Schweiz Precis som tidigare år så kommer Schweiz att välja ut sitt tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2017 genom en nationell uttagning där SRF, RTR, RTS och RSI samarbetar. Vägen fram till finalen den 5:e februari är dock kantad av en mängd nyheter, se nedan.

Så här väljer Schweiz ut sitt Eurovision-bidrag 2017:

Återigen så kommer tysk-spåkiga SRF, italiensk-språkiga RSI, fransk-språkiga RTS och rätoromanska RTR att samarbeta för att utse Schweiz bidrag i Eurovision Song Contest, men denna gång kommer valet att ske i tre etapper.

Del 1: Internetplattformen: Uttagningen är inte längre uppdelad i olika föruttagningar utan alla bidrag skickas in till en gemensam online-uttagning mellan den 26:e september och 24:e oktober.

Alla inskickade bidrag måste ha en anknytning till Schweiz, d.v.s. att minst en av artisterna eller låtskrivarna har ett schweiziskt pass eller är bosatt i Schweiz. Anmälningsformulär och regler hittar ni på esc.srf.ch.

Allmänheten kommer inte att kunna lyssna på alla de uppladdade bidragen, utan nytt för i år är att endast en jury granskar och väljer ut sina favoriter. Detta är tänkt att ske mellan den 31:a oktober och 14:e november.

Del 2: Juryspelningen: Alla de utvalda, d.v.s. 20 kandidater, får framföra sina bidrag inför en jury som utser sex till tio bidrag som får delta i den nationella finalen. Juryspelningen (The Live Check) lär äga rum i Zürich den 4:e december.

Del 3: Nationella finalen: I finalen den 5:e februari tävlar 6 -10 bidrag. Vinnaren utses i år utav 100% teleröster.

Schemat för Schweiz Nationella ESC-2017-uttagning:

26:e september – 24:e oktober Artist- och låtskrivarteam med anknytning till Schweiz
kan skicka in bidrag till online-uttagningen
ev. 31:a oktober- 14:e november Juryn väljer ut sina 20 favoriter
ev. 4:e december Juryspelning 20 kandidater → 6-10 finalister
5:e februari Final 6-10 finalister → 1 vinnare
(Källor: eurovision.tv och srf.ch)

Schlagerpinglan: Hmm… även om jag försöker att ge alla förändringar en ärlig chans så har jag svårt att se hur denna nya uttagning ska kunna bli till det bättre. Den stora behållningen, för mig, när det gäller Schweiz ESC-uttagning har ju varit alla de timmar jag spenderat med att lyssna igenom de hundratals uppladdade bidragen till online-uttagingen. Det är ju där de riktigt bra bidragen har funnits. När man sedan kommer till juryspelningen och finalen så har de flesta i princip redan sorterats bort.

Vi får väl se, nu när det enbart är bidrag som har anknytning till Schweiz som tas emot, vilket bör göra låtskörden lite mindre, så blir det kanske lättare för juryn att hitta guldklimparna. Man kan ju alltid hoppas. 🙂

Snabbfakta: Schweiz deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1956 – deltagit 57 gånger – vunnit 2 gånger: 1956 och 1988

Schweiz ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: The Last Of Our Kind“,
Rykka
(ESC 2016 – Entscheidungsshow) 18:e i semi 2
2015: Time To Shine“,
Mélanie René
(ESC 2015 – Die Entscheidungsshow) 17:e i semi 2
2014: Hunter of stars“,
Sebalter
(Die Große Entscheidungsshow) 13:e i finalen
2013: You And Me“, Takasa (Die grosse Entscheidungs Show) 13:e i semi 2
2012: Unbreakable“, Sinplus (Die grosse Entscheidungs Show) 11:a i semi 1
2011: In love for a while“,
Anna Rossinelli
(Die grosse Entscheidungs Show) 25:a i finalen
2010: Il Pleut de L’Or“,
Michael von der Heide
(Internval) 17:e i semi 2
2009: The Highest Heights“,
Lovebugs
(Internval) 14:e i semi 1
2008: Era Stupendo“,
Paolo Meneguzzi
(Internval) 13:e i semi 2

Mer om Schweizs förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Schweiz i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Eurovision 2017: Schweiz gör om sin nationella uttagning”

 1. Micke

  Där rök det nöjet. Det var ju för tusan en av de största grejerna för min del det med den här evighetslånga uttagningen på nätet. Intresset börjar bli strypt allt mer tyvärr

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Hoppet står nu till att något annat land ser möjligheten och tar emot (och visar upp) alla de bidrag som förmodligen redan är redo att skickas in. 🙂

 3. hej

  Jag ser inte heller vad som skulle hjälpa landet genom att strama åt antalet bidrag. Det var ju en hel drös med minnesvärda bidrag i internetuttagningen förra året, som “Holz vor dr Hütta”, “#SHAKETHATDOWN” och “Köttbullar”… men tydligen så valdes en av de mest anonyma.

 4. Micke

  @Hej, håller med dig när det gäller Holz vor dr Hütta. Den trodde och hoppades jag skulle vinna. Silly me. Men däremot hade jag en annan favvis från Schweiz 2016 med en tjej med en mörk, stark röst typ Cher som är det bästa jag vet hos kvinnliga sångerskor. Vem vill ha ljusa tjejröster 🙂

  Den försvann tyvärr tidigt men något märkligt har hänt. Jag lyssnar fortfarande på den och det är oerhört ovanligt att jag lyssnar på ESC-låtar när det gått några månader. Men den tilltalar mig och jag försökte få pinglan att förstå hur bra den var men jag lyckades aldrig. Antingen är hon helt enkelt dum eller så är det jag som är det 🙂 Mer troligt dock att det bara handlar om olika smak 🙂 Tvivlar att hon ens minns den 🙂

 5. Schlagerpinglan

  @hej, Mmm… “Holz vor dr Hütta” var ett riktigt intressant bidrag som förmodligen hade fungerat bättre i ESC än “The Last Of Our Kind”. Synd att man nu kommer att missa alla de guldklimpar som juryn inte lyckas vaska fram under uttagningen. :/

  @Micke, Jag vet att det fanns en hel del bidrag som du fick mig att lyssna extra på men som aldrig riktigt klickade. Kan det vara “RED” du menar? https://www.youtube.com/watch?v=aHz7iePYMiA Den kommer jag i alla fall ihåg, och den är fortfarande lika intetsägande idag som den var förra året. 😉

 6. Micke

  @Schlagerpinglan: Right on the target 🙂 Helt rätt låt. Kanske bäst att förklara så att det inte uppstår misstag. De “angrepp” jag gav mig på mot pinglan och även mig själv var bara menade som skämt. Tror att pinglan var och är fullt medveten om det efter alla år hon släpat på mig på sin blogg men för andra. Tänkte bara vara säker 🙂

  Jag är och var fullt medveten om att RED inte är en ESC-låt på det sättet men rent ut sagt. Who gives a shit? 🙂 Jag tar till mig de låtar jag tycker om oavsett stil. Om det är uptempo, ballad, gammalt, nytt or whatever. Jag älskade sångerskans röst och gick in i den, vilket jag tror är grundorsaken till mitt gillande. Gillar även uppbyggnaden då den växer ju längre den går.

 7. Micke

  En sak bara. Om någon hittar något liveframträdande med den här tjejen med guldstrupen så skulle jag vara asglad att få kolla in det. Om hon verkligen har den mäktiga rösten även live

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se