Dessutom tror jag inte att man tar med sig ett sådant litet scennummer till globen, om nu ekonomin står rätt till när scennumret ska planeras. Nederländerna har växt och är ganska “relaxing” i stil med The Common Linnets för två år sedan, dessutom har han ju ändå en bra röst. Men alla du tar upp är ändå ganska bra på olika sätt.

 12. Alex

  @Micke balkan/gypsy låt väldigt typiskt romsk musik.

  Ska ta mig en funderare kanske hittar en sån låt.

 13. Kerstin

  Vad jag gillar med Freddie är att han känns så naturlig, det finns inget överdrivet eller tillgjort över honom. Han bara sjunger sin låt med sin härligt raspiga röst och han gör det dessutom riktigt bra. Jag hade önskat Freddie en ännu vassare låt för jag gillar verkligen honom. Men jag hoppas dom får till ett bra framträdande för det kändes inte så kul det jag såg från den ungerska uttagningen. Men final det tippar jag absolut. Betyg 4-/5.

 14. Daniela

  @Micke: så roligt med låten från Moldavien du skickar! ☺️Hon sjunger på rumänska och är klart inspirerat av rumänsk/ moldavisk folk musik! Oh, vad jag blev nostalgisk nu!☺️

 15. hej

  Men här är en annan låt av Freddie som också är väldigt bra, hans wiwivisionlåt(wiwibloggs alternativa eurovisiontävling med artister som INTE är kända i något som helst eurovisionsammanhang):
  https://m.youtube.com/watch?v=OFetWQmfXvI

  Men den här låten var från början bara någon som stod på scen och vrålade, men en dag kom jag på mig själv nynna på den, och sedan började växningsprocessen och idag är den på min fjärde plats av alla bidrag, bara Italien, Ryssland och Estland är enligt mig bättre.

 16. Micke

  Stort tack alla som svarat. Jättekul 🙂

  @Daniela kul att du blev nostalgisk 🙂 Då ska jag testa ett liknande bidrag från ESC och Moldavien som det verkade som att det bara var jag och Schlagerpinglan som tyckte om när det var med 2012.

  https://www.youtube.com/watch?v=vIy0EtEeLEw

 17. Alex

  Den minns jag verkligen micke!!!

 18. Kerstin

  Tack, hej för den länken. Det där var en låt precis i min smak. Hade han tävlat med den låten hade han fått betyget 5 av mig. Den där skinnjackan måste han bara ha på sig i ESC, så snyggt. Älskar hans röst.

 19. Alex

  @hej tycker hans nuvarande låt är bättre.

 20. hej

  Men länken du skickade med den moldaviska låten, tänk så mycket Moldavien förändrats på 6 år, årets låt är en renodlad, närodlad och intetsägande mellanmjölk i mitt tycke. Jag har lyssnat på deras låtar sedan 2009, 2010 kanske inte var så traditionell, men jag gillar den ändå, särskilt biten med saxofonisten, som även blivit känd som memen Epic sax guy… Utanför Eurovision. Om ni missat det så länkar jag till ett exempelklipp här neden:
  https://m.youtube.com/watch?v=Sagg08DrO5U
  Har jag inte lyssnat ordentligt på “So lucky”, kanske behöver lyssna på hela låten för att förstå den.
  “Lautar” var rent guld, med alla trumpeter i bakrunden. 2012 var ett år jag tittade på eurovision, eller ja, jag skumtittade, och det var bara de ryska gummorna jag lade märke till, vilket jag inte idag vet varför, idag är de ryska gummorna på min andraplats efter att ha lyssnat på lite av bidragen i efterhand, Moldavien tog min seger.
  “O mie” hade ett bra scennummer, låten var ganska bra. Men inte i närheten av mina favoriter.
  2014 var första året jag följde när låtarna släpptes, men då endast via wikipedia och youtube, no exception. Första gången jag hörde “Wild soul” var jag skeptisk, men till semifinalen växte den och jag förstod mystiken i låten. Men fortfarande inte i närheten av favoriterna.
  2015 var första året jag tog mig utanför wikipedia och började titta på vissa nationella finaler, Moldaviens var ingen jag följde, men jag minns att “I want your love” tog ett tag innan den växte till sig, bra precis som de tidigare 2 åren, men precis som innan inte i närheten av mina favoriter.
  I år lyssnade jag på 3 låtar i den nationella finalen, först Che-MDs låt, då det var den enda enligt honom som var bättre än min nationella finalsäsongfavorit Avantasia, och jag blev intresserad, sedan fick jag höra att den favorittippade var Lidia Isac, då lyssnade jag på “Falling stars”, sedan lyssnade jag också på Valentin Uzun och hans “Lautar”-liknande bidrag, och jag kunde då gillade jag mest då de två av de jag nämnde som inte vann. Om “Falling Stars” av mina växare vet jag ännu inte, men man vet aldrig.

