ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Serbien
Land: Serbien deltagit 9 gånger – vunnit 1 gång: 2007
TV-bolag: RTS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Marija Šerifović kom 1:a av 24 i finalen med “Molitva

Serbiens samtliga bidrag och
resultat i Eurovision Song Contest:

2016: Goodbye” (Shelter)“, ZAA
Sanja Vučić
(Internval) 18:e i finalen
2015: Beauty Never Lies“, Bojana
Stamenov
(Odbrojavanje
za Beč
)
10:a i finalen
2014: – – – – – – – – –
2013: Ljubav Je Svuda“, Moje 3 (Beosong 2013) 11:a i semi 1
2012: Nije Ljubav Stvar“, Željko
Joksimović
(Internval) 3:a i finalen
2011: Čaroban“, Nina (Pesma za Evropu) 14:e i finalen
2010: Ovo Je Balkan“, Milan
Stanković
(Tri pa jedan
za Oslo
)
13:e i finalen
2009: Cipela” (ej ESC-framträdandet),
Marko Kon & Milaan
(Beovizija 2009) 10:a i semi 2
2008: Oro“, Jelena Tomašević
feat. Bora Dugic
(Beovizija 2008) 6:a i finalen
2007: Molitva“, Marija Šerifović (Beovizija 2007) 1:a i finalen

Serbien och Montenegros samtliga bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:

2006: Landet skickade inget bidrag
men deltog vid omröstningen
(Evropesma 2006) – – –
2005: Zauvijek Moja“, No Name (Evropesma 2005) 7:a i finalen
2004: Lane Moje“, Željko Joksimović (Evropesma 2004) 2:a i finalen


Serbiens ESC-2017-bidrag: “In Too Deep”, Tijana Bogićević

Lyssna på Serbiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: In Too Deep officiell videotext
Fler tolkningar: live i Tel-Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
live slow version ft. Sing-Singserbisk version: “Tvoja”
Artist: Tijana Bogićević youtubetwitterinstagramfacebook
wikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av Songfestival.be (3:45 – 9:e april)
Intervju av escYOUnited TV (4:04 – 10:e mars)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
Tel-Aviv, Amsterdam och Madrid
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 1 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Borislav Milanov (t&m), Bo Persson (t&m), Lisa Ann Mari (t&m), Desmond Linder (t&m), Johan Alkenas (t&m) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Den 27:e februari avslöjade TV-bolaget RTS att de internt valt ut Tijana Bogićević att få representera landet i ESC. Ett smakprov på bidraget släpptes några dagar innan fullversionen, i form av den officiella videon, presenterades den 11:e mars. Läs mer om internvalet här: “Tijana Bogićević för Serbien 2017!” – “Serbiens Eurovision-bidrag 2017

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-23): Vidare till final (plats 8 av 18) & botten-17 (plats 27) av de 43


Åsikter och spekulationer om Serbiens bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final SerbienSerbienSerbienSerbienSerbien Betyg: 2 / 5
Serbien har genom åren skickat riktigt imponerande bidrag till tävlingen, som “Molitva“, “Ovo Je Balkan” och “Nije Ljubav Stvar“, så när de nu presenterar en, enligt min åsikt, ointressant produkt från en massproducerande ESC-fabrik så är det inte utan att jag blir lite besviken. Här är det dock inte beteendet i sig jag vänder mig mot, andra länder gör detsamma men med helt andra resultat, utan just misstanken om att de hade kunnat göra det så mycket bättre med ett inhemskt team.

Lyckligtvis så hittar även jag en del små ljusglimtar i bidraget, men de framkommer bättre i den slöare live-versionen av låten än i Eurovision-versionen, som blir alltför kall för att jag ska kunna ta den till mig. Nej, detta bidrag ger mig inte så mycket och finns därför inte heller med bland de tio jag vill ha vidare till finalen från den andra semifinalen.

Schlagerpinglan tror: Till final
Även om två av låtskrivarna låg bakom förra årets bulgariska bidrag, “If Love Was A Crime“, som fick en fjärdeplats i finalen så tvivlar jag på att “In Too Deep” har samma framgångar att vänta. Likväl så tror jag att det mycket väl kan räcka till en finalplats då den trots allt kan anses vara välskriven, och även om Tijana inte är någon Poli Genova rent artistmässigt så tror jag att flera jurymedlemmar kan vara riktigt generösa när de bedömer hennes insatser.

