ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Rumänien
Land: Rumänien deltagit 17 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: TVR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Dan Bittman kom 21:a av 25 med “Dincolo De Nori

Rumäniens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: Moment of silence“,
Ovidiu Anton
(Selecţia Naţională
2016
)
TV-bolaget
uteslutet
2015: De la capăt / All Over Again“,
Voltaj
(Selecţia Naţională
2015
)
15:e i finalen
2014: Miracle“, Paula Seling & OVI (Selecţia Naţională
2014
)
12:a i finalen
2013: It’s My Life“, Cezar (Selecţia Naţională
2013
)
13:e i finalen
2012: Zaleilah“, Mandinga (Selecţia Naţională
2012
)
12:a i finalen
2011: Change“, Hotel FM (Selecţia Naţională
2011
)
17:e i finalen
2010: Playing With Fire“, Paula
Seling & Ovi
(Selecţia Naţională
2010
)
3:a i finalen
2009: The Balkan Girls“, Elena (Selecţia Naţională
2009
)
19:e i finalen
2008: Pe-o Margine De Lume“,
Nico & Vlad
(Selecţia Naţională
2008
)
20:e i finalenRumäniens ESC-2017-bidrag: “Yodel It!”, Ilinca ft. Alex Florea

Lyssna på Rumäniens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Yodel It! officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar: live i Londonlive i Tel-Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
semifinal-framträdandeaudition-framträdande
LEDZ RemixAl Mike Official Remix
Artister: Ilinca (Ilinca Băcilă)
instagramfacebookyoutubewikipediaeurovision.tv
Alex Florea (Alexandru Ionuț Florea)
wikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av EuroVisionary (1:48 – 14:e april)
Intervju av Songfestival.be (5:18 – 9:e april)
Intervju av OGAE UK (5:14 – 5:e april)
Intervju av ESC Bubble (3:49 – 5:e mars)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
London, Tel-Aviv, Amsterdam och Madrid
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Startnummer: nr 5 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Alexa Niculae (t), Mihai Alexandru (m)
Uttagning: Rumänien valde ut sitt bidrag genom en nationell uttagning där en jury först utsåg 15 semifinalister (från auditioner med runt 70 artister som sedan eftersändes) innan de även fick bestämma vilka 10 som gick vidare till finalen den 5:e mars. I finalen var det däremot 100% tittarröster som utsåg segraren och där fick Ilinca ft. Alex Florea nästan dubbelt så många poäng som tvåan M I H A I. Läs mer om finalen av “Selecția Națională 2017″ här: “Rumäniens Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-26): Vidare till final (plats 4 av 18) & topp-10 (plats 10) av de 43


Åsikter och spekulationer om Rumäniens bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien Betyg: 4 / 5
Lika mycket som jag uppskattar bidrag med meningsfyllda texter som träffar på ett personligt plan så är jag oerhört förtjust i låtar som enkelt kan beskrivas som humörhöjande glädjepiller och det är precis vad Rumänien skickar i år. Lyckligtvis så är det inte bara en tal om en lättsmält refräng utan jag skulle vilja påstå att de fått till “hela paketet”.

Hur omaka de två artisterna än verkar vara så känns de som klippta och skurna för denna låt och kompletterar varandra på ett fungerande sätt. Låten som sådan tycker jag inte heller har något direkt svagt parti utan den fortsätter att underhålla och överraska under hela de tre minuterna. Räknar man sedan även in den trallvänliga refrängen och det medryckande armviftandet så har vi ett publikfriande bidrag som sticker ut på, vad jag tycker är, det rätta sättet. Låten har i alla fall en säker plats på min topp-tio-lista och är enligt mig en självklar finalist.

Schlagerpinglan tror: Till final
Efter förra årets tvingade paus från tävlingen så kommer Rumänien tillbaka med ett bidrag som verkligen sticker ut. Rap-partier varvas med joddel-slingor och allt presenteras på ett fartfyllt och medryckande sätt som lockar till allsång och kanske även röstning. Om det inte vore för De Eurovisa, som placerade “Yodel It!” sist av alla, så hade jag fortfarande trott att Rumänien var en självklar finalist.

Här finns artister som både kan sjunga och som gör intryck samt en glad låt som både sätter sig och som går utanför ramarna, m.a.o. något som kan uppskattas av både tittare och jurygrupper. Men, som sagt, detta hopkok uppskattas uppenbarligen inte av alla och det är mycket möjligt att denna “motvilliga” grupp är betydligt större än jag kan tänka mig. Jag tror likväl att det blir final för Rumänien i år.

Andra bloggar om: , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


41 kommentarer till “Inför ESC 2017: Rumänien – “Yodel It!” – Ilinca ft. Alex Florea”

 1. Adri

  Jag tror defintivt att det blir final för denna, och det är där denna låt borde komma.

