ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

San Marino
Land: San Marino deltagit 7 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: SMRTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2008 Miodio kom 19:e i semi 1 med “Complice

San Marinos samtliga bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:
2016: I Didn’t Know“, Serhat (Internval) 12:a i semi 1
2015: Chain Of Lights“, Michele Perniola
& Anita Simoncini
(Internval) 16:e i semi 2
2014: Maybe (Forse)“, Valentina Monetta (Internval) 24:a i finalen
2013: Crisalide (Vola)“, Valentina Monetta (Internval) 11:a i semi 2
2012: The Social Network Song
(Oh Oh – Uh – Oh Oh)
“,
Valentina Monetta
(Internval) 14:e i semi 1
2011: Stand By“, Senit (Internval) 16:e i semi 1
2010: – – – – – –
2009: – – – – – –
2008: Complice“, Miodio (Internval) 19:e i semi 1San Marinos ESC-2017-bidrag:
“Spirit of the Night”, Valentina Monetta and Jimmie Wilson

Lyssna på San Marinos Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Spirit of the Night officiell videotext
Fler tolkningar: Radio Mixlive i Tel-Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
Artister: Valentina Monetta facebookinstagramwikipediaeurovision.tv
Jimmie Wilson jimmiewilson.cominstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av EuroVisionary (4:20 – 19:e april)
Intervju av Songfestival.be (4:48 – 9:e april)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
Tel-Aviv, Amsterdam och Madrid
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)
The Making Of…” (av SMRTV)

Startnummer: nr 10 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Ralph Siegel (m), Jutta Staudenmayer (t), Steven Barnacle (t)
Uttagning: Den 12:e mars avslöjade TV-bolaget SMRTV vilka artister och låtskrivare de valt ut inför ESC 2017, vilket visade sig vara fjärde gången gillt för kombinationen Valentina Monetta & Ralph Siegel. Samma dag presenterades även tävlingsbidraget i form av den officiella videon. Läs mer om internvalet här: “San Marinos Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-25): Ej vidare till final (plats 17 av 18) & botten-tippad (plats 42) av de 42


Åsikter och spekulationer om San Marinos bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final San MarinoSan MarinoSan MarinoSan MarinoSan Marino Betyg: 4 – / 5
När det stod klart att Valentina Monetta återigen får representera San Marino, och denna gång med en lättsmält discolåt, så hamnade “Spirit of the Night” genast bland mina personliga favoriter och spelades flitigt här hemma. Jag skulle inte vilja påstå att det är något mästerverk eller ens i klass med “Crisalide (Vola)“, som jag tycker är Valentinas bästa bidrag så här långt, men det är en glad bagatell som underhåller för stunden. (Och Valentina är ju alltid Valentina.)

Till skillnad från många andra bidrag, som behöver ett antal lyssningar för att komma till sin rätt, så verkar denna gå motsatt håll och fastnade direkt för att sedan sakta tappa lite i glans. Senast jag uppdaterade min topp-lista så hade den dalat ner till strax utanför topp-tio men en säker finalist är den fortfarande, i alla fall enligt min högst personliga smak. 😀

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Ser man till oddsen så är “Spirit of the Night” ett av de mest säkra bidragen att missa finalen och hur mycket jag än skulle vilja så kan jag inte hitta några passande motargument. En dansvänlig en-i-mängden-discolåt som, även om den framförs av två duktiga artister, förmodligen smågillas av många men inte tillräckligt för att de ska vilja rösta på det. Valentina Monetta må ha en hel liten armé av ESC-fans i ryggen men denna gång tror jag inte att de kan rädda henne. Kanske nästa gång. 😉

Andra bloggar om: , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Inför ESC 2017: San Marino – “Spirit of the Night” – Valentina Monetta and Jimmie Wilson”

 1. Micke

  Tycker nästan synd om Pinglan här på samma gång som jag beundrar hennes fasthet i sin åsikt. Från första början har hon “försvarat” Valentina och hennes bidrag mot all kritik dessa fått genom åren på samma sätt som Ralph Siegel. Kritiken har nästan blivit löjlig ibland. Skulle önska jag kunde säga något för att försvara Pinglan, Valentina, Ralph och bidragen men jag kan tyvärr inte sälla mig till någon hyllningskör av dessa. Alla tre har bevisat sig på annat sätt men jag pratar om bidragen som San Marino haft.

  Tycker definitivt inte att de varit så usla som så många tyckt men heller inte något jag kan ta till mig. Jo ett av bidragen tyckte jag riktigt bra om men vad hjälpte det. Kändes nästan som att de som röstade hade bestämt sig på förhand att “nu är de dessa två igen så detta röstar vi inte på.”

