ESC 2016 Schlagerpinglan: Då var en av de stora dagarna i maj äntligen här. Klockan 21:00 i kväll startar den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2016 och ca två timmar senare så får vi reda på vilka 10 bidrag som tar sig vidare till finalen på lördag, den 14:e maj. 😀

Även om Sverige inte tävlar förrän i finalen så är det nu i första semifinalen som Frans visar upp sitt bidrag (i form av ett förinspelat klipp) och vi svenska tittare får lov att rösta.

Vill ni veta exakt vad som kommer att hända under kvällens show så finns det ett minut-för-minut-schema på svt.se, annars följer här en snabb liten sammanställning av det mesta man behöver veta inför kvällens sändning:

Röstningsregler m.m. vid Eurovision Song Contest 2016 – Semi 1 – 10:e maj:
Semifinal 1 sänds kl. 21:00-23:05 på bl.a. SVT 1, SVT Play, eurovision.tv och youtube.
Måns Zelmerlöw och Petra Mede är programledare medan Lotta Bromé sköter de svenska kommentarerna.
18 länder, se nedan, tävlar om 10 platser i finalen den 14:e maj.
De 18 tävlande länderna samt Frankrike, Spanien och Sverige får rösta i den första semifinalen. Som vanligt får man inte rösta på sitt eget lands bidrag.
I den första semifinalen kommer förinspelade klipp från de finalklara länderna Frankrike, Spanien och Sverige att spelas upp efter de 18 tävlande ländernas live-framträdanden.
Varje land har en jury bestående av fem medlemmar, läs mer här. De följde den andra semifinalsrepetitionen i går och lämnade då in sina röster som kommer att stå för 50% av slutresultatet.
Tittarna i de 21 länder som får rösta, och står för de övriga 50% av slutresultatet, röstar under den riktiga showen på tisdagskvällen. (Läs mer om hur du röstar på svt.se)
Jury- och tittarrösterna räknas sedan samman och de tio länder som fått högst poäng kvalificerar sig till finalen och avslöjas i slumpvis ordning.
Hur de respektive rösterna fördelat sig avslöjas inte förrän efter finalen. (Nytt för i år är att tittarnas och juryns röster kommer att redovisas separat i finalen, läs mer om det nya röstningssystemet här.)

Eurovision Song Contest 2016 Semifinal 1 – startordning, repetitionsklipp m.m.:
Finland 1. Finland Sing It Away“, Sandhja 2:a repettext
bidrags-presentation
Grekland 2. Grekland Utopian Land“, Argo 2:a repettext
bidrags-presentation
Moldavien 3. Moldavien Falling Stars“, Lidia Isac 2:a repettext
bidrags-presentation
Ungern 4. Ungern Pioneer“, Freddie 2:a repettext
bidrags-presentation
Kroatien 5. Kroatien Lighthouse“, Nina Kraljić 2:a repettext
bidrags-presentation
Nederländerna 6. Nederländerna Slow Down“, Douwe Bob 2:a repettext
bidrags-presentation
Armenien 7. Armenien LoveWave“, Iveta Mukuchyan 2:a repettext
bidrags-presentation
San Marino 8. San Marino I Didn’t Know“, Serhat 2:a repettext
bidrags-presentation
Ryssland 9. Ryssland You Are The Only One“, Sergey Lazarev 2:a repettext
bidrags-presentation
Tjeckien 10. Tjeckien I Stand“, Gabriela Gunčíková 2:a repettext
bidrags-presentation
Cypern 11. Cypern Alter Ego“, Minus One 2:a repettext
bidrags-presentation
Österrike 12. Österrike Loin d’ici“, ZOË 2:a repettext
bidrags-presentation
Estland 13. Estland Play“, Jüri Pootsmann 2:a repettext
bidrags-presentation
Azerbajdzjan 14. Azerbajdzjan Miracle“, Samra 2:a repettext
bidrags-presentation
Montenegro 15. Montenegro The Real Thing“, Highway 2:a repettext
bidrags-presentation
Island 16. Island Hear them calling“, Greta Salóme 2:a repettext
bidrags-presentation
Bosnien 17. Bosnien och
Hercegovina
Ljubav je“, Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala 2:a repettext
bidrags-presentation
Malta 18. Malta Walk On Water“, Ira Losco 2:a repettext
bidrags-presentation

Schlagerpinglan: Innan det är dags för kvällens livesändning så ska hela semifinalen repeteras en tredje och sista gång i dag klockan 15:00, läs mer om repetitionerna här. I går repeterades hela showen två gånger, varav juryn fick rösta vid den ena.

Som sagt, de personliga favoriterna är utsedda och jag har tagit en sista titt på oddsen, kvar är bara de obligatoriska gissningarna inför semifinalen. På återseende. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


26 kommentarer till “Eurovision 2016: Inför den första semifinalen”

 1. hej

  Det kan vara så att den ryska juryn blir ersatt av “ett kalkylerat ersättningsresultat”. http://eurovoix.com/2016/05/09/russia-jurors-periscope-show/
  Det är en av anledningarna till att jag ogillar nya röstningssystemet. Om den ryska juryn blir diskad så borde det vara 100% telefonröstning som gäller.

