KroatienDen 17:e februari avslöjade TV-bolaget HRT att de internt utsett Jacques Houdek att få representera Kroatien i Eurovision Song Contest 2017. Lite senare fick vi även veta att tävlingsbidraget heter “My friend” och planeras att släppas den 2:a mars.

Vill man inte vara helt oförberedd på torsdag så kan man redan nu, förutom det 19-sekunders-smakprov som släpptes för en tid sedan, lyssna på en instrumental version av låten, se nedan: (Källa: wiwibloggs.com)


My friend“, Jacques Houdek (instrumental version av Kroatiens ESC-2017-bidrag)

Schlagerpinglan: Wow, snacka om att veta hur man ska bygga upp förväntningarna på ett bidrag. 🙂 Nu vet jag inte om det är febern som talar men för tillfället så tycker jag att Kroatien har ett av de vackraste bidragen så här långt i ESC 2017. Förmodligen kommer slutversionen, med sång och allt, att låta aningen annorlunda, men oavsett så lär instrumentalversionen spelas flitigt här hemma. Helt underbar när man man är på humör för stråkmusik. 🙂

Uppdaterat 2016-03-02:
Schlagerpinglan: Senare idag, efter att jag lite snabbt gått igenom resultaten av den gångna helgens deltävlingar, kommer jag att skriva lite om den slutliga versionen av “My Friend” som släppts idag, men ni kan redan nu lyssna på den här.

Mer om Kroatiens förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Kroatien i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Kroatien 2017: Lyssna på instrumental version av “My friend””

 1. Veronica

  Tror inte det är din feber som talar för även jag tycker detta är mycket lovande. Alltid vackert med stråkar. Frågan är bara om de kan få till det med sången också. Hoppas på det för det vore synd att förstöra det som är lovande

 2. Marcus

  Nostalgija, nostalgija, niz dušu krenula…

 3. Micke

  Mycket lovande men det handlar ju om vad snubben kan göra av det. Kan han matcha det som den här orkestern bygger upp så kan det här bli jädrigt bra. Återstår att se och höra

 4. Marcus

  Låten släpptes precis på Youtube – och snacka om besvikelse! Han börjar med en “omvänd Nano” och svamlar nått om världsfred och kärlek eller nått liknande flum, och blandar sedan pipig engelska med italienska bastoner. Rätt in på sistaplatsen på min lista!

  Jag minns ännu den tid då Kroatien alltid låg på min topp tio. Sen hände 2007 åts olycka i form av Vjerujem S Ljubav, och efter det har de inte riktigt hämtat sig :/

 5. Adri

  Jacques kan uppenbarligen sjunga, och jag gillar stråkar. Men detta var verkligen trots det inte bra någonstans.

  Fortfarande ljusår bättre än Spanien… men sen blir det svårt att placera Kroatien. Botten 5 för tillfället verkar i alla fall spikad.

  Tråkigt, förra året skickade de ju ett mästerverk.

 6. Micke

  Falsettnissen i den engelska delen är bara så hemsk så att jag inte har ord. Basitalienaren är väl ok men det matchar ju inte. Jag har bara en uppmaning till Kroatien: Försök att få den instrumentala versionen till Kroatiens bidrag istället. Jädrar så den fick upp förhoppningen på det här bidraget. Grymt synd att de inte fick till det.

  Håller helt med Marcus om Kroatien förr i tiden. De länderna därnere ska helt enkelt inte sjunga på engelska. PUNKT SLUT

 7. Johanna

  Alltså förutom att det känns som en duett är den ju inte sååååå dålig som ni säger. Den kommer nog inte vara i finalen och ja den hade helt klart varit bättre på serbo-kroatiska. Men alltså. Det är ju minst 3-4 andra bidrag i år som är mycket sämre än den här. (och jag har en kontroversiell åsikt här om att den är LJUSÅR bättre än Kroatiens HEMSKA låt från förra året, som jag var den enda i världen som avskydde och rankade i botten fem)

  med eet inte sagt att det var mycket bättre förr vad gäller Kroatien. För det var det:-)

 8. Micke

  Vad är det som händer? Allt såg ju så jävla bra ut. Efter 13 klara bidrag fanns det 7 bidrag som jag tyckte riktigt bra om bara 3 som jag direkt ogillade. Alltså mer än hälften riktigt bra. Åtta bidrag senare har de riktigt bra fyllts på med ett enda så att de är 8 nu. Än värre att de tre riktigt dåliga nu är uppe i 8 riktigt dåliga. Trenden är verkligen inte bra. Kan Nederländerna möjligen vända det imorgon?

 9. Micke

  @Johanna jag tycker inte låten är dålig, tvärtom. Jag trodde verkligen på det här när jag hörde den instrumentala versionen. Hade redan börjat snegla på min topp 5. Det är inte där problemet ligger för mig utan den ligger hos sången. En kille i falsett måste ha något enormt bra i övrigt för låten om den inte ska gå direkt till bingen. Här har vi en hemsk falsett som inte matchar till basen utan varje skiftning dras bidraget ned. Synd för det är en stark refräng egentligen men även den lyckas de tyvärr förstöra

 10. Marcus

  Jag är helt överens med Micke: det är slutprodukten som inte fungerar. Den instrumentala versionen gav mig Nostalgija-vibbar, och eftersom det är Kroatiens näst bästa genom tiderna så gillade jag det verkligen. Sen kom sången, som tillsammans med språkväxlingarna, drog ner allt. I grunden är det dock ett bra låtmaterial som kunde ha förvaltats bättre.

