ESC 2017 Schlagerpinglan: I går avgjordes den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2017, se resultatet här. Precis som efter den första semifinalen så kommer här några korta åsikter om (och mina personliga betyg till) de 18 bidragen efter den andra semifinalens live-sänding:

ESC 2017 – Semifinal 2 – De 18 semifinalbidragen i startordning

Serbien 1. Serbien – “In Too Deep“, Tijana Bogićević BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Låten i sig har aldrig riktigt känts som något för mig, för även om jag gillar “svala” låtar så tycker att den är sval på fel sätt. När jag inte heller är så bekväm med sångerskans röst så är det inte mycket att göra åt saken. En välgjord och helt OK låt som tyvärr visar sig vara helt ointressant för mig personligen. Om jag ska peka på något positivt här så tyckte jag att dansaren livade upp det hela en del, även om jag (efter tisdagens grekiska framträdande) saknade vattenplasket. 🙂
Österrike 2. Österrike – “Running On Air“, Nathan Trent BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Även om “Running On Air” stundtals känns lite enformig så är det ett oförargligt litet mysigt bidrag som fungerar riktigt bra på mig. De lyckades inte bara att använda scenen på ett snyggt sätt utan det passade perfekt till själva låten och fick därmed ihop en riktigt bra helhet. Som grädde på moset så var Nathan även så där glad och entusiastiskt som jag hoppades på, fast utan att överdriva. En välkommen finalist.
Makedonien 3. Makedonien – “Dance Alone“, Jana Burčeska BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Här har vi en av kvällens, för mig, största besvikelser. På förhand var jag skeptisk till att denna lilla medryckande bagatell skulle ta sig vidare, men efter att ha sett framträdandet som så effektivt förstärkte känslan av att man ville dansa med, så trodde jag faktiskt att den skulle gå vidare. Låten, artisten, koreografin… allt höll final-klass enligt mitt sätt att se på saken, så lika glad som jag blev att att se framträdandet, lika besviken blev jag när Makedonien aldrig lästes upp i slutet av programmet. Det kommer att ta ett bra tag att hämta sig från detta, den saken är klar.
Malta 4. Malta – “Breathlessly“, Claudia Faniello BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Så vackert, så gripande och så stämningsfullt men ack så tragiskt. Då ena halvan av mig njöt över att äntligen få se Claudia stå där på ESC-scenen så var andra sidan av mig lite vemodig då det tyvärr redan vid framträdandet kändes som en typisk ballad som är helt chanslös vid omröstningen. När inte ens jag, som visserligen inte är någon balladälskare men håller Claudia så högt, orkar hålla intresset helt uppe under de tre minuterna så vet man att det är illa. Låten var i alla fall underbar och artisten gjorde ett starkt framträdande, att det sedan inte räckte hela vägen är sådant som tyvärr händer. Allt måste klaffa och det gjorde det inte denna gång. Du är välkommen tillbaka för revansch nästa år, Claudia. 🙂
Rumänien 5. Rumänien – “Yodel It!“, Ilinca feat. Alex Florea BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Denna lite uppseendeväckande mix av joddel, rap och pop har delat publiken enormt inför semifinalen. Personligen är jag löjligt förtjust i låten och, trots att jag nästan spelat sönder den, ser den som en självklar finalist. Tyvärr så har jag nog aldrig hört duon framföra sin låt så svajigt som de gjorde i går kväll, men det var de inte ensamma om utan får chansen att göra det bättre i finalen. Speciellt så gillar jag kontrasten mellan artisterna och hur de kompletterar varandra så bra. Ett stort plus för sättet de förstärker och markerar takten med sitt gungande men kvällens största frågetecken får kanonerna. Någon som kan förklara hur de passar in i sammanhanget?
Nederländerna 6. Nederländerna – “Lights and Shadows“, OG3NE BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Nederländerna hade seglat upp på oddslistorna efter repen, men precis som i Finlands fall så förstod jag aldrig varför och trodde ärligt talat att även de skulle visa sig missa finalen. Jag påstår inte att de inte förtjänar sin finalplats, för det gör de uppenbarligen, men hur mycket jag än kan uppskatta fin stämsång så känns själva bidraget som en stor gäspning. Låten går in genom ena örat och ut genom andra utan att det ger mig så mycket. Scenkläderna var i alla fall glittriga och fina.
Ungern 7. Ungern – “Origo“, Pápai Joci BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Då scenshowen i princip var densamma som i den ungerska uttagningen så bjöd Pápai Joci inte på någon större överraskning, även om scenens möjligheter gjorde det hela ytterligare lite snyggare. Men, men… varför ändra på ett fungerande koncept? En känslostark och vacker låt som jag tycker lika mycket om nu som när den vann i Ungern. En självklar finalist för mig och lyckligtvis även för många andra.
Danmark 8. Danmark – “Where I Am“, Anja BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Även om Anja stundtals har lite väl imponerande röstresurser för min smak så gillar jag henne som artist. Hon ger ett glatt intryck och kan konsten att sjunga och le samtidigt utan att det ser ansträngt ut. När hon dessutom har en låt som tilltalar mig och toppar med en riktigt snygg scenshow med långt pyro så kan det inte bli något annat än en finalplats. Trevligt att de röstande och jag var eniga om något i alla fall.
Irland 9. Irland – “Dying to Try“, Brendan Murray BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Att Irland inte skulle ta sig vidare till final kändes på något sätt givet på förhand, vare sig Brendan skulle sätta tonerna eller ej. Själv tyckte jag dock att det gick förhållandevis bra och jag njöt av den underbara melodin och Brendans vackra röst. Att placera honom i en luftballong tyckte jag var en bra idé då det blev lite uppseendeväckande och snyggt utan att han behövde koncentrera sig på mycket annat än att sjunga. En bra insats som jag gärna hade sett belönats med en plats i finalen, men tävlar man i den starkare av de båda semifinalerna så krävs det tydligen lite mer.
San Marino 10. San Marino – “Spirit Of The Night“,
Valentina Monetta & Jimmie Wilson
BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: När jag först fick höra att Valentina återigen skulle repersentera San Marino så blev jag överlycklig och ännu bättre blev det efter att jag hört låten. Den var precis så lättsmält och dansvänlig som jag hoppats på. Sedan dess har jag sett hur låten dalat på mina listor efterhand som jag spelat sönder den. När det nu var dags för semifinal så var jag tyvärr inte speciellt imponerad utan förstår finalmissen till fullo. Extrapoäng dock till Valentina som bjöd på en sevärd show och till Jimmie för hans röst, som jag gärna hör fler gånger fast då inte i en lika omaka duett som denna.
Kroatien 11. Kroatien – “My friend“, Jacques Houdek BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: “My Friend” var det bidrag som jag på förhand var mest spänd inför att se hur det skulle presenteras på scenen. Med utmaningen att skildra två helt olika (men lika imponerande) röster från en och samma person så fanns risken att det kunde utveckla sig till tidernas kalkon. Jag tycker dock att de löste problemet smakfullt med endast små detaljer som visade att det rörde sig om en “två-i-en”-lösning. Jag är dessutom rejält imponerad över hur han lyckas ställa om sin röst så snabbt och så många gånger utan en massa oönskade “tuppar”. En helt fantastisk helhet med sitt inspirerande budskap, vackra meldislingor och snygga sceninramning (speciellt den avslutande regnbågen). En favorit som höll.
Norge 12. Norge – “Grab The Moment“, JOWST BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: När det gäller Norge så kämpar jag verkligen med att hitta guldkornen. Vad gäller låten så är det i princip endast mellanspelet med den samplade sångslingan som jag tycker är på gränsen till intressant. Inte heller texten är något jag hurrar speciellt högt för, jag gillar budskapet men skulle ha formulerat mig annorlunda. Jag är jätteledsen Norge, men detta var inte alls i min smak och jag har svårt att förstå hur “Grab The Moment” kunde gå vidare. Nåja, som nordbo så får man väl dela glädjen och det är ju alltid något. 🙂
Schweiz 13. Schweiz – “Apollo“, Timebelle BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Ett år då de flesta andra sångerskor valt vitt så stod Schweiz sångerska verkligen ut med sin gula klänning med enorma släp. Tyvärr så var hennes framträdande inte lika imponerande som man var van vid utan det dröjde ett ganska bra tag innan hon verkade slappna av och kom till sin rätt. Då var det tyvärr redan för sent och bidraget kan mycket väl ha uppfattats som ytterligare en-i-mängden-ballad. Jag gillar dock fortfarande låten, även om jag tycker att mycket av det som driver låten framåt saknades just i går kväll, när det som bäst behövdes. En finalist i mina ögon men jag har förståelse för varför det inte blev så.
Vitryssland 14. Vitryssland – “Story of My Life“, Naviband BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: En av kvällens mer glada överraskningar var att Vitrysslands glädjepiller skulle visa sig fungera även på övriga Europa. Med sin tillputsade show som nu var lite mer stilren, nedtonad och med större samspel så föll alla bitarna på plats och det som tidigare kunde uppfattas som lite väl hyperaktivt var nu bara glatt och medryckande. En självklar finalist som jag hoppas får en riktigt bra placering i finalen.
Bulgarien 15. Bulgarien – “Beautiful Mess“, Kristian Kostov BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: “Beautiful Mess” har jag hela tiden sett som ett bidrag med potential, men utan det där lilla extra. Låten, texten, artisten – alla delar ger mig posititva vibbar men jag saknade något som tände gnistan, så att säga. Jag hoppades att det skulle ske i går men tyvärr kan jag inte påstå att det gjorde det. Kristian gjorde ett bra framträdande men här fanns inget som talade till mig, utan jag kände mig ungefär lika ointresserad som när jag lyssnade på Australiens bidrag i tisdags. Båda bidragen känns som något som borde kunna falla mig i smaken, men man kan ju inte tvinga fram något som inte är där. Jag förstår finalplatsen, men är inte säker på att jag själv skulle placera den där. Vi får se om jag ändrar åsikt innan/efter finalen för det här gör mig väldigt konfunderad.
Litauen 16. Litauen – “Rain of revolution“, Fusedmarc BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: När det gäller Litauen så är det egentligen bara en sak som jag tycker är riktigt bra med låten och det är de medryckande basslingorna man brukar höra i verserna. När man nu i det slutliga framträdandet knappt kunde höra dem så fanns det inte mycket kvar för mig att uppskatta i bidraget. Sångerskan kan få lite extrapoäng för att hon var lika färgstark och showig som vanligt på scen, men annars var detta långt ifrån vad jag röstar på i detta sammanhang. Med tanke på resultatet så verkar jag inte vara helt ensam .
Estland 17. Estland – “Verona“, Koit Toome and Laura BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Förutom Kroatien, som briljerade, så var det Estland som jag var mest orolig för vad gäller gårdagens live-framträdanden. Risken fanns att speciellt Laura skulle kunna bli lite väl stel och svajig röstmässigt och tyvärr så gick det väl inte helt bra. Jag gillar i och för sig det lite stela och kalla i framträdandet, då det förhindrar att det blir alltför sötsliskigt, men det är bara att inse att det inte var lika bra som i Eesti Laul-finalen. Låten, med sin höga nostalgifaktor och underbart vackra slingor, tyckte jag dock var så pass bra att det kunde väga upp tillräckligt för att duon skulle få chansen att förbättra sig i finalen… men så skedde naturligtvis inte. Kvällens största besvikelse och ett resultat som jag fortfarande inte är riktigt redo att ta in.
Israel 18. Israel – “I Feel Alive“, IMRI BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: På senare tid har “I Feel Alive” seglat upp och blivit en av mina mest spelade låtar och när jag nu såg det slutliga framträdandet så är jag ännu mer förvånad över att det tog så långt tid för mig att få upp ögonen för det. Det har ju det mesta jag gillar i ett bidrag: lättsmält och dansvänlig låt, etniska inslag samt en artist som både kan sjunga och samspela med kameran. Den snygga scenshowen gjorde sedan sitt för att lyfta bidraget ytterligare några snäpp. En fungerande helhet m.a.o. och numera en av mina absoluta favoriter. Kvällens största positiva överraskning, som lyckligtvis fick en plats i finalen.