  Jag själv har den på femteplats, men gissar att den hamnar någonstans runt 20-platsen.

  Bästa rumänska? “Zaleilah” från 2012

  Sämsta? Den hemska hemska låt från förra året “The moment of silence”.

  Rumänskt glädjepiller? “Let me try” från 2005 🙂

 2. Kerstin

  Rumäniens bidrag i år säger jag bara nej tack till. Absolut inget tilltalar mig här. Extremt svårt att tippa hur det ska gå då man inte själv gillar bidraget. Jag går efter oddsen här och säger final men i finalen i nedre halvan. Betyg 1/5.

 3. Johan

  Rumänien är ett land som alltid tar sig till final men väl där kan hamna lite vart som. Det här är garanterad final, för det sticker ut från ett ganska sterilt och fegt startfält. Det väcker känslor, och det är alltid bättre än att vara i allas mittenträsk. Final blir det och väl där landar de förmodligen på plats 7-12 beroende på hur mycket juryn sågar dom.

  För er som inte gillar att era favoritbidrag blir sågade, sluta läsa nu.

  För mig är det här riktigt uselt. Jag förstår inte vad yodel har med Rumänien att göra, rapparen saknar känsla för rytmik och accenteringar (han är väl rocksångare egentligen?), och det hela är förpackat på ett allmänt obegripligt sätt. Jag får aldrig något riktigt svar på varför det är som det är? Visst, det är ett glädjepiller, men vad gör det när substansen är helt omotiverad och godtycklig? Jag misstänker att processen att skriva den gick så här:

  1. Här har vi en ung, söt tjej som är jätteduktig på en sak: Yodel. Vi måste skriva en låt med yodel.
  2. Vi tar in en rappare, för det blir ju jätteknasigt? Snacka om kontraster!
  3. Vi har ingen rappare, men den här rocksnubben är väl helt okej.
  4. Vi snor en C-delsmall så att vi får variationen på “kompositionen”

  Jag instämmer med De Eurovisa och Thomas Lundin i det här fallet. Det är en kalkon, och rätt och slätt usel enligt mina preferenser.

  Betyg: 1/10.

 4. Micke

  Tänk att man kan ha så olika uppfattning Johan. Är det jag eller du som har rätt. Självklart har vi båda både rätt och fel. Individuellt tyckande är aldrig fel.

  Återkommer 🙂

 5. Josefin

  Tack för alla trevliga genomgångar av bidragen! Vill man höra fler genomgångar och trevligt nörd-snack från en kunnig och engagerad panel kan jag med glädje upplysa om att vi i podcasten Vi Snackar Eurovision Här nu är tillbaka med fem nya avsnitt, där vi behandlar samtliga 42 (och ett diskat) bidrag i år. https://soundcloud.com/vseh
  Mycket nöje 😀
  /Josefin

 6. Schlagerpinglan

  @Josefin, Jag tackar för tipset och ser fram emot att lyssna på (och skriva om) det när tillfälle ges. 😀

 7. Micke

  Fattar nada här pinglan. Skickade en grej om Rumänien men den försvann. Försökte skicka den igen men då fick jag upp att jag redan skickat den. Ja jag ser den inte i alla fall 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Skumt, för här finns inget, inte ens något som behövs godkännas.

 9. Micke

  Ändrar lite och ser om det funkar 🙂

  RUMÄNIEN

  Vill tacka Rumänien för det ni gör för ESC i år och suddar bort fjanteriet om att ESC skulle vara något numero uno bland musik där allt måste vara allvar. Jag bugar och bockar kära Rumänien. Nu till bidraget.

  Johan vad som är bra eller dåligt, roligt eller löjligt finns det inga regler för. Det är var kvinnas och mans eget hjärta som avgör det. Du tycker detta är löjligt. All respekt i världen för det du känner. Gillar också det du skriver: ” För er som inte gillar att era favoritbidrag blir sågade, sluta läsa nu.” Mycket bra skrivet och precis så kommer jag att skriva när Pinglan presenterar Sveriges bidrag 2017 som i mina ögon är helt överlägset uslast av alla bidrag i år. Så jag säger redan nu det Johan säger här. Läs inte det jag då skriver om ni gillar Sveriges bidrag.

  Varför älskar jag Rumäniens bidrag då? För att det andas och lever. Jag är själv chockad över att jag gillar det här. Joddling är jag van vid då jag ofta bor i Österrike och det har jag inga problem med. Rap däremot är tillsammans med Gospel och dutt dutt syntmusik det enda jag riktigt tycker illa om i musikvärlden.

  Eftersom jag tycker illa om rap är jag inte rätt person att avgöra om killen är bra eller inte men märkligt nog gillar jag det. Micke gillar rap!!! Hur är det möjligt? Förmodligen för att jag tycker killen och tjejen klickar så jädra bra ihop. De känns så jädra äkta ihop. Det klickar. När det gäller tjejen har jag inte minsta funderingar om varför jag gillar det. Hon är helt grym. Lyssna bara när hon verkligen börjar sjunga en bit in i bidraget. Wow! Största delen av övriga startfältet 2017 bör dra skämskudde över huvudet i jämförelse.

