ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Portugal
Land: Portugal deltagit 48 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTP se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1964 António Calvário kom delad sist av 16 med “Oração

Portugals ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: – – – – – – – – –
2015: Ha Um Mar Que Nos Separa“,
Leonor Andrade
Festival da
Canção 2015
14:e i semi 2
2014: Quero Ser Tua“, Suzy Festival da
Canção 2014
11:a i semi 1
2013: – – – – – – – – –
2012: Vida Minha“, Filipa
Sousa
Festival da
Canção 2012
13:e i semi 2
2011: Luta É Alegria“, Homens
Da Luta
Festival da
Canção 2011
18:e i semi 1
2010: Há Dias Assim“, Filipa
Azevedo
Festival da
Canção 2010
18:e i finalen
2009: Todas As Ruas Do Amor“,
Flor-de-lis
Festival da
Canção 2009
15:e i finalen
2008: Senhora Do Mar (Negras
Águas)
“, Vânia Fernandes
Festival da
Canção 2008
13:e i finalenPortugals ESC-2017-bidrag: “Amar Pelos Dois”, Salvador Sobral

Lyssna på Portugals Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Amar Pelos Dois final-framträdande / officiell videotext
final-framträdandeengelsk text
Fler tolkningar: semifinal-framträdandelive för OGAE Portugal
Artist: Salvador Sobral facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av Canal Q (10:18 – 31:a mars)
Intervju av wiwibloggs (6:59 – 22:a mars)
Intervju av wiwibloggs (2:49 – 20:e februari)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 9 i Semifinal 1 (9:e maj)
Låtskrivare: Luísa Sobral (t&m)
Uttagning: Efter ett års frånvaro från tävlingen arrangerade TV-bolaget RTP en nationell uttagning, bestående av 16 tävlande bidrag, två semifinaler och en final. I år tilläts även bidrag på andra språk än portugisiska och ett bidrag på engelska tog sig till final. Resultatet fastställdes av 50/50 jury- och teleröster där juryfavoriten Salvador vann med sin systers låt. Läs mer om finalen av Festival da Canção 2017 här: “Portugals Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-11): Vidare till final (plats 4 av 18) & topp-4 (plats 4) av de 43


Åsikter och spekulationer om Portugals bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal Betyg: 3 / 5
Egentligen skulle jag behöva göra två helt skilda åsiktsbeskrivningar av Portugals bidrag eftersom jag upplever låten rejält olika från dag till dag. Ibland blir jag väldigt rastlös av låten och orkar inte lyssna klart på den, som jag då ser som långrandig och utan någon egentlig mening. Ibland får den mig att stanna upp helt och då kan jag inte slita mig från den underbara melodin, de vackra orden (som jag knappt förstår något av alls) och Salvadors känslofyllda artisteri. Hur betygsätter man en sådan kameleont till bidrag? Jag vet i alla fall att jag hade blivit besviken om Portugal åkte ut redan i semifinalen, så vidare till final och minst ett medelbetyg får det bli.
Schlagerpinglan tror: Till final
Med tanke på hur jag själv skiftar fot i frågan så ser jag det som lika troligt att Portugal missar finalen som att de får sin första finalplats sedan 2010. Jag hoppas att juryn ser det genuina och unika i bidraget och att tittarna charmas av Salvador Sobral speciella sätt att presentera bidraget på så att vi får njuta av “Amar Pelos Dois” även i finalen. Risken finns dock att juryn fortsätter med sina alternativa sätt att bedöma bidragen på och många tittare kan mycket väl ge upp när de märker att de inte förstår texten eller att det blir för “konstigt”. Det kan m.a.o. sluta hur som helst, men än har jag inte givit upp hoppet om en finalplats för Portugal.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2017: Portugal – “Amar Pelos Dois” – Salvador Sobral”

 1. hej

  När jag hörde den för allra första gången, efter att den vann kände jag lite att man undrade när den egentligen tog slut, att den var tråkig och att Portugal skulle få samma placering som vanligt. Men en dag fick jag höra att Portugal låg 5a på oddsen och då gav jag den några chanser till, och nu ligger den på min tredje plats efter Italien och Ungern. Precis som du känner jag att det kan gå hur som helst i semifinalen för Portugal, det beror på hur den tas emot, för de flesta ser ju på alla bidrag för första gången. Antingen tänker många att den för en gång skull är annorlunda, likt Nederländerna 2014, eller Cypern 2015, eller så kan den ha lite svårt att tas emot av publiken. Bidrag som går emot mainstream-musik kan helt enkelt tas emot olika beroende på sammanhang, och kanske också beroende på vilket land som röstar.

 2. Johanna

  jag undrar fortfarande lite vem ska rösta på denna? Jag har mycket svårt att tro på en topp fem eller topp 10 placering för Portugal men jag har gärna fel då jag verkligen unnar Portugal lite framgång i tävlingen. Dochk tror jag att detta kan vara årets odds-flopp som kankse inte ens tar sig till final. Även om jag tror att den kanske i slutänden lyckas knipa plats 9-10 så skulle jag inte bli förvånad om den slutade 11 eller sist heller. Jag gillar låten men när den bara är på plats 21 för mig totalt så kan jag knappast rösta på den då 3 låtar ur min topp 5 tävlar i denna semin dessutom.