Sedan har vi de där lite oberäknerliga tittarna som återigen kan visa sig uppskatta helt andra bidrag än vad jag personligen gör. Det finns m.a.o. många anledningar till att jag misstänker att Serbien kommer att ta en av de finalplatser som jag hoppas ska gå till någon av mina många personliga favoriter i den andra semifinalen. Förhoppningsvis har jag fel. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Inför ESC 2017: Serbien – “In Too Deep” – Tijana Bogićević”

 1. Johan

  En av fjolårets stora besvikelser var när Serbien valde att framföra sitt bidrag på engelska. Den serbiska versionen symboliserade på något sett det starka ESC-landet som Serbien en gång var, men sedan 2013 har de verkligen snubblat fram med fler besvikelser än hyllningar.

  Det här bidraget är dock inte dåligt, utan faktiskt ganska bra för att vara ett bidrag från ESC-fabriken. Tycker hooken i refrängen sätter sig ganska bra utan att vara irriterande efter några lyssningar, och hon presterar mycket bra sångmässigt. Men kvalitetsmässigt är det långa sträckor kvar till “Lane Moje”, “Ora”, “Nije Ljubav Stvar”, “Molitva” och de riktigt episka bidragen som Serbien brukade skämma bort oss med. Det är när de rört sig för långt från den mallen som de tappat i placeringar, och jag hoppas att de hittar tillbaka till det, tyvärr, utdöende konceptet “balkanballad”.

  Det här landar på 7/10 för min del. Absolut värdig att kvalificera om ni frågar mig.

 2. Adri

  Även här vet jag inte vad problemet är. Den ligger i samma sits hos mig som Cypern.

  Extremt tydlig hook men som ändå inte sätter sig. Serbien har på många sätt visat att de satsat mycket i år, men tyvärr tror jag inte de ska hoppas på för mycket. Någonstans mellan plats 11-15 tror jag borde vara deras mål. Högre kan jag inte se den komma.

  Serbien är ett av mina favoritländer på senaste år. 2016, 2013, 2011, 2009 och 2008 fanns de bland mina toppbidrag 🙂

  2017 kommer inte göra det utan de är snarare nedre mitten på min lista.

  Många verkar hålla balkanballaderna kära och jag gillar många av dem jag med (avskyr dock vissa andra… Serbiens låt 2012 är till exempel inget jag vill komma nära) men Serbien hade i mina ögon blivit ett av tävlingens tråkigaste länder om de gick balkanballadernas spår varje år. Vill gärna att länder varierar lite 🙂 Azerbajdzjan är nog det land som varierat sina val minst och bland fansen verkar ju folk tröttnat.

 3. Kerstin

  En bra låt. Finns inget att anmärka på egentligen. Ser gärna Serbien i finalen. 3+/5.

 4. Adri

  Ska jag välja mina favoriter från Serbien blir det nog 2016 och 2011.

  2016 års “Goodbye” sätter jag som “Serbiens bästa bidrag” genom tiderna 🙂 Älskar när man kan ta upp seriösa ämnen i tävlingen utan att för den delen bli parodiskt! Stark sånginsats osv 🙂 Fullträff!

  2011 års “Caroban” sätter jag då som “Serbiens glädjepiller”. Alltså den tjejen verkar verkligen älska att stå på scenen och jag blir så glad när artistens glädje lyser igenom och sen är låten faktiskt bra med sina 60-talsinfluenser och starka insatser från sångerska och framför allt kör.

  🙂

  Nu kanske många inbitna ESC-fans frågar sig “Men Adri, var är Molitva? Har du glömt den?”

  Svaret är nej. Jag har gett den låten så många chanser genom åren. Tänkte kanske att den skulle växa i takt med att jag också växte upp… men jag kan än i dag inte förstå hur den vann. 2007 avskydde jag den låten och funderade på att bojkotta 2008 års tävling. Idag avskyr jag inte låten, jag kan t.o.m till viss del förstå varför den vann. Men jag håller VERKLIGEN INTE med. För mig förtjänade den fortfarande inte vinsten detta enormt starka år. En topp 10 placering? Fine. Vinst? Nej jag fattar det bara inte. Det är en bra låt, don’t get me wrong men hoppet mellan en bra låt och en vinnarlåt är å andra sidan också enormt!

  (Blev inte bättre för mig 2008 heller när min 43e och sista plats vann… skillnaden är att där står jag för det än idag. Den borde inte ens kommit nära finalen att börja med.)

 5. Daniela

  @Adri: entlligen någon som sätter ord på det jag själv har upplevt om Molitva! Men jag tror att den vann för att ämnet och artisten hamnade i det som inom den litterära kriticismen kallas för” the propicious moment”! Tiden var inne för både ämnet och artisten. Däremot älskar jag de andra balladerna som @ Johan nämnt hör! Lyssnar då och då på dessa vackra sånger och jag bara älskar dem mer och mer inte minst för att jag tycker att det ör så sorgligt att den musikaliska traditionen är så som Johan skrev, döende! Så himla sorgligt! Serbiens bidrag i år: den säger mig nada! Tyvärr! Ett bidrag i mängden som jag inte ens orkar lyssna till slut. Serbien har troligen tröttnat på att år efter år skicka fina bidrag med sina bästa artister och inte få det de förtjänade för de insatserna, så nu så, det får bli detta.

