Inför Eurovision 2017: Vecka 9

2017-02-27 (måndag)

Veckoschema 9 – Eurovision Song Contest 2017

Tisdag – 28:e februari
Österrike Österrike: “Internval”Bidragspresentation
(Nathan Trents bidrag “Running on air” har läckt ut i förtid, lyssna på Spotify)
Onsdag – 1:a mars
Cypern Cypern “Internval”Bidragspresentation
(“Gravity” med Hovig ska presenteras)
Torsdag – 2:a mars
Kroatien Kroatien “Internval”Bidragspresentation
(“My friend” med Jacques Houdek ska presenteras)
Fredag – 3:e mars
Nederländerna Nederländerna “Internval”Bidragspresentation
(internvalda O’G3NEs bidrag ska presenteras)
Lördag – 4:e mars
Estland Estland: “Eesti Laul 2017”Final
18:30 (se: “Inför “Eesti Laul”-finalen“)
Sverige Sverige: “Melodifestivalen 2017” – Andra Chansen
20:00 (se: “Vilka bidrag tävlar i Andra Chansen 2017?“)
Litauen Litauen: “Eurovizijos 2017” – Semifinal
20:00 (se: “Allt inför “Eurovizijos”-semifinalen“)
Island Island: “Söngvakeppnin 2017” – Semifinal 2
20:45 (se: “Allt inför andra “Söngvakeppnin”-semifinalen“)
Söndag – 5:e mars
Rumänien Rumänien: “Selecţia Naţională 2017”Final
19:30 (se: “Inför “Selecția Națională”-finalen“)
Portugal Portugal: “Festival da Canção 2017”Final
22:00 (se: “Allt inför “Festival da Canção 2017”-finalen“)

Schlagerpinglan: Som synes så kommer vi att få lyssna på många nya ESC-2017-bidrag denna vecka, både från internval och nationella uttagningar. Då inte alla länderna meddelat datum för sina internvalspresentationer så finns det även en liten chans att schemat ovan kan fyllas på med ytterligare några bidragpresentationer. (Tipsa gärna!)

Vad som än händer så tror jag att Estlands och Rumäniens finaler är de jag ser fram emot mest, men även Andra Chansen innehåller ju en del intressanta ingredienser så det blir till att vara lite flexibel även denna vecka. 🙂

(Jag återkommer senare med inlägg om den gångna helgens deltävlingar, se resultaten från lördagen och söndagen. Jag är för tillfället inte helt kry men hoppas på att snart kunna vara tillbaka i vanlig takt både på bloggen och i kommentarsfälten.)

För mer information om ländernas respektive uttagningar, klicka på ländernas flaggor ovan. Resten av ländernas 2017-planer samt länkar till deras samlings-sidor hittar ni här.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


28 kommentarer till “Inför Eurovision 2017: Vecka 9”

 1. Marcus

  Krya på dig pinglan, det blir en lång vecka! 🙂 Estlands final det jag ser fram emot mest.

  Jag såg precis att de presenterat värdarna. Tre vita män. 2017, eller…?

 2. johanna

  Vad är det för fel på 3 vita män och varför klagade ingen när det var 3 kvinnliga värdar i Österrike? (Inte riktat till dig Marcus utan hela ESC-Västvärlden aom fått ett bryt) Det kommer nog bli kanon det här! Bra låtar hittills så resten blir nog också bra!

 3. Marcus

  Jag tror också programledarna blir bra, det här handlar inte om dem eller deras insatser, utan vilka signaler man skickar. Speciellt med utvecklingen i världen just nu. Att då i ett av världens största underhållningsprogram bara se tre vita män… Det skaver oerhört. Att Österrike hade tre kvinnor är helt helt annan sak: dels är det alltid kvinnor som diskrimineras, som tjänar mindre, som syns mindre. Därför var det en viktig signal ORF sände ut. Dels hade de istället en annan mångfald i programledarnas ursprung.

  När hela Europa håller på att bli överkört av sverigedemokraternas allierade och Trump styr i USA med ett nästan helmanligt och helvitt kabinett, desto viktigare blir kulturen och underhållningen för att framhäva mångfalden och för att motverka den negativa utvecklingen. Jag hoppas innerligt att EBU gör om och gör rätt här.

 4. Johanna

  jag ser dock inte det som ett problem då det är första gången på 62 år dte är tre manliga värdar. Hade det varit varje år hade jag sett problemet. Detta är ett icke-problem som väst-världen har blåst utom all proportion. Tycker jag som egentligen mest bryr mig om låtarna och inte lyssnar så mycket på programledarna i vilket fall:-)

 5. Adri

  Jag är väldigt nyfiken på ESC-läget i Serbien, Ryssland och San Marino. Har de yttrat någonting om deras respresentant?

