ESC 2016 Schlagerpinglan: I går avgjordes den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2016, se resultatet här. Som utlovat så kommer här några korta åsikter om (och mina personliga betyg till) de 18 bidragen efter den första semifinalens live-sänding:

ESC 2016 – Semifinal 1 – De 18 semifinalbidragen i startordning

Finland 1. Finland – “Sing It Away“, Sandhja BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Då jag har lite svårt för låtar med gospel-körer och dessutom tyckte att Sandhja lät mer än lovligt svajig på rösten så var det tyvärr ett enkelt val för mig att räkna bort Finland från final-kandidaterna. Ett stort plus blir det för glädjen, attityden och budskapet, men som helhet så kan jag inte ens med lite god vilja säga att det var något för mig. Bättre lycka nästa år, Finland.
Grekland 2. Grekland – “Utopian Land“, Argo BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Även om det var mycket som tydde på att Grekland, som fram tills nu alltid tagit sig vidare från semifinalerna, var på väg mot en historisk finalmiss så blev jag likväl ganska överraskad. Visserligen är det positivt att resultatet grundar sig mer på vad som händer på scenen än vilket land bidraget kommer från, men just i det här fallet hade jag gärna sett att Grekland fått ytterligare en finalplats. Jag gillade den härliga takten, de uppfriskande grekiska inslagen i bidraget och med sin någorlunda underhållande scenshow så hade jag sett det som en trevlig variation i finalfältet.
Moldavien 3. Moldavien – “Falling Stars“, Lidia Isac BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: “Falling Stars” är en av de låtar i semifinalen jag gillar allra bäst och Lidia tillhör mina favoritartister så därför var mina förväntningar på det moldaviska bidraget väldigt höga. Tyvärr så blev jag inte lika imponerad som jag ville bli utan fick snarare intrycket av att det fattades något och att finalplatsen aldrig riktigt var inom räckhåll. Jag kan inte sätta fingret på var problemet låg för jag tyckte Lidia gjorde ett bra framträdande, scenen såg snygg ut och jag gillade i princip allt förutom själva kosmonaut-idén. Det är väl bara att inse att ibland så klickar det helt enkelt inte, hur bra låt och artist man än har. För mig personligen var det dock fortfarande en självklar finalist.
Ungern 4. Ungern – “Pioneer“, Freddie BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Om man bortser från att Freddies osymetriskt skurna tröja störde mig mer än jag är villig att erkänna så finns det i pricip inget jag skulle vilja förändra vad gäller det ungerska bidraget. Låten, texten, rösten och Freddies sympatiska framtoning gör detta till ett väldigt speciellt bidrag för mig. Jag märker dock en liten tendens till att jag börjar trötta på framträdandet, som jag sett så många gånger nu. Förhoppningsvis håller det för ytterligare en show.
Kroatien 5. Kroatien – “Lighthouse“, Nina Kraljić BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Själva låten och Ninas röst har jag varit svag för sedan dag ett men när det gäller framträdandet så har jag hela tiden känt mig väldigt frågande. Helheten visade sig dock fungera betydligt bättre än vad jag hade befarat och även om jag själv ännu inte är helt övertygad så blev jag glad över att Kroatien trots allt gick vidare. Jag unnar gärna landet framgångar, speciellt nu när de ställer upp med en så pass bra låt och bjuder på en framtida klassiker vad gäller storslagna klädbyten på Eurovision-scenen.
Nederländerna 6. Nederländerna – “Slow Down“, Douwe Bob BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Om jag ska ta det positiva först så tyckte jag att scenen såg väldigt trevlig ut med uret på golvet. Dessutom så är det ju aldrig fel med lite “riktig” musik, även om det är väldigt långt ifrån min egen musiksmak. Min förhoppning för bidraget var därför att Douwe Bob skulle bjuda på en riktig charmig show och på så vis få mig att glömma hur lite jag egentligen brydde mig om låten. Visst syntes det att han kämpade på, men här gav det aldrig något resultat. När det sedan blev knäpptyst och han på något sätt försvann ut i publikhavet… njae… då fick jag inse fakta: Nederländernas bidrag är verkligen inget för mig i år.
