ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Norge
Land: Norge deltagit 55 gånger – vunnit 3 gånger: 1985, 1995 och 2009
TV-bolag: NRK se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1960 Nora Brockstedt kom delad 4:a av 13 med “Voi-voi

Norges ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: Icebreaker“, Agnete (MGP 2016) 13:e i semi 2
2015: A Monster Like Me“,
Mørland & Debrah Scarlett
(MGP 2015) 8:a i finalen
2014: Silent Storm“, Carl Espen (MGP 2014) 8:a i finalen
2013: I Feed You My Love“,
Margaret Berger
(MGP 2013) 4:a i finalen
2012: Stay“, Tooji (MGP 2012) 26:a i finalen
2011: Haba Haba“, Stella Mwangi (MGP 2011) 17:e i semi 1
2010: My Heart Is Yours“,
Didrik Solli-Tangen
(MGP 2010) 20:e i finalen
2009: Fairytale“, Alexander Rybak (MGP 2009) 1:a i finalen
2008: Hold On Be Strong“, Maria (MGP 2008) 5:a i finalenNorges ESC-2017-bidrag: “Grab The Moment”, JOWST

Lyssna på Norges Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Grab The Moment final-framträdande / officiell videotext
Fler tolkningar: live i Rigalive i Londonlive i Tel-Aviv
live i Amsterdamstudioversion
Artister: JOWST (Joakim With Steen)
facebookyoutubetwitterwikipediaeurovision.tv
Aleksander Walmann (sång)
aleksanderwalmann.comfacebookinstagram
twitterwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av Eurovision Radio International (6:05 – 4:e maj)
Intervju av EurovoixOfficial (9:24 – 6:e april)
Intervju av Eurovision Radio International (6:20 – 28:e mars)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
Riga, London, Tel-Aviv, Amsterdam
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 12 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Joakim With Steen (m), Jonas McDonnell (t)
Uttagning: Även i år bestod TV-bolaget NRK:s nationella uttagning av en ensam final med tio bidrag men denna gång valdes de fyra Guldfinalen-bidrag ut med hjälp av 50/50 jury- och tittarröster där juryn bestod utav 10 internationella jurygrupper. Juryn gav flest 12:or till JOWST, som även vann den slutliga omröstningen där 100% tittarröster utsåg segraren. Läs mer om finalen av “Melodi Grand Prix 2017″ här: “Norges Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-05-08): Vidare till final (plats 9 av 18) & botten-15 (plats 28) av de 42


Åsikter och spekulationer om Norges bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final NorgeNorgeNorgeNorgeNorge Betyg: 2 / 5
Njae… även om jag tycker betydligt bättre om låten nu än när jag först hörde den så är bidraget som helhet ganska långt ifrån vad jag gillar att lyssnar på. Det är mycket möjligt att lite av min motvilja mot bidraget beror på att jag hellre hade velat se “Wrecking Crew” med bl.a. Åge Sten Nilsen (“In My Dreams” Wig Wam ESC 2005)“ på Kievscenen, men det är inte enbart p.g.a. det som jag inte har med bidraget bland mina tio semi-2-favoriter.

Jag gillar själva budskapet (att man ska ta tillvara på chanserna man får och våga gå utanför sin komfortzon) och det låter som att de hade roligt i studion när de skapade låten… men sedan är det slut på det positiva. Lite väl långrandigt och ingen finalplats, enligt mig.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Många som efterfrågar lite variation i ESC blir säkert glada över att Norge i år står för ett litet annorlunda sound, men frågan är om det är variation på rätt sätt. Den internationella juryn som användes i Norge verkar ju vara imponerad av låten så det är mycket möjligt att “Grab The Moment” ligger i tiden och har en finalplats att vänta, oddsen tyder i alla fall på det i nuläget.

Hade det funnits elva finalplatser att tävla om i den andra semifinalen så hade jag trott att en av dem var vigd åt Norge. Låten har ju en viss tendens att fastna i huvudet och just att det inte låter som allt annat är ju en klar fördel, men med bara tio finalplatser att tävla om så tror jag tyvärr att Norge blir det land som precis missar finalen.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


23 kommentarer till “Inför ESC 2017: Norge – “Grab The Moment” – JOWST”

 1. Mikaela

  Jag tror Norge inspirerades lite av Frans och satsade på casual och laid back i år. Låten växer med lyssningarna och är bland de jag nynnar oftast, men den ger inte avtryck vid första lyssning och det skadar den i tävlingen.

