ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Ungern
Land: Ungern deltagit 14 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: MTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Friderika Bayer kom 4:a av 25 med “Kinek Mondjam El Vétkeimet

Ungerns ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: Pioneer“, Freddie (A Dal 2016) 19:e i finalen
2015: Wars For Nothing“, Boggie (A Dal 2015) 20:e i finalen
2014: Running“, András Kállay-Saunders (A Dal 2014) 5:a i finalen
2013: Kedvesem (Zoohacker Remix)“,
ByeAlex
(A Dal 2013) 10:a i finalen
2012: Sound Of Our Hearts“,
Compact Disco
(A Dal) 24:a i finalen
2011: What About My Dreams?“,
Kati Wolf
(Internval) 22:a i finalen
2010: – – – – – – – – –
2009: Dance With Me“, Zoli Ádok (Internval) 15:e i semi 2
2008: Candlelight“, Csézy (Eurovíziós
Dalverseny 2008:
Magyarországi
döntő
)
19:e i semi 2


Ungerns ESC-2017-bidrag: “Origo”, Joci Pápai

Lyssna på Ungerns Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Origo officiell musikvideofinal-framträdandetext / engelsk text
Fler tolkningar: live i Amsterdam
Artist: Joci Pápai (József Pápai)
instagramyoutubefacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av wiwibloggs (7:19 – 8:e april)
Intervju av ESCKAZ.com (4:11 – 8:e april)
Intervju av eurovision.tv (2:04 – 19:e februari)
Intervju av Eurovision Club Ukraine (4:34 – 23:e februari)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 7 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: József Pápai (t&m)
Uttagning: Totalt 30 bidrag tävlade i Ungerns nationella ESC-uttagning som bestod utav tre kvartsfinaler, två semifinaler samt en avgörande final den 18:e februari. I finalen fick en jury välja ut fyra superfinalister bland de åtta finalisterna innan det var upp till tittarna att utse vinnaren. Både juryn och tittarna gav sina högsta poäng till Joci Pápai. Läs mer om finalen av A Dal 2017 här: “Ungerns Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-05-09): Vidare till final (plats 5 av 18) & topp-18 (plats 18) av de 42


Åsikter och spekulationer om Ungerns bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final UngernUngernUngernUngernUngern Betyg: 3 + / 5
Här har vi ytterligare en semi-2-låt som jag gärna vill se i final men som jag förmodligen inte kommer att ha någon plats kvar för i min topp-tio. I princip allt i det här bidraget tilltalar mig och blir därför en helhet som verkligen fungerar. Först och främst så är det refrängen som jag ser som huvudattraktionen då den är så vacker och känslostark. Även om jag inte förstår orden så känns det att det är en personlig låt som betyder mycket för sångaren och det tillför ganska mycket.

Sedan har vi allt det andra, från de vackra instrumentala partierna till rappartiet (som konstigt nog höjer låten i stället för att kännas tillkonstlad) och den dansande tjejen och andra visuella saker som gör att det blir ett minnesvärt bidrag. Helt klart ett finalbidrag i mina ögon, så eventuellt kommer något av mina ursprungliga topp-tio-bidrag i den andra semifinalen att få flyttas ner när den slutliga rangordningen ska göras.

Schlagerpinglan tror: Till final
Sedan Ungerns ettårspaus i tävlingen 2010 så har de tagit sig till final varje år. Jag ser ingen anledning till att detta mönster ska brytas (om nu inte det utspridda motståndet mot romer är mer utbrett än jag anar) utan det blir nog sjunde året i rad för Ungern i finalen.

Jag har ju redan beskrivit hur mycket jag uppskattar alla beståndsdelarna i detta bidrag och jag tror att tillräckligt många tittare är inne på samma spår. Visserligen kan det vara ett minus när publiken inte förstår orden, men i det här fallet så tror jag som sagt att man kan uppskatta helheten i alla fall. Även juryn (om de sköter sitt jobb) lär kunna ge en hel del poäng vad gäller sånginsats, vackra melodislingor och stark kulturell prägel (både ang. låt och det visuella) så en av finalplatserna borde helt enkelt gå till Ungern.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2017: Ungern – “Origo” – Joci Pápai”

 1. Johan

  Det är få gånger jag uppskattar rap i ESC, och ifjol var det för mig en av anledningarna till att Bosnien bidrag inte riktigt ville sätta sig för mig. Det här tillhör dock till de sällsynta tillfällen då rapen enligt mig tillför något, och snarare kompletterar låtens identitet än delar den. Det känns också väldigt genuint när det inte är någon annan som helt plötsligt äntrar scenen och rappar mitt i allt, utan att det är han som rappar. Det är hans konstuttryck, och det lever man sig in i på ett annat sätt än om det varit flera artister.

  Vad kan jag egentligen kritisera? Etnoinfluenserna och de magiska stråkarna är dramatiska, om än på ett lågmält sätt. Känslorna vill inte riktigt landa innan låten är klar, och det bidrar till att mitt intresse under hela låtens gång är riktad till just låten och inte omgivningen. Jag hoppas att han levererar live lite bättre än han gjort på repetitionerna som jag har sett, för där låter han nästan lite orolig snarare, och tonerna fladdrar lite för mycket. Levererar han så kan det gå långt.

  För mig en given finalist, och jag ger betyget 8/10.

  Ungerns bästa bidrag: Jag har sagt det innan: 2007 var ett starkt år, och det var en oerhörd glädje när en bluesinspirerad ballad lyckades så pass bra i den konkurrensen. “Unsubstantial Blues” är för mig deras hittills bästa bidrag, om än det finns ett par utmanare.