  Nu kommer jag att svära! Det är så JÄVLA roligt och uppfriskande när länder vågar. Helt otroligt att inte fler vågar inom ESC. Jag menar det är ju inte världens bästa musik vi ser i dessa tävlingar så för tusan ta ut svängarna. Även om det inte alltid blir bra i mina ögon när länder vågar så älskar jag ändå just det att de vågar. Det här är däremot mycket bra. Jisses om de tar väl hand om den tjejen kan det bli något grymt av henne.

  Tack än en gång Rumänien

  Tidernas bästa Rumänska:
  Varför är det alltid bra bidrag som drabbas av sånt här? Varför hände det inte Österrike 2012 eller Sverige 2013 isrället? Ja vad ska man säga? Bedrövligt tråkigt är en bra början och lindrigt sagt för jävligt tråkigt för sångaren det som hände. Kom tillbaka och give them hell är allt jag säger till sångaren 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=02t5B1et6OM

  Tidernas sämsta Rumänska:
  Får dåliga vibbar bara jag tänker på det här bidraget och då är det refrängen jag tänker på främst. Entonigt klingar den lilla klockan är ett uttryck man hör ibland och det stämmer verkligen in på den här refrängen. En klinkande keyboard svävar runt i ett intet förtvivlat letandes efter meningen med musik. I samma desperation befinner sig två sångare som aldrig får kontakt med vare sig varandra, keyboarden eller övriga instrument.Usch är bara förnamnet:
  https://www.youtube.com/watch?v=qN2h6__yJGQ

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  För er som undrar så vet jag att många tycker den här är töntig. Jag har dock aldrig låtit andras åsikt styra min egen förmåga att se på saker och ting. För mig är det här tvärtom ett litet glädjekluck. Ett gäng snubbar som töntar sig med glimten i ögat och samtidigt verkar ha jädrigt kul. Självklart är det inte bra men hur mycket är egentligen det i ESC? Men glad blir jag av fjanteriet framför mina ögon. Dessutom ett av de största favvisarna bland glädjepiller för min dama. Bara en sån sak 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=QIEDaAEJyxQ

  Borde ni ha skickat i år:
  Ni skickade helt rätt bidrag utan minsta tvivel:
  https://www.youtube.com/watch?v=2PeZN9CalQU

 10. Micke

  Det gjorde det 🙂

 11. Adri

  Jag kan helt ärligt bli lite provocerad när artisters utseende blandas in i det hela. Jag tycker både det är förminskande av artistens talang och att det är lite fördummande av befolkningen.

  Jag tror ganska säkert att Ilinca är med på låten för hon är en grymt stabil sångerska som också kan joddla, sen att hon dessutom är ung och söt… ja, det råkade bara vara så denna gång.

  Samma sak gäller de som skyller Robin Bengtssons vinst i årets MF med att han är snygg. Det gjorde han inte, han vann för att folk genuint tyckte bäst om hans bidrag överlag.

  Både Rumäniens Ilinca och Sveriges Robin Bengtsson är fantastiska talanger och har nått dessa framgångar pga sin talang. Sen betyder inte det att alla per automatik gillar det. Till exempel gillar jag inte alls Spaniens låt i år, verkligen inte. Den är fetnollad av mig. Men trots det förtjänar verkligen Manel att stå där på scenen i maj, det råkar helt enkelt bara vara så att det inte finns något för mig att plocka där. Men han vann för att tillräckligt många på riktigt gillade den, inget för mig att göra mer än kick back och acceptera det! 🙂

 12. Adri

  Micke: Ajajaj… Nu är vi verkligen på andra sidan åsiktsregistret. Deras låt 2016 skulle vara med i min botten 10, eller troligtvis botten 5, genom tiderna(!!).

  Det är något med den låten som bara får mig att tänka “skämskudde räcker inte här!”.

  OBS! Med det sagt ville jag absolut inte se honom diskad för som jag skrev i mitt inlägg ovan så lever jag efter ESC-mottot att om man har vunnit sin final ska man få sitt “moment in the sun” oavsett hur tråkigt det skulle bli för mig som tittare. Dock så förstår jag att det var tvunget att hända.

  Rumäniens final var väääldigt låg förra året, men ändå blev jag besviken på det valet.

  Önskar jag kunde se något mer för jag vill inte stänga dörren för bidraget men nu har jag gett det absolut tillräckligt med chanser för att inse att “Nej… här finns inget, inget alls, för mig!”

