ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Azerbajdzjan
Land: Azerbajdzjan deltagit 9 gånger – vunnit 1 gång: 2011
TV-bolag: İctimai se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2008 Elnur & Samir kom 8:a av 25 i finalen med “Day After Day

Azerbajdzjans ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: Miracle“, Samra (Internval) 17:e i finalen
2015: Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov (Internval) 12:a i finalen
2014: Start A Fire“, Dilara Kazimova (Böyük Səhnə +
Internvald låt
)
22:a i finalen
2013: Hold Me“, Farid Mammadov (Milli Seçim Turu
+ Internvald låt
)
2:a i finalen
2012: When The Music Dies“,
Sabina Babayeva
(Milli Seçim Turu
+ internvald låt
)
4:a i finalen
2011: Running Scared“, Ell/Nikki (Nationell uttagning
+ Internvald låt
)
1:a i finalen
2010: Drip Drop“, Safura (Nationell uttagning
+ Internvald låt
)
5:a i finalen
2009: Always“, AySel & Arash (Internval) 3:a i finalen
2008: Day After Day“, Elnur & Samir (Nationell uttagning
+ Internt låtval
)
8:a i finalen


Azerbajdzjans ESC-2017-bidrag: “Skeletons”, Dihaj

Lyssna på Azerbajdzjans Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Skeletons officiell videotext
Fler tolkningar: live i AmsterdamHafex Remix
Artist: Dihaj (Diana Hajiyeva)
dihaj.comtwitteryoutubeinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av wiwibloggs (6:33 – 8:e april)
Intervju av ESCKAZ.com (3:30 – 8:e april)
Snabbpresentationer: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 8 i Semifinal 1 (9:e maj)
Låtskrivare: Isa Melikov (m), Sandra Bjurman (t) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Den 5:e december avslöjade TV-bolaget İTV att de internt valt ut Dihaj att få representera landet i ESC. Efter att de sökt lämpliga tävlingsbidrag så presenterades det utvalda bidraget “Skeletons” den 11:e mars i form av den officiella videon. Läs mer om internvalet här: “Diana Hajiyeva för Azerbajdzjan 2017!” – “Azerbajdzjans Eurovision-bidrag 2017

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-29): Vidare till final (plats 6 av 18) & topp-9 (plats 9) av de 42


Åsikter och spekulationer om Azerbajdzjans bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final AzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjan Betyg: 3 / 5
“Skeletons” är, för mig, ett av de minst minnesvärda bidragen i årets tävling. Med det inte menat att det är dåligt på något sätt, för jag gillar att lyssna på låten, men efter att den tystnat så lämnar den inte så mycket kvar. Ett klassiskt mittenbidrag som, tack vare att den tävlar i den enligt mig lite enklare semifinalen, får en plats bland de tio främsta och är därmed en finalkandidat i mina ögon.

Tyvärr, som med så många andra av Azerbajdzjans bidrag genom åren, så finns här inget som träffar mig personligen utan det känns lite sterilt och själlöst. Skulle det därför visa sig att Dihaj trots allt missar finalen så hade jag knappast blivit direkt upprörd, för mig är det endast tal om en “bra låt” utan några extrakänslor.

Schlagerpinglan tror: Till final
Även om jag önskar att Azerbajdzjan skulle överraska med ett inhemskt bidrag så är jag imponerad över deras engagemang i tävlingen. De tar verkligen ESC på allvar och lämnar inget åt slumpen, även om det kan kännas som att det blir lite för perfekt ibland.

Utan något spektakulärt scenframträdande så skulle “Skeletons” mycket väl kunna vara det bidrag som får Azerbajdzjan att missa finalen för första gången, då jag tycker att den saknar mycket av det speciella och direkta som man hittar i låtskrivarnas tidigare verk (t.ex. “Running Scared“, “Always” och “Tick-Tock“). Dessutom har det lilla jag sett av Dihaj inte direkt övertygat mig om att hon är någon artist som kommer att storcharma tittarna… men det kan mycket väl fungera när alla bitarna är på plats.

Trots mina tveksamheter både vad gäller artist och låt var för sig så tror jag att helheten kommer att visa att Azerbajdzjan återigen tävlar med ett välgenomtänkt paket och därför får en välförtjänt plats i finalen.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför ESC 2017: Azerbajdzjan – “Skeletons” – Dihaj”

 1. Adri

  Blir detta Azerbajdzjans första finalmiss fördömer jag röstarna (de som skickade hem henne) men jag tror inte det. Detta kan bara inte missa finalen. Refrängen sätter sig allt för väl och versen har en indragande mystik över sig.

