ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Litauen
Land: Litauen deltagit 17 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: LRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Ovidijus Vyšniauskas kom 25:a av 25 med “Lopšinė mylimai

Litauens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: I’ve Been Waiting for This
Night
“, Donny Montell
(Eurovizijos 2016) 9:a i finalen
2015: This Time“, Monika Linkytė and
Vaidas Baumila
(Eurovizijos 2015) 18:e i finalen
2014: Attention“, Vilija Matačiūnaitė (Eurovizijos 2014) 11:a i semi 2
2013: Something“, Andrius Pojavis (Eurovizijos 2013) 22:a i finalen
2012: Love Is Blind“, Donny Montell (Eurovizija
atranka Lietuvoje
)
14:e i finalen
2011: C’est Ma Vie“, Evelina Sašenko (Eurovizija 2011) 19:e i finalen
2010: Eastern European Funk“, InCulto (Eurovizija 2010) 12:a i semi 2
2009: Love“, Sasha Son (Lietuvos
Dainų Daina
)
23:a i finalen
2008: Nomads In The Night“,
Jeronimas Milius
(Nationell uttagning) 16:e i semi 2Litauens ESC-2017-bidrag: “Rain Of Revolution”, Fusedmarc

Lyssna på Litauens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Rain Of Revolution officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar: vinnar-framträdandetdeltävlings-framträdandelive i Tel-Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
Artister: Fusedmarc Viktorija Ivanovskaja (sång)
Denisas Zujevas (multiinstrumentalist)
youtubeinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av ESCKAZ.com (3:58 – 3:e maj)
Intervju av eurovision.tv (1:07 – 3:e maj)
Intervju av wiwibloggs (9:02 – 3:e maj)
Intervju av EuroVisionary (2:00 – 4:e maj)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
Amsterdam, Madrid

Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Startnummer: nr 16 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Denis Zujev (t&m), Michail Levin (t&m), Viktoria Ivanovskaja (m)
Uttagning: TV-bolaget LRT arrangerade återigen en maratonuttagning för att utse sitt ESC-bidrag. Denna gång var det totalt 49 bidrag som tävlade men endast sju av dem nådde finalen, show nummer tio, den 11:e mars där 50/50 jury- och tittarröster utsåg vinnaren. Läs mer om finalen av Eurovizijos 2017 här: “Litauens Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-05-07): Ej vidare till final (plats 17 av 18) & botten-två (plats 41) av de 42


Åsikter och spekulationer om Litauens bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen Betyg: 3 / 5
Även i år följde jag hela den långa litauiska uttagningen men det var inte förrän vid de avslutande programmen jag insåg att “Rain Of Revolution” faktiskt var en av vinnarkandidaterna. Inledningsvis hade den varit väldigt anonym och bara flutit med som ett harmlöst alternativ jag knappt kom ihåg. När jag väl insåg att den kunde vinna så gav jag den lite extra lyssningar och då kunde även jag hitta förvånansvärt många positiva saker i bidraget.

Speciellt basslingorna och hela det mysiga gunget i verserna är något som jag gillar här, men det är inget som kan bära upp hela låten för mig. Hade de skippat/gjort om refrängen (som jag inte alls tycker passar ihop med resten av låten) så skulle det kanske fungera, men i nuvarande skick blir det endast godkänt och därmed ganska långt från en finalplats.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Ser man till oddsen så borde Litauen inte ha en chans att ta sig till final och när oddssättarna är så säkra så brukar det ligga ganska mycket i det. När jag dessutom inte riktigt vet vilket land jag annars skulle “offra” så är det precis så min fantasilösa gissning blir.

Jag kan dock inte bortse från magkänslan som säger att detta mycket väl kan bli ett av årets “skrällar”. Färgglatt, högljutt, medryckande och med en sångerska som står ut från mängden så är det mycket möjligt att Litauen i år får tillräckligt med småpoäng från både tittare och jurygrupper för att det ska räcka till en sammanlagd finalplats. Min gissning är likväl en finalmiss, fast med en mindre marginal än många kanske tror.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Inför ESC 2017: Litauen – “Rain Of Revolution” – Fusedmarc”

 1. Adri

  Ok, jag börjar med det lite positiva: repklippet som släpptes igår visade hur mycket gruppen bättrat sig. Sångerskan visar även extremt mycket glädje och kärlek till scenen. So far so good.

  Men låten? Den är tyvärr riktigt dålig. Den hamnar i en kategori som kanske låter väldigt specifik men som faktiskt är väldigt vanlig i ESC-träsket och det är kategorin “tror de gör något nytt och unikt, men sanningen är att man hört liknande låtar flera gånger förr”.

  Stor del av mitt agg mot låten handlar också om sångerskan. Kan hon inte tona ner sina “YEAH!”. För det är ett enooooormt störningsmoment.

  Ok, så detta bidrag är väldigt nära botten för mig men till skillnad från Malta, Slovenien, Kroatien och Spanien som retar mig mer varje gång jag hör dem så går denna låt LÅÅÅÅÅNGSAMT uppåt för mig (med det sagt kommer den nog aldrig lyckas entra topp 35)

  Detta hoppas jag innerligt misslyckas med att greppa en finalplats, och det tror jag den gör också. Det finns tio andra som tar dem.

  Bästa litauiska? 2015 och 2016 var båda underbara tycker jag. Men ska jag välja en så blir det… Hmm… 2015 års “This time” vinner på ett marginellt bättre framträdande. 2016 års “Ive been waiting for this night” hamnar på en knapp andraplats 🙂

  Sämsta litauiska? 2014 års “Attention”. Huvudvärk, skrikig sångerska, dryg text, skränig musik.