 13. Micke

  @Adri, helt rätt. Ilinca är en grymt söt tjej men det har absolut noll att göra med vad hon presterar i Rumäniens bidrag. Jag sa tidigare här att jag inte kan bedöma killens rap. Helt rätt för jag det gör många bättre än mig. Men tro mig jag har hört många joddla under alla mina år i Österrike och Ilinca är nästan ofattbart duktig och definitivt inte bara på att joddla. Tycker det är så jädra kul att se dessa två så olika artister klicka så in i bomben bra ihop.

  Men Adri gör mig en tjänst. Om du nu tycker så bra om Robin Bengtsson och bidraget så läs INTE det jag skriver när Pinglan presenterar bidraget för jag kommer inte att vara snäll. Inte ord om utseende och liknande men annat mer relevant

 14. Micke

  Jo jag vet Adri 🙂 Men du tycker vad du tycker och jag tycker vad jag tycker. Det är inte svårare än så. Vi har snackat om det många gånger Adri. Attan så tråkigt om vi alltid skulle vara överens.

  Men det är kul att jämföra 🙂 Har lagt märkte till att jag och en kille (inte du) nästan aldrig har samma åsikter. Tvärtom med en tjej här. Hon och jag tycks nästan alltid tycka lika 🙂

 15. Micke

  @ Adri jädrigt kul att höra din åsikt om mitt bli på gott humör bidrag. Vet att jag ser på ESC på annat sätt än de flesta. Allt måste inte vara bra men det är kul med på gott humör bidrag. Det där är inte bra. No way men det fick mina mungipor upp i skyn 🙂

 16. Adri

  Micke: Angående Sveriges inlägg i framtiden får jag se. Du brukar ändå vara respektfull, mer eller mindre beroende på låt, och framför allt så vill jag ju ta del av olika tänk och perspektiv! 🙂

  Sålänge man framför relevanta punkter etc etc så ska man väl kunna ta andra åsikter. Tror för övrigt det är bra att höra lite varierande åsikter 🙂 vad gäller allt, inte bara ESC. Verkligen inte bara ESC.

  En riktigt riktigt stor provokation för mig inom ESC är när folk ska hitta “ursäkter” till varför inte deras favorit vann/varför deras sistaplats vann. (Jag är ibland skyldig själv. Ska inte ljuga. Men efter en viss tid tycker jag att vi alla bör gå vidare faktiskt. ESC är inte en stor big deal egentligen. Det är ett nöjesevent bara.)

  Jag har redan förstått väldigt klart och tydligt att “I can’t go on” inte är en låt för dig och att Robin Bengtsson inte är en artist för dig.

  Sen angående ditt rumänska glädjepiller från 2007 så gillar jag den 🙂 Den är ju verkligen ett glädjepiller. Gillade den inte då dock, det har kommit nu i efterhand 🙂 Finns inte så mycket mer att säga. Rumänien är ett starkt ESC-land (förutom 2016) så att 2007 inte blev mitt personliga glädjepiller handlar mest om att det fanns för mycket annat att välja 🙂

 17. Johan

  @Micke, Absolut! Och som sagt, min recension utgår ju helt från min subjektiva smak och jag talar inte åt någon annan, vilket jag hoppas framgår. Kan ta på mig att det kom ut lite fel när jag påpekade om utseende, men så är det ju många popsångerskor skapas: genom utseende och sedan studiopålägg. Ilinca kan garanterat sjunga bra, men det är är enligt mig inte alls superbra när det frångår yodlingen. Men absolut, tar åt mig den lilla “hinten” som dök upp här. När jag sedan hör hur de faktiskt satt ihop den här duon (finns intervjuer på wiwiblogs osv) så får jag inte intrycket att deras formation var annat än producentstiftat, och då blir kemin väldigt konstlad.

  Men jag tar inte ifrån er något att ni gillar/älskar bidraget. Som jag sa: den här typen av bidrag framkallar mycket känslor vare sig det är positiva eller negativa. Det kommer i slutändan nog bara vara till deras fördel.

  och ping Micke, Jag tillhör också den kategorin som också uppskattade Todomondo, 2007! Rumänien har verkligen kommit med allt till den här tävlingen snart.

 18. Micke

  @Adri du kan vara helt säker på att jag kommer att säga precis vad jag tycker om allt uselt i Sveriges bidrag men personangrepp och liknande ligger definitivt inte för mig. Exempelvis tycker jag att Carola är usel och det säger jag genom att tala om att jag inte tycker om hennes röst och framträdande och varför inte. Jag säger inte att hon är ful, går konstigt, har ett äckligt sätt eller liknande sjuka påhopp.

  @Johan med all respekt jag kollar inte intervjuer och olika påståenden när jag bedömer artister och bidrag. Jag ser och hör det jag får till mig när jag ser dem på scen och går efter det.