  Nu när de än en gång återvände kände jag “fan om de ändå kunde få till det så de kan visa belackarna.” Har de då fått till det? Pinglan tycker tydligen det men det gör hon ju iofs alltid 🙂 Själv tycker jag det är ett godlänt bidrag, varken mer eller mindre vilket innebär en femma i betyg. Att det är gammalt i stil som en del ondgör sig över skiter jag fullständigt i. Det får gärna vara från 1600-talet bara det är bra. Men tyvärr är det inte riktigt min grej. För Valentinas skull hoppas jag på final men inte för det här bidraget utan för den final hon blev bestulen på ett tidigare år.

  Tidernas bästa San Marino:
  Har fortfarande väldigt svårt att greppa att den här inte gick till final. Visserligen har det inte sprutat ut bra bidrag från San Marino men den här tycker jag borde varit självklar finalist.
  https://www.youtube.com/watch?v=xi8mZ2ejLcE

  Tidernas sämsta San Marino:
  Definitivt inget uselt bidrag men jag måste ju välja något 🙂 Lite själlös på något sätt är väl min analys.
  https://www.youtube.com/watch?v=TTCBm8Z2CrY

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Har tyvärr inte funnits något bidrag från detta land som fått mig på lite extra gott humör oavsett om det var bra eller dåligt.

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så det fanns inget val.

 2. Adri

  Denna låten är så billig så nästan blir lite komiskt faktiskt. Det låter som ett beat man får färdigt i ett gratisprogram till datorn, och musiken är extremt låg också.

  Jimmie och Valentina är talangfulla… men Ralph? Varför alltid denna Ralph? Är han den enda som vill skriva för San Marino?

  Jag gillar Valentina och beundrar hennes dedikation till tävlingen. Jag hade tröttnat vid detta laget om jag var hon. Men likväl så hoppas jag inte på final för låten är tyvärr inte i närheten av good enough. Går låten till final dock, mot förmodan, blir jag inte bitter heller då jag både kan unna San Marino och Valentina det.

  Bästa från San Marino: ENKELT! “Maybe” från 2014.

  Sämsta från San Marino: “Chain of lights” från 2015. Jag har enorm respekt för artisterna som deltar i ESC, oavsett vad jag egnetligen tycker om dem. De krävs mod och självförtroende för att stå på den scenen framför en hel kontinent! Men detta var dömt att misslyckas… redan vid första lyssningen av studioversionen kände jag att det här skulle bli utskrattat. Jag fick rätt. Syns bland annat i youtube-kommentarerna hur många som skrattar åt detta, men det är inga glada skratt utan rena hånskratt. Det förtjänar inte artisterna. Vad artisterna förtjänade var en bättre låt och lite mer träning.

  Glädjepiller: 2012 “The Social Network Song”. Valentina sjunger en så korkad låt. Hon vet om att den är fjantig, men hon gör det med så mycket självförtroende och energi att låten ändå kan väcka liv i en!

 3. Johan

  Såg en video på Eurovisionens youtube-sida där ett antal av årets artister fick frågan om vilken genre de skulle vilja testa sjunga låten i utöver den befintliga. Valentina föreslog då en swing-version och började genast sjunga i swing-rytm – och det lät så mycket bättre än den här discoversionen.

  Jag vet inte riktigt om San Marino är ute efter att göra en grej av att alltid skicka Valentina och Ralph till tävlingen, och därmed på något sätt dra uppmärksamhet till den här mikronationen. Ingen mikronation har ju nått några framgångar i tävlingen tidigare och nu är det ju bara San Marino kvar. Serhat i fjol blev ju något parodiskt, och Valentinas bidrag blir på något sätt en parodi på sig själv i perpetuum. Hon är säkert en jätteduktig jazzsolist, men varför inte ge henne ett bidrag som passar hennes repertoar bättre än detta?

  All heder till dig pinglan, och jag förstår att du gillar detta då du uttryckt dig så positivt om hennes tidigare bidrag. Ingen ska ta det ifrån dig. Men för mig är det här årets bottennapp tillsammans med Rumänien. Det lilla positiva är att jag på något sätt ryckts med lite i grejen att de alltid ska skicka henne, vilket ger något slags traditionsmoment i tävlingens ständiga utveckling. Även om de inhemska språken försvinner, och de etniska inslagen blir allt färre och färre i utbyte mot generisk pop – så är San Marino en konstant. Om det är någon konservativ nerv i mig som går igång vet jag inte, men det känns rätt på något sätt.