  Jag tycker låttexter är jätteviktiga. Eller snarare… intressanta för en låt hamnar inte i botten pga kass låttext men det kan få mig att se låten i nytt ljus.

  Lite så blev det för denna låt, men i motsatt riktning. Jag tyckte jag hörde vad hon sjöng och då framstod texten som heeelt ologisk, sen sökte jag istället fram den officiella låttexten och då steg låten flera hopp i min lista.

  Bland annat tyckte jag innan att det lät som att hon sjöng “I’m a skeletons”, och även om bra engelska inte är det viktigaste så retade ett så basic grammatiskt fel mig tills jag blev galen.

  Sen sökte jag fram texten och såg att hon sjunger “Have my skeletons”, och blev så glad när jag såg det och läste resten av texten. Nu är det en av topp 5 texterna i år tycker jag!

  Låten då? Den kan nog attrahera röstare från alla möjliga läger för verserna har en mörk, unik mystik över sig medan det är en ren pop-refräng.

  Detta är klart en topp 10-placering hos mig, och helt ärligt tror jag den hamnar där också. Jag tror Azerbajdzjan kommer tillbaks till topp 10 i år, men ska inte säga för mycket då jag endast sett henne live i Amsterdam och då hade hon lite tekniska issues hörde jag. Men jag tror stenhårt på detta!

  Bästa från Azerbajdzjan: Skitsvårt då jag ofta ser mig blir imponerad av dem och jag kommer säkert ha bytt kandidat här redan imorgon men jag säger nog… “Always” 2009

  Sämsta?: Det är enklare… 2013 “Hold me”

  Glädjepiller?: Hmm… Det blir ju nog 2009 här också. Tråkigt att välja samma låt två gånger men det är det ganska överlägsna glädjepillret också!

 2. Micke

  Jaha då har vi hittat dit där vi verkligen inte är överens Pinglan 🙂 Azerbajdzjan är för mig ett av de mest ointressanta länderna i tävlingen. Talar då inte om det här med svenska låtskrivare även om det är en del av det. Jag har aldrig någonsin hittat ett bidrag från detta land som jag tyckt om. Dvs tills nu:

  När jag såg att Azerbajdzjan hade sitt bidrag klart kände jag mig knappt ens intresserad av att lyssna men gjorde ändå det till slut. Blev lindrigt sagt förvånad över de melodislingor som letade sig in i mina hörselgångar och började nästan tvivla på att det var rätt lands bidrag jag lyssnade på. Tyckte om det jag hörde från första början faktiskt. Började fundera om det var överraskningen som gjorde att jag tyckte om det men ingenting har förändrats och nu säger jag något jag aldrig trodde skulle säga.

  Detta året rankar jag Azerbajdzjan topp 10 i ESC.

  Många länder har faktiskt en hel del att lära av det här bidraget. Hur man för låten vidare från vers till refräng utan att göra ingrepp som får en att tro att limmet har torkat för låtskrivarna eller att det är för många kockar. Eller vad säger Grekland i år?

  Tidernas bästa Azerbajdzjanska:
  Är det inte samma bidrag de ställer upp med varje år? Det är väl de och Sverige som tävlar om den titeln. Hör knappt någon skillnad förrän i år då de plötsligt har ett bidrag det går att lyssna på mer än för sekunden.

  Tidernas sämsta Azerbajdzjanska:
  Iom att det är samma bidrag varje år kan det ju inte finnas något som är sämre än något annat

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Se svaren här ovan

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 3. Johanna

  Rankar Azerbajdzjan på rank 19 i år. Bra låt och bra sångerska om inte lite generisk för att klättra högre upp. Självklar finalist i vilket fall både vill och tror jag. Sedan vet man ju att detta land ALLTID fixar en bra scenshow. Hur live-sången låter är avgörande för om den ska klättra eller falla för mig. I vilket fall bättre än de senaste Azerbajdzjanska bidragen (inte så svårt där iofs)

 4. Adri

  Jag förstår inte det där med att Azerbajdzjan skickar samma låt varje år (inte specifikt mot Micke då, jag har sett det lite överallt).

  Jag och dem som skriver så hör uppenbarligen inte samma låtar!

