ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Österrike
Land: Österrike deltagit 49 gånger – vunnit 2 gånger: 1966 och 2014
TV-bolag: ORF se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1957 Bob Martin kom 10:a av 10 med “Wohin, Kleines Pony

Österrikes nio senaste bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:

2016: Loin d’ici“, ZOË (Nationell uttagning) 13:e i finalen
2015: I Am Yours“,
The Makemakes
(Nationell uttagning) 26:a i finalen
2014: Rise Like a Phoenix“,
Conchita Wurst
(Internval) 1:a i finalen
2013: Shine“, Natália Kelly (Nationell uttagning) 14:e i semi 1
2012: Woki Mit Deim Popo“,
Trackshittaz
(Nationell uttagning) 18:e i semi 1
2011: The Secret Is Love“,
Nadine Beiler
(Nationell uttagning) 18:e i finalen
2010:
2009:
2008:
2007: Get A Life – Get Alive“,
Eric Papilaya
(Internval) 27:a i semifinalen
2006:
2005: Y Así“, Global.Kryner (Nationell uttagning) 21:a i semifinalen
2004: Du Bist“, Tie Break (Nationell uttagning) 21:a i finalen


Österrikes ESC-2017-bidrag: “Running On Air”, Nathan Trent

Lyssna på Österrikes Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Running On Air officiell videoTV-framträdandetext
Fler tolkningar: live i Londonlive i Tel-Avivlive i Amsterdam
live i Madridlive-framträdandeTopanga Rework
Artist: Nathan Trent nathantrent.comtwitterinstagramyoutube
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av Eurovision Radio International (5:58 – 13:e april)
Intervju av Songfestival.be (3:57 – 9:e april)
Intervju av TOPIC – das junge Magazin (2:24 – 7:e februari)
Speed-intervju på tyska av eurovision.de (4:33 – 5:e december)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
London, Tel-Aviv, Amsterdam och Madrid
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 13 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Nathan Trent (t&m), Bernhard Penzias (t&m)
Uttagning: Efter två år av nationella uttagningar så beslöt sig TV-bolaget ORF att återigen använda sig utav ett internval när Österrikes ESC-bidrag skulle utses. I december 2016 avslöjade de artisten (som först var uttagen till den tyska uttagningen) medan själva bidraget inte presenterades förrän i februari 2017. Läs mer om internvalet här: – “Nathan Trent för Österrike 2017!” – “Österrikes Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-05-09): Vidare till final (plats 8 av 18) & botten-19 (plats 24) av de 42


Åsikter och spekulationer om Österrikes bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike Betyg: 3 / 5
Här har vi en låt som jag inte kan hitta några direkta fel på men som likväl inte har det där lilla extra som gör att jag placerar den bland mina absoluta favoriter. Jag gillar att lyssna på låten, som är både mysig och uppiggande, och själva artisten ger ett trevligt intryck med sin entusiasm och glädje. Men som sagt, här är något som saknas och som därför får låten att bli lite ointressant när det kommer till själva tävlingsmomentet. Jag har inget emot att se den i final, men personligen har jag inte plats för den bland de tio främsta då denna semifinal är full av, enligt mig, riktigt bra bidrag.
Schlagerpinglan tror: Till final
Den stora frågan här är om denna må-bra-låt kommer att bli något som bara passerar tittarna förbi eller om Nathan går genom rutan och presenterar ett bidrag som många tar sig tid att rösta på. Jag tror på det sistnämnda och tillsammans med en del röster från juryn, som mycket väl kan visa sig uppskatta både låt och artist, så borde det räcka till en plats bland de tio främsta i den andra semifinalen för Österrike.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Inför ESC 2017: Österrike – “Running On Air” – Nathan Trent”

 1. Kerstin

  Svårtippad låt. Jag älskar den. Gillar glädjen och stämningen i låten och artisten levererar låten mycket bra. Betyg 4-/5.

 2. Micke

  Ibland dyker det upp låtar i ens liv som egentligen inte är någonting men de får en att må gott bara. Lite så är det också med årets bidrag från Österrike. Vem tusan kommer att komma ihåg detta om några år men samtidigt vem bryr sig. Det är här och nu just i denna stund och det får mig att må ganska gott under de tre minuter det utspelar sig.

  Jag är helt med på samma tåg som Kerstin här, glädjen, stämningen och med en artist som levererar. Dock extremt svårtippat. Lyckas han få med sig röstarna i den goa stämning och glädje han förmedlar så kan det gå riktigt bra men är röstarna egentligen ute efter sånt här. Jag hoppas det men är inte lika övertygad om det. I vårt eget MF hade den här varit så totalt chanslös att det nästan är löjligt. Nu är dock detta tack och lov inte MF så mer än en stil kan göra sig gällande.