 21. Daniela

  @Micke: Hahahahahahaha! Nemen, vad vill du göra nu? ☺️Jag blir kluven inför min sommarsemester dp jag redan planerat åka till Irland! ☺️ Sa ju att du har en fantastisk humorkänsla! Uppskattas mycket här! Vad tyckte du im min topp 5? Jag kan i och för dig förlänga den till topp 8::

  6)Ovidiu: Rumänien
  7) Kalopi: Makedonien
  8) Freddie: Ungern

  Fast just de här positionerna kommer aldrig att de ut på det viset när tävlingen är avgjord!

  Ungern är bättre än Polen, tycker jag som har svårt för det bidraget, stör inte mig på hans engelska för det är inte hans modersmål men det är låten i sig. Han har en bra röst men hans styling är inte min smak, tyvärr. Däremot Freddie, hans stil tilltalar mig och många andra och då menar jag stilen inte utseendet. ☺️

 22. hej

  Micke, du och Schlagerpinglan är inte ensamma om att gilla “Lautar”

 23. Micke

  @Daniela, Freddies utseende bryr jag mig inte det minsta om 🙂 Jag är inte intresserad av killar 🙂 Det där är upp till var och en men för mig är kvinnors utseende viktigare 🙂 Kul att du börjar få upp Freddie på listan nu.

  För att ytterligare visa på Freddies röst kan vi ju ta en ballad också.

  https://www.youtube.com/watch?v=nRUOaGnMQQ4

 24. Micke

  @Hej, Det kändes så när vi snackade ESC 2012 🙂

 25. hej

  Kerstin, kul att du gillade Freddes wiwivisionbidrag, här är ett motsvarande för Michal Szpak:
  https://m.youtube.com/watch?v=0dXk968zwiA
  Samt Dami Im:
  https://m.youtube.com/watch?v=4tGeGEdIVUw
  Håll gärna utkik på wiwibloggs i sommar, så kanske vi hittar framtida eurovisiondeltagare, jag kan annars påminna i kommentarsfältet.

 26. hej

  Men då visste jag inte att bloggen fanns, och jag var inte heller intresserad av något som hade med ESC att göra.

 27. Micke

  @Daniela, Tycker alla på din topp 8 är bra även något skaver inom mig när det gäller Rysslands och Frankrikes bidrag.

