ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Island
Land: Island deltagit 29 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RÚV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1986 Icy kom 16:e av 20 med “Gleðibankinn

Islands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: Hear them calling“,
Greta Salóme
(Söngvakeppnin 2016) 14:e i semi 1
2015: Unbroken“, Maria Olafs (Söngvakeppnin 2015) 15:e i semi 2
2014: No Prejudice“, Pollapönk (Söngvakeppnin 2014) 15:e i finalen
2013: Ég Á Líf“, Eythor Ingi (Söngvakeppnin 2013) 17:e i finalen
2012: Never Forget“,
Greta Salóme & Jónsi
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2012
)
20:e i finalen
2011: Coming Home“,
Sjonni’s Friends
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2011
)
20:e i finalen
2010: Je Ne Sais Quoi“,
Hera Björk
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2010
)
19:e i finalen
2009: Is It True?“, Yohanna (Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2009
)
2:a i finalen
2008: This Is My Life“, Euroband (Laugardagslögin) 14:e i finalen


Islands ESC-2017-bidrag: “Paper”, Svala

Lyssna på Islands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Paper officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar: studioversionDaði Freyr RemixEdvard Egilsson Remix
semifinal-framträdande: “Ég veit það”studioversion: “Ég veit það”
Artist: Svala (Svala Björgvinsdóttir)
instagramtwitteryoutubefacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av wiwibloggs.com (12:27 – 18:e april)
Intervju av esckaz.com (2:26 – 13:e mars)
Intervju av EurovoixOfficial (4:50 – 2:a mars)

Snabb-presentation: Paper Introduction Video” (från Svalas youtube-konto)
“Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 13 i Semifinal 1 (9:e maj)
Låtskrivare: Svala Bjorgvinsdottir (t&m), Lily Elise (t&m), Einar Egilsson (m), Lester Mendez (m) (isländsk text: Stefán Hilmarsson)
Uttagning: TV-bolaget RÚV utsåg sitt ESC-2017-bidrag genom en nationell uttagning där 12 bidrag tävlade i två semifinaler om 7 platser i finalen den 11:e mars. I finalen, där samtliga artister valde att tävla med engelska versioner av sina bidag, för att få tävla på engelska i Kiev, fick 50/50 jury- och tittarröster välja ut två superfinalister innan det var upp till tittarna att välja slutsegraren. Läs mer om finalen av Söngvakeppnin 2017 här: “Islands Eurovision-bidrag 2017

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-19): Ej vidare till final (plats 13 av 18) & mitten-tippad (plats 22) av de 43


Åsikter och spekulationer om Islands bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final IslandIslandIslandIslandIsland Betyg: 3- / 5
Om vi tar det positiva först så uppskattar jag alltid en artist med gott självförtroende som inte verkar be om ursäkt utan visar att de tror på det han/hon gör. Med en annorlunda låt hade jag förmodligen blivit övertygad av Svala, då jag gillar hennes framtoning och röst, men just denna låt gör inget för mig. Det är lite för segt och lite för dystert (vilket hade kunnat fungera om det funnits något som engagerade mig, men det gör det inte) och därmed finns inte “Paper ” med bland de tio jag vill ha vidare till final från denna semifinal.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Island tillhör i år den skara av länder som jag lika gärna kan se gå vidare till finalen som att de missar den. Låten känns lite småmodern och har inslag och en text som skulle kunna fånga många lyssnare och artisten kan mycket väl övertyga en stor del av publiken att rösta på henne. Men… det hela skulle även kunna hamna i något av ett mellanland där det antingen kan anses vara lite för segt och dystert eller helt enkelt inte tillräckligt mörkt för att intressera. Därför blir min gissning (så här innan vi sett hur bidraget kommer att presenteras i Kiev) att Island, för tredje året i rad, tyvärr kommer att missa finalen.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Inför ESC 2017: Island – “Paper” – Svala”

 1. Kerstin

  För min del är det här en given finalist men av någon anledning verkar väldigt många ranka Island ganska långt ner. Kan den tråkiga videon påverka? Jag tycker det är en bra poplåt med en riktigt bra refräng. Svårtippad men jag hoppas det blir som jag önskar och att Island tar sig till final. Betyg 3+/5.