  Eller vad säger ni här? Hoppar ni på tåget som jag och Kerstin redan sitter på eller har ni inte det som behövs för att hitta fram till stationen där tåget avgår ifrån? Glädje behövs i ESC så jag hoppas vi får sällskap av väldigt många.

  Tidernas bästa Österrikiska:
  Ett bidrag som tyvärr inte kom till sitt bästa på scen. Mycket beroende på att tjejen tyvärr hade svårt att handskas med sina nerver. Tyckte om det från första början även om det inte är något mästerverk.
  https://www.youtube.com/watch?v=yFmgcUdv1Nw

  Tidernas sämsta Österrikiska:
  Tidernas absolut sämsta bidrag genom alla tider. T.o.m sämre än Sverige 2013. Jag skäms bara jag tänker på detta bidraget. Eftersom jag tillbringar månader varje år i detta vackra land vet jag också vad gemene man där anser om bidraget. Skämskudde på blir det oftast bara man nämner det
  https://www.youtube.com/watch?v=IaFPwrkzdmk

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  För er som föddes helt utan humor och ser gravallvaret som ert levebröd titta inte på den här länken. Jag älskar lite skämtbidrag och detta är ett av dessa. Hur jävla töntigt som helst men med humor rinnande genom ådern. Blandat då med lite rockigt mellanspel så blev jag på så jädra gott humör 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=nZJt6Gv4XPk

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 3. Micke

  Musik är underligt. Ibland dyker det upp låtar i ens liv som egentligen inte är någonting men de får en att må gott bara. Lite så är det också med årets bidrag från Österrike. Vem tusan kommer att komma ihåg detta om några år men samtidigt vem bryr sig. Det är här och nu just i denna stund och det får mig att må ganska gott under de tre minuter det utspelar sig.

  Jag är helt med på samma tåg som Kerstin här, glädjen, stämningen och med en artist som levererar. Dock extremt svårtippat. Lyckas han få med sig röstarna i den goa stämning och glädje han förmedlar så kan det gå riktigt bra men är röstarna egentligen ute efter sånt här. Jag hoppas det men är inte lika övertygad om det. I vårt eget MF hade den här varit så totalt chanslös att det nästan är löjligt. Nu är dock detta tack och lov inte MF så mer än en stil kan göra sig gällande.

  Eller vad säger ni här? Hoppar ni på tåget som jag och Kerstin redan sitter på eller har ni inte det som behövs för att hitta fram till stationen där tåget avgår ifrån? Glädje behövs i ESC så jag hoppas vi får sällskap av väldigt många.

  Tidernas bästa Österrikiska:
  Ett bidrag som tyvärr inte kom till sitt bästa på scen. Mycket beroende på att tjejen tyvärr hade svårt att handskas med sina nerver. Tyckte om det från första början även om det inte är något mästerverk.
  https://www.youtube.com/watch?v=yFmgcUdv1Nw

  Tidernas sämsta Österrikiska:
  Tidernas absolut sämsta bidrag genom alla tider. T.o.m sämre än Sverige 2013. Jag skäms bara jag tänker på detta bidraget. Eftersom jag tillbringar månader varje år i detta vackra land vet jag också vad gemene man där anser om bidraget. Skämskudde på blir det oftast bara man nämner det
  https://www.youtube.com/watch?v=IaFPwrkzdmk

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  För er som föddes helt utan humor och ser gravallvaret som ert levebröd titta inte på den här länken. Jag älskar lite skämtbidrag och detta är ett av dessa. Hur jävla töntigt som helst men med humor rinnande genom ådern. Blandat då med lite rockigt mellanspel så blev jag på så jädra gott humör 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=nZJt6Gv4XPk

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 4. Micke

  Wow det funkade. Ändrade ett enda ord och då funkade det 🙂

 5. Johan

  Otroligt harmlös litet glädjepiller. Kanske lite i överkant med optimism och det hela Hakuna Mattata-köret, men jag gillar ändå det här. Hans personlighet återspeglas ju faktiskt i låtens känsla, och då blir det ju mer äkta än om vem som helst skulle framföra ett liknande bidrag. Österrike kanske har hittat sitt koncept: antingen ballad eller ett glädjepiller, med tanke på vad som tagit de till final under de senare åren. Startplatsen är ju hans stora tröskel, men jag tror ändå att han går igenom rutan så pass att den röstas vidare, lite som Malta 2013. Underskatta aldrig glädjepiller.

  Betyg: 7/10

  Återkommer med bästa/sämsta/glädjepiller. Måste fundera på detta.

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Konstigt… men bra att det fungerade.