  Känns som att de glömt bort att det är ESC. Det är helt tyst från dem!

  Jag personligen har inga åsikter om programledarna än, men inte så höga förhoppningar av flera anledningar. ESC-programledare håller generellt väldigt låg kvalitet och ESC-arbetet i Ukraina verkar vara totalt kaos så jag är skeptisk till hela eventet. (Men låtarna håller stabil kvalitet så det viktigaste är som det ska i alla fall)

 6. Adri

  Den enda av programledarna jag överhuvudtaget vet nånting om är Timur som höll i semifinalsdrsgningen. Han verkar sympatisk och den sköttes bra i alla fall.

 7. Johanna

  @Adri har inte hört något från dessa länder vad jag vet. Ryssland och San Marino är det väl lite typiskt för (för det mesta) men Serbien borde ju snart annonsera någonting i alla fall…

 8. Adri

  Johanna: Som en blixt från klar himmel bekräftade Serbien precis sin internvalda sångerska! Coincedence!

 9. johanna

  @Adri Jag såg det! Ja det var verkligen ett sammanträffande

 10. Micke

  Roligt att höra att det finns folk som bryr sig om sånt där. ABSOLUT INGET FEL I DET. Personligen bryr jag mig dock inte det minsta. Om någon skulle fråga mig om bidrag genom åren skulle jag nog ta de flesta tror jag. Om någon däremot frågar mig om programledare skulle jag knappt klara någon. När jag och de jag kollar med sitter och tittar tar vi alltid bort ljudet när programledarna börjar öppna munnarna för de “fantastiska” manus de blivit berikade. För att inte tala om hur snabbt vi tar bort ljudet när de närmar sig Green Room. Det är nog därför jag fortfarande älskar ESC för att jag håller mig ifrån dessa magplasken.

 11. Adri

  De allra flesta programledare lämnar inga avtryck. Tyskland 2011 och Sverige 2016 hade riktigt bra programledare.

  Skräckexemplena om man ser de senare åren är ju Azerbajdzjan 2012 och Österrike 2015.

 12. Johanna

  @Micke Jag brukar inte mutea ljudet men jag brukar heller inte lyssna så noga på programledarna och jag kommer knappt ihåg några förutom de svenska (ja de tyska med 2011) Samma med slogan och scen och dylikt. Har inget speciellt minne av något sådant. Låtarna däremot- det är därför jag är där:-) Därför bryr jag mig inte om det är tre män, tre, kvinnor, tre transor eller tre fantasiväsen som står där om man säger så. Lite det som är min poäng:-)

 13. Micke

  Helt på din linje Johanna men samtidigt förstår jag de som ser det på annat sätt också. De är väl där för helheten så att säga och det är ju inget konstigt med det. För min del är dock helheten låtarna, framförandet och artisterna. Jag kan helt ärligt säga att jag inte nämna en enda programledare under hela 2000-talet. Jo Petra Mede men hon är den enda.

  Tänkte skicka ett krya på dig till pinglan. Såg nu att du tydligen inte är riktigt fit for fight. Själv har jag varit sjuk mesta delen av det här året men nu jädrar är jag på G igen. Hoppas du är detsamma pinglan

 14. Schlagerpinglan

  @Marcus och Micke, Tackar för omtanken, men än verkar det inte vara någon ljusning här utan den lilla energi som finns går mest åt till det nödvändigaste. Några inlägg per dag tror jag dock att jag får ihop om det inte blir värre. 🙂

 15. Micke

  Har tyvärr lite dålig magkänsla vad det gäller både Cyperns, Kroatiens och Nederländernas kommande bidrag. Hoppas de alla ger mig en käftsmäll som vet var den tar men njaaaa. Går vi sen vidare i veckan hamnar vi först på Estland som sin vana trogen gjort sig av med bra bidrag redan innan final. Av de i final finns de tre stycken jag fått mungiporna uppåt om någon av dem avgår med segern. Dessa är: “In or Out“, Elina Born, “Feel Me Now“, Ariadne och “Slingshot“, Lenna Kuurmaa. Visst jag köper också “Verona“, Koit Toome & Laura men för er som minns har jag svårt för den av en anledning. Räcker så. Det viktiga är att inte “All I Need“, Daniel Levi blir Estlands representant.

  Sverige och Litauen vet jag inget om och Island vet jag inte ens om jag bryr mig längre. Tre överlägsna bidrag i semifinal 1 blev just de tre som röstades bort. Avstår att få samma upplevelse i semifinal 2 så jag hoppar den.