  Men allt har både fördelar och nackdelar!

 2. Schlagerpinglan

  @hej, Det där ersättningsresultatet ger inte heller jag så mycket för, det har ju absolut inget att göra med bedömning av vad de olika artisterna preseterat utan visar bara hur ett antal programmerare väljer att tolka röstningsmönstret i ESC.

 3. hej

  Vi får hoppas att det ändras nästa år, hope never dies

 4. Alex

  Hej! vad innebär “kalkylerat ersättningsresultat”???

 5. Schlagerpinglan

  @Alex, Det vet nog bara de som räknar ut det. SVT förklarar det så här i alla fall:

  “Om ett land inte kan presentera ett giltigt resultat från folkets röstning kommer ett ersättningsresultat att kalkyleras utifrån folkets röster i en förvald grupp länder, för att garantera jämvikten mellan folkets och jurygruppernas resultat. Gruppernas sammansättning har godkänts av EBU och tävlingens referensgrupp. Motsvarande metod används om ett land inte kan presentera ett giltigt juryresultat.”

 6. hej

  Men det här systemet är konstigt, det äventyrar med artisternas visioner att vinna, och bedömer inte artisternas prestationer, som schlagerpinglan säger. Det borde ändras till nästa år!

 7. Alex

  Tack för svaret, sökte på nätet innan men hittade inget.

 8. Schlagerpinglan

  Om det skulle vara så att detta tillämpas så hoppas jag att de är väldigt tydliga med att visa hur denna grupp var sammansatt, för att undvika spekulationer om att de skulle ha valt länder som av tradition brukar “rösta rätt”, ur EBU:s och tävlingens referensgrupps sätt att se på det.

 9. Daniela

  @schlagerpinglan: har jag uppfattat det rätt? Får vi rösta på Frans? Du skrev att hans nummer presenteras i en inspelad form och vi får lov att rösta? Eller jag kanske missuppfattar det hela!

 10. Daniela

  Så Ryssland röstar ner Moldavien! Det var inte bra! 🙁

 11. Schlagerpinglan

  @Daniela, Endast de 18 bidrag som tävlar i semifinalen är röstningsbara. Bidragen från Sverige, Spanien och Frankrike är endast med för att visas upp, så att även de får lite TV-tid innan finalen. Så nej, det går inte att rösta på Frans i kväll.

  Inte heller i finalen får de som befinner sig i Sverige rösta på det svenska bidraget då man inte får rösta på sitt eget bidrag.

 12. Daniela

  Ok @schlagerpinglan, tack för svaret! Vet du hur det gick igår för Frans med uppträdandet inför juryn? Jag lyssnat/tittat på uppträdandet på invigningskvällen på youtube, hans röst var lite anstränd! Hoppas att han fixade det, du vet att jag vill ha honom på topp 3! ☺️

 13. Schlagerpinglan

  @Daniela, Det var nog inget jättebra framträdande men för hans del så var det ju mest träning då jurygrupperna endast bedömde semifinalsbidragen, Frans riktiga juryrep är inte förrän på fredag. Så du kan pusta ut. 😀

 14. Daniela

  Okej, okej @schlagerpinglan! Tack för ditt svar! ☺️

 15. hej

  Ryssland röstade även ner Ungern. Men upp för Nederländerna och Armenien då en hade en Armenisk make. Det är lite konstigt. Jag har släktingar i Tyskland, men jag supportar inte Tyskland automatiskt för det utan är ärlig

 16. Micke

  Sitter här och njuter av det fantastiska vädret när det plötsligt dök upp en sak på radion som är ett bra tankeställare om att man inte ska öppna käften på för vid gavel innan man vet vad som verkligen kommer ur käften. En tankeställare som drabbade mig för några år sedan. Passar bra på om det vi pratade om förut att allt kan förändras.

  Min käft glappade lite extra tyvärr angående en tjej som varit med i nån sån där Idol eller liknande. Jag tyckte när jag skulle småjävlas lite med gänget runt att hon i mina ögon är lika kass som Carola (tror ni vet vad jag tycker om henne) 🙂 En timme senare gick vi förbi en TV som visade det, i mina ögon, tråkiga programmet “Så mycket bättre” och där var den där talanglöse jag tyckte. Vi satte oss ned en stund även om jag helst ville gå därifrån.

  Tur var väl det för det som senare utspelade sig i mig går inte ens att klä i ord. Tjejen ifråga hade ett artistnamn som var Miss Li och tydligen skulle hon nu tolka en gammal rocklåt från en 70-tals ikon och jag kände fy fan det här vill jag inte höra. Ärligt talat mina vänner så har jag fått äta upp det där många gånger av polarna och helt välförtjänt.

