ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Serbien
Land: Serbien deltagit 8 gånger – vunnit 1 gång: 2007
TV-bolag: RTS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Marija Šerifović kom 1:a av 24 i finalen med “Molitva

Serbiens samtliga bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:

2015: Beauty Never Lies“, Bojana Stamenov (Odbrojavanje za Beč) 10:a i finalen
2014: – – – – – –
2013: Ljubav Je Svuda“, Moje 3 (Beosong 2013) 11:a i semi 1
2012: Nije Ljubav Stvar“, Željko Joksimović (Internval) 3:a i finalen
2011: Čaroban“, Nina (Pesma za Evropu) 14:e i finalen
2010: Ovo Je Balkan“, Milan Stanković (Tri pa jedan za Oslo) 13:e i finalen
2009: Cipela” (ej ESC-framträdandet), Marko Kon & Milaan (Beovizija 2009) 10:a i semi 2
2008: Oro“, Jelena Tomašević feat. Bora Dugic (Beovizija 2008) 6:a i finalen
2007: Molitva“, Marija Šerifović (Beovizija 2007) 1:a i finalen


Serbiens ESC-2016-bidrag: “Goodbye (Shelter)”, Sanja Vučić ZAA

Lyssna på Serbiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Goodbye (Shelter) preview-videotext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Rigalive i Amsterdamlive i Tel-Aviv
serbisk version: “Iza osmeha”
Artist: Sanja Vučić ZAA youtubetwitterfacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av Radio International (5:32 – 13:e april)
Intervju av wiwibloggs (1:29 – 12:e april)
Intervju av wiwibloggs (4:51 – 2:a april)
Intervju av eurovision.tv (1:31 – 2:a april)
Intervju av esckaz.com (6:35 – 1:a april)

Startnummer: nr 6 i Semifinal 2 (12:e maj)
Låtskrivare: Ivana Peters (t&m)
Uttagning: Den 7:e mars bekräftade TV-bolaget RTS att de internt valt ut Sanja Vučić att få representera landet i ESC. Bidraget “Goodbye” presenteras i både en engelsk och serbisk version i presentationsshowen “Pesma Srbije za Evropu“ den 12:e mars. Redan då stod det klart att det var den engelska versionen som skulle tävla i Stockholm. Läs mer om internvalet här: “Sanja Vučić för Serbien 2016!” – “Serbiens Eurovision-bidrag 2016

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-04): Vidare till final (plats 3 av 18) & topp-10 (plats 10) av de 42


Åsikter och spekulationer om Serbiens bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final SerbienSerbienSerbienSerbienSerbien Betyg: 3 / 5
Det serbiska bidraget skulle jag kunna skriva två helt olika recensioner om. En där jag skriver hur mycket jag gillar uppbyggnaden av låten, texten och den självsäkerhet sångerskan tillför det hela. Sedan kan jag skriva en annan, mindre hyllande, där jag tar upp hur mycket det engelska språket drar ner låten samt hur svårt jag har för dramatiska sångerskor som överdriver på fel sätt. Både ris och ros m.a.o. till detta bidrag som får nöja sig med en 27:e-plats på min personliga topp-42 och därmed precis missar finalen. Jag skulle dock gärna unna henne en finalplats så med ett övertygande scenframträdande så kan hon mycket väl visa sig ta någon annans plats. Allt kan fortfarande hända.
Schlagerpinglan tror: Till final
Oddsen skvallrar inte bara om en plats i finalen för Serbien utan även om en plats i (eller strax utanför) topp-tio. Jag förstår de höga förväntningarna till viss del då det är en väldigt dramatisk låt som förmodligen kommer att framföras på ett minnesvärt sätt. Jag kan se höga poäng från jury och tittare från vissa länder men jag tror ändå att tittarna i andra länder kan uppleva det hela lite väl skrikigt och teaterlikt och därmed dra ner slutplaceringen en hel del. Hur som helst, vi tar en sak i taget och till finalen är jag övertygad om att det kommer att räcka.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2016: Serbien – “Goodbye (Shelter)” – Sanja Vučić ZAA”

 1. Adri

  Jag verkar vara den enda som älskar Sanjas dramatiska sätt att framföra på. Älskar hennes stil på klippet och hennes “spasmer” eller vad man ska kalla hennes frekventa armrörelser.

  Låten är också en mycket, mycket stark fyra av fem 4++/5. Jag har inte hört den serbiska versionen men vet inte om jag är sugen på det heller då jag älskar den engelska texten om ett destruktivt förhållande och jag förstår inte serbiska så det känns som en del av “låtupplevelsen” skulle försvinna för mig då 🙂

  På min lista reser denna låt mellan platserna 8-15 hela tiden så självklart final för min del.

  Tror också det kommer gå, på min “prediction” har jag tippat att Serbien kommer 9:a i finalen 🙂

 2. Daniel

  Rapporter från dagens rep säger att hon sjunger fantastiskt live och att hon har en riktigt stark scenshow!

 3. Marcus

  Åter ett fall av en artist som är bättre än låten. Sanja är hur skön som helst, med en fantastisk pipa och färgstark personlighet. Låten är hennes raka motsats, trist och intetsägande, och jag får absolut inget grepp om melodin. Jag gillar på något sätt helheten ändå, och tror på en duglig placering i “övre mitten” så att säga.

  Serbiens sämst: Ljubav Je Svuda. Så tillgjord och plastig, ungefär som Say Yay i år.
  Serbiens bästa: det självständiga Serbiens bästa låt är tveklöst Molitva, men räknar vi de serbisk representanterna för Jugoslavien så får det bli Bebi Doll och Brazil. Ett av mina första minnen, när en femårig blivande schlagerbög lånar mammas turkosa scarf och hoppar runt till den låten!

 4. Adri

  Serbiens bästa:
  2013, Ljubav je svuda (Dock bara låten, inte framträdandet).
  2011, Caroban (Älskar 60-talsviben)
  2009, Cipela (Guilty pleasure)
  2008, Oro (Påminner mig om filmen “Mulan” och hos mig är det alltid bra)

  Serbiens sämsta:
  2015, Beauty nerver lies (Att detta är Serbiens sämsta visar dock vilket starkt ESC-land är för mig.)
  2012, Nije Ljubav stvar (Intetsägande men inte kasst och de instrumentala delarna är 5/5)
  2010, Ovo je Balkan (Lite flamsig och tramsig men fortfarande kul)

  Som ni märker av mina kommentarer så är Serbien ett väldigt, väldigt starkt ESC-land som bara levererar gång på gång 🙂

  (Om Sanja låter lika bra live som i studioversionen kommer hon för övrigt få vara med bland “Serbiens bästa”-listan men för tillfället tänker jag bort 2016-låtarna 🙂 )

 5. Kerstin

  Jag orkar verkligen inte med sångerskan. Hennes scenspråk klingar så illa för mig med det budskap hon har i låten. Tyckte hon hade en riktigt bra röst när jag hörde låten de första gångerna men nu gillar jag inte den heller längre. Sanja känns varken naturlig eller äkta för mig. Det här blir en toapaus för mig. Final. Betyg 1/5.

  Serbiens bästa bidrag i ESC. Molitva från 2007. Men även 2010 och 2012 hade dom bra bidrag.

 6. Daniela

  Liksom Kerstin pallar inte jag med Sanjas scenframträdande! Osch! Har inget emot färgstarka personligheter eller drama- teater inspirerade framträdanden om det finns en medvetenhet och klass i det! I detta fall är det liksom att jag undrar if she smoked pot just before her acting on scen! Nej, inget för mig om det fortsätter så på semi och eventuellt i finalen!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se