 7. Micke

  Har inte alls med saken att göra egentligen men finns det något härligare än glädje? Kommer hem efter en natts jobb hur jädra trött och sliten som helst. Dessutom lite nedstämd då jag möts av lite mänskligt elände hela natten. Ska hoppa i säng och försöka få mig lite sömn. Gör mig i ordning men tittar lite på bloggen här. Får för mig att lyssna på ett speciellt bidrag och snacka om bra val. Allt rann av mig och plötsligt kom glädjen över mig igen.

  Jag älskar Vitrysslands bidrag med sin fantastiska glädje som tydligen kan lösa upp alla knutar. Visst det är väl kanske inget bra bidrag men who gives a shit. Jag ÄLSKAR bidraget. No ska jag i säng nån timme här och nu på jädrigt gott humör 🙂

  Hörs senare 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, 😀 Det har kanske inget med saken att göra men samtidigt så har det allt med saken att göra. 😀

 9. Johanna

  Absolut inget dåligt alls i denna men ändå lyckas jag glömma bort att den är med emellanåt. Tyvärr tror jag att tv-tittarna kanske gör detsamma och den inte tar sig till final……Jag rankar den strax utanför final på plats 28- med det sagt så skulle jag ändå bli glad om den hamnade i final. Hade den varit i semi 1 hade jag definitivt rankat den i final….

 10. Adri

  Innan repet hade jag verkligen inte sett denna i final, men nu tror jag stenhårt på denna 🙂 om inget annat så pga juryn!

  Det är så himla oskuldsfullt och Nathan är så himla glad. Det är ju omöjligt att ogilla denna låt.

  På min plats hamnar den precis precis utanför topp 10 🙂 Så självklart vill jag ha Österrike i final i år.

  Bästa från Österrike? Helt med dig, Micke. “Loin d’ici” från 2016!

  Sämsta från Österrike? Än en gång helt med dig Micke. 2012 års “Woki mit deim popo” är riktigt pinsam.

  Österrikiskt glädjepiller? Jag måste nog ändå ge denna utnämning till “Y’asi” från 2005. Den är lite knas. Blandar engelska och spanska, joddling och lite traditionella toner.

 11. Adri

  I min “jakt” på det österrikiska bästa, sämsta och glädjepiller så insåg jag också en annan sak som jag faktiskt misstänkt tidigare: Österrike är nog det sämsta landet i Eurovision.

  2016-2017 har det ju gått uppåt, men historiskt sett är verkligen Österrike ett jäkligt dåligt land tycker jag.

 12. Henke

  Eurovision tappar kvalitet från år till år, den stora majoriteten av länderna tar den så kallade tävlingen med en klackspark.
  Dussinlåtar och ingen charm kvar, slätstruket är endast förnamnet.
  Enda låten som är vettigoch har personlighet i år är Italien.

 13. Johan

  @Adri, jo för min del har det också varit riktigt svårt att faktiskt vaska fram ett “bästa” bidrag. Men så här det nog bli baserat på mina åsikter ändå:

  Bästa: Conchita Wursts “Rise like a pheonix” hade mycket som var väldigt bra, även om 2014 var ett år med hög lägsta nivå, men också ganska låg högsta nivå. Jämntjockt startfält, och då fick den här vinna utan att jag på något sätt ska klaga. Conchita levererade också otroligt mycket bättre live än vad jag trodde innan, och positiva överaskningar live brukar ofta göra att min bedömning av bidraget blir lite “biased”.

  Sämsta: Tja, Micke beskrev det väldigt bra. “Woki mit deim popo” är förkastligt.

  Glädjepiller: Återigen, Micke summerar det hela riktigt bra. Minns det året otroligt väl då jag såg tävlingen i mina farföräldrars sommarstuga och farmor skakade på huvudet och konstaterade “Det var verkligen bättre förr”, medan vi barn dansade runt till Holy Diver-riffet som han blankt kopierat utan frågor eller funderingar. Good times! Alf Poier får min röst.

 14. Linnéa

  Det här är min stora favorit i år! Hoppas av hela mitt hjärta att den här går vidare till final, annars så förlorar finalen en glädjeuppiggande låt i final. Jag kommer bli så ledsen om den inte går vidare till final :/ Nathan har allt: rösten, charmen och den ödmjuka inställningen utifrån de intervjuer som jag har tagit del av. Han säljer verkligen låten till max.

 15. Linnéa

  Särskilt bland alla ballader i årets tävlingen (och så också kommer kvalificera sig vidare till finalen på lördag) så behövs det en låt som sprider glädje!!

 16. Kerstin

  Linnea, håller helt med dig. Denna låt behövs i finalen. Heja Österrike!!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se