 6. Micke

  Jag är helt med på banan av det som Johan säger:

  “Den serbiska versionen symboliserade på något sett det starka ESC-landet som Serbien en gång var, men sedan 2013 har de verkligen snubblat fram med fler besvikelser än hyllningar.”

  My oh my så jag har älskat Serbien genom åren med deras nästan utomjordiskt vackra balkanballader. År efter år får man chocker då länderna säljer sig så lågt att det tar sig an sina bidrag på engelska. De två största chockerna för mig var Turkiet och Serbien. All heder till Italien och främst Portugal som står fasta.

  Med det sagt tar vi då en titt på årets serbiska bidrag. Visst bedrövligt med engelska och långt ifrån Serbiens normala klass men jag gillar det här. Dock lite som Kroatiens. Deras aptitretare de sände ut lovade än mer. Jädrar så jag fick upp hoppet efter det. Men lik förbannat jag gillar det här. Når inte upp till de elva bidrag jag verkligen tycker om men det är ett av de sju som skuggar dessa med förhoppning om att klättra upp. Inte omöjligt. Det har något i hela pulsen som tilltalar mig men som ändå inte blommar ut till fullo.

  Kanske är det trots allt, trots att jag inte tänker på det, besvikelsen över att inte längre serveras serbiska mästerverk som ändå får mig att hålla tillbaka lite. Hoppas inte det för i så fall är det dåligt av mig.

  Tidernas bästa Serbiska:
  Oj så svårt: Finns hur många som helst “Molitva“, “Ovo Je Balkan”, “Nije Ljubav Star“ och många fler. Min favvis är dock ett annat, ett bidrag som ligger på min topp 3 genom alla år. Blev helt tagen första gången jag hörde den och inget har egentligen förändrats. Så underbart med en artist som bara är och äger utan att behöva gömma sig bakom något konstruerat. Tidernas vackraste bidrag i ESC.
  https://www.youtube.com/watch?v=z7OvpjplJ_8

  Tidernas sämsta Serbiska:
  Egentligen skulle jag vilja utnämna något av bidraget 2015-2017 till sebiens sämsta någon då de nedlåtit sig till att gå ifrån sitt vackra språk för att istället sälja sig till de primitiva som tar sig an engelskan. Men jag måste ändå gå efter hur bidraget låter och då blir det detta. Jisses är detta verkligen Serbien? Hur kan det ha gått så fel för dem.
  https://www.youtube.com/watch?v=DbAAFijZIxE

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Ett av tidernas största glädjepiller. Går man inte igång på det här är det nog dags att fixa en undersökning för psyket skulle jag tro 🙂 Bra eller dåligt? Finns ingen mer ointressant fråga i sammanhanget för det här bidraget bara äger. Har faktiskt funnits stunder i mitt liv då jag varit lite down men då allt ändrats då jag lyssnat på det här. Helt ärligt
  https://www.youtube.com/watch?v=U-tqbMDeEW4

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 7. Adri

  Men Serbien har inte släppt balkanballaderna. Förra årets “Goodbye” hade enormt(!!!) tydliga balkan-tongångar, men framfördes på engelska. Det är fortfarande en balkanballad dock. Det hänger ju inte på språket där.

  (Sen kan man absolut störa sig på engelskan av andra anledningar… men det tar inte bort faktumet att “Goodbye” var en balkanballad. Alla balkanballader låter inte likadant. Ibland låter de som Montenegros hemska hemska låt från 2014 och ibland låter de som Serbiens låt förra året)

  Jag och “the average ESC-fan” har några punkter där vi verkligen skiljs åt. Balkanballaderna är en av dem punkterna. Som jag skrev ovan vill jag ha lite variation. Jag trodde de flesta uppskattade variation i tävlingen, men om Serbien gång på gång skulle satsa på balkanballader hade det ju inte varit mycket av variation.

  Det är snarare därför jag hyllar Serbiens val 2009, 2010 och 2013 för där går Serbien utanför sin lilla comfort zone 🙂 med blandade resultat.