 2. Adri

  Den här borde enkelt gå till final! Hamnar precis utanför min topp 10 i år!

  Men! Förra året var Island min överlägnsa favorit (före tävlingen, sen blev det Armenien) och den kom inte ens nära finalen. Så med det i åtanke missar nog denna också.

  Men jag kan själv inte se varför den “borde” missa. Allt här funkar för mig!

 3. Micke

  Island hade tre bra bidrag i sitt startfält men det fick stryka på foten mot detta. Hmm svårt att säga att det är dåligt för det tycker jag inte, det känns mer som ett dussinbidrag som massproduceras varje år. Varken sångerskan eller bidraget klarar av att övertyga mig om att jag har fel, att det är något extra och inget dussinbidrag. Jag tror på final för Island men jag jublar varken om de går dit eller missar.

  Island är tyvärr något av mästare på att välja fel bidrag. Ofta har de bra bidrag i startfältet men av någon anledning som jag inte förstår står ändå ett “jaha” bidrag där som vinnare till slut. Finns absolut undantag men det känns tyvärr som att de allt mer vänder klackarna åt fel håll.

  Tidernas bästa Isländska:
  Ett mycket bra bidrag som kommer mycket högt även i en topplista när det gäller alla länder. Alldeles för lite av den här musiken i ESC. Detta året var troligen det bästa nordiska någonsin. Bara Danmark “svek” de övriga.
  https://www.youtube.com/watch?v=Qy4ZUQ655lE

  Tidernas sämsta Isländska:
  Ganska kul att läsa om detta bidrag och reaktionerna från folk. Tycks vara ett av de bidrag som mer än andra delat upp oss i läger. Jag vet i alla fall vilket läger jag tillhör och det är inte direkt det positiva lägret:
  https://www.youtube.com/watch?v=jyt3nv3eCik

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Ett i mina ögon och öron fullständigt nonsensbidrag men lik förbannat blir jag på jädrigt gott humör av det. Det avgör det hela och bidraget har gjort vad det ska:
  https://www.youtube.com/watch?v=apc_qJf3nws

  Borde ni ha skickat i år:
  Oj vad detta hade kunnat bli bra med en starkare sångerska. Absolut inget fel på tjejen som tar sig an bidraget här men för mitt inre ser och hör jag något annat. En kvinna med riktig pondus i rösten som skulle ha kunnat sjunga skiten ur oss alla. Tyvärr fick vi aldrig nöjet av att möta henne:
  https://www.youtube.com/watch?v=XA7pgXUnoLc

 4. Johanna

  Absolut ingen finalist i min bok och rankar denna på 32:dra plats just nu. Tycker inte den är dålig. Den är bara inte bra heller och även om den är i den sämre semin enligt mig så borde den inte ta sig till final. men jag skulle heller inte bli förvånad om den klarade sig dit (förhoppningsvis inte istället för någon som förtjänar det mer isf bara)

 5. Mikaela

  Alla ylar upphetsat att detta år är så starkt. Jag tycker inte det. Det finns många helt godkända låtar, men den enda som får mig att haja till är Belgien och till viss del Frankrike

 6. Micke

  Jag tycker också att detta är ett ganska starkt år men det beror egentligen inte på att det kryllar av kanonlåtar. För min del är det istället tvärtom för att det är så få riktigt bedrövligt dåliga bidrag. Av 43 bidrag är det bara Montenegro, Grekland, Israel och främst Sverige som jag ser som katastrofbidrag. Minns faktiskt inte när det senast var så få.

 7. Mikaela

  Greklands musikvideo fick min bäbis att äta, så vi har tittat på den x femton. Nu är jag hjärntvättad att nästan gilla den.