 3. Johan

  Det här är för mig väldigt nära en fullpoängare, marginellt slagen av Italien för min del. Otroligt vacker och lättsam visjazz som följer jazzens alla regler, men inte eurovisions alla regler. I en tid då det mesta konvergerar mot radioballader, engelska och identitetslösa refränger så kommer den här och totalt briljerar. Portugal bara måste få knipa en finalplats denna gång, och jag hoppas innerligt att juryn lyfter detta till en nivå som faktiskt representerar nivån på detta bidrag. Snygga färgningar, och avsaknaden i moderna ESC-bidrag får mig ofta att tappa intresset.

  9/10 för min del. Heja!

 4. Andreas

  Tror att mängden människor som dras till den här typen av musik är få och att den får otroligt svårt att ta sig vidare från semifinalen. Juryn kan dock vara till låtens fördel då den kan knappra ihop lite poäng där men tror det blir otroligt tufft för Portugal att hävda sig.

  För övrigt har jurygrupperna i ESC blivit lite av ett skämt efter sista åren där flertalet så kallade proffs grupper totalt dissat Ryssland och haft dom i botten av sina listor enbart för att inte ge dom poäng.

 5. Micke

  Sa det redan första gången jag hörde detta bidraget men kan väl säga det igen 🙂 Alltså det introt får en bara att sitta och vänta på att Monica Zetterlund ska ta scenen i besittning. Det luktar så mycket av hennes låtskatt så det är nästan ofattbart om ingen känner det 🙂 Betyder det att det är helt ute för min del? Visserligen hade hon sin storhetstid innan jag ens tagit mina första andetag men det är helt oväsentligt. Monica är en av de största sångerskor vi någonsin har haft och om låtar andas henne då kan det i alla fall inte vara dåligt. Det är nämligen inte bara introt i Portugals bidrag som andas Monica.

  Det känns så oerhört befriande med bidraget är att det andas frihet och med det menar jag att det inte har ESC-tvångströjan på sig. Det lever sitt eget liv utan att förställa sig för att “passa in”. Bidraget har en äkta vers och en äkta refräng helt befriad från identitetslösa mantran som stönas ut i la la la eller chucka chucka hej hej eller liknande. Den förs fram av instrument som spelar. Jag upprepar som spelar. Så jädra gött att slippa dutt dutt dutt syntar, robotdansare och liknande kvarvara från neandertalarna.

  Så vad blir min slutsats om bidraget då? Allt det jag sagt hittills är stora plus för mig. På samma gång finns det inget land i ESC jag unnar en framgång så mycket som Portugal. Alltså älskar jag bidraget? Nja….. stundtals oerhört vackert och kul framfört av en snubbe som balanserar mellan det som min dama känner “han spelar på sin charm för att blidka damerna” till det en polare känner “han är så nervös att han knappt vet vad han gör.” Själv ligger jag mitt emellan. Jag tror nog han har koll men visst är han nervös. Men från introt till 0.57 är den tveklöst på min topp 10. Det som händer mellan 0.57-1.30 greppar jag dock inte alls på samma sätt och från att ha sugit in varje ton känner jag tvärtom ett mindre läckage som jag inte lyckas täta till fullo och helheten blir inte det som första minuten lovar. Jag tycker dock om bidraget vilket är en sjua men något säger mig att den kommer att klättra från den plats 17 den just nu har på min topp 43.

  Tidernas bästa Portugisiska:
  För mig ett av tidernas märkligaste ESC-bidrag. Inte musikaliskt sett utan för hur det förändrades med tiden hos mig. I början tyckte jag det var ett av det årets absoluta bottennapp men någonting hände och väl framme i maj och tävlingsdags var det istället ett av mina favvisbidrag
  https://www.youtube.com/watch?v=rJwoMPyXPo0

  Tidernas sämsta Portugisiska:
  På sätt och vis hade jag kunnat haft detta under nästa “utnämning” om gott humör bidrag för nog får jag mig ett skratt av detta men inte på rätt sätt. Undrar mest hur de har tänkt
  https://www.youtube.com/watch?v=GhXf9ZO06U0

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Som sagt jag älskar Portugal, inte direkt för deras låtval genom åren utan för deras äkthet. Det här bidraget är lite småtöntigt but who cares jag blir på riktigt gott humör, eller avkopplat, och det är det som räknas.
  https://www.youtube.com/watch?v=HjFgNdpFJYo

  Borde ni ha skickat i år:
  Rätt låt vann även om konkurrensen inte var knivskarp

 6. Kerstin

  Ett bidrag som definitivt kommer sticka ut i årets ESC och jag tror att det i det här fallet kommer det vara till Portugals fördel och att dom får en plats i finalen. Det är en rätt mysig och fin låt som jag gärna lyssnar på. Final tror jag på men det är ett väldigt svårbedömt bidrag och jag tror Portugal kan få det lite tufft att locka till sig tele röster. Betyg 3-/5..

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se