Armenien 7. Armenien – “LoveWave“, Iveta Mukuchyan BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Wow, kort sagt. Även om själva låten växt till sig enormt sedan första gången jag hörde den så var det nästan så att den bleknade i skenet av Iveta och hennes röst och scenspråk. Vissa människor verkar vara födda till att vara artister och Iveta är uppenbarligen en av dem. Rösten och det självklara sättet hon röde sig på var, i brist på mindre klyschiga ord, näst intill förtrollande. Ett av kvällens bästa framträdanden och en självklar finalist i mina ögon.
San Marino 8. San Marino – “I Didn’t Know“, Serhat BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Glädjande nog så blev den sanmarinska showen inte riktigt så sliskig som jag befarade att den skulle bli, men jag tyckte heller aldrig att den lyfte. Även om jag kan hitta vissa ljuspunkter i låten, och alltid tycker att det är trevligt med artister med stora leenden och självförtroenden, så tror jag att det framför allt var prat-sjungandet som fördärvade det mest för mig. Det lät helt enkelt inte bra i mina öron och med tanke på resultatet så var jag säkert inte ensam om den upplevelsen.
Ryssland 9. Ryssland – “You Are The Only One“, Sergey Lazarev BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 5-/5]
Schlagerpinglan: Jag visste redan att “You Are The Only One” är min favoritlåt och att Sergey både har rösten och utstrålningen som behövs för att få till ett imponerande framträdande. För mig hade det räckt att han presenterade låten rakt upp och ner för att det skulle vara vinnaren i mina ögon, men nu när han bjuder på en “extra-allt”-show så är det bara att tacka och ta emot. Här avverkas den ena snygga effekten efter den andra och även om jag lät mig imponeras av både 3D-klättringen och virveleffekten så var det främst Ani Lorak-poseringarna (som utvecklats till ett TV-spelsmoment) som träffade rätt. Ett mycket snyggt nummer som imponerade på alla plan och som inger hopp inför finalen. Min personliga vinnare både här och i finalen.
Tjeckien 10. Tjeckien – “I Stand“, Gabriela Gunčíková BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3-/5]
Schlagerpinglan: Tjeckiens bidrag har sakta men säkert vuxit till sig för mig efterhand som jag lyssnat på det, men efter att jag sett tisdagens semifinal så var jag tillbaka på mina ursprungliga känslor för bidraget. Vers och refräng är väldigt trevliga, men när man hört den en gång så räcker det, jag tröttnar och väntar på något nytt. Jag tror inte att det hade hjälpt med något distraherande i scenväg för Gabrielas röst är mer än tillräcklig för att hålla publiken intresserad, i alla fall den delen av publiken som låten fungerar för. Det är förmodligen bara en smakfråga och som tur är för Tjeckien, som nu nådde finalen för första gången, så var det tillräckligt många som gillade det. Grattis, Tjeckien!
Cypern 11. Cypern – “Alter Ego“, Minus One BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Redan efter första genomlyssningen så föll jag pladask för denna G:son-låt och sedan dess har studioversionen av den gått varm här hemma. Jag har dock hela tiden haft en liten oroskänsla över hur de skulle lyckas få låten att bli tillräckligt intressant på scenen, både vad gäller live-sången och showen, men det hade jag uppenbarligen inte behövt ha. Med hjälp av ljus, rök, snabba kameraklipp, lite oväntade visuella grepp och en duktig sångare så lyckades de att inte övertyga bara mig utan tillräckligt många för att ge Cypern en finalplats. En av kvällens stora höjdpunkter, i alla fall för mig.
Österrike 12. Österrike – “Loin d’ici“, ZOË BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Jag hann knappt hämta mig efter Cyperns styrkebesked innan det var dags för en (om möjligt) ännu större överraskning. Precis som i fallet med “Alter Ego” så föll jag för “Loin d’ici” direkt och även här tornade orosmolnen upp sig, helt i onödan. Efter deras suspekta val vad gäller scenkläder och dekor vid den nationella finalen så var jag inte riktigt beredd på vilka förbättringar de gjort på alla fronter när låten till sist framfördes i semifinalen. Grafiken, som inte fungerade fullt ut i videon, fick nu ett helt nytt liv på scenen och bidrog, tillsammans med ZOË:s näpna uppenbarelse, till tre helt magiska minuter. Så socker-sött och vackert, både för örat och ögat, men utan att för den skull gå över gränsen. En självklar finalist för mig och tydligen, överraskande nog, även för väldigt många andra.