  @Hej, ok men då är vi tre nu åtminstone då 🙂

 28. Daniela

  @ Micke: när jag gjorde topp 5 listan då skrev jag också i inlägget att det är en lista på hur jag tror att det kommer att se ut inte hur jag vill! För du vet att bidraget som ligger på plats nr 2 är något jag blir rent utsagt sjuk utav men jag var tvungen att placera det där eftersom den verkar gå rakt in i fansens hjärta vilket för mig är en lika stor gåta som även Spaniens bidrag. Men sen tänkte jag hur det kommer att svida för Ryssland att hamna igen på plats 2, Så att det får gärna stå på plats 2.
  I de sista 3 bidragens fall på min 8 topplistan då var det så att jag gillar verkligen och hjärtligt Ovidiu och hans låt! Det bidraget har klass i sig och Ovidiu framför det på ett så övertyggande sätt så att i min ” jag vill listan” står det på plats 2 efter Frans som är ettan för alltid och evigt hos mig!
  I Ungerns fall, då var det nämligen så att jag lyssnade ett par gånger på den låten och hade tittat på alla live framträdanden av Polens också, så att jag kom fram att Freddies bidrag är bättre än detta plus bättre än Tjeckiens också, en till låt som jag har väldigt svårt för! Men men… Micke jag hejar på Både Rumänien och Ungern i år dock inte på Moldavien! De tycker jag synd om i år, faktiskt!

 29. Daniela

  @Hej: vad kul att du också gillar Rumäniens och Moldaviens låtar! Verkligen kul!

 30. hej

  Särskilt årets låt från Rumänien, men även deras låtarna från 2010 och 2011, de två låtarna som Rumänien skickade 2014 och 2015 var inte de intressantaste låtarna i tävlingen. De två övriga låtarna de skickat sedan 2010 är ok, men jag gillar traditionella instrument från olika hörn, det var det som gjorde att “Utopian Land” blev från en osjälvklar finalist till en av mina topp 20 platsare

 31. Adri

  Ungern skickar årets bästa sångröst, och låten är verkligen inte illa den heller.

  Freddie har allt en bra artist ska ha. Han verkar extremt bekväm och naturlig på scenen, har en röst som jag personligen älskar (dock har jag upptäckt att många tycker hans röst är den svagaste punkten hos Ungern i år), har en bra stil.

  Och sen låten är en riktig hit. Påminner mig lite om Imagine Dragons och jag älskar ju det bandet så då vore det ju ologiskt att tycka illa om denna låt.

  Idag uppdaterade jag min topp 43 av årets låtar och Ungern gick från plats 3 till plats 4. Med det sagt har låten inte blivit sämre, utan det är en annan låt (Bulgarien) som vuxit förbi så Ungern är fortfarande 5/5.

  Dock ser jag att Rumäniens låt diskuterats lite smått ovan och det är faktiskt min nya 43:a. Klarar inte riktigt av den. Har för övrigt hört om en skandal i Rumänien som ska göra så att deras deltagande är hotat. Har inte läst vad det handlar om än, men rent spontant känns det lite överdrivet och “Moment of silence” kommer med största sannolikhet delta ändå. Verkar alltid finnas nåt “hotat deltagande” varje år och varje år händer ingenting.

 32. Daniela

  @Adri: Vad synd att du inte alls gillar låten men jag har full förståelse för det! Så är det med mig också då jag har Ryssland på min plats 43, Montenegro plats 42 och Rykka på plats 41. Men jag ska låta bli att säga mer om det utan det du nämner om skandalen kring deltagaren Rumänien, det handlar om en skuld som det rumänska TV bolaget har till EBU. Det handlar vad jag förstått av Ovidius intervju i London och några artiklar jag läst om en stor summa dock har Rumänien betalat en del utav det i år. Jag förstår inte heller varför de gör offentligt sådana saker för att detta är en administrativ fråga, det har inte med artisten att göra och då tycker inte jag att man ska få denna att brottas med det på något sätt heller! En sak som slår mig är att det alltid handlar om länder som är mer eller mindre utsatta ekonomiskt. I så fall borde EBU ha en policy där de verkligen visar att de är goda vänner och goda vänner hjälper till när det svider! Det borde inte vara så svårt med tanke på även årets ESC budskap.

 33. Alex

  @Daniela jag förstår vad du menar att man ska ställa upp, men jag tror det var två år so. Inte är betalda samt att det är ca 100 miljoner kr. Så mycket pengar.