  Portugal då? Ja långt ifrån vad jag hade hoppats på. Visserligen har jag till viss del nu tagit till mig bidraget med de irriterande manliga operarösterna. Säger än en gång. Snälla Portugal byt ut dem mot två kvinnliga då jädrar skulle de bli fart på bidraget. Bidraget jag pratar om är “Nova glória”, Viva La Diva. Det viktigaste i Portugal i år är däremot att inte “Don’t Walk Away”, Pedro Gonçalves vinner. Dels för att det är klart sämst men även en del för att det är på engelska och då skulle den underbara muren med Portugal falla till slut. Ska den göra det så ska det definitivt inte vara med ett så uselt bidrag.

  Rumänien då slutligen. Blir väldigt kort och en enda mening räcker som beskrivning för det rumänska folket om inte “Yodel It!“, Ilinca ft. Alex Florea vinner och det är Kortslutning i hjärnan.

  That´s all folks 🙂

 16. Adri

  Ser framemot de internvalda bidragen då jag verkligen inte vet vad som väntar 🙂 alltid lika spänt då! Smakprovet från Kroatien sa mig egentligen inte så mycket, mer än att det skulle vara förbannat mycket stråkar i det!

  Om vi sen går vidare till finalerna:

  ESTLAND: 40% av denna final förtjänar vinsten! Så himla tråkigt att bara en kan vinna. Inte ofta jag känner så! “Feel me now”, “Verona”, “In or out” och “Spirit animal” är ALLA mer än värdiga ESC-bidrag. Vinner ett annat än någon av de fyra så vet jag inte vad jag gör. Tackålov tror jag faktiskt att det är någon av dem som vinner (“Spirit animal” är den jag tror mest på) och då får gärna tre andra länder anamma och skicka de andra tre. 😀 man kan alltid drömma…

  LITAUEN: “I’m like a wolf” är årets kanske mest töntiga låttitel, men det borde verkligen vara den låten som drar längsta strået. Kan acceptera “Like I love you” också men blir det någon annan så har Litauen gjort fel.

  ISLAND: Tre av tre bra låtar åkte ut i lördags. Denna lördagen deltar två bra låtar (“Paper” och “Trust in me”, kan inte deras isländska titlar i huvudet) och det är väl bara att vänta på att de också åker ut.

  PORTUGAL: Ingen bra låt alls men från denna röra blir det “Gente bestial” och “Primavera” som jag hoppas på. Kan acceptera “Don’t walk away” också… lite motvilligt.

  RUMÄNIEN: “Yodel it!” Det är inte ens en tävling där. “Yodel it!” är den enda rätta vinnaren på alla plan. Annorlunda och samtidigt bra låt. Fantastisk kemi mellan artisterna. Röster som håller. Den har allt! Vinner någon annan så har Rumänien gjort bort sig…

 17. Micke

  Vad har hänt Adri? Tror inte vi varit så här mycket överens någonsin tidigare 🙂 Det som hände i Island semifinal 1 exempelvis. Hur det ligger till i Rumänien och till stor del även i Estland. Kitauen har ju ingen koll på så där vet jag inte. Det enda som verkligen skiljer oss åt är ett speciellt bidrag i Portugal

 18. Johanna

  @Adri Säger som Micke- Vi är ju överens? iaf om det mesta förutom Litauen(tänker mest på om jag skulle placera Aiste sist eller näst sist på min ranking om hon vann) De andra är jag helt på din linje!

 19. Micke

  @Adri jag tänkte på en sak. Du och många andra stöder er ofta på bettinglistor och allehanda andra listor för att bli klar över vilka som har störst chans. Missförstå inte nu det är inte det minsta fel i att göra det om man känner för det. Jag personligen har dock helt slutat med sånt för ibland märker man hur FRUKTANSVÄRT fel det kan bli. Ett bra exempel är just Estland vid ett par tillfällen. Det som betydde mest för mig var Esti Laul 2014.

  Detta året fanns det bara ett bidrag i Estland, inte bara hos mig utan all betting, ranking och vad det nu var. Sandra Nurmsalu “Kui tuuled pöörduvad” var så enormt överlägsen hos mig så när jag märkte att det var likadant överallt kopplade jag av och ställde in mig på att få se Sandra representera Estland 2014. Ungefär som jag innerst inne även känner med YODEL IT i Rumäniens uttagning 2017. Vi vet dock hur det gick för Sandra 2014 därför vågar jag inte ta ut något i förskott i Rumänien i år.

  Sandra vann inte 2014 trots att hon var så skyhög favorit. En del har menat på i efterhand att just favoritskapet fällde henne. “Hon kommer ju ändå att vinna så vi röstar på någon annan som kan komma bättre då”. Det är klart om det blev ett vanligt tänkande så kan det nog ligga något i det men inte vet jag. Minns bara hur jädra besviken jag blev när en av mina största favvisar 2014 försvann så oväntat. Inte blev det bättre av att Estland istället skickade det, i mina ögon, sämsta bidraget de hade i sin final.

