ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Makedonien
Land: Makedonien deltagit 16 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: MKRTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1998 Vlado Janevski kom 19:e av 25 med “Ne Zori, Zoro

Makedoniens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: Dona“, Kaliopi (Internval) 11:a i semi 2
2015: Autumn Leaves“, Daniel
Kajmakoski
(Skopje Fest
2014
)
15:e i semi 1
2014: To The Sky“, Tijana (Internval) 13:e i semi 2
2013: Pred Da Se Razdeni“,
Esma & Lozano
(Internval) 16:e i semi 2
2012: Crno I Belo“, Kaliopi (Internval) 13:e i finalen
2011: Rusinka“, Vlatko Ilievski (Skopje Fest
2011
)
16:e i semi 2
2010: Jas Ja Imam Silata“,
Gjoko Taneski
(Skopje Fest
2010
)
15:e i semi 1
2009: Neshto Shto Ke Ostane“,
Next Time
(Skopje Fest
2009
)
10:e i semi 1
2008: Let Me Love You“, Tamara,
Vrčak & Adrijan
(Skopje Fest
2008
)
11:a i semi 2Makedoniens ESC-2017-bidrag: “Dance Alone”, Jana Burčeska

Lyssna på Makedoniens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Dance Alone officiell videotext
Fler tolkningar: live i Londonlive i Tel-Avivlive i Amsterdam
Artist: Jana Burčeska janaburcheska.mkfacebookinstagramwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av EuroVisionary (1:50 – 2:a maj)
Intervju av eurowizja.org (5:28 – 2:a maj)
Intervju av Songfestival.be (2:24 – 9:e april)
Intervju av OGAE UK (3:40 – 5:e april)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
London, Tel-Aviv, Amsterdam
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)
Eurovision Cribs with Jana Burčeska” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 3 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Joacim Persson (t&m), Alex Omar (t&m), Bobi-Leon Milanov (t&m), Florence A. (t&m) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Den 21:a november avslöjade TV-bolaget MKRTV att de internt utsett Jana Burčeska att få representera Makedonien i ESC 2017 och efterlyste samtidigt lämpliga bidrag till henne. Den 10:e mars presenterades det utvalda bidraget “Dance Alone“ i TV-showen “Stisni Play” i form av den officiella videon. Läs mer om internvalet här: “Jana Burčeska för Makedonien 2017!” – “Makedoniens Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-05-06): Ej vidare till final (plats 14 av 18) & botten-19 (plats 24) av de 42


Åsikter och spekulationer om Makedoniens bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final MakedonienMakedonienMakedonienMakedonienMakedonien Betyg: 4 / 5
Lättsmält, medryckande och med en förmåga att få mig på bra humör varje gång jag lyssnar på den, mer än så behövs egentligen inte för att få mig positivt inställd till ett bidrag. När det sedan visar sig vara en artist som ger ett glatt och sympatiskt intryck så tar det sig även över den där lilla tröskeln och får mig att bry mig lite extra om bidragets öde i tävlingen. Även om “Dance Alone” inte finns med i min topp-tio så tillhör den en av mina (många) personliga favoriter. Ett bidrag som jag bara “måste” ha med i finalen och som jag kommer att bli väldigt besviken om det inte inträffar.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Det brukar höra till regeln att om jag gillar en enkel, dansvänlig låt så har den ingen chans att ta sig vidare till finalen, så det är precis vad jag tror kommer att hända även här. Jag misstänker att många ser den som en en-i-mängden-låt som inte har det där lilla extra och därmed varken får juryn eller tittarna att rösta på den i någon större grad.

Det intressanta här är att delar av låtskrivarteamet bakom “Dance Alone” även tävlar med Serbiens bidrag i samma semifinal. Här har jag hela tiden ansett att den sistnämnda är mer “röstningsvänlig” och borde vara det bidrag som har störst chans att ta sig till finalen, men efter att ha sett de inledande repen så börjar jag tveka. Låten är ju trots allt bara en del av det hela och med rätt/fel presentationssätt så förändras förutsättningarna. För tillfället står jag dock fast vid min inledande känsla att det inte blir någon final för Jana, men jag har gärna fel. 🙂

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2017: Makedonien – “Dance Alone” – Jana Burčeska”

 1. Adri

  I början var jag övertygad om Makedoniens finalplats, men nu känns det mer 50/50.