 34. Daniela

  @Alex: vi som inte är annat än vanliga människor med ett brinnande intresse för musik och därmed ESC kan omöjligt veta den rena och hela sanningen kring den frågan men jag kan tänka mig att om man ville illa så skulle man kunna avslöja även andra ” skandalösa” saker eller otrevligheter som kan förekomma i sådana stora arrangemang! Om det inte är doping så som i idrottstävlingar då hittar man på annat! Som sagt, jag tycker att de som har släppt ut det ryktet borde ha låtit det bli, det tyder på småaktighet i mina ögon. Men jag kan tala om för dig att efter den kommunistiska regimensfall i Rumänien då betalade Rumänien en skuld till Sverige, då den nya rumänska regeringen hade upptäckt att Rumänien hade haft en skuld till Sverige sedan tiden förre andra världs kriget! Det pratades i både svensk och rumänsk media om det då, Vad kan det ha varit I tid: 1990 Eller efteråt. Sedan kan jag tänka mig att på den nivån dessa saker händer då borde man hitta passande lösningar utan att behöva skvallra. Har du lyssnat på Ovidius intervju? Om inte då föreslår jag att du gör det, för han pratar ärligt och värdigt utifrån den kompetenta artisten och människan han är.

 35. Micke

  @Daniela, jodå jag är fullt medveten om var du placerar Rysslands bidrag 🙂 Jag har pratat så mycket min topp men jag kan väl ta mina tio bottenbidrag också. Gissa vilket bidrag jag placerar överlägset sist 🙂

  43. Spanien (så långt efter övriga att ett varv runt jorden på rullskridskor är i underkant)

  42. Litauen (personifierar hela MF och gissa vad jag tycker om den då)
  41. Belgien (årets vi har fäst ihop fem gamla hits bidrag)
  40. Moldavien (går detta att beskriva)
  39. San Marino (Visste han vad han gav sig in i)
  38. Montenegro (Hur många låtskrivare krävs för att få en katastrof)
  37. Azerbaijan (Kompetent men ack så tråkigt)
  36. Malta (Har någon lyckats förstå varför man lade extra tid för att få fram det här)
  35. Ukraina (Lovande bidrag men med en sångerska som dödar)
  34. Finland (mikael saari vad har du gjort det finska folket för ont)

  @Hej, enligt mig har Moldavien varit än märkligare i sina uttagningar än Finland. Moldavien har som jag ser det haft bästa bidraget i sitt bagage tre år i rad 2014-2016 men vad har det hjälpt när de istället röstat fram andra märkliga bidrag

 36. Daniela

  @Micke: Alltså jag har vrålat av skratt! Du får vinnarpriset av mig i tävlingen: bästa humorn på bloggen! Vid plats 38 dog jag! ☺️ Sen återuppstod jag vid Malta och Ukraina! Alltså Molly har omvandlat sitt Mellobidrag till det här hopplösa och sedan är det så att jag har massa synpunker om artisten också! Klarar inte av kvinnliga artister som lägger pengar och tid på kirurgiska ingrepp, det gäller även Armeniens artist också! Men även andra som håller på med sånt, Jag föredrar den naturliga skönheten, det som inte vill vara perfekt! Men den frågan kan man ta på andra bloggar! Till musiken: jag och Adri och Alex råkade prata om pengar! ( det gällde Rumäniens skuld till EBU!) och då får jag i huvudet en fråga: hur går det till när svenska artister eller kompositörer får sina låtar till andra länder? Visst får de betalt för det, jag kan inte tänka mig något annat, sen om det går bra för låten då växer artistens status också! Det är ungefär så jag tänker angående anledningen att man sätter sig ner och gör låtar! Molly måste ha fått panik efter årets fiasko och då gjorde hon nåt hastigt och dåligt! Moldavien är också ett bevis på att de borde ha litat på sina egna erfarenheter och tagit en låt skriven av en av sina kompositörer! Det förvånar inte mig i Mollys fall, jag har aldrig gillat denna artist, men jag blir lite less på Gabriel Alares! Han kan bättre!