  Till er båda. Kul att ni båda kunde ta till er todomondo och det knäppa i den. Sånt behövs 🙂

 19. Daniela

  @ Micke: jag blev så glad att du valt Ovidius låt ” Moment of silence” som tidernas bästa från Rumänien, för det tycker jag också! Ovidiu är en mycket känd artist i Rumänien och utanför Rumänien, han är dessutom en duktig musiker som vet exakt vad han gör! Förra årets bidrag var mycket speciellt, den blev komponerad på grund av mycket tragiska händelser – en brand på en rockkonsert då många ungdomar miste livet. Det rumänska folket tyckte att den grundläggande orsaken av de tragiska händelserna var politikernas ansvarslöshet deras obotliga korruption och svek mot folket. Låten ” Moment of silence ” blev ett uttryck av artisten för den stämningen som rådde i landet med starka känslor av besvikelse, ilska, sorg men också beslutsamhet och kärlek. Den tiden var lika sorglig och tung för rumäner som för oss här, det som hänt i Stockholm i år. När jag lyssnar på den låten lyssnar jag med både mina” rumänska öron” och mitt ” rumänska hjärta” men också med hela mig en människa på jorden. Den låten tar mig tillbaka till mitt vackra och käraste av alla länder, med dess väldigt prövade historia. Jag blir lite ledsen av det @ Adri skriver – jag vill absolut inte kritisera dig @Adri för du har rätt till dina åsikter och de respekterar jag- vill ändå säga att riktigt bra musik eller en riktig bra låt är egentligen en berättelse som fångar tillräckligt många åhörare genom sin helhet. I sin tur har bra berättelser sina rötter i en viss berättande tradition som man behöver kanske känna till för att kunna ta den till sig . Visst kan vi inte närma oss alla berättelser samt traditioner för det är svårt om man absolut inte kan relatera till varken den bakgrunden eller traditionen. Jag hade önskat mig att denna låt och artist skulle beröra så många som möjligt i världen med dess budskap, men sorgligt nog blev det inte så. Ovidiu fick inte sin röst hörd i ESC 2016. Min tröst förra året blev Jamalas insats och vinst. För det stod egentligen även för det Ovidius bidrag stod också för, nämligen en stark konstnärlig berättelse som får tillräckligt många av åhörarna att stanna lite mitt i underhållningen och känna på det allvaret som livet i dessa tider innebär. Vad vore vi eller världen uran dessa artister som tar sig modet att berätta även om obehagliga men Sanna saker? Inte mycket, tycker jag. ❤️

 20. Daniela

  YOUDEL it! Är absolut inte årets kalkon bidrag och jag tycker att Thomas Lundin samt De Eurovisia borde skärpa sig! De ska uttrycka saker och ting på ett neutralt och professionellt sätt som motsats till godtyckligt.

 21. Adri

  Daniela: Tråkigt att du blir lite ledsen av det jag skriver. I slutändan handlar det bara om vi upplever olika saker när vi hör på vissa låtar och det är så det ska va! 🙂

  Det är ju bara bra om “Moment of silence” väcker någonting hos dig, Micke och alla andra som gillar låten. Men för mig så väcker låten ingenting.

  Jag visste redan innan vad texten cirkulerade kring, en mycket tragisk händelse och absolut värt att ta upp och då funkar musik bättre än många andra medel. Men tyvärr så funkar fortfarande inte komponenterna för mig.

  Ovidiu har inte vad jag söker efter hos en sångare, han har inte heller vad jag söker efter hos en artist, låten lät alldeles för “musikal” för min smak (jag gillar inte musikaler) och framträdandet bara spädde på musikal-vibbarna. (Finns såklart bra musikaler och musikal-låtar, men överlag är det inget positivt i mina ögon om något låter “musikal”). Så i mina öron var det bara lite pretentiöst och lite “trying too hard”.

  Men som sagt, det är ju bara min upplevelse! Det är inga fakta. Ingen av oss har rätt eller fel för i slutändan handlar det bara om personliga upplevelser och tolkningar. Och där funkar inte “Moment of silence” för mig alls.

  Rumänien har skickat MYCKET bra genom åren. Tillsammans med Serbien, Estland, Armenien, Nederländerna och Sverige skulle jag nog säga att Rumänien är bland mina favoritländer i tävlingen. I alla fall topp 10 – lätt! 🙂

 22. Daniela

  @Adri: Tack för ditt svar, jag blir glad att du uppskattar Rumäniens musik i ESC, hoppas att YOUDEL it får en fin placering i år ❤️ Men när jag ser hur OGAE har rankat bidraget … vi får se vad som händer på plats i Kiev och vi får hålla tummarna för Ilinca och Alex, själv kommer jag att ge dem många röster!

 23. Johanna

  En av årets bästa och farmförallt mest intressanta bidrag. Rankar den som nr 6 just nu. De får 12 poäng för att de hittat något vi inte hört förut och 12 poäng för att det är talangfulla artister. Det gör mig så himla glad att vi har sådana här bidrag i kontrast till alla ylande kvinnor (Albanien, Polen och Georgien för att nämna några) och all generisk radio-pop (Sverige, Australien, Danmark m.fl) något som är intressant och annorlunda på riktigt. Heja Rumänien och hoppas ni får en riktigt bra placering för den här låten förtjänar det.