  Får jag bestämma så blir det absolut final, den ska verkligen dit!

  Bästa makedonska: “Crno i belo”, 2012

  Sämsta: “Dona”, 2016.

  Glädjepiller: “Mojot svet”, 2007

 2. Kerstin

  Makedonien ligger på plats 5 på min lista i nuläget. Given i finalen tycker jag. En riktigt bra poplåt och jag hoppas framträdandet kan matcha låten. Jag har tyvärr inte haft riktigt tid att kolla igenom alla rep än, bara sett några stycken. Jag hoppas Makedonien kan få sin bästa placering i ESC med detta bidrag. Betyg 4/5.

 3. Johan

  Min bedömning angående Makedoniens chanser i årets tävling har förändrats ganska kontinuerligt sedan första gången jag hörde bidraget. Det är inte något kontroversiellt bidrag, samtidigt som det tilltalar med sin dansanta och smått naiva pop-komposition. Påminner lite om radio-indiepopen som man hörde på festivaler för 7-8 år sedan. De två faktorer som kan ställa till det är (1) ifall Jana inte pallar trycket och falsksjunger sig igenom bidraget, för det ska krävas mycket av en poplåt om man kan frångå falsksång, samt (2) ifall hon kan fylla scenen själv med sina nätta danssteg. Om du frågat mig innan jag hörde bidraget live så hade jag sagt att det var en ganska självklar finalist. Ett antal inför-spelningar där hon inte levererade intoneringsmässigt fick mig att börja tvivla starkt, medan hon nu under repen blivit betydligt mer varm i kläderna.

  Jag tror hon hamnar på plats 8-9 i semi-finalen om jag får tippa nu. Såväl Schweiz som Israel tror jag är överskattade i oddsen, och att hon i slutändan kan knipa någon av deras tänkta finalplatser.

  Betyg: 7/10

  Makedoniens bästa bidrag: I min mening levererade Kaliopi 2012 deras bästa bidrag. Otrolig pondus, otrolig kompetens och hon hade verkligen hela Balkanhalvön i ryggen.

  Makedoniens sämsta bidrag: Jag fullkomligt älskar etno-toner och rytmer i ESC, men 2013 slog det så fel för Makedonien med “Pred da se razdeni”. Det var otydligt, saknade personkemi och kändes verkligen som två låter ihopklistrade för att två viljor vägrade kompromissa. Läste att Esma avled ifjol, så känner att ett vila i frid är på sin plats då det inte fick någon större uppmärksamhet i olika ESC-kanaler.

  Makedoniens glädjepiller: Det här är faktiskt svårt att utse! Makedonien var på något sätt balkans glädjepiller under i några år på 2000-talet, men min röst landar nog på “Make my day” från 2005.

  Makedoniens glädjepiller:

 4. Adri

  Johan: Jag både tror och hoppas på Israel och Schweiz till final också! 🙂 De känns mer säkra än Makedonien tycker jag! 🙂

  Går Makedonien till final (förhoppningsvis!!) så tror jag den odds-finalist som ska se upp mest är Ungern faktiskt!

 5. Micke

  Ett av de bidrag jag är mest osäker på inför alltihop. Pallar hon? Är inte så säker på det efter det jag sett. Hur är bidraget då? En solklar sjua för mig vare sig bättre eller sämre. Alltså bra men inte mer. Känns lite som något som blivit över utan att för den skull innebära något negativt. Den är på min topp 20 men inte så mycket mer.

  Egentligen är jag för tidig med att recensera den här då jag sett för lite av den men lägger Pinglan ut är det bara att haka på 🙂 En annan sak som oroar mig är att Makedonien på scen släpper in det mest massakrerande som finns för ett bidrag. Jag hoppas dock att de har bättre omdöme än att slänga in robotdansare som kråmar sig runt sångerska. Bevare oss från ondo som jag hade sagt om jag hade varit religiös.

