ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Kroatien
Land: Kroatien deltagit 21 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: HRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1993 Put kom 15:e av 25 med “Don’t Ever Cry

Kroatiens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: – – – – – –
2014: – – – – – –
2013: Mižerja“, Klapa s mora (Internval) 13:e i semi 1
2012: Nebo“, Nina Badrić (Internval) 12:a i semi 2
2011: Celebrate“, Daria (Dora 2011 – Let’s go to Eurovision!) 15:e i semi 1
2010: Lako Je Sve“, Feminnem (Dora 2010) 13:e i semi 2
2009: Lijepa Tena“, Igor Cukrov feat. Andrea (Dora 2009) 18:e i finalen
2008: Romanca “, Kraljevi Ulice & 75 Cents (Dora 2008) 21:a i finalenKroatiens ESC-2016-bidrag: “Lighthouse”, Nina Kraljić

Lyssna på Kroatiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Lighthouse officiell videolive-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: preview-videolive i Amsterdamlive i London
studioversion
Artist: Nina Kraljić officiell webbsidatwitteryoutubeinstagram
facebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av eurovision.tv (2:14 – 19:e april)
Intervju av ESCKAZ.com (3:00 – 17:e april)
Intervju av wiwibloggs (6:49 – 9:e april)
Intervju av ESCKAZ.com (4:38 – 9:e april)

Startnummer: nr 5 i Semifinal 1 (10:e maj)
Låtskrivare: Andreas Grass (t&m), Nikola Paryla (t&m)
Uttagning: Den 24:e februari avslöjade TV-bolaget HRT att de internt valt ut Nina Kraljić att få representera landet i ESC. Bidraget “Lighthouse” presenteras två veckor senare, den 9:e mars. En preview-video presenterades den 21:a mars medan den officiella videon inte dök upp förrän den 7:e april. Läs mer om internvalet här: “Nina Kraljić för Kroatien 2016!” – “Kroatiens Eurovision-bidrag 2016

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-01): Vidare till final (plats 5 av 18) & topp-20 (plats 16) av de 42


Åsikter och spekulationer om Kroatiens bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Till final KroatienKroatienKroatienKroatienKroatien Betyg: 4 / 5
Kombinationen av Ninas röst och låt ger mig så starka nostalgiska känslor att jag inte kan göra annat än älska detta. Studioversionen är för mig helt magisk och det verkar som att Nina kan få det att låta lika bra live. Det skulle kunna bli en av mina favoriter men när det kommer till helhetsintrycket är det något som inte riktigt fungerar för mig. Bidraget är därför på god väg att åka ur min topp-tio. En självklar finalist är det i alla fall i nuläget, vi får se vad som händer efter det slutliga live-framträdandet.
Schlagerpinglan tror: Till final
Det har inte gått speciellt bra för Kroatien den senaste tiden: fyra finalmissar i rad och två års frånvaro. När de nu kommer tillbaka med en sångerska som verkar kunna leverera live och en låt som inte liknar något annat de ställt upp med så känns dock gamla meriter helt oväsentliga. Visst är det en svår semifinal de tävlar i men tio bidrag går ju trots allt vidare och varför då inte en väldgjord och vacker ballad som framförs av en artist med en röst som står ut från mängden?

Andra bloggar om: Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2016: Kroatien – “Lighthouse” – Nina Kraljić”

 1. Kerstin

  Kroatien ligger på plats 13 på min lista. Hon har en väldigt speciell och härlig röst som verkligen lyfter den här låten. Men det finns vissa brister i det här som gör att det inte når min topp tio. Jag tycker det är en bra låt men den håller inte riktigt från början till slut för mig och sångerskan har inte riktigt övertygat mig live ännu, det kanske kommer i semin. Men en självklar finalist. Betyg 3+/5.

  Bästa låt av Kroatien i ESC. Har två favoriter och dom kom åren efter varandra. Danijela med Neka mi ne svane från 1998 och Doris Dragovic med Marija Magdalena från 1999.

 2. Schlagerpinglan

  @Kerstin, “Neka mi ne svane” tillhör även mina personliga favoriter och då inte bara från Kroatien utan från ESC överhuvudtaget. 🙂

 3. Adri

  Varje år finns den låten som är en stor favorit, men som ändå misslyckas ta sig vidare (Island i fjol, Israel 2014, Irland 2014, San Marino 2013 etc).

  Jag vill inte tro det men något säger mig att Kroatien kan ha den rollen i år :/

  I och för sig tror jag den kan hjälpas av andra balkanländerna i semin och av juryn så det bådar ju gott 🙂

  Jag tror det blir final, men skulle som sagt inte bli förvånad om den missar tyvärr.

  På min topp 42 är den min andraplats så jag vill ju absolut ha den vidare. Kommer på riktigt bli lite bitter om den misslyckas.

 4. Marcus

  Finns inte ord för hur mycket jag älskar den här låten just nu, så underbar! Suggestiv, modern, sensuell och hypnotiserande! Fullpott!

  Kroatians sämsta: “låten” de ställde upp med 2009.
  Kroatiens bästa: utan tvekan Moja Stikla! Har underbara minnen av hur jag framträdde med den vid sommaravslutningen första året på folkhögskola. Stående ovationer och cirkeldans med de jugoslaviskättade eleverna!

 5. Daniela

  @Marcus: vilket sammanträffande, jag lyssnade för en stund sen på Severins- Mija Stikla! 🙂 Det ör sådana låtar jag älskar och jag saknar dessa i ESC för de är dessvärre nästan helt “utrotade” ur ESC! Jobbigt! Och jag tucker Mycket om Kroatiens ballad också, hoppas att Nina jobbar med sitt framträdande! För att som @schlagerpinglan påpekade så är det något som inte riktigt håller för en riktig bra placering! Håller tummarna för Kroatien!
  http://youtu.be/hGp3YfEj_GY

 6. Micke

  Jag börjar med att utnämna Kroatiens bästa bidrag genom tiderna för det är väldigt enkelt och tar ingen större tid att fundera ut för min del. Ett av tidernas vackraste bidrag kom framför våra ögon och öron för 18 år sedan och bidraget har aldrig och kommer aldrig att lämna mig. Detta är bidraget. Sååååå jädra vackert: På svenska gick en del och “Neka mig bästa vännen från Boden” 🙂 Låter faktiskt så 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=dS_LaKalqe4

  Kroatien har tyvärr därefter inte alls nått upp eller ens i närheten men i år har de äntligen fått till det igen. En sångerska med originell röst, ett väldigt vackert bidrag. Ja det mesta stämmer men varför i hela fridens namn sjunger hon på engelska? Bortsett från det ett av årets fyra bästa bidrag.

  Glömde förresten att ta ut Kroatiens sämsta genom tiderna men jag avstår för där finns inget som är riktigt så dåligt att jag vill nämna det

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se