  Glädjepiller? Denna låt är såå hatad av många så jag får väl nästan slänga in en liten varning om att någon kanske blir helt oförstående till mitt val. Litauen har faktiskt en hel del att erbjuda i denna kategori, men vinnaren är ändå ganska klar: “U GOT STYLE”, 2001.

 2. Mikaela

  Jag hoppas på skräll! Sen jag såg liveframträdandet har jag fallit för detta. Precis som kanonbra låtar kan sänkas av dålig scennärvaro (typ Belgien) kan ok låtar som denna lyftas av karismatisk liveartist.

 3. Johan

  All right, Litauen då. Jag har ju sedan deras vinst varit en av få som faktiskt uppskattat det här. Det fanns en hel del flaws som hennes usla engelska, syntblås-valet och även en otroligt oengagerad kör. Hon har förbättrat uttalet markant, samtidigt som hennes pondus och energi garanterat kommer dra till sig uppmärksamhet på gott och ont. Tycker gunget är bra, det finns någon slags elektronisk Tower of Power-feeling i funk och soul-gunget. Det känns mer finputsat nu, och jag tar inte alls lika illa vid mig av hennes “yeah yeah” som majoriteten. Sen tycker jag det är skönt när man visar upp något som inte är så slätstruket och grådaskigt som en “en-i-mängden-ballad” eller en radiopopdänga som man lika gärna kunde hört på P4 utanför tävlingen. Genrespridning är alltid välkommet, och behövs för att hålla tävlingen intressant.

  För mig landar betyget just nu på 7, men jag betvivlar att de kommer lyckas kvala. Litauen har en stark diaspora, precis som Turkiet och Polen, men det hjälper nog inte i år “tyvärr”.

  Litauens bästa bidrag: Litauen kommer ytterst sällan med något jag gillar. Precis som Thomas Lundin sa en gång så “verkar Litauen alltid lyckas kvala när man minst vill det”, och så är det tyvärr många år enligt mig. Deras bästa bidrag enligt mig är Sasha Sons “Love” från 2009, som enligt mig var en riktigt snygg ballad med bra scenframträdande och bra utrstrålning. Ett exempel på där språkbyte fungerar dessutom.

  Litauens sämsta bidrag: “Attention” är enligt mig ett helt obegripligt bidrag. Redan i konceptet där ett bidrag framfördes av en mängd olika artister i en mängd olika genres så fallerar det. Musik skapas inte genom matchningsexperiment på ett så konstlat sätt. Nej fy, uruselt.

  Litauens glädjepiller: Tja, det landar nog på 2015 med “This Time”. Även om bidraget i sig inte var någon personlig favorit så var hela bidraget gulligt, nästan i överkant.

 4. Johan

  Förresten Pinglan, är det något nytt att du måste godkänna alla kommentarer innan de publiceras, eller är det någon stämpel som jag har fått på mig? Skulle jättegärna vilja veta i sådana fall så jag kan undvika klavertramp i framtiden ifall något har skett. 🙂

 5. Schlagerpinglan

  @Johan, Du kan vara lugn. 😀 Lite då och då så dyker det upp mängder med oönskade kommentarer som gör att jag föredrar att godkänna efterhand (får inte riktigt rätt på inställningarna). Det drabbar tyvärr alla men förhoppningsvis så har snart det värsta blåst över för denna gång. 🙂

 6. Johan

  @Pinglan, ah förstår till fullo! Skönt att höra att det inte var något individuellt.

 7. Kerstin

  Tyvärr finns inte mycket i det här bidraget som jag gillar, egentligen finns väl inget. Låten är helt ointressant. Betyg 1+/5.

 8. Micke

  Faktiskt ett av de bidrag som klättrat mest och bäst av alla under de månader som gått. De har lämnat kampen med Sverige och övriga längst ned i källaren till att faktiskt nu vara topp 20. Kan fortfarande inte greppa riktigt vad som är bra och vad som är dåligt i bidraget men jag släppt på det nu och tar mig an det som är bra. Räcker gott så för varför frossa i det som är dåligt 🙂

  Är helt på Johans sida om att Genrespridning är mer än välkommen. Jag önskar dock att de hade fått till en bättre vers för esc-publiken är ju inte direkt känd för sitt tålamod och innan de väl hittar fram till refrängen är det stor risk att många redan tröttnat. Bidraget når inte en sjua som är bra men är däremot lite för bra för ett godkänt som är fem. Så det är en solklar sexa alltså mer än godkänd. Är dock spänd på deras framträdande för av det jag sett får de allt bättre ordning på saker och ting så vem vet vad de kan trolla fram.

  Tidernas bästa Litauiska:
  Detta är Litauens bästa någonsin. Dels för att jag gillar det och dels för den dåliga konkurrensen. Ett bidrag där det helt är gitarrerna jag lyssnar på. Visst charmig kille helt utan det egentligen men åter igen det är musiken och inte det övriga. Tyvärr gjorde de om bidraget till semifinalen och tonade ned gitarrerna. Gissa vad jag tyckte om det
  https://www.youtube.com/watch?v=pihJi2xrjmc

  Tidernas sämsta Litauiska:
  Skäms på er Litauen. När tusan var ni i Sverige och kopierade vårt “fantastiska” koncept? Det här är bara så melodifestivaliskt att jag vill stänga av direkt.
  https://www.youtube.com/watch?v=MSncll5CG-I

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Då var vi framme vid ett av mina absolut största bli på gott humör favvisar. Att publiken skämmer ut sig är en annan sak. Verkar som respekt är på utdöende i vår värld. Helt underbart bidrag. Bra? Nej men who gives a shit? Blir på grymt gott humör av det här 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=DBAdOlQPbwg

  Borde ni ha skickat i år:
  Helt rätt bidrag men inget som glänser

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se