  Om vi tar deras första låt, deras senaste låt (2016 eftersom 2017 års tävling inte börjat än) och sen ett bidrag från exakt mitten 2012, redan där har man i mina ögon tre väldigt olika låtar!

  2016 var en renodlad poplåt som lika gärna hade kunnat komma från USA, eller Sverige, eller Australien. Det lät väldigt “global” helt enkelt. 2012 var det en ballad (ganska skrikig sådan om jag får säga det själv) med folktoner (som i mitt tycke vara förstörde en redan medioker låt). Och sen har vi då 2008… som jag inte ens kan beskriva. Det är en bra låt, men jag vet inte vad det är för något. Rock, opera, musikal-hopkok. Ingen aning vad det var för nåt men jag gillade den.

  Kan ni som säger att Azerbajdzjan skickar samma låtar hela tiden bara förklara vad ni menar? 🙂 för jag vet att det är ett par stycken här!

  Plockar man tre andra år till exempel 2009, 2011 och 2013 låter även de helt olika från varandra i mina öron 🙂

 5. Kerstin

  Gillar verkligen Azerbaijans bidrag i år. Bra vers, bra refräng och jag hoppas dom inte kastar bort sina chanser till en fin placering med något rörigt framträdande. Men för mig en given finalist och topp tio placering. Betyg 4-/5.

 6. Mikaela

  Gillar detta. Som någon sa, tror det var på de Eurovisa, är det inte lika tillgjort som jag upplevt Azerbajdzjan tidigare.

 7. Micke

  @Adri, hur många musikstilar finns det i världen? Vet du inte? Nej varför skulle du det då knappast någon gör det, i alla fall inte jag. Men ingen skulle vara mer nöjd än jag om de flesta av alla dessa kom med i bidrag i ESC.

  Nej självklart låter inte alla bidrag från Azerbajdzjan exakt likadant men om man börjar jämföra länders bidrag till ESC inser man väldigt snabbt att två av de ledande länderna när det gäller att inte variera musikstil i ESC är Sverige och just Azerbajdzjan. Vi är inte på samma tåg eller vad man ska säga Adri om detta. Hör du massa olika musikstilar i deras bidrag så grattis. Då förstår jag att du tycker jag är en nörd när det gäller det här 🙂 Som jag skrev jag hittar varken bra eller dåliga låtar bland deras bidrag. Därför är det jättekul med det som de kommer med i år 🙂 Men jag kanske var lite orättvis mot detta land när jag jämställde dem med Sverige i detta.

 8. Adri

  Micke: Nej jag hör inte en massa olika stilar när jag kollar igenom Azerbajdzjans bidrag 🙂 Jag hör två: ordinär pop och vad tusan man ska kalla det där bidraget från 2008… rock-opera I guess (minns du det? Det tror jag nog inte du heller räknar inom samma genre som 2009-2016 🙂 )

  Men sen betyder det inte för mig att allt låtee likadant 🙂 alla poplåtar låter inte likadant i mina öron och det finns förgreningar (popballader, pop-rock, etnopop etc etc)

  Sen tycker jag inte du är en nörd, bara nyfiken på vad du och de med dig menade.

  Och angående Sverige håller jag än mindre med dig 🙂 Så kan det gå!

 9. Micke

  Jag jävlas bara med dig lite Adri. Jag vet vid det här laget att det går att retas lite med dig och det är därför jag tar upp Sverige hela tiden 🙂

  Nej, som jag sa allt låter inte likadant men allt utgår ifrån samma källa om du förstår vad jag menar. Men varför haka upp dig på det Adri. Jag säger ju att jag tycker om deras bidrag i år. Det är väl det viktiga 🙂 Det jag mer pratar om är de stora hoppen i musik. Vet exempelvis att Johanna här gillar jazz. Jag är inte lika överförtjust men jag vill ha bredd så för tusan in med det 🙂 Finns många musikstilar jag både gillar och ogillar. Jazz gillar jag den softa sorten medan jag har svårare för ösa på stilen. Tvärtom när det gäller en annan stor stil Blues. Jag vill bredda Adri det är bara det jag pratar om.

 10. Adri

  Micke: Jag hakar inte upp mig skulle jag säga. Jag är bara nyfiken på folks tankegångar, men ok. Nu förstår jag mer! 🙂 Jag tycker alltid man ska fråga vad man undra! 🙂

 11. Micke

  Helt ok Adri bara fråga på

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se