 8. Micke

  @Mikaela, jisses ja men då finns det ju trots allt något man kan ha Greklands bidrag till då. Trodde den bara bara waste of space and waste of time. Tack Mikaela för att du fick mig att inse att den refrängen inte enbart är totalt oanvändbart 🙂 Skämt åsido Mikaela om du nästan börjar gilla den så go for it. Har den fått din lilla/lille att äta då har den ju definitivt visat sig ha ett speciellt syfte.

  Jag personligen tappar helt aptiten när jag hör den refrängen. Jag undrar fortfarande hur de tänkt. Allt det övriga i bidraget är ju bra. Hade varit topp 10 för mig om det bara hade gått efter det. Men den refrängen alltså. Jag har ju Sverige överlägset sämst av alla bidrag i år men dömer man Grekland enbart efter refrängen så är inte Robin överlägsen jumbo för mig utan klättrar en placering. Men nu är det ju hela bidragen det handlar om.

  Vet du vad Mikaela jag hoppas och tror att din lilla/lille äter nu även utan Greklands bidrag. När man väl är igång så. Hoppas jag har rätt i alla fall. Ta hand om din pärla Mikaela 🙂

 9. Mikaela

  Micke – jag hade total avsky för Greklands låt till en början. Refrängen är fortfarande ganska dålig, särskilt texten som bara är lösryckta meningar utan anknytning till varann. Men versen är inte helt utan charm. Den kommer aldrig högre än 15-20 på min lista, men den är inte botten längre.

 10. Lauri

  Smaken är ju som sagt väldig olika.

  Men Micke om jag också får tycka till så är Sverige, Israel och Grekland SÅ MYCKET BÄTTRE än Moldavien Montenegro, Ukraina, Rumänien! 🙂

 11. Micke

  @Lauri, det är ju inte min blogg det här men jag är helt säker på att Pinglan håller med när jag säger att du DEFINITIVT får tycka till du med. Ju fler desto roligare 🙂

  Lite om det du skrev. Men jag gillar egentligen Grekland. Allt är bra inklusive den “lilla refrängen” innan den verkliga. Men det som kommer där är bland det värsta jag hört och det medför tyvärr att det andra som byggdes upp faller i glömska. Sverige kommer jag på grund av mitt löfte bara att uttala mig om när Pinglan presenterar det bidraget. Israel begriper jag mig inte på överhuvudtaget och remixen ska jag bara inte nämna

  Till de bidrag du inte gillar: När det gäller Moldavien var jag på samma vagn som du inledningsvis. Tyckte den var totalt bedrövlig. Har dock ändrat mig lite. Tycker fortfarande den är ganska bedrövlig men samtidigt lite kul och sånt behövs i ESC. Montenegro är tydligen det bidraget vi har samma åsikt om. Vidrigt är det första ordet jag kommer på. Klarar inte ens att se honom och alla hans “rörelser”. Ukraina ger jag kredit för att de åtminstone försökt sig på rock. Att det är massor av nybörjarfel i den är ju en annan sak men det är åtminstone lite rock 🙂

  Slutligen då till ett bidrag där vi inte har samma åsikt. Jag älskar Rumäniens bidrag? Varför? är det bra? Nej men varför måste allt vara bra? Hela bidraget sprudlar av glädje och där är två artister som klickar med varandra till fullo. Att sedan tjejen har en pipa som går utanför det mesta gör ju inte saken sämre. Vi är ju inte direkt bortskämda med sånt i ESC för att inte tala om MF. Ett av de två bidrag i år som får en att glömma allt och bara förlora sig helt i bidraget vare sig det är bra eller dåligt. Det andra är ett än mer starkare glädjepiller och kommer från Vitryssland.

 12. Daniela

  Stackars Island! Detta är inte bra, minst sagt! Usch!! ” Inte till final” är rätt bedömning!
  https://youtu.be/GzE88IYzXLI
  Detta var deras bösta genom åren.

 13. Daniela

  Bästa!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se