Estland 13. Estland – “Play“, Jüri Pootsmann BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Inför semifinalen så hade jag Estland som en av mina finalister, men efter att ha sett framträdandet så ändrade jag uppfattning helt. Låten är fortfarande lika bra men för att det ska fungera så behövs det en karismatisk artist som verkligen kan sälja in känslan i numret. Tyvärr så hade inte Jüri den rätta blicken utan kändes tvärtom stundtals väldigt osäker. Jag gillade låten, idén och Jüris röst men då den nödvändiga självsäkerheten saknades så blev det tyvärr platt fall, trots trolleri-försöket.
Azerbajdzjan 14. Azerbajdzjan – “Miracle“, Samra BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Då jag var inställd på att det eventuellt kunde låta väldigt falskt (efter rapporter från repen) så blev jag positivt överraskad över Samras insats i semifinalen. I stället så var det bakgrundsdansarna (vars koppling till låten jag ännu inte lyckas förstå) som jag såg som den svaga länken. Ibland kan det hjälpa till med lite extradans men i det här fallet tyckte jag bara att det bidrog till den stela, lite robotlika känsla som så ofta återkommer i de azeriska bidragen. Nåja, jag är väldigt förtjust i låten och glädjs åt att den gick vidare.
Montenegro 15. Montenegro – “The Real Thing“, Highway BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2-/5]
Schlagerpinglan: Den första halvminuten av bidraget uppfattade jag som riktigt lovande och det gav ungefär samma känsla av förväntan som vid presentationerna inför vissa idrottsevent. Här ledde det dock aldrig fram till något spektakulärt utan musiken fortsatte spela och ljuset fortsatte att blinka i vad som kändes som betydligt mer än tre minuter och sedan tog det slut. Jag kan inte säga att det var direkt dåligt… men det gav mig inget och jag kommer därför inte att sakna Montenegro i finalen.
Island 16. Island – “Hear them calling“, Greta Salóme BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Sakta men säkert så hade jag börjat att vänja mig vid det isländska bidraget och lagom till semifinalen så kunde jag t.o.m. se scen-showen utan att få några obehagskänslor. Tisdagens framträdande kändes dock lite väl rörigt och lite mörkare än vanligt, vilket tog bort en del av fokuset från låten och i stället fick mig att sitta och fundera på om allt verkligen gick som det var tänkt. Bidraget imponerade därför inte tillräckligt mycket på mig för att lyckas klättra upp på min finallista, och överraskande nog så räckte det inte heller till någon plats på den riktiga finallistan. Synd för Island som, liksom Finland, missar finalen för andra året i rad, men själv tycker jag nog inte att det är helt orättvist.
Bosnien 17. Bosnien och Hercegovina – “Ljubav je“, Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Efter en lång tid av osäkerhet så tyckte jag att semifinalsframträdandet visade att det faktiskt fungerade att mixa ihop så många och så pass skilda ingredienser till en fungerande låt. Blandningen av Balkan-ballad, taggtråd, scenkläder, intensivt cello-filande och, som grädde på moset, ett ettrigt rapparti kändes som en liten dramatisk mini-musikal som skulle ha gjort sig bra i finalen. Tyvärr så var vi inte tillräckligt många som kom fram till den slutsatsen då “Ljubav je” lite oväntat misslyckades med att ta sig vidare till finalen. Men, men… någon måste ju lämna tävlingen efter semifinalerna och nu vet vi att det även kan hända Bosnien och Hercegovina.
Malta 18. Malta – “Walk On Water“, Ira Losco BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Inte mycket att säga om det här egentligen. Snyggt nummer, bra artist och en låt som hyllas av många vilket gör att jag förstår att den gick vidare. Visserligen är jag glad över att se det schlagertokiga lilla landet i finalen men då jag själv inte gillar låten så hade jag hoppats att någon annan fått finalplatsen i stället. Men, som sagt, jag inser att jag inte har så mycket på fötterna här. Ira förtjänade sin finalplats och jag får stå ut med gospelkören i finalen.