  Och på tal om språk: jag får fullständigt krupp när folk oprovocerat sjunger på andra språk än det egna landets, vare sig majoritet- eller minoritetsspråk, eller engelska.

  När Mihai tävlade med den avgrundshemska Tornero så var det italienskan som gjorde att jag byggde upp min antipati, och samma här. Synd på ett så vackert språk! Dock inte fullt lika vackert som kroatiskan… Så ja, intellektuell kullerbytta deluxe på låtskrivaren.

  (Och ja, jag är medveten om att Sverige begått samma “synd” – men Malenas franska refräng kan förlåtas med tanke på att franska är ett av de tre stora operaspråken. Därför har jag inget att invända där)

 11. Dimme

  Jag måste säga att jag först INTE gillade den italienska operabiten, men sen när jag fattade att det är Jacques som sjunger BÅDA rösterna, helt fantastiskt!!! Har lyssnat tio gånger på den minst, denna är helt suverän!

 12. Johanna

  Kan inte sluta lyssna. Har lyssnat hela dagen. Detta ESC-året är anledningen till att jag är ett fan. Vi har den här galenskapen, vi har Epic sax Guy, en dansande gorilla, folkmusik på vitryska och förhoppningsvis Yodel It. För mig är detta det bästa året på flera år! Helnöjd hittills!

 13. Micke

  Så långt är jag definitivt enig med dig Johanna. Allt är inte efter en mall och det är definitivt så det ska vara. Blev bara så besviken på den här då den instrumentala versionen lovade så mycket mer. Har försökt lyssna mer på den och det känns bättre men ändå långt från vad jag hoppades på. Det är det där med falsett som skär rakt igenom mig. Det värsta nedköpet är ingången till refrängen där kraften ska tas enda nerifrån från skosulan. Men här!!!!!! En falsettsnubbe som bräker till lite. SÅ JÄDRA SYND

 14. Johanna

  @micke Det är långt ifrån vad jag hoppades på med men har nog hittat detta årets “Guilty Pleasure” här tror jag. Ville mest passa på att hylla detta året för det är inte så strömlinjeformat som t.ex förra året var. Jag är inte ett fan för att jag gillar radiomusik-jag är ett fan för att jag INTE gör det.

 15. Micke

  Jag är inte heller ett fan för att jag gillar radiomusik. Jag är ett fan för att jag tvärtom vill höra musik jag inte hör så mycket av annars. Jag vill höra länders särart och inte minst deras språk. Hitlistor är världen full av och det finns även program för andra generationer men ESC ska vara den plats där generationer kan mötas i olika musikstilar, nytt och gammalt. Inget ska vara portat. Finns inget som jag blir så trött på som liknande detta: “Det här bidraget är verkligen up to date”. Eller: “Varför är sånt med? Låter som något från 70-80 talet eller nåt.” Säger inte ens vad jag tycker om de som yttrar sånt 🙂

 16. Adri

  Har fortsatt lyssna lite på Kroatiens bidrag, och det är fortfarande inget för mig. Det är såå smörigt så jag mår nöstan lite dåligt. Det finns potential för som sagt så gillar jag stråkmusik och Jacques sjunger tillräckligt bra. Men låten ger mig lite “Schweiz 2006”-vibbar, och jag gillar inte den låten heller. Nu när 21 låtar valts ser min lista ut såhär:

  1. Frankrike
  2. Lettland
  3. Schweiz
  4. Österrike
  5. Danmark (Stoooor växare)
  6. Polen (Endast studioversion dock, i deras final lät hon lite flåsig för min smak)
  7. Storbritannien
  8. Italien
  9. Finland
  10. Cypern
  11. Albanien
  12. Moldavien
  13. Georgien
  14. Ungern
  15. Vitryssland
  16. Ukraina
  17. KROATIEN
  18. Slovenien
  19. Tyskland
  20. Malta
  21. Spanien

 17. Micke

  Jaså det är därför jag har svårt att ta den till mig, för att den har Schweiz 2006-vibbar? 🙂

  MICKES TOPP
  1. Italien (Helt överlägsen)
  2. Frankrike
  3. Vitryssland
  4. Ungern
  5. Österrike

  6. Finland (Detta är live-placeringen. Studioversionen är högre upp)
  7. Polen
  8. Malta

  9. Cypern
  10. Tyskland
  11. Schweiz
  12. Albanien

  13. Ukraina
  14. Spanien
  15. Kroatien
  16. Slovenien
  17. Georgien
  18. Danmark

  19. Storbritannien
  20. Lettland
  21. Moldavien

 18. Johanna

  MIn ranking såhär långt (iaf idag, iMorgon kan några ha flyttat sig ett steg åt något håll)

  1-8 Mycket bra

  1. frankrike
  2. Italien
  3. Vitryssland
  4. Finland
  5. malta
  6. Uk
  7. Ungern
  8. Österrike

  9-14 Bra

  9. Moldavien
  10. Danmark
  11. Cypern
  12. Kroatien
  13. Slovenien
  14. Ukraina

  15-17 Ok men tråkigt

  15. Schweiz
  16. Tyskland
  17. Polen

  18. Spanien (har potential)

  19-21 Kommer inte lyssna på igen efter ESC pga att mina öron blöder av allt blipbloppande eller wailande (dåligt med andra ord)

  19. Albanien
  20. Georgien
  21. Lettland

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se