 2. Micke

  Minns inte datum men vad jag minns än idag är att detta är min största tappa-hakan-dag i ESC 2017. Vad jag pratar om är dagen då jag fick reda på vilket bidrag som blivit utvalt att representera Norge i år. Ok så jag tycker då detta är uslare än Sverige t.o.m. Inte alls, inte ens i närheten. När det gäller Sverige vet jag efter alla år vad man kan ha att vänta sig och dessutom hade jag inte följt uttagningarna.

  Men nu var det Norge och jag hade följt det här och hört både bra och dåliga bidrag. Funderade lite över vilka som skulle vinna men det fanns ett bidrag jag helt hade glömt. Det var varken dåligt eller bra i min värld. Grejen var att det inte ens fanns i min värld. Jag kom inte ens ihåg det när det utsågs till vinnare. Tog minst två veckor för mig att ta upp hakan från backen och fan vet om det inte ligger rester kvar där än för jag fattar fortfarande absolut ingenting. Ett av tidernas största VAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA-bidrag.

  Har verkligen försökt lyssna på det sedan men jag kommer aldrig ihåg det ens fem minuter efter. Jag slåss med mig själv om betyg. Det är ju definitivt vare sig bra eller dåligt då det inte ens finns så då borde det väl vara godkänt då? Nja det får bli inte fullt godkänd, alltså en fyra.

  Tidernas bästa Norska:
  Kampen står mellan två bidrag som det är 20 år emellan. Två grymt vackra bidrag. Jädrar så svårt jag har för att bestämma mig. Vänta lite medan jag lottar……………………………………… Ok jag är tillbaka. Det blev det senare av de två men glöm för all del inte 1995 säger jag. Och inte heller 2014 och 1993. Norge har haft många vackra bidrag. Väljer detta trots att de inte alls fick till det i ESC så som i norska uttagningarna. Magin havererade lite. Men skit samma, så här ska det låta.
  https://www.youtube.com/watch?v=LYMzvVyo0I4

  Tidernas sämsta Norska:
  Ja här hälsade Norge plötsligt på i Sveriges tävling MF med alla de få Ingredienser som serveras där. Här finns det lilla i robotdansare, dutt dutt, dunk dunk och en sångare som spelar på utseende men knappt ens kan stava till ordet sångröst. Tack och lov har Norge efter detta inte satt sin fot där mer.
  https://www.youtube.com/watch?v=-ZaxIY1VAbM

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Ärligt talat vet jag inte varför men det här gör mig på riktigt gott humör. Tog en liten stund att bestämma sig på grund av konkurrens med bidraget 2013. För lite sånt här i ESC nu för tiden.
  https://www.youtube.com/watch?v=LIaFyFGWgnw

  Borde ni ha skickat i år:
  Ja det är sannerligen inte Nordens år i ämnet rätt val av låtar. Det absolut bästa bidraget fick maka på sig mot ett “Jaha bidrag”. Hade faktiskt varit riktigt kul att se hur det hade kunnat gå för detta bidraget i ESC men så blev det inte. Visst det är lite töntigt men vad tusan hade jag väntat mig i ESC som rockälskare. Får vara glad bara att det är rock om än inte Einstein-rock 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=Qmedu5Dzbag

 3. Hanna

  Jag har varit med i norska Melodi Grand Prix, men det var ett tag sen… Den här låten går inte till final, för tråkig och konstig.

 4. Kerstin

  Jag vet inte riktigt varför jag tycker det här bidraget är komiskt. Nej, det är verkligen inte min grej alls. Jag har inte följt den norska uttagningen men nog borde det funnits bättre bidrag än detta. Varenda låt som vi hade i finalen av MF var bättre än denna. Betyg 2-/5.