Schlagerpinglan: Så här dagen efter så känner jag mig väldigt nöjd med resultatet då Ryssland (som förväntat), Cypern (som jag hade förhoppningar om) och Österrike (som jag inte vågade tro på) alla gick vidare till finalen. 🙂

I vanliga fall brukar jag vänta med att ge några omdömen om själva showen tills programledarna blivit varma i kläderna och man vänjer sig vid de i många fall lite speciella valen av mellanakter och humorinslag. I år finns det dock inget att vänta på för enligt mig får både Måns Zelmerlöw, Petra Mede och produktionen i stort mycket väl godkänt. Det var en väldigt underhållande semifinal de bjöd på och jag ser fram emot de avslutande två showerna, som jag misstänker blir lika bra de. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Eurovision 2016: Några tankar om den första semifinalen”

 1. Kerstin

  Mina åsikter och betyg om gårdagens semi.

  1. Finland- Betyg 2/5. Minst sagt svajig sånginsats. Hennes ansiktsuttryck såg mest ut som om hon tänkte gå en boxningsmatch än förmedla glädje till publiken.

  2. Grekland- Betyg 4-/5. Vacker bakgrund, härliga rytmer och inhemska tongångar. Det enda bidraget jag sörjer inte tog sig vidare.

  3. Moldavien- Betyg 2+/5. Bedrövlig sång av Lidia i de högre tonerna. Kosmonauten kändes inte ett dugg kul heller.

  4. Ungern- Betyg 4/5. Gillar låten, gillar Freddie men förstår inte varför så mycket kameratid på kören.

  5. Kroatien- 3+/5. Så glad Kroatien tog sig vidare. Hon sjöng riktigt bra igår. Men den där fruktansvärda kostymen i början tillför ingenting utan snarare tvärtom. Det ser urfånigt ut.

  6. Nederländerna- Betyg 4-/5. Min största växare. Så charmig sångare och låten gjorde sig betydligt bättre live. Bra röst. Jag tyckte det var ganska kul med det där stoppet.

  7. Armenien -Betyg 3/5. Hon kan föra sig på en scen men låten är fortfarande inte mer än ok. Värdig finalist absolut.

  8. San Marino- Betyg 1/5. Gav en nolla tidigare men nu får han en poäng som tröst.

  9. Ryssland- Betyg 5/5. Snygg show, bra låt, bra sång.

  10. Tjeckien- Betyg 5-/5. Tävlings bästa kvinnliga sångröst som lyfter låten oerhört. Min trea i hela tävlingen gjorde mig inte besviken. Så roligt för Tjeckien. Hoppas på en fin placering i finalen.

  11. Cypern- Betyg 3/5. Tyckte rösten var lite svajig inledningsvis men det tog sig. Ok men inte mer.

  12. Österrike- Betyg 4+/5. Älskar Zoe och hennes glädje som liksom strålar. Ännu en personlig favorit som tog sig vidare.

  13. Estland- Betyg 2/5. Noll utstrålning och gav ett oerhört osäkert intryck. Refrängen är ganska bra men verserna urtrista.

  14. Azerbaijan- Betyg 3/5. Det är en ok låt kan inte säga så mycket mer om det här.

  15. Montenegro- Betyg 2/5. Kändes inte så tokigt ändå på scen men absolut ingen överraskning Montenegro inte tog sig till finalen.

  16. Island- Betyg 2-/5. Vissa låtar tilltalas man helt enkelt inte av. Framträdandet gav mig heller ingenting.

  17. Bosnien-H.- Betyg 2-/5. Inte dåligt men jag berörs inte ett dugg, blir bara förvirrad av allt som händer.

  18. Malta- Betyg 3/5. Duktig sångerska men låten är jag rätt trött på. Framträdandet var ganska tråkigt.

 2. Alex

  Alltså Armenien, Gillade knappt låten innan. kändes kall överproducerad. Sen kommer hon och dödar det live! så jävla bra! hon är i min topp! 4+ av 5

 3. Alex

  ps. kollade nu. Hade henne på plats 19 innan!

 4. Daniela

  @Kerstin: jag håller med dig till punkt och prick med allt du skrev förutom Moldavien och B-H, men som sagt i övrigt instämmer helt! Då är vi två här som sörjer efter Greklsnd! Malta skulle inte fått den platsen, inget ont MIT henne som människa men jag såg på ett av repen hur hon absolut och ständigt ville att sitt ben skulle synas! Detta togs även upp av Wiggybloggarna! Ush!

 5. Adri

  Korta kommentarer om alla tävlanden:

  1. Finland: Repklippen såg så lovande ut men i tv-rutan blev det skrikigt och ofokuserat för mig. Svajig sång.

  2. Grekland: Tycker fortfarande om refrängen lika mycket, men deras blickar såg så oerhört osäkra ut + rappen höll inte för mig.

  3. Moldavien: Gillar verkligen Lidias röst och artisteri och låten gillar jag fortfarande lika mycket. Kosmonauten var lite felplacerad dock, påminde om Kroatiens nummer från 2011 med “trollkarlen” eller vad han var.

  4. Ungern: Grymmaste killrösten i år, grymt kraftfull låt. Extremt värdig finalist.

  5. Kroatien: Sångerska med oerhört härlig utstrålning med en väldigt fin låt. Värdig finalist.

  6. Nederländerna: Versen och bryggan gillar jag fortfarande, men refrängen blir jag ganska trött på snabbt.

  7. Armenien: Håller med dig helt och hållet. Iveta är född för att stå på scenen. Hon stod där ensam men lyckades ändå ta över hela showen och hennes röst är 10/10. Låten är 9,5/10. Så jag tror jag har min nya vinnarkandidat… hittills. Heja Armenien.

  8. San Marino: De gjorde vad de kunde med den låten. Inget för mig i alla fall.

  9. Ryssland: Wow. Alltid varit lite tveksam till låten men den blev faktiskt bättre live. Fortfarande inte säker på att den vinner men gör den det så kan jag förstå varför.

  10. Tjeckien: WOW. Jag trodde visserligen att det skulle gynna Gabriela att gå ut med ett så enkelt nummer efter Ryssland men vågade aldrig hoppas helt på en finalplats men oj vad värdig den var.