  Det finns vissa balkanballader jag älskar dock: Kroatien 2009 och Bosniens låt 2012 är de första jag kommer på där 🙂

  Men jag tycker de är så överskattade för det finns vissa jag inte står ut med och de tydligaste exemplena där är Montenegros två finalplatser 2014 och 2015, och Serbiens tredjeplats från 2012. Jag bodde fortfarande hemma då 2012 och min pappa envisades med att spela den jäkla låten om och om och om igen. Det var inte bra för mig.

  Aja, nu är utbrottet over. Jag kan bli lite provocerad av hypade saker jag inte förstår. Jag hoppas inte jag trampade någon på tårna 🙂 Tror inte det heller, de flesta här på bloggen verkar med på noterna! 🙂

 8. Micke

  @Adri, flytta hem igen. Din farsa verkar ha bra koll på saker och ting 🙂

  Ingen vill mer än jag ha variation i ESC. Jag vill ha allt och då menar jag verkligen allt. Det är banne mig inte meningen att allt måste tilltala mig. Visst, jag ser mig som en viktig människa men ingen människa är varken större eller mindre än jag. Varför ska jag sitta i förarsätet? ESC ska vara för alla och det finns märkligt nog folk som gillar dutt dutt syntar och robotdansare och då ska de vara med. Det ska jag skita fullständigt i. Men oj vad jag önskar det fanns mer rock, riktig röjarrock, mer etno och allmänt folkinspirerade, mer klassiskt skolat, mer visor ja mer av allt

 9. Johanna

  Förra året var Serbien ett av mina bottenbidrag. I år är de bra igen. Fortfarande inte tillbaka till sina glansdagar men helt ok låtmässigt. Plats 17 på min ranking just nu men klättrar fortfarande. Är inte säker på om det blir final eller ej men oavsett så är det en låt jag kommer spela hemma även i framtiden. I detta starka år och i den starkare semin gissar jag att den kommer på plats 7-12 i sin semi ungefär. Hoppas att den tar sig till final dock då jag ändå rankar den som nr 10 i sin semi.

 10. Daniela

  @Micke: du glömmer väl inte den heller eller hur? https://youtu.be/ioZB2vAjrmI

  Jag blir faktiskt jämnad med marken av denna mäktiga sång för att inte nämna framträdandet! Han är ” goals” som min dotter säger! ☺️

 11. Daniel

  Min serbiska favorit är från 2009. Gillar svänget i den och spelar den regelbundet 🙂

 12. Anton

  Serbien i år tycker jag är helt okej. I och med att den tävlar i den enligt mig olidligt dåliga semifinal 2 så är det en ganska stark finalist i mina ögon. Om jag är riktigt generös kan jag kan få ihop 8 bidrag från semi 2 som jag vill ha i final, men jag skulle nöja mig med 6 finalister från semi 2 och 14 från semi 1 haha. Slänger in min semi2 topplista bara för att det är kul:

  1. Makedonien
  2. Rumänien
  3. Vitryssland
  4. Estland

  5. Serbien
  6. Schweiz

  7. Israel
  8. Österrike

  9. Ungern
  10. Irland
  11. Bulgarien
  12. Malta
  13. Danmark
  14. Litauen
  15. Nederländerna
  16. San Marino
  17. Norge
  18. Kroatien

 13. Daniela

  @ Anton: det ser bra ut pp din lista men jag tror att Danmark och Bulgarien kommer att ta sig till final på bekostnad av förmodligen Israel, Österrike och Ungern/ Irland! Inte för att jag vill det för det vill inte jag, särskilt i Irlands fall som är en av mina absoluta favoriter! Och en sak till: jag älskar ej Estonia, sorry! Där har jag Bulgarien istället!

 14. Daniela

  @ Anton: undrar hur det blir för Malta i år, de brukar också ta sig till final! Det är inte en av mina favisar den heller!

  Jag tror att det blir så i semifinal två:

  1) Bulgarien
  2) Rumänien
  3) Vitryssland
  4) Estonia
  5) Danmark
  6) Makedonien
  7) Serbien
  8)Irland
  9)Kroatien
  10)Norge

  Jag tycker mycket om Ungerns bidrag men jag tror inte att den tar sig till final. Hoppas jag har fel för jag gillar inte Danmarks bidrag heller! Däremot gillar jag Österrike och Israel istället för Serbien som är så tråkig! Men det är ett svenskt bidrag and they udually make it to the final!

 15. Daniela

  usually

 16. Micke

  @Daniela, nej jag glömmer definitivt inte det bidraget du länkade. Jisses så många gånger Serbien varit min favvis ett år och alltid med en balkanballad. 2004, 2007, 2012 men sen får jag absolut inte glömma glädjepillret 2010. Minns inte om det var min favvis det året men än av dem i alla fall. Gillar som sagt årets bidrag men jag blir nostalgisk och längtar tillbaka när det gäller Serbien 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se