Portugals Eurovision-bidrag 2017

2017-03-06 (måndag)

PortugalPå söndagskvällen den 5:e mars, efter två inledande semifinaler, valde Portugal ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2017 genom finalen av TV-bolaget RTP:s nationella uttagning “Festival da Canção 2017“.

Åtta tävlingsbidrag framfördes och sedan var det upp till regionala jurygrupper och tittarna att 50/50 utse vinnaren. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan medan inför-finalen-info finns här.

Lyssna på Portugals bidrag till Eurovision Song Contest 2017 här:

“Amar Pelos Dois”, Salvador Sobral final-framträdandesemifinal-framträdande
(text och musik: Luísa Sobral)

Resultatet av Portugals nationella ESC-final 2017, 5:e mars:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Teleröster Summa
1. “Amar Pelos Dois“, Salvador Sobral 12 p. 10 p. 22 p.
2. “Nova Glória“, Viva La Diva 6 p. 12 p. 18 p.
3. “Primavera“, Celina da Piedade 10 p. 6 p. 16 p.
4. “Gente Bestial“, Jorge Benvinda 10 p. 5 p. 15 p.
5. “Poema a Dois“, Fernando Daniel 7 p. 7 p. 14 p.
6. “Don’t Walk Away“, Pedro Gonçalves 5 p. 8 p. 13 p.
7. “Nunca Me Fui Embora“, Lena d’Água 5 p. 3 p. 8 p.
8. “O que Eu Vi nos Meus Sonhos“, Deolinda Kinzimba 3 p. 4 p. 7 p.
(Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan: Inför finalen hade jag, trots inre motstridigeheter p.g.a. språkvalet, “Don’t Walk Away“ som favorit och Pedro Gonçalves final-framträdande gjorde ingenting för att förändra detta. Senare så intog däremot Salvador Sobral scenen med sin “Amar Pelos Dois” (som var mitt andrahandsval tillsammans med “Gente Bestial“) och helt plötsligt hade jag två kandidater till min personliga 12-poängare. Efter en lång rumänsk omröstning så gav jag dock upp den portugisiska finalen efter Salvadors framträdande och vaknade upp till ett väldigt angenämt resultat. 🙂

Även om jag låtmässigt fortfarande tycker bäst om “Don’t Walk Away” så gjorde gårdagens framträdande av Salvador Sobral, där han verkade ha uppenbara problem med sina hörsnäckor, att “Amar Pelos Dois” blev ännu mer imponerande och jag är helnöjd med hur det slutade. 🙂

Efter att ha sett resten av bidragen i efterhand måste jag dock även medge att tittarnas favorit-bidrag, “Nova Glória“, fungerade riktigt bra men jag är likväl glad att det inte räckte hela vägen. “Amar Pelos Dois” är i mina ögon det bidrag som har det där lilla extra, både låt- och artistmässigt, och förhoppningsvis kommer även ESC-publiken att uppskatta detta. 2010 var senast Portugal var i final, det är på tiden att de hittar tillbaka. Lycka till, Portugal! 🙂

Mer om Portugals förberedelser inför ESC 2017 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Portugal i ESC 2017“ medan de 43 tävlande bidragen i ESC 2017 (i den mån de presenterats) finns samlade på två olika sidor: indelade efter semifinaler/final och i kronologisk ordning.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Portugals Eurovision-bidrag 2017”

 1. Marcus

  Jag har alltså portugiserna att tacka för att jag vaknade upp till snöstorm, eftersom de röstade ut våren.

  Sen måste jag fråga, på allra snällaste möjliga sätt – har sångaren någon funktionsvariation? Han har ett scenspråk och ett manér jag sällan sett på scen förut.

 2. Adam

  EN HELT FANTASTISK LÅT FRÅN PORTUGAL!

  Tidlös, underbar med en annorlunda och duktig sångare. Magiskt att se när han har problem med in-earsen, tar av sig de, och ändå hittar känslan direkt när han ska sjunga. Juryn kommer att fullständigt äta upp den här låten i Kiev, och jag hoppas den går riktigt bra. Bästa portugisiska låten på 20 år (ja, sen 1996 åtminstone). Bravo! 😀

 3. Johan

  Åh det här var ju riktigt kul! 🙂 Lite sentimental visjazz á Monica Zetterlund med vackra svepande stråkar är ju bara fantastiskt. Heja Portugal!

 4. Micke

  Sa just det på en annan plats här Johan att det känns som att man sitter och väntar på att Monica ska kliva in på scen 🙂 Jo det är en fin låt. Just nu har jag den strax utanför de tio bidrag jag tycker om av de 25 klara. Portugal ligger på tolfte plats men något säger mig att den kommer att klättra. Vi får se.

 5. Johanna

  Ja han sjunger fantastiskt och låten är helt ok men vem ska rösta på det här? På riktigt? Året är inte 1950. har MYCKET svårt att se att denna skulle klara sig ur semin i Kiev.

  Jag har inget emot att den är gammalmodig-tvärtom är det det som är charmen med den att den kan få vara med ändå men tror varken juryn (som ju bland annat har hitpotential som kriterium när de sätter sina poäng) eller tittarna kommer sitta där i semi och tycka att “Wow den här är ju mycket bättre än t.ex Sverige, Australien, Moldavien och Finland så den röstar jag på”…Skulle inte tro det.

 6. Adri

  Jag tycker låten är fin, men lite snooze-varning.

  Sångarens röst är väldigt unik (på ett bra sätt) och känns väldigt äkta i sina rörelser. Han förtjänade en lite bättre låt kan jag tycka dock.

  Pga starkt år och ganska svag musik så blir det bara en 20:e plats på min lista hittills. Önskar Portugal lycka till! Alltid kul när de får lite framgång, men helst då inte på bekostnad på en bättre låt!

 7. Juan

  Vilken fin låt!!! Sångaren har en fantastisk känsla i sin röst och hans konstiga scen manér känns ändå naturliga på honom. En av mina favoriter i år och ett av Portugals bästa bidrag någonsin tycker jag. 🙂

 8. Isabel Höckert

  Snälla Sverige rösta på Portugal!

  Salvador Sobral är underbar sångare – enkel – vacker melody med mycket känsla !

  Isabel och Robert Höckert

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se