  11. Cypern: “Alter Ego” var ingen dålig låt och Minus One är inget dåligt band… men i denna konkurrensen tycker jag faktiskt inte att de ens skulle vara i närheten av final. Tyvärr. Den enda finalisten jag verkligen skulle vilja byta ut.

  12. Österrike: Äntligen. Var så rädd för hur Zoë skulle låta live efter det nationella framträdandet men hon skötte sig utmärkt. Värdig finalplats.

  13. Estland: Låten är lika ok som tidigare, men Juri sjöng väldigt osäkert och han var ganska okarismatisk på scenen så därför måste jag tyvärr säga att finalmissen är rättvis.

  14. Azerbajdzjan: Ganska svag sånginsats men låten i sig gjorde så att det trots allt var rätt att den gick till final.

  15. Montenegro: Bättre än förväntat… men det säger inte så mycket då jag knappt hade några förväntningar från början. Rättvis finalmiss.

  16. Island: Borde helt klart gått till final och något säger mig att tittarna hade den i topp 10 och att juryn förstörde för dem. Med tanke på att publiken ändå skanderade “Iceland…” mot slutet visar ju att den var ganska populär. Aja, jag läste i alla fall Greta’s statement och hon verkar väldigt glad ändå och det ska hon vara för det fanns inget hon eller någon annan hade kunnat förbättra. 10/10 och jag tänker fortsätta lyssna på låten.

  17. Bosnien: Nja… det blev bättre än väntat på scenen… men fortfarande en ganska rättvis finalmiss måste jag säga.

  18. Malta: Låten är fortfarande lika bra som den alltid varit tycker jag, men jag tycker att de borde gjort mer med scenen. Showen höll ganska låg kvalité men fortfarande en väldigt värdig finalplats 🙂

  Hade Cypern bytts ut mot Island hade jag varit mycket nöjd, även om jag gärna hade sett Moldavien i final också… men saken är att det fanns mer än 10 bra låtar i denna semifinal och därför skulle någon värdig åka ut oavsett vilka 10 som tog finalplatserna.

  Måns och Petra höll, som väntat, väldigt hög kvalité. Dansnumret med “The Grey People” var väldigt fint och den lilla sketchen om Abba’s vinst var underhållande. 🙂

 6. Marcus

  Det negativa först: teknikmissar, ett stelt och charmlöst Ryssland, ett övertänt Island och ett nervöst Estland.

  Så till det positiva: Petra! Måns! Kroatiens underbara låt (och en härligt galen kreation)! Iveta!

  Ser fram emot torsdagen som är mycket starkare än gårdagen!

 7. Jan-åke

  Jag hade lite tur den här gången och fick se en hel del av mina favoriter gå vidare. Mest besvike är jag över att inte Island gick till final.

  Så här rankade jag låtarna efter hur mycket jag gillade dem:

  1. Österrike, fastnade direkt för den. Tycker om melodin och att hon sjunger på franska. En favorit!
  2. Holland, gillar budskapet i låten och tycker även om melodin.
  3. Island, tycker absolut att hon borde ha gått till final. Jag gillar låten, men tyckte ännu mer om den på isländska.

  4. Moldavien, hyfsad låt. Överraskade mig och jag tycker hon förtjänar en finalplats.
  5. Ryssland, bra låt även om jag inte tycker att det är den bästa av årets låtar.
  6. Armenien, tyckte inte om låten första gången jag hörde den. Bättre nu.

  7. San Marino, gillar låten mer och mer. Kanske för att jag även gillar. L. Cohens låtar.
  8. Kroatien, jag erkänner, jag minns hennes kläder, mer än låten, men att hon skulle till final tycker jag var helt rätt.
  9. Malta, bra sångerska. Skaplig låt. OK, att hon gick till final.
  10. Cypern, skulle någon rocklåt till final så var det den här, men jag tror inte att de vinner. En 12-poängare får de kanske från Grekland i alla fall.

  11. Azerbajdzjan, hyfsad låt. Märkligt att de alltid har låtskrivare från Sverige numera.
  12. Bosnien, tyckte bäst om musiken i låten.
  13. Ungern, hyfsad låt och han verkar ju sympatisk, men ingen låt jag kommer ihåg.
  14. Grekland, alltför tjatig låt, fast just “utopian land” fastnade i huvudet.
  15. Tjeckien, kul för dem att de fick gå till final för första gången, men jag kan inte påstå att jag minns låten.
  16. Finland, sångerskan hade ju massor av energi, men jag tycker låten blev för tjatig och skrikig.
  17. Estland, glömde bort låten lika fort som jag hörde den. Hade de skickat meisterjaan, hade jag definitivt kommit ihåg Estland och haft dem bland mina favoriter.
  18. Montenegro, för slamrigt för mig.