 5. Micke

  @Hanna jädrar va kul 🙂 Jag har skrivit två låtar till MF men ingen av dem kom med. En var tydligen nära enligt min medkompositör men jag vet inte hur han vet det. Kanske bara hans självego 🙂 När och med vad var du med Hanna om man får fråga?

 6. Micke

  @Hanna, jag tar tillbaka min fråga. För en kort stund glömde jag bort att det är nätet det här. Blev bara så spontant intresserad. Vi glömmer det 🙂

  Vi hörs igen här 🙂

 7. hej

  Jag visade min yngre kusin, som är runt 10, några av bidragen i årets ESC, inklusive det här. Och han gillade just Norges, en ganska väntad reaktion från min sida, och jag tror att detta kommer gå hem bland många unga. Jag kan nog inte helt utesluta att de går till final. Men själv är jag ganska kluven vad gäller låten. En del av mig gillar låten, eftersom den fastnar, medan en annan del ser låten som strömlinjeformad.

  Men vad roligt att @Hanna och @Micke skickat in bidrag till MF och NMGP! Man blir genast intresserad av att veta vad för bidrag de var.

 8. hej

  Eller kanske mer av vilken sorts gengre bidragen var

 9. Adri

  Då semifinal 2 är såpass svag så tävlar den om den sista finalplatsen för min del. Står mellan Norge och Nederländerna.

  Ska jag säga vad jag tror så tror jag definitivt på final, och runt femtondeplatsen.

  Låten är inget för mig, han sjunger bra.

  Bästa norska låt? De tre åren 2013-2015 var Norge ett riktigt grymt ESC-land. Svårt att säga vilken låt som är bäst, men jag säger nog ändå… 2013 “I feed you my love”. Gillar dock texten från “A monster like me” 2015 betydligt mer.

  Sämsta norska låt? Folk som läser mina bidrag här på bloggen kanske märkt att jag ofta nämner min pappa här då han är den jag oftast pratar musik med etc etc. Men här går jag emot honom helt och hållet. Kollade på ESC 2011 med honom och han tyckte helt klart Norge skulle vinna. Jag avskydde den låten!! Tack och lov fick jag rätt där för det gick lyckligtvis inte så bra för “Haba haba” 2011. Hemsk låt. De som tycker det är en kopia av “Waka waka” kränker nästan Shakira ju! Älskar Shakira.

  Glädjepiller från Norge då? Ja i brist på annat så får jag väl nämna deras låt från 1980 här!

 10. Adri

  Oj, nej. “Haba Haba” från 2011 är en HEMSK LÅT som jag aldrig aldrig vill behöva höra igen!

  Men sämst är den inte? “Casanova” från 1977 är ju en av de sämsta låtarna som någonsin deltagit i tävlingen! Ettrig refräng, störig sångerska, allmänt oseriöst. Ugh.

 11. Adri

  Litet tillägg till mitt Norge-inlägg:

  2014 års “Silent storm” var en grym låt och Carl Espen var bra han med! Ska inte klaga 🙂

  MEN… det deltog en annan låt som var överlägsen och som verkligen hade varit min vinnare 2014 om den hade vunnit.

  Påminner om Florence + The Machine, och de är ju några riktiga favoriter, så hade denna låt vunnit 2014 hade detta varit bästa norska ESC-låten någonsin 🙂

  https://m.youtube.com/watch?v=0UiSgp26UQU

 12. Johan

  Alltså jag förstår vad man vill med ett sånt här bidrag. Det är avskalat, avslappnat och kontemporärt med en melodi som tycks sätta sig för vissa medan den seglar obemärkt förbi för andra. Jag blir lite förvirrad av det här bidraget, för på något sätt känns sångaren som en kille som skulle kunna sitta och lira någon taskig Jason Mraz-cover. Jag förstår inte riktigt känslan som texten vill förmedla, och hans smygande leende och vaggande gör det än mer svårt att greppa. För mig är det här lite mellanmjökligt, och jag går inte riktigt igång på den här typen av elektronisk musik vanligtvis heller. Den får betyget godkänt och poängen landar på 5 för min del.