 37. Adri

  @Micke, oj… vi brukar ha blandad smak, vi håller med varandra ungefär 50/50 har jag märkt men i år har vi en HEL DEL skillnader i våra topp 43-listor.

  Man kan ju t. ex säga att på din botten 10 och min topp 10 finns det fler likheter än mellan din botten 10 och min botten 10.

  Jag förstår inte, och kommer förmodligen aldrig förstå, hur man kan ogilla Spanien i år? Även om låten inte är ens “cup of tea” tycker jag att Barei borde rädda det då hon kan vara den mest “likeable” artisten som deltagit i Eurovision… någonsin! Men agree to disagree gissar jag 🙂

  Har publicerat en topp 43 i ett tidigare inlägg men den uppdaterades idag så här kommer min topp 10, och botten 10, hur den ser ut idag den 19:e april:

  Börjar med topp 10:

  10. Litauen (Cheesy, inget annorlunda. Guilty Pleasure. Inget nytänkande, men fasen jag gillar det anyways)

  09. Azerbajdzjan (Perfekt mix av lite nostalgiskt 2001-sound och modernt 2016-sound. Gillar Samra också.)

  08. Kroatien (Var min tvåa innan, nu är den åtta men fasen vad bra den är ändå! Hennes röst är 10/10.)

  07. Schweiz (Folk jämför henne med Sia… av nån anledning. Jag säger mer att hon påminner om Ellie Goulding.)

  06. Malta (Jag gillade Chameleon, men detta är 700x bättre.)

  05. Armenien (Årets, överlägset, största växare. Från “vad tusan lyssnade jag på” till att den nu går på repeat här hemma)

  04. Ungern (Som jag skrev ovan, årets bästa sångröst och en låt som doftar Imagine Dragons. Grym kombo.)

  03. Spanien (Tycker låten har ett amerikanskt sound som ESC sällan skådar, låten är ren och skär glädje. Och Barei är fruktansvärt talangfull och charmig)

  02. Bulgarien (Fint budskap på en extremt medryckande låt. Om Poli inte går till final i år så har ju ESC-publiken något emot Bulgarien som land, gissar jag. Om inte liveframträdandet totalt förstör låten)

  01. Island (Kan inte säga mer än att det här är ett mästerverk. Tog lite tid att vänja sig vid engelskan men nu säger jag nog att engelska versionen är bättre än den isländska. Därför är jag också lite nervös då låten absolut inte är garanterad finalplats… men jag hoppas, hoppas, hoppas.)

  Och sen till den lite mer deppiga sidan av topp 43, botten 10:

  34. Makedonien (Detta är 100% pga låten. Kaliopi är lika grym som förväntat, men det där “Dona, dona, dona”-ropet i refrängen blir irriterande till slut. Lite som Nederländernas refräng förra året…)
  35. Storbritannien (Inte dåligt alls, men aj aj aj vad anonymt)
  36. Danmark (Sällan kallar jag musik för töntigt… men det här är faktiskt töntigt. Låten har ingen edge.)
  37. Vitryssland (Den har absolut växt, innan var den botten 3. Låtens refräng räddar den delvis.)
  38. Georgien (Denna växte under en period, men nu har den stått stilla ett tag. Låten är lite schizofren och vid vissa tillfällen, är den alldeles för högljudd för min smak.)
  39. San Marino (Sämsta låten, men den har ett underhållningsvärde som övriga saknar.)
  40. Montenegro (Låten har en liten portion potential men den förstörs totalt i refrängen av en massa vrål och bank.)
  41. Albanien (Hade de stannat med den albanska varianten hade de varit mittenplacerade men nu är dramatiken och den markerade refrängen borta och då sjunker låten som en sten på min lista.)
  42. Irland (Denna låten är så poänglös och jag blir fruktansvärt irriterad på att 1. Nicky som har så mycket talang väljer att delta med denna saken och 2. Den har säkert finalchans… Men den borde hållas låååångt borta)
  43. Rumänien (Det här är så pretentiöst så jag blir obekväm. Folk säger ofta att Litauens låt från 2008 är en riktigt kalkon. Denna låt är i samma kategori, men värre… och så mycket värre.)