  Hur som helst, för mig är det här otroligt blekt och parodiskt, och jag vet fortfarande inte om Valentina och Ralph är medvetna om det elementet i det hela? 2/10

 4. Johan

  Och jag hakar på den här “Bästa”, “sämsta” och “glädjepiller” som Micke satt igång. Kul initiativ!

  Bästa: 2008 “Complice” – kanske lite blekt och grådaskigt i kanterna, men kompetent! Förtjänade en finalplats det året då det mesta var kalkoner och falsksång.

  Sämsta: 2015 “Chain of Lights” – Fredsbidrag kan göras smakfullt och snyggt. Det här misslyckades med båda kriterierna.

  Glädjepiller: Väldigt svårt att välja, men då 2014 var året då de faktiskt tog sig till final så måste jag ändå välja det. “Maybe” är inte något bra bidrag alls i min bok, men det var otroligt kul att se San Marino kvala!

 5. Johanna

  jag älskar denna låten och placerar den just nu som nr 12 på min ranking. har inte varit jätteimponerad av Valentinas tidigare försök men denna är överlägset bäst av dem. Nej, den kommer inte gå till final men ja den borde det, istället för till exempel Israel, Danmark och Schweiz som av många tippas gå till final. Heja San Marino<3

  Så mycket nostalgi och sing-a-long faktor i ett och samma bidrag är sällan man hör numera (med någon som kan sjunga åtminstone)

 6. Kerstin

  Jag tycker precis som Johanna att detta faktiskt är San Marinos bästa bidrag i tävlingen så här långt. Men i mitt fall säger det inte så mycket då jag inte gillat något av deras bidrag. Jag tycker faktiskt att det är Jimmie Wilson som är den stora behållningen i det här bidraget. Jag är inget fan av Valentina och kan tycka det är rätt märkligt att skicka samma artist nästan varje år. Tror inte på final. Betyg 2/5.

 7. Micke

  Helt ok Johan det är bara roligt att du och Adri har hakat på. Hoppas fler tar vagnen dit.

  Vet ni alla ni här. Jag blir faktiskt lite förvånad här. Var det bara jag och Pinglan som var vakna när San Marino och Valentina uppträdde 2013? För mig står den i en särklass när det gäller San Marinos bidrag.

  Bra Johan du har greppat det där jag menar med glädjepiller. Man behöver inte ens tycka om bidraget, det är bara något där som får en att dra upp smilgroparna 🙂 Ser nu att även Adri tycks ha greppat det 🙂

 8. DanielD

  Vad ska man säga egentligen. Ralph Siegels sjuttitusonde bidrag, och Valentinas fjärde gång i ESC (vilken gör att hon sällar sig till en exklusiv skara av artister som deltagit flest gånger i ESC).

  Jag måste erkänna att det här är lite av en guilty pleasure för mig. Jag kan störa mig på att Valentina inte sätter ner foten och ber någon annan än Ralph att skriva en låt till henne. Jag kan störa mig på att hon inte verkar ha någon större artistisk integritet. Jag kan störa mig på att det här är en smula mossigt (om jag ska vara diplomatisk). Jag kan störa mig på den fåniga texten och pratsjungandet, och jag kan störa mig på att jag inte riktigt vet vilken funktion Jimmie Wilson har i låten.

  Lik förbaskat så märker jag hur foten börjar stampa lite när refrängen kickar in 🙂 Den kommer såklart inte gå till final, men betydligt sämre har vi ju hört från både Valentina och San Marino.

 9. Johanna

  @Micke Jag älskade “Crisalide” 2013. Var riktigt irriterad när den missade final. Men tycker fortfarande att denna låten är bättre och är fortfarande inte tillräckligt imponerad av “Crisalide” för att riktigt minnas vad det var jag gillade med den då. För nu ger den mig inte så mycket.

 10. Adri

  Micke: Problemet med Crisalide 2013 var tempoförändringen tycker jag. Jag har inget emot raka tempoförändringar i låtar, ibland väcker det liv i en tråkig låt.

  I “Crisalide” gillade jag både ballad-delen och europop-delen men övergången mellan de två partierna var extremt klupigt utförd tyckte jag. (Den förtjänade dock finalen…).

  “Maybe” hade mer liv tycker jag och den funkade bättre som en helhet. Och det viktigaste? Framträdandet var 1000x bättre än “Crisalide”s framträdande.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se