  För övrigt är jag med Micke vad gäller “Moment of Silence” Tycker inte det är den bästa från Rumänien då de haft så himla många bra bidrag(min favorit är 2010) men absolut en av de bättre och förra året hade den garanterat varit i final om den inte diskats(med tanke på den låga nivån förra året med i mitt tycke)

 24. Adri

  Jag tror faktiskt “Moment of silence” hade varit Rumäniens första finalmiss.

  Men jag är helt på den lovordande sidan när det gäller “Yodel it!”

 25. Micke

  @Daniela, jag vill inte förringa något av allt det grymma Pinglan gör med sin blogg men jag tycker inte du ska gräva ned dig så mycket över OGAE och Rumänien. Hur ofta har de haft rätt? Väldigt, väldigt många gånger har de haft nästan chockerande fel. Fortsätt du att hoppas på ditt Yodel it. Personligen är jag helt övertygad om minst final. Jag har den fyra i min ranking

 26. Micke

  Tänkte på det här med språk. Jag vet inte hur det är för er som tycker att alla 42 bidragen kan vara på engelska men för mig är det rena döden. Jag fullkomligt älskar språk. Jag har läst åtskilliga. Klarar mig inte på alla dem men fyra i alla fall. Blir så jädra glad när länderna vågar visa sitt eget språk för resten av Europa. Det här bidraget Todomondo var ett bra exempel. Tre månader efter det framträdde befann jag mig på “skolbänken2 och lärde mig franska. Älskade hans franska. Likaså gjorde jag med rumänskan som en av killarna sjunger där. Anmälde mig till en kurs i rumänska men tyvärr blev det för lite folk så det blev inget. Tycker det är så otroligt vackert när han tar över i bidraget med rumänskan.

  Jag vill ha särat och höra det länderna har att erbjuda både vad gäller nationell musik och med deras språk. Saknar det som attan när det gäller ESC. Har också extremt svårt för när de “halverar” bidragen. Hälften på eget språk och hälften på engelska. Det blir ju än värre för då hör man ju skillnaden och hur mycket sämre den blir på engelska. När det gäller Rumänien kan vi bara ta 2015 som exempel. tyckte riktigt bra om den men när de plötsligt börjar sjunga engelska blir det ju ren parodi

 27. Adri

  Micke: Det känns som att vi snackat om detta innan. Jag blir glad av flera språk i tävlingen men det ska verkligen krävas mycket för att en låt ska leva och dö med språket.

  Till exempel så har min syn på Frankrikes “Requiem” inte ändrats alls sen den nya versionen (och tack och lov verkar de flesta vara kvar på den hyllande sidan!). Den helfranska versionen var fantastisk och den blandspråkade versionen är också fantastisk. Min klara vinnare!

  Jag har också ett stort språkintresse. Läst flera språk jag med. Men än en gång så är en bra låt en bra låt 🙂

  Många här hyllar italienska språket. Jag gillar inte det italienska språket så värst, så översätter de sina bidrag reagerar jag inte förrän den nya versionen är släppt. Italiens låt 2016 blev 1000x bättre med den engelska refrängen tycker jag 🙂

  Franska språket älskar jag dock och jag lyssnar jättemycket på fransk musik även utanför ESC-bubblan. Det finns så många fantastiska fransktalande artister. Frankrike får gärna delta med låtar på egna språket varje år! 😀

  Jag vill också gärna förstå texten och därför föredrar jag om låtarna är på svenska, engelska, spanska eller franska (kan även basic kunskaper på andra språk men det är bara de fyra jag kan klara mig på).

  En jättestor del till att jag har såå stor kärlek till “Requiem” i år handlar nog om texten tror jag. Den är fantastisk tycker jag. (Framför allt den helfranska version, men poängen i låttexten är kvar fortfarande!)

 28. Kerstin

  Jag får nog hålla med Adri i här. Jag älskar den här tävlingen lika mycket idag när man får sjunga på valfritt språk som när man inte fick det. Jag stör mig inte alls på att nästan alla bidrag är på engelska. Bidrag som har uppenbara inhemska tongångar kan jag tycka är bättre på sitt eget språk. Men jag vill absolut inte återinföra regeln att man måste sjunga på sitt eget språk. Jag är inte helt förtjust i det italienska språket men spanska tycker jag låter väldigt bra i musik. Sen gillar jag faktiskt tyska. Ryska är vackert också. Men som sagt valfritt språk är jag helt för.

 29. Adri

  Kerstin: Absolut är det valfritt språk som ska vara regel i ESC! 🙂

  På tal om regler vill jag även ta bort 3-minutersreglen (alldeles för kort egentligen tycker jag) och regeln som förbjuder svordomar (svordomar är inte farligt).