  Hoppas att Sandra inte blivit avskräckt utan ställer upp för dem igen. Hon har redan gett oss det fantastiska bidraget från 2009, som faktiskt fick representera Estland 🙂 Dessutom då bidraget från 2014 som bara försvann lämnades en värld av män och kvinnor kämpandes med att få upp sina förvånade hakor från marken. För er som inte minns:

  https://www.youtube.com/watch?v=4jjmTQikKbY

 20. Micke

  Kan lika gärna lägga ut bidraget där Sandra fick representera Estland. Det fantastiska 2009 där två av mina topp tre genom alla tider deltog. Plus då Estlands bidrag som är topp 10 för och ytterligare ett som är topp 20 genom alla tider

  https://www.youtube.com/watch?v=fOsmEO_osXQ

 21. Adri

  @Micke: Håller helt med om både Estland 2009 (skulle säga att det är bästa någonsin i ESC) och om Sandra Nurmsalu 2014 🙂 Helt bisarrt att den låten förlorade mot den usla låten Amazing som vann.

  Oddslistor och så använder jag mest för att kunna spekulera. Tar de inte så seriöst för de har ju väldigt ofta fel, inte minst ESC 2011 när Frankrike tippades segra och sen kom de inte ens på den övre halvan av resultatslistan.

 22. Johanna

  @Micke Jag har fortfarande inte förlåtit EStland för att Sandra inte vann 2014. Jag litar inte alls på dem efter det. (dock är finalen i år lovande så någon av de bra borde ju vinna)

  Sedan tycker jag “bara” att Estland 2009 är Estlands näst bästa bidrag efter den fantastiska “Kuula”

 23. Micke

  @ Adri och Johanna. Kul att ni håller med. Estland är både plus och minus för mig när det gäller ESC. De har ofta starka startfält i sina uttagningar men de är väldigt nästan att utnämnas till näst bäst i kategorin “Hur man gör för att gömma undan sina bra bidrag och välja fel.” Bäst kan de aldrig bli för den utnämningen verkar det som Moldavien har tagit till sig för alltid.

  Ofta efter varje ESC brukar jag ha något eller några bidrag som ratats av sina länder där jag känner att det hade varit jädrigt kul att se hur det hade gått för den. Sandra Nurmsalu 2014 är definitivt ett av dem.

  Vad gäller ditt bidrag Kuula så är det bäst eller sämst för min del på en sak. Helt enkelt att bestämma mig för vad jag tycker om det. Jag kan lyssna på det vid ett tillfälle och tycka det är oerhört vackert men en annan gång tycka det är rent tråkigt. På det sättet toppar det nog en kista för mig den att inte veta. Förstår inte varför jag aldrig kan ha samma åsikt angående Kuula. Märkligt.

  Har sett att vi tre också är överens när det gäller Rumänien i år och YODEL IT som vinnare. Men iofs kan man ens ha en annan åsikt? 🙂

 24. Johanna

  @Micke Yodel It! Verkar vara den allmänna favoriten. Får bara hoppas att Rumänien själva också inser det:-)

 25. Micke

  Jepp! Just det som oroar mig lite Johanna 🙂

 26. Marcus

  Nu väcker ni hemska minnen till liv. Det är inte bara Kui Tuuled Pörduvad som esterna inte förstod, utan flera av Lauras låtar (Sunflowers, Supersonic) och Ines vackra Iseendale. Flera av dem hade ju varit vinnarkandidater i Eurovision!

  För övrigt är jag halvt inne på samma spår som er, Rändajad är det bästa Estland skickat på den här sidan millenieskiftet (men Kuula däremot, den ligger nånstans strax ovanför Amazing och Celebrate och skvalpar i botten). Estlands bästa någonsin däremot kan ju inte vara något annat än Kaelake Hääl, tätt följt av Maarjas sensuella Kelatuud Maa.

 27. Adri

  Angående Kuula; hade ett annat land skickat den balladen hade jag antagligen vart lite generösare mot den. Men när Estland, som är ett av mina favoritländer i ESC, skickar den ser jag den snarare som väldigt blek i det sällskapet.

  Estland har mååååånga grymt bra låtar men två är överlägsna:
  2009 – Rändajad (som sagt, antagligen bästa ESC-låten någonsin för mig)
  2015 – Goodbye to yesterday (sällan skådat en duett varken innanför eller utanför ESC-bubblan som samspelar så bra som dessa gör. Också en topp 10 genom tiderna)

 28. Johanna

  Hmm. jag har ju Kuula i topp 10 genom alla tider. Rändajad mellan 10-15 och Goodbye to Yesterday….är inte med på min topp 20 för det fanns en bättre duett år 2015 och det var Norge (gillade dock Elina och Stig också)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se