 8. Daniela

  @ Marcus: oh, vad jag saknad dina kortfattade men desto mer fyllda av innehåll som stämmer även med mitt fast i mitt fall gäller det som känt låånga inlägg! ☺️ Dock är det så att Kroatien är något som har fallit hos mig, tyvärr men det kanske kommer tillbaka! Hoppas jag!

 9. Daniela

  @Marcus: har saknat skulle det stå! ☺️

 10. Daniel

  Lte tankar kring gårdagens semi.

  1. Finland- Betyg 2/5. Efter många lyssningar så har låten inte gripit tag om mig på något sätt. Den känns väldigt mycket mellanmjölk. Och sånginsatsen i semifinalen var svajig. Det blev en svag inledning av semifinalen.

  2. Grekland- Betyg 1/5. Om Finland var svag så blev det ju inte bättre här. Fanns det överhuvud taget någon koreografi? Det kändes väldigt tafatt och amatörmässigt och när dessutom låten höll någon högre klass var detta ett rejält bottennapp.

  3. Moldavien- Betyg 3/5. Sångerskan kändes nervös och hon tog inte kameran så bra. Låten dock ok. Tyvärr lyckades hon inte förmedla rätt känsla på scen.

  4. Ungern- Betyg 4/5. En herre med raspig härlig röst. Lite sexig och manlig och med en passande låt. Helheten blev därför ritigt bra och låten överraskade mig positivt i semin.

  5. Kroatien- 3/5. Jag blev överraskad av att låten tog sig vidare. Jag gillar låten men tycker att artisten hade lite väl tom blick ibland, men det var troligtvis nervositeten som syntes.

  6. Nederländerna- Betyg 4/5. Oj vad bra han var. Låten var sådär men han lyckades ta kamerorna bra. Jag satt och fick en flashback till Elvis Presley i några poser. Gillade klockan på golvet. Från att ha varit utslagen steg han upp som en solklar finalist och är kvällens stora överraskning.

  7. Armenien -Betyg 4/5. Allt var så bra som förväntat och jag satt fångad från första till sista stund. Det var riktigt snyggt scenmässigt. Och rösten var riktigt bra!

  8. San Marino- Betyg 0/5. Nja, det här funkar inte och är inte ens kul.

  9. Ryssland- Betyg 4/5. Njae, jag blev besviken på scenshowen. Jag tyckte inte alls om den. 4:an får han för sången och låten, men för scenshowen blir det bara en 3:a. Jag gillade inte att man såg så tydligt att det var skärmar i bakgrunden, speciellt när han hade klättrat klart på slutet.

  10. Tjeckien- Betyg 4/5. Wow vilken känsla hon förmedlade när hon stod ensam på scenen och sjöng sin text. Det var starka 3 minuter. Något osäker iblicken men hoppas det blir bättre i finalen.

  11. Cypern- Betyg 4/5. Det gick ju riktigt bra det här. Jag var orolig innan. Kanske han skulle satsa på att artikulera lite bättre och fokusera mer på sången. Jag tror han skulle vinna lite mer röster på om han sätter sången bättre.

  12. Österrike- Betyg 3/5. Det blev ett riktigt bra framträdande till slut. Jag tröttnar dock på låten efter halva tiden då det inte händer något mer.

  13. Estland- Betyg 2/5. Det blev tyvärr en typiskt baltiskt uttryck till slut. Jag tycker jag har sett dessa artister med noll uttryck i ansiktet förr från deras nationella uttagningar. Det kanske funkar i hemlandet men så här på scen och med kamerorna nära så blir det ganska trist. Jag tappade intresset för låten och kom på mig med att läsa mailen på telefon istället för att lyssna klart, det säger en del.

  14. Azerbaijan- Betyg 1/5. Jag hör att det säkert är bra men låten är helt blank för mig. Och artisten höjde inte låten nämnvärt. Jag förstår att låten ratades i den svenska uttagningen.

  15. Montenegro- Betyg 4/5. Jag är väl en av få som faktiskt gillade det här. Jag tyckte det va riktigt bra och scenshowen med alla ljuseffekter och skuggor passade perfekt ihop med låten.

  16. Island- Betyg 1/5. Har aldrig gillat den här låten. Den känns daterad som att bäst före datumet har gått ut.

  17. Bosnien-H.- Betyg 3/5. Okej låt, men jag tror rapp-partiet drog ner låten och att många avstod att rösta på grund utav den.