 38. Daniela

  @Alex: Moldaviens låt från 2009 är inte en gipsylåt eller romsk låt! Icke picke! Den är inspirerad av rumänsk folk musik, “Håra” ( på rumänska stavas på ett annat sätt men då blir det ett fult ord på svenska istället! Lustigt med språk, och nu svettas jag för jag vill få fram en bra förklaring! alltså Håra romaneasca betyder en mycket traditionell folklorisk traditionell rumänsk dans! Du kan lyssna på fler sådana här

  http://youtu.be/QqKghGViTew

  I Moldavien använder de väldigt mycket metalinstrument som typ trumpet, i södra Rumänien är det viol och jag vet inte vad ” tzambal” heter på svenska, kan återkomma till det senare! Sedan ver inte jag vad man kallar för “gipsy/ Balkan/musik” eller ” romsk musik” men det är definitivt inte rumänsk folk musik, det är två olika musikaliska traditioner. Rumänien och Moldavien var en gång i tiden samma land, men en del av Moldavien försvan på grund av dåtidens politik. Men vi har samma språk och mycket liknande folkoriska traditioner.
  Romer är ett annat folkslag dom har bott läääänge i Rumänien och då en del av dem har varit mycket duktiga på just musik så har de tagit väldigt mycket rumänsk musik och kombinerat med toner av deras egen tradition! Denna typ av musik spelas på fester i Rumänien av orkester med romska musiker. (På bröllop till exempel.) Det finns idag även något annat som romer har skapat, det heter Manele, och det är en musik som romer spelar. Det är deras kultur. Om du vill så kan du gå in på youtube och söka på ett namn: Sandu Ciorba, som är en känd romsk sångare och kompositör! Han är stenrik också kan jag tala om för dig! En av hans hits heter Dalibomba, jag ville inte dela den länken här för det är några dansare där som gör mig riktigt embarassed, jag gillar inte sånt, men titta på det! En vän till mig, född och uppvuxen i Sverige av helt svenska föräldrar älskar den typen av musik vilket jag och min familj tycker att det är rätt så komiskt ( vi fattar ingenting!☺️) men han går igång på den musiken! Inte videon dock! Du får gärna bolla tillbaka dina synpunkter, är lite nyfiken!☺️

 39. hej

  En dag var jag nyfiken på vem som fick 0 poäng senast i Eurovision och då såg jag något som kan intressera Alex om han gillar romsk musik, den deltog faktiskt samma år som den moldaviska folklåten, men det blev en stor skillnad i poäng. Sedan drog landet sig tillbaka och ingen trodde att de skulle komma tillbaka till det oväntade hände hösten 2014, här är Tjeckiens låt 2009, “Aven Romale”:
  https://m.youtube.com/watch?v=JsjBPt-GeFc

 40. Alex

  Tack daniela för tipset, måste säga att det är så långt ifrån romsk musik man kan komma. Då talar jag om romer från syd och öst europa när det kommer till traditionell romsk musik. Enligt vad jag har erfarit.

  Min mamma är “spansk zigenare” där det är mycket flamenco.

  Daniela visste inte att det var rumänsk folkmusik som romerna där tagit till sog och därmed spelat! Tack för informationen. Nu vet jag en sak mer och slipper gå runt och tro nåt som inte är sant!

  @hej tack för tipset lite konstig i inledningen men refrängen är typiskt romskt. Aven romale = kom romer kan även uppfattas som följ med.

 41. Alex

  @hej gillade refrängen haha.

 42. Kerstin

  @hej, tusen tack för länkarna med Michal och Dami Im, gillade faktiskt båda låtarna. Jag fullkomligt älskade låten du la ut igår med Freddie. Den låten med Freddie och All of me med Amir som Micke la ut här för någon vecka sen dom går varma hos mig nu.