  Ungerns sämsta bidrag: “Dance with me” från 2009 som inte bara vann Barbara Dex-priset var även helt förstört av falsksång och flamsighet. Alcazar-stämning som verkligen rann ut i intet då det var så uselt framfört. Kom ihåg att inför-panelen tippade en bra placering för Ungern det året. De kom på 15e plats i sin semifinal. Svårt att tippa innan man ser slutprodukten får bli visdomsorden att dra från detta.

  Ungerns glädjepiller: Öst-europeiska och balkan-bidrag med etnoinslag behöver absolut inte vara ballader. 2005 framträdde Ungern med bidraget “Forogj, világ!” som verkligen levererade ESC-glädjen samtidigt som vi fick ta del av såväl inhemsk harmonik som dans och rytmik. De blir allt färre med åren tyvärr.

 2. Schlagerpinglan

  @Johan, Just det här med rappartiet tyckte jag var intressant då han i en intervju (via tolk visserligen) förklarade att han hade mycket som han ville förmedla under de tre minuterna och då passade det bra att höja tempot lite för att få med alla orden. Ett bättre argument för att stoppa in lite rap än bara för att variera låten lite, som många andra verkar göra. 😀

 3. Adri

  Jag vill inte ha denna i final. Jag gillar scenshowen, men låten är riktigt tråkig. Har man hört 20 sekunder har man hört hela låten.

  Jag och sju vänner satte betyg på alla låtar tidigare i vår (för finns det ingen Inför-panel på tv så får vi bilda vår egen) och Ungern var det land som vi åtta hade på gemensam sistaplats. Den fick 6/40 poäng. Jag gav den en tvåa dock, resten gav ettor eller nollor till denna.

  Med det sagt tror jag dock att jag och mitt kompisgäng får rejält fel för det här går nog, av någon anledning, till final.

  Bästa ungerska? “Pioneer” från 2016, eller “Running” från 2014… jag väljer nog “Pioneer” från 2016 även om jag tröttnat lite nu.

  Sämsta ungerska? “Dance with me” från 2009 var riktigt dåligt redan från början, och live blev det bara ännu värre.

  Ungerskt glädjepiller? Utan tvekan “Forogj vilag” från 2005. Riktigt härlig! 😀

 4. Kerstin

  Detta var tidigt en favorit hos mig. Älskar rytmen och tongångarna. I studioversionen är det här en stark fyra i betyg men jag tycker den tappar lite live så betyget får bli något sämre, 4-/5. Hoppas han kan samla sig och göra ett bättre live framträdande än de jag sett så långt för låten är otroligt bra.

 5. Micke

  Brukar se mig själv som den totala musikälskaren. Jag älskar nästan all musik om den så är modern eller från 1400-talet. Jag har alltid sagt att det bara finns två musikgenre där jag aldrig någonsin hittat något jag tycket om Gospel och rap. Dvs fram till nu år 2017 i ESC och än märkligare inte bara en gång utan två. Bägge två handlar om rap om nu är vi framme vid ett av dessa Ungern.

  Mitt i låten börjar snubben en rapliknande stund och då händer det som aldrig hänt tidigare – Micke börjar stuffa med. Först trodde jag att jag blivit knäpp men för varje gång blev det mer och mer. Nu vill jag ändå lugna ned detta lite för faktum kvarstår, detta är den sämsta delen av bidraget. Men att den sämsta delen tilltalar mig säger ju en hel del om hur jag ser på det övriga. Eller hur? 🙂

  Det här är bara sååååå mycket ESC för mig. Långt bort från MF och dess strikta väg. Tycker jättemycket om det här. En blandning av att bli på gott humör och att bara flyta bort i en sfär av rytm och tongångar man aldrig rör vid annars utanför bubblan. Ett stort tack till Ungern för detta.

  Tidernas bästa Ungerska:
  Absolut bästa bidraget är från 2016. För bra för att vinna som jag brukar känna. Inget för småflickor med mobiler i högsta hugg så jag visste att den tyvärr inte skulle vinna.
  https://www.youtube.com/watch?v=AMNcDQENT6o

  Tidernas sämsta Ungerska:
  Det här är bara så fruktansvärt vidrigt för mig. Jag har detta runt mig yrkesmässigt så jag vill definitivt inte ha det här i ESC. Hade ni sett det ur min vinkel så hade ni förstått. Vidrigt
  https://www.youtube.com/watch?v=QzfRDZmuFUI

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Oh vad det är gott att slippa överproducerade produkter ibland och bara få sig till livs en liten gitarr, en sångare och i synnerhet en helt underbar tjej som backar upp sångaren och får honom att låta bra. Blir man inte på gott humör av det här har man problem.
  https://www.youtube.com/watch?v=rOimfHq76xk

  Borde ni ha skickat i år:
  Långt, långt ifrån de vanligaste ESC-tittarna jag vet. Det är absolut inget för de som går och ställer sig i grupp och babblar oavbrutet under artisterna framträdanden. Det här är inget för de som inte verkligen lyssnar men lyssnar det gör verkligen jag och jag blev förtrollad av denna lilla uppenbarelse. Ett förföriskt sound för de som verkligen tar sig tid att upptäcka den. Ni som söker la la la och chucka chucka hej hej ni ska inte ens klicka på den här länken.
  https://www.youtube.com/watch?v=NjtBETXSelM

 6. johanna

  Jag ÄLSKAR denna men är inte hundra på att den tar sig till final. Men jag hoppas av hela mitt hjärta att det finns plats för den här i finalen på lördag så vi får lite variation från dussin-låtarna! Esc-finalen BEHÖVER denna. Och det gör jag med! Plats 10 för mig totalt!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se