  Norges bästa: När jag lärde mig att dansa vals för några år sedan så övade jag och min dåvarande flickvän till det fantastiskt snygga stycket “Appassionata” av Secret Garden, och då slogs jag av att det ju faktiskt var dom som låg bakom “Nocturne” som vann för Norge 1995. Det skulle tyckas helt obegripligt om ett instrumentalt bidrag (till stor del) skulle gå och vinna idag, men det var för vackert för någon att motstå egentligen. Kul nog skulle de gå och vinna igen med en fiolcentrerad låt 14 år senare. Norge har vunnit två gånger med inhemskt influerade bidrag och jag önskade att Sverige ändå vore lika modiga som Norge en gång var med att få med nordisk harmonik i sina bidrag.

  Norges sämsta: Alltså jag är faktiskt beredd att hålla med om att “Haba Haba” är ett förkastligt dåligt bidrag. Förstår inte varför det hypades så mycket? Men deras sämsta enligt mig är nog dyngan de skickade 2007. “Ven a bailar conmigo”, i all sin dansbandstango-pastiche fick mig verkligen inte på humör. Både Danmark och Norge skickade ovanligt usla bidrag det året.

  Norges glädjepiller: Då Secret Garden får titeln “bästa”, så blir Rybaks “Fairytale” relegerat till den här kategorin för jag minns hur glad jag blev när det vann. Det var ett stort finger mot alla som påstod att västländer inte hade någon chans i tävlingen, och framförallt så bjöd det på inhemska tongångar, artisten levde verkligen ut bidraget, och allt var så härligt naivt och fint men samtidigt effektfullt och professionellt på samma gång. 2009 var ett kanonår.

 13. Micke

  @Hanna, lyckliga du. Jag har alltid gillat Wenche Myhre. En av nordens roligaste kvinnor. Men jag är ledsen att jag tog upp det Hanna. Egentligen inte för jag är en genuint intresserad person men med tanke på detta med var vi pratar menar jag. Om Wenche var lika rolig privat som hon är som artist så måste du haft riktigt trevligt Hanna 🙂

  @Hej, en av låtarna som jag skickat in var en rockig historia med starka etnoinslag. Den andra var en liten glad sak med mycket gitarrer. Det var den förstnämnda som enligt polarn var nära att komma med. ÅTER IGEN: Hur han nu kunde veta det 🙂

 14. Adri

  Johan: Medan jag står för att “Casanova” och “Haba Haba” är de sämsta så kommer inte “Ven a bailar conmigo” låångt efter.

  Detta kanske är en knas åsikt, men jag stör mig på när låtar representeras av språk som varken landet/artisten har koppling till. Visst är det bara en spansk replik som återkommer. Men det är fortfarande störigt då Norge och spanska inte går ihop tycker jag. Och Guri har ingen relation till Spanien vad jag fått fram heller.

  2007 var ett “antingen eller”-år för Norden.

  Finland och Island? GREAT!

  De andra tre? Tack och lov skärpte de sig åren efter!

 15. Micke

  @Johan, men du snacka om att Norden var ojämna 2007. Håller med dig om Norge och Danmark men resten då. Finland och Island hade sitt bästa bidrag då och Sverige ett av sina bästa.

  Johan säg nu inte att du kan dansa tango också. Jag lärde mig vals för drygt fem år sedan och just nu är vi igång med att lära oss tango 🙂 Det är det som är det roliga med musik, nytt, gammalt ja precis allt 🙂

 16. hej

  Tack för infon @Micke! Vi kanske aldrig får reda på hur nära etnorocken var att komma med. Jag tittar fortfarande på MF, men jag måste medge att det är för lite rock, och utanför mellon är det inte brist på rock i Sverige.

 17. Johan

  @Micke, nejnej, Det var just Danmark och Norge som var de svarta fåren. Eller ja, jag förstod att The Ark var lite överhypade av oss hemma i Sverige. Personligen tyckte jag det var ett lite för slamsigt bidrag, och då gillar jag vanligtvis The Ark. Island och Finland kom med dugliga rocklåtar, och hade det inte varit för mördarsemin så hade Island nog ganska lätt seglat vidare. Svår konkurrens det året. Mycket märkligt år när jag tänker tillbaka.