 43. Schlagerpinglan

  @Alex Jag tackar för tipset (och har nu lyssnat på första avsnittet) och eventuellt så tar jag upp deras serie längre fram om det skulle finnas tid, men då jag redan har så många bättre tips på Inför-ESC-program (och SVT kör ungerfär samma stil fast med tillhörande TV-sändning) så känner jag mig ganska nöjd på den fronten. Återigen tack, dock, för alla tips tas emot med öppna armar, ibland hittar man ju guldkorn på den vägen. 🙂

  @hej, Jag vet att jag själv ställt mig undrande till tillägget “Zoohacker remix”, men tror aldrig att jag fick något bra svar på den frågan utan den hette nog så, helt enkelt. 🙂

  @Micke, Då du har två av mina personliga topp-fem-bidrag bland dina frågetecken så blir ju mitt svar på din fråga helt klart Polen och Cypern. I alla fall om man går efter studioversionerna. Motivationen är helt enkelt att det är riktigt bra låtar som jag spelar om och om igen varje dag. 🙂 Smaksak, visst… men enligt min smak är de överlägsna dina andra frågetecken. 😀

  Om man i stället ser till live-versionerna så tror jag tyvärr inte att Cypern är något topp-tio-val (jag hoppas innerligt att jag har fel) och då föreslår jag Polen och Makedonien i stället. Två oerhört vackra bidrag med två underbara röster.

  (Egentligen placerar jag Österrikes “Loin d’ici“ över Makedoniens “Dona”, men om jag går efter mina intryck av live-versionerna så är det inte många sångerskor som slår Kaliopi.)

 44. Micke

  Inte enligt juryn i De Eurovisa men tack för förslag pinglan 🙂

  Ja ska man bara gå efter röst så kan jag lägga de övriga åt sidan då är Makedonien given som ett av de två bidragen som fullkomnar min topp 10. Kaliopi lirar faktiskt i en helt annan serie än övriga 42 sångare, drygt 42.

  Vet ni jag vågar knappt säga en sak till Josef när han dyker upp här igen 🙂 Men det tar vi då. Han, Isabella, johanna mm har nog fått en liten släng av det jag fått just nu ESC-trötthet. Jag hakar kvar men försvinner jag så dyker jag upp igen längre fram.

 45. hej

  Jag hörde att Gypsy.cz även deltog i Tjeckiska nationella finalen 2007 och 2008, men jag vet inte, är det sant? Vilka låtar hade dem?

 46. Schlagerpinglan

  @hej, Om man kan lita på wikipedia så deltog Gipsy.cz 2008 med “Benga beating” https://www.youtube.com/watch?v=qdBiO_Q6EHQ och kom 2:a med “Muloland” https://www.youtube.com/watch?v=ffUcGCF5hlY 2007, men det är bara wikipedia-fakta, inget jag har något minne av själv. 🙂

 47. hej

  Jag lyssnade på alla tre Gipsy.cz låtar nu och ingen av de var jättebra, men jag föredrog nog “Muloland”.

 48. Marcus

  När skulle Gipzy.cz ha deltagit mer?! Både Muloland och Benga Beating går fortfarande varma i hörlurarna (precis som Helena Vondrackovas Samba från 2007. Tjeckien hade snuskigt många bra låtar i sin uttagning det året!)

 49. Marcus

  När vi ändå är på inlägget om Ungern, så måste jag säga att jag inte förstår hypen. En vanlig, tråkig rocksångare som låter som alla andra rocksångare sjunger trist radiopop. Habilt, men långt ifrån upphetsande!

 50. Micke

  Jisses Marcus. Jag hoppas verkligen att du inte gillar Spanien med den beskrivningen 🙂

 51. Marcus

  Jag tar dötrist skvalrock vilken dag som helst framför Say Yay… Hur tråkig Pioneer än är, är den otaliga mil framför det spanska misslyckandet.

 52. Micke

  Now you´re talking 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se