  Tidernas bästa Makedonska:
  ESC och i synnerhet MF får ofta kritik för andrasortering när det gäller artister i sina tävlingar. Ofta kan jag hålla med men jag gillar ESC ändå 🙂 Men så händer det ibland att det dyker upp artister som tar över helt och lyfter bidragen på egen hand så att man efteråt undrar “hur bra är själva bidraget egentligen? Är det så här bra som det verkar eller är det den här fantastiska artisten som gör det till det som den är”?

  Än idag vet jag ärligt talat inte hur bra bidraget är. Det jag däremot bevittnar är ett fullblodsproffs till kvinna som äntrar scenen och totalt får oss att glömma att det finns andra på scenen med henne, att det finns fler låtar i tävlingen, ja att det överhuvudtaget pågår en tävling. Hon tar över totalt med sin karisma och mäktiga röst. Det här bidraget är inte på min topp 10 genom alla tider men den här kvinnan får en att på fullt allvar för en kort stund tro att kvinnor och män inte är jämlika, att kvinnan är vida överlägsen oss män. Ja jisses den här kvinnans framträdande är ett av de största ögonblicken i ESC-historien.
  https://www.youtube.com/watch?v=rydVezxCoW8

  Tidernas sämsta Makedonska:
  Ja jisses ibland kan det verkligen vara skilda världar i ESC vad gäller stilar. I synnerhet vad gäller det artisten har att komma med. Här är raka motsatsen till Makedoniens bästa bidrag där artisten hade allt. Här är det väl snarare så att de har ingenting, åtminstone inte röster och utstrålning. Ett lättglömt bidrag
  https://www.youtube.com/watch?v=dWlrcgH-1NU

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  I brist på annat väljer jag ett bidrag som mest handlar om glädjen av att återse en artist som lyst upp de flesta ljus under sina besök i ESC. Tack för återkomsten även om bidraget inte var i klass med förra besöket.
  https://www.youtube.com/watch?v=fd8WHhNWp4c

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 6. Johanna

  Tror inte att Jana kan matcha videon på scen och jag har en känsla av att detta kan komma mycket längre ner än vad det borde men final borde den ju kunna klara kan jag tycka. jag rankar själv denna på plats 12 men Makedonien är ju sämst i hela ESC på att göra ett bra scennummer (typ). I semin rankar jag den dock som nr 6. Oavsett är det en bra låt. Bra hook om än lite överproducerad men det är i detta fallet inte störande och jag hoppas så innerligt att det går bra för denna!

 7. Adri

  Micke: Baserat på din kommentar antar jag att du inte sett Makedoniens repklipp? Där visar dem i alla fall inte att Makedonien inte kommer skicka upp några robotdansare på scenen, hon kommer vara helt ensam på scenen 🙂 Hon kommer “dance alone” helt enkelt. Hade varit helt ologiskt med den texten att ha fler på scenen tycker jag 🙂

  Håller HELT med Johanna om att Makedonien brukar vara näst intill pinsamma när det gäller att “stage:a” sina bidrag (vill nästan inte påminna er om dessa katastrofer men jag säger bara: 2014 och 2015…). I år har de ju anställt samma koreograf som Loreen hade 2012 och det såg bra ut och ärligt tycker jag också detta ser riktigt bra ut!

  https://m.youtube.com/watch?v=Im6enLHTCck

  Sen apropå om hon klarar det? Detta är ett rep och det enda som spelar roll är ju hur det låter i livesändning och på det allra sista jury-repet. Men detta rep som släpptes tycker jag både ser bra ut och låter bra! 🙂 absolut inte perfekt, men utan tvekan good enough för final!

  Hon kan gärna öva på sången lite mer, men helt ärligt: “Dance alone” är ingen låt som kräver en 100%-ig sångröst. Detta är nog ett av årets tydligaste exempel där scennärvaro och artisteri faktiskt “bör” enligt mig priorteras över sång!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se