  Tyvärr dansar jag inte tango! Vi lärde oss vals främst då det vankades vals på hennes föräldrars bröllop, och då kan man ju inte snubbla fram. Men dans är kul, men är naturligt okoordinerad, så jag lär mig långsamt 😉

  @Adri, exakt mitt resonemang. Därför har jag väldigt svårt för Kroatien i år.

 18. Micke

  @Hej, nej jag har ingen aning om hur långt ifrån det var. Polarn har alltid hävdat att det var jättenära men vägrat nämna källan och därför vägrar jag att riktigt ta till mig det. Det har ju egentligen inte någon som helst betydelse om det var en plats ifrån eller hundra platser ifrån. Vi kom inte med och det är bara det som räknas 🙂

  @Johan, vals var en grej vi lärde oss på jobbet men nu är det tango som gäller inför ett bröllop 🙂 Det är kul med dans, annat än robotdans 🙂

  Vi är halvöverens angående 2007. Jag tycker Island, Finland och Sverige var topp 5 det året allihop. Undrar om det någonsin hänt med tre nordiska topp 5 för mig 🙂

  @Adri jag köper rätt av det du säger om det där med norska och sjunga på spanska. Många ser det så men det som är än mer märkligt för mig är att folk kan tycka så men däremot inte om ett norskt bidrag sjungs på engelska. Vad är det för skillnad.

  Om jag hade haft en hatt så hade jag nu tagit av mig den för att hedra Italien, Vitryssland, Portugal för det de gör för ESC och dess grundtanke för att de står fast vid sitt eget språk. HIPP HIPP HURRAY!!!!!!!

 19. Johan

  @Micke, för mig vore det drömmen om Italien kom etta och Portugal hack i häl på andraplatsen. Det måste ju få någon effekt med två bidrag på inhemskt språk i topp 3?

 20. Micke

  Ajdå av det du säger Johan förstår jag att du inte tycker om Vitrysslands bidrag. För i så fall hade du haft en hel topp 3 🙂 Ett råd Johan. Släpp in det bidraget i ditt inre. Öppna portarna. Tro mig jag tycker inte att det är något fantastiskt bra bidrag men den glädje och den energi som formligen sprutar ut ur det bidraget bara får mig att ropa ut: LÅT DET BLI EN PALLPLATS

  Jag fullkomligt älskar det bidraget nu här inom bubblan. När allt är över kommer jag inte att lyssna på det mer. Men så är det iofs med alla bidragen utan undantag. Möjligen att Italien kan hänga kvar

 21. Johan

  @Micke: Haha, men jag tycker ju om Vitrysslands bidrag! Inte topp-3 material dock!!! Men de är absolut en av de starkare bidragen i semifinal 2, och jag hoppas på en topp 10 när det väl är dags för final.

 22. Adri

  Micke: Skillnaden för mig är ju att engelska är mer eller mindre dominant i alla medier i vår del av världen. Det är ju en naturlig del av vår vardag och våra liv. Vi kollar på engelska tv-serier, engelska filmer, lyssnar på engelsk musik, skapar engelsk musik, vi alla lär oss engelska i skolan och använder engelsk slang.

  Så mer eller mindre alla, jag är beredd att säga alla, har en relation till det engelska språket i vår del av världen idag.

  Spanska är också ett gigantiskt språk. Men det är ingen del i vardagen för majoriteten av oss. Norge och Spanien har ingen känd relation vad jag känner till och som sagt får jag inte heller fram någonting om att Guri Schanke har en relation till Spanien.

  Med det sagt hade jag “förlåtit” det om låten var good enough. Förra året sjöng ju Österrike på franska och det var riktigt bra! 🙂

  (OBS! När jag skriver “engelsk” ovan, menar jag engelsktalande. Inte att det nödvändigtvis kommer från Storbritannien.)

 23. Johanna

  Alltså för mig är detta den överlägset sämsta låten i semi 2 så jag hoppas verkligen inte att de går till final. Men Europa har ju röstat konstigt förr. jag rankar den på plats 37 (den har åkt ner ett steg då Litauen klättrat upp lite) och detta är nog den enda låten i semi 2 som jag verkligen inte vill se i final i år…..

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se