  18. Malta- Betyg 4/5. Trevlig liten låt som växer för varje gång.

 11. Piff

  Kerstin: Hehe, kul att du observerade att de under Ungerns bidrag la mycket kameratid på kören.
  Det hela slutade med att vi (4 st) stod upp och körde deras fula gung-gung-klapp-dans i vardagsrummet.

  God tvåa kommer Holländaren vars hållning och utstrålning förde tankarna att han höll igen/höll inne, för att han just höll på att skita på sig.

 12. André

  Mina omdömen om låtarna:

  Finland – “Sing It Away“, Sandhja:

  Nej, Finland hade inte mycket att vara stolta över. En överenergisk tjej som lekte Agnetha Franklin men som kändes mer hemma på karaoken på Finlandsfärjan. Falsksång rakt igenom och artisten gjorde inte discolåten (som egentligen hade kunnat vara bra) någon form av rättvisa. Tyvärr Finland.

  Grekland – “Utopian Land“, Argo:

  Igår hände något historiskt. Grekland, som under lång tid dominerat Eurovision, missade igår finalen. Det har aldrig hänt förut. Och ja, med risk för att låta bitter, men det var väl för väl det. Tidigare har det skämtats om att Grekland skulle kunna skicka precis vad som helst till tävlingen och ändå gå till final men nu fick man till slut se att så var inte fallet. ”Utopian land” var en konstigt uppbyggd låt, det var falskt, händelsefattigt och de t´grekiska inslagen i låten framfördes på helt fel sätt för att tilltala den breda massan. Bättre lycka nästa år, Grekland.

  Moldavien – “Falling Stars“, Lidia Isac:

  Moldavien har precis som Grekland varit ett land som mesta delen av tiden varit något att räkna med, men senaste åren har de tappat det. Inför tävlingen tänkte jag att ”Falling stars” kunde vara en eventuell finalist och till skillnad från ovanstående så kunde Lidia åtminstone sjunga. Dock så räckte inte det för att bära upp låten, som var både tjatig och intetsägande, och att scenshowen bjöd på en omotiverad dansande astronaut (?) gjorde inte direkt saken bättre.

  Ungern – “Pioneer“, Freddie:

  Ungern var både en väntad och en värdig finalist. En låt som hade kunnat funka även utanför tävlingen och hörts på radiokanaler runtom i världen. Freddie har en raspig rockröst som ger denna powerballad lite extra styrka och ljussättningen på scenen var effektfull. En av mina personliga favoriter i årets tävling.

  Kroatien – “Lighthouse“, Nina Kraljić:

  Kroatien var tyvärr det land jag blev mest besviken på igår. Studioversionen av låten har tilltalat mig och har känts som en toppkandidat. En typisk Eurovision-poplåt som brukar fungera riktigt bra. På scenen hände dock något…Scenkläderna tog fokus ifrån låten, vilket aldrig är bra. Men även Nina verkade ha problem med sitt framträdande. På många håll lät det falskt och framträdandet lämnade mig oberörd. Tråkigt att det skulle bli så. Men trots allt gick ju Kroatien till final så med lite tur kanske de kan överraska mig på lördag istället.

  Nederländerna – “Slow Down“, Douwe Bob:

  En av kvällens överraskningar, som välförtjänt tog sig till final. Scennumret var visuellt snyggt där golvet visualiserades som ett stort ur och en jazzdoftande 60-tals inspirerad feelgood-låt med lättsjungen refräng räcker ibland långt.

  Armenien – “LoveWave“, Iveta Mukuchyan:

  Armenien har plötsligt blivit en av årets stora favoriter till att vinna. Därmed var det inte konstigt att de gick till final. Dock så förstår jag inte överhuvudtaget hur låten kan vara så populär som den är…Artisten har attityd och showen var dramatisk och snygg men själva låten…Jag förstod knappt när den började, vad som var vers och vad som var refräng gick mig helt förbi och ett abrupt slut. Med andra ord blev intrycket av låten väldigt rörigt och helt omöjligt att greppa. Ifall denna faktiskt vinner på lördag blir jag mycket besviken.

  San Marino – “I Didn’t Know“, Serhat:

  Detta var fantastiskt. Helt underbart. Och nej, då menar jag inte musikaliskt för ur en sådan synvinkel var detta hemskt. Men showen och underhållningsvärdet var guld värt och jag kunde inte sluta skratta under låtens gång. Trots att den musikaliska kvalitén inte var ett dugg bra och att Serhats sång och engelska uttal var under all kritik så ska han ha en eloge för glädjen han spred. Nästan lite synd att vi inte ser detta i final.