  Den enda regeln, vad gäller låtarnas kompostion, jag verkligen tycker ska hållas kvar är den om liveröster. Norges artister i år försöker övertala EBU om att tillåta förinspelad kör då låten förlitar sig på en elektronisk kör. Det kan man fixa live också så jag tycker de ska släppa det. Rösterna ska vara live tycker jag!

 30. Johanna

  ESC har blivit sämre de senaste åren men det är mest för att alla skickar något de tror ska låta som dagens radio-hitar. Jag började titta på ESC en gång för längesen för att det INTE var musik som spelades på radion. jag älskar språk och kan sakna språken i ESC men det är inte enbart därför jag tycker det är sämre nu. I år dock är det lite fler språk än de senare åren. “2013 var fantastiskt vad gäller olika språk men efter det har det mest gått utför. Hoppas därför Italien vinner i år (trots att den “bara” är min trea) så kanske folk vågar skicka låtar på sitt språk igen sen.

  Jag skulle vilja ändra en enda regel och det är den vad gäller instrument. Om man har t.ex en fiol med sig på scenen anser jag att om man vill ska man få lov till att spela live (alltså med instrument och annat ikopplade så de hörs) I övrigt skulle jag vilja att juryn var större och bestod av “riktiga” experter och inte typ Lisa Ajax……

 31. Micke

  @Johanna, vi är helt på samma linje. För mig har det roliga alltid varit omväxling och att slippa radiohits. Vill ha sånt som jag inte har i vanliga fall. Men det jag har i vanliga fall är ju så otroligt mycket bättre än det jag pratar om så varför vill jag ha det. Vill inte låta otrevlig på något sätt men har man inte förstått det då har man i mina ögon inte förstått storheten i ESC.

  Håller också stenhårt på Italien av den anledning du nämner Johanna om att länderna då kanske vågar igen att ge sig på sitt eget språk. Men för mig finns det en än större anledning till att jag håller på Italien och det är att den i mina ögon är helt överlägset bäst. Egentligen i allt, ja t.o.m i video men det är iofs kanske inte så svårt med tanke på menlösa videos som snurrar runt.

  Jag respekterar givetvis Kerstin och Adris åsikt om att språk kan kvitt eller liknande men jag är helt på Johannas linje om hur viktigt språk är. det är ju det som till stor del är ESC. Men det är klart om man söker radiohits och liknande då kan jag ha förståelse för att man kanske inte är på samma bana.

  Jag vill inte höra Frankrike på engelska lika lite som Serbien, Tyskland, Sverige, Finland, Rumänien mm

 32. Adri

  Det där med att det skulle vara en massa radiohits i tävlingen nu förstår jag inte på och håller inte med om 🙂 Jag kritiserar dock ingens åsikt (vill bara vara extra tydlig med det till Johanna och Micke 🙂 )

  Jag pluggar inte längre men när jag gjorde det så jobbade jag först extra och sen praktiserade jag på en rikssänd radiostation (och då menar jag radio som fokuserar på populärmusik och inte de sk “guld”-kanalerna som spelar allt 🙂 ). Jag är inte kvar där idag, förutom ibland när jag gör inhopp. Då fick jag, av förklarliga skäl, radiomusik pumpad i öronen hela dagarna långa!

  Jag har helt ärligt svårt att se radiohitsen i årets tävling till exempel 🙂 Av de 42 deltagarna hör jag 9 som jag får “radio-vibbar” av (vilket är en hel del men jag personligen tycker inte att det är att “ta över tävlingen”).

  De nio är:
  -Sverige
  -Australien
  -Belgien (Och den är ändå populär av majoriteten hos oss. Får väldiga radiovibbar av den. Skulle också gissa på att Blanche eller i alla fall denna låtär influerad av Lorde. Bara ren gissning dock.)
  -Cypern
  -Österrike
  -Makedonien
  -Norge
  -Bulgarien
  -Tyskland

  Sen finns det en hel drös med moderna poplåtar. Schweiz till exempel. Modern poplåt, men fortfarande alldeles för “eurovision” för att låta som en radiohit i mina öron.

  Sen har vi låtar som Danmarks och Lettlands som jag hade kunnat kalla “radiohits” om de deltagit några år tillbaka i tiden.

  Så där är vi verkligen på helt olika sidor 🙂 Dock så är Melodifestivalen extremt, nästan ÖVERFYLLD av potentiella “radiohits”, så många så de mest tar ut varandra och de flesta faller i glömska ganska snabbt. Men det är ju ingen hemlighet. Enligt Christer Björkman är det ju typ “planen” att MF ska vara just för “hits”.