  Miss Li började lite sakta och jag kände direkt igen den gamla låten men det som sedan hände hade jag aldrig väntat mig. När hon var klar hade jag ståpäls i hela kroppen, ögonen var glasartiga och håret såg säkert nypermanentat. Miss Li jädrar vad jag skulle vilja be dig om ursäkt för mina förutfattade meningar. “Talanglös nolla” Jo hej du om det var nån som var det så var det jag. Hennes tolkning kommer aldrig någonsin att försvinna ifrån mig. Den är ingraverad djupt inne i min själ och lämnar kroppen först den dan då jag lägger näsan i vädret.

  Miss Li tack för att du satte mig på plats och tack för de hundratals högtidstunder jag haft med dig och den här tolkningen

  Det jag vill säga med det här är att man ska aldrig ge upp om något bidrag eller artist. Rätt vad det är klaffar det bara och man hittar och förstår det man tidigare bara stod frågande till. Jag vet såna på den här bloggen som totalsågat bidrag men som efter mitt “tjat” fått upp ögonen. Jag vet också det motsatta då jag totalsågat bidrag, såna som senare blivit favvisar.

  Men ok här är de dryga fyra minuter då Miss Li stängde igen käften på mig och visade att hon är allt annat än talanglös. I synnerhet efter 2.04 in i låten och än mer efter 3.06. Säger bara kolla de andra deltagarnas anleten, i Synnerhet Darins totalt döda blick som mest tycks vandra runt ute i rymden i fullständig hänförelse. i Kamp om att förstå vad som drabbat honom 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=q1KmZDZFC8M

  Bara en grej vid sidan av som dök upp i skallen. Tillbaka till ESC senare idag 🙂

 17. Alex

  Jag minns aTt jag varnade för Ukraina. Och nu är det sanning tvåa på betting listorna. Herregud 🙁

 18. Daniela

  @Alex jag skrev just om topp 3 på bettinsitesen tidigare och enligt det jag såg där så ser topp 3 som följer just nu:

  1) Ryssland
  2) Ukraina
  3) Armenien

 19. Alex

  6 timmar kvar Daniela! Lycka till med dina favoriter!

 20. Daniela

  @Micke: jag såg det programmet då Miss Li gjorde detta makalösa framträdandet! Man tappade andan helt och hållet! ❤️ Tack för att vi fick en sådan värdefull påminnelse! ☺️

  En annan sak jag vill säga är att jag har två låtar och två artister/ bidrag som växer jätte mycket, ju mer jag lyssnar desto mer växer de hos mig och dessa är Albaniens Eneda och Polens Michal! De är sååå himla duktiga och deras scennärvaro med fantastiskt starka röster och inlevelse är bara klockrena! ❤️ ❤️
  Däremot blir jag trots att @schlagerpinglan lyckades lugna ner mig lite för en stund sen, lite väl orolig för Frans röst! Ibland låter han som han, Frans, och då menar jag som han lät i Gävle, och det var BRA, MEN det senaste jag lyssnat på låter riktigt falskt! Jag är medveten om det här med röst hos 17 åriga killar, men jag tror att hos honom handlar mycket om trötthet, kanske!… Nej, jag hoppas att han gör det han behöver göra för att få ett riktigt bra framträdande när det ska gälla! Vad säger ni?

 21. Daniela

  @Alex: det samma! Mina stora favoriter ikväll är: Moldavien, Grekland och B-H! Oh vad min I phone kommer att jobba! ❤️ ❤️ ❤️

 22. Daniela

  @Alex, vilka är dina första 3 favoriter i kväll? ☺️

 23. hej

  Jag vet att du frågade Alex, Daniela, men om du hade frågat mig hade jag svarat att mina tre stora favoriter ikväll är Estland, Ryssland och Nederländerna. Jag gillar även Ungern och Grekland ikväll.

 24. Daniela

  @Hej: ☺️ Tack så mycket för ditt svar! Nederländerna tycker jag också om, men om jag ska vara riktigt ärlig är det mycket för att han är skiiiit snygg! Han har allt denna mannen! ☺️ Så att min estetiska upplevelse är fulländad när han dyker upp på scen! Sedan vet du redan att Grekland är en av mina absoluta favoriter och jag hejar även på Ungern som kommer säkert att ta sig till finalen! Men jag vet att Moldavien har det tufft, och jag vill också art Lidia tar en finalplats, för jag VET hur mycket hon har jobbat, hur mycket talang hon besitter, det visar sig i vad hon egentligen har “skänkt” till ” Falling Stars!”❤️

 25. Alex

  @Daniela Mina är Ryssland, Tjeckien och Armenien, det roliga är att Armenien var långt nere på min lista innan jag såg det live.

 26. Daniela

  @Alex: kan hända att hon tar hem det! ☺️ Men jag gillar inte henne, tyvärr, jag skrev förut, hon är bara för mycket för min smak! Sorry! men det gör mig inget om hon vinner, bara så att du vet! ☺️

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se