  Ryssland – “You Are The Only One“, Sergey Lazarev:

  Här har vi den då. Det som helt självklart hade varit årets vinnare om det hade rört sig om ett annat land än Ryssland, som nu kan falla på politiska röster. Dock ska man försöka se förbi sånt i tävlingen och går man bara efter låten, artisten och numret så är detta en tia. Modern poplåt med 3D-effekter i form av klättring och ett mycket påkostat och snyggt nummer, med en stensäker artist. Trots att det är Ryssland så luktar det seger på lördag..

  Tjeckien – “I Stand“, Gabriela Gunčíková:

  Tjeckien gick välförtjänt till final denna gång. En mycket kompetent sångerska, med en av årets bästa sångröster och en fin Eurovisionballad, med tonartshöjning kan inte slå fel.

  Cypern – “Alter Ego“, Minus One:

  Här har vi ytterligare en personlig favorit hos mig som glädjande nog tog sig till finalen. En häftig modern rocklåt framfört av ett band med attityd och en lättillgänglig refräng med ett coolt scennummer och ett episkt vargyl i låtens sista stegring. Ibland är det svårt för rocken att hävda sig i det här sammanhanget men i det här fallet gick det som tur vad vägen. Heja Cypern!

  Österrike – “Loin d’ici“, ZOË:

  Förra årets värdar Österrike tog sig även de till final. I ärlighetens namn tycker jag startfältet överlag är ganska svagt i år och många låtar håller inte måttet. Det har öppnat upp för Österrike som med en trallvänlig refräng och ett stabilt sockersött framträdande hävde sig tillräckligt bra för att nu gå vidare. Hade denna låt tävlat ett tidigare år är jag inte lika säker på att den klarat sig.

  Estland – “Play“, Jüri Pootsmann:

  Här hade vi kvällens mest märkliga minuter. En poplåt som faktiskt har all potential i världen att nå långt blev till ett enda stort buskisframträdande när sångaren dansade fram över scenen med en stirrig knarkblick och bjöd på opassande och obekvämt kameraflörtande och falsksång. Seriöst Estland, vad hände egentligen?

  Azerbajdzjan – “Miracle“, Samra:

  Här finns egentligen inte så mycket att kommentera. Azerbajdzjan bjöd på en alldaglig, typisk Eurovision etno-låt, med ett typiskt Eurovision-framträdande med varma färger, dramatisk dans och helt ok sångprestation. Den här sortens låtar tar sig nästan alltid till final och brukar där placera sig någonstans i mitten. Så lär det bli här också.

  Montenegro – “The Real Thing“, Highway:

  Dubstep med inslag av elgitarrer med ett nummer byggt på blinkande lampor och snygg scensättning. Det låter både modernt och lovande. Dock så var låten i sig enformig och sångaren sjöng inte särskilt starkt. Det blev även svårt att få kontakt med artisten i detta komplicerade nummer vilket sällan heller aldrig är en fördel.

  Island – “Hear them calling“, Greta Salóme:

  Ytterligare ett visuellt dramatiskt nummer. Det märks att Måns Zelmerlöw inspirerat många länder till att ha påkostade specialeffekter i årets tävling. Denna låt är den jag är mest besviken över att den inte gick till final. Det hade den varit värd. Det är sällan vi hör mörka indietongångar i tävlingen och i och med årets finalmiss lär det tyvärr inte höras så mycket mer av det i fortsättningen heller.

  Bosnien och Hercegovina – “Ljubav je“, Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala:

  Här kan vi snacka om att skjuta sig själv i foten. Bosnien är ett mycket omtyckt land i Eurovision och de har ofta bjudit på klassiska balkanballader som gett tävlingen stjärnglans och något att minnas. I år hade de kunnat göra samma sak. Två duktiga vokalister står öga mot öga, med ett taggtrådsstängsel emellan sig och sjunger en dramatisk powerballad om flyktingar i klassisk balkan-stil. Riktigt smakfullt och bra. Men sen dyker plötsligt en rappare i solglasögon upp från ingenstans och låten går från pampig ballad till att bara framstå som ett konstigt skämt….Så bortkastat. Bosnien missar nu finalen för första gången och tro mig: Hade de skippat rap-delen är chansen stor att de hade gått vidare.

  Malta – “Walk On Water“, Ira Losco:

  Här har vi lite samma grej som Azerbajdzjan. En duktig tjej framför en modern poplåt som redan hörts tusentals gånger. Inget som sticker direkt ut men det finns inte heller så mycket att klaga på. Troligtvis en mittenplacering i finalen här också.

 13. Piff

  Nu har det gått några veckor sedan snackisen jag drog igång om att Nederländernas sångare ser skitnödig ut är mer aktuell än någonsin då man ser semesterfirande svenskar sjunga Nederländernas låt och dansa som man var skitnödig i sommarnatten. Någon satte trenden, men hur många kommer tacka mig för det?

  Slow down mina vänner

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se