  Ännu en gång poängterar jag att detta bara är hur jag tycker och tänker för jag har hört detta tänket förr, och aldrig hållt med. Men det betyder ABSOLUT INTE att någon av oss har fel, som med det mesta annat här i ESC-bubblan handlar det on olika intryck och upplevelser av tävlingen 🙂

  Sen angående röstningssystemet finns det väl inget felfritt system. Jag röstar på att vi har ett 50/50 system likt det vi har nu. Tittarna har börjat skärpa sig med att rösta på grannar och dylikt. Men… vi måste ha en större jury. Sen har jag inga problem med Lisa Ajax så hon får gärna vara där då hon ändå är en del av musikindustrin 🙂

 33. Adri

  (Herregud den kommentaren blev alldeles för lång. Den var kortare i mitt huvud.)

 34. Schlagerpinglan

  Hej alla! Jag ser att ni håller igång diskussionerna här och undrar säkert varför det inte kommit något inlägg idag, då det är högsäsong och allt. Jag vill bara snabbt meddela att allt är bra men att lite “familjära angelägenheter” fått gå före i prioritering i dag. Från och med i morgon kommer jag dock att ha ett flertal bidrags-presentationer per dag så tro inte att det är någon långvarig paus här. 🙂

  (Vad gäller språkfrågan så gillar jag variation men inte tvång. Jag ser gärna att fler länder väljer att tävla med bidrag på de egna språken men då det ibland kan vara en nackdel så tycker jag att det är bra att länderna själva kan välja.)

 35. Micke

  Adri min vän du förstår inte riktigt vad jag menar. Jag menar inte att det finns en massa radiohits, jag menar att de försöker skapa radiohits. Den krassa sanningen är att det inte är 10-poängare som ställer upp som artister och låtskrivare. Tyvärr skulle de inte ens tänka tanken att ställa upp i ESC.

  Det finns två vägar för mig att gå nu känner jag. Italien som vinnare skulle få mitt intresse att öka än mer. Sverige som vinnare och ni här och hela esc-cirkusen har sett det sista av mig. Allt däremellan betyder bara att det rullar på som vanligt 🙂

  Så adri jag ser knappt några radiohits men jag ser hur många försök som helst. Det är mitt problem. Jag vill se artister och låtskrivare som tänker själva och använder det som de har innanför bröstkorgen

 36. Micke

  Familj och vänner går alltid före allt annat Pinglan. Huvudsaken är att allt är bra och det säger du ju att det är 🙂

 37. Adri

  Micke: Ja jo. Ok, dags för mig att förtydliga också då. De nio ovan nämnda låtarna (kan bli tio för Azerbajdzjan är lite av ett gränsfall i år) kommer ju verkligen inte bli radiohits, men de har följt radio-normerna.

  (Även Belgien. Belgien för mig låter riktigt mycket “radio 2017” för mig, men i ESC sticker den dock ut.)

  Men ok, vi är bara på olika sidor där 🙂 och det är helt okej! 🙂 Jag gillar att diskutera olika syner på saker och ting! 🙂

  Pinglan: Bara bra att höra att allt är bra 🙂 Familjen kommer alltid först!

 38. Micke

  Det är väl därför vi “slösar” tid här Adri 🙂 Jag gillar också att diskutera och att bli arg finns inte i min värld 🙂

  Jag har på min blogg ett tag haft en fråga om vad folk saknar för typ av musik i MF. Har kommit en del förslag och köper alla för som jag ser det är alla typer av musik välkomna. En grej har jag dock tagit till mig extra och det är att rock tycks saknas av många inklusive undertecknad. Hade en omröstning om de förslag som kom in och den här låten vann. Inte mig emot 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=z7WgSDInIWk

 39. Micke

  @Adri vi kommer nog aldrig att bli “överens” men hur konstigt det än verkar så är vi lik förbannat ändå inte så långt ifrån varandra som det låter. Vi har samma grundpelare till det hela

 40. Johanna

  Ja och trots det här med radiohits är ju Belgien min etta så det finns ju tydliga undantag. Är nog mest det överdrivna anpassandet efter en mall som många länder håller på med (Sverige, Danmark, Schweiz, Israel, Australien, Grekland för att nämna några) och belgien är väldit Lana Del Rey för mig. Och jag älskar Lana del Rey:-)

 41. Adri

  Johanna: Du och jag delar inte mycket gemensamt märker jag här på bloggen men vi har i alla fall en sak gemensam utanför tävlingen. Jag älskar Lana Del Rey jag med. Hon och Laleh är de mest representerade sångerskorna på min “main” spellista faktiskt 🙂

  Belgien gav mig som sagt lite Lorde-vibbar, har tom hänt att jag blandat ihop “City Lights” och Lordes senaste “Green light”.

  Men jag får faktiskt lite Lana Del Rey-vibbar av en annan låt i år: Finlands låt. (Vilket kanske inte går ihop då Finland hamnar först på tolfteplatsen-ish på min lista. Men det är bara små vibbar 🙂 )

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se