Schlagerpinglan: Till skillnad från efter den första semifinalen, då jag var relativt nöjd med resultatet, så är jag övervägande besviken efter gårdagens show. Jag ville verkligen se både Estland och Makedonien i finalen och känner fortfarande en liten sur tomhet. Förhoppningsvis släpper det innan det är dags för final, där trots allt de båda positiva överraskningarna Kroatien och Israel finns. 🙂

Vad gäller showen som helhet så tycker jag att de båda överdrivet leende programledarna gjorde ett bättre och mer avslappnat intryck än i den första semifinalen, och visade sig dessutom vara bättre på att showa än att programleda. Men, men… alla kan ju inte vara Måns och Petra och kunna behärska allt. 😉 Timur tyckte jag fortfarande var bäst av de tre och han hanterar trots allt det omöjliga green room-uppdraget förvånansvärt bra. Jag hade dock gärna sett att han fortsatte på spåret att hålla mikrofonen så långt bort från artisterna som möjligt, även om själva frieri-delen var lite småtrevlig.

Nu ser jag fram emot finalen, som precis som förra året verkar ha vänt från att ha en “säker” vinnare till att kunna sluta på flera olika sätt. Spännande värre. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Eurovision 2017: Några tankar om den andra semifinalen”

 1. Kerstin

  Mina tankar om semi 2.

  Serbien- Redan när jag såg första repet så förstod jag det här kommer aldrig ta sig till final. Alldeles för slätstruken låt med en artist som inte lyckades fånga mitt intresse överhuvudtaget och inte heller rösten lät riktigt bra. Betyg 2/5.

  Österrike- Sån härlig låt och sån härlig artist. Mer sånt här i ESC tycker jag. För mig given finalist och jag hoppas på en topp tio placering i finalen. Betyg 4/5.

  Makedonien- Detta var en stor besvikelse igår att den inte tog sig vidare. Men jag undrar om dom inte hade vunnit på att trots låtens titel haft fler dansare på scen. Betyg 4/5.

  Malta- Tyvärr var det här alldeles för tråkigt och när jag inte blir det minsta berörd så finns inte mycket att jubla över. Betyg 1+/5.

  Rumänien- Alla som känner mig vet jag avskyr joddling så tyvärr har den här låten aldrig haft någon chans hos mig men även om man plockar bort det så finns där ingen låt jag tycker om. Men artisterna gör ett bra jobb så betyget 2-/5 är enbart för artisterna och framträdandet.

  Nederländerna- Historien bakom låten berör men tyvärr gör inte låten det. Jag hade personligen inte velat ha det här vidare. Betyg 2/5.

  Ungern- Jag älskar verkligen musiken till den här låten och rytmen. Mycket bättre live än jag hade väntat mig. Betyg 4/5.

  Danmark- En skrik fest och en dussin låt. Hoppas detta håller sig långt borta från topp tio. Betyg 2/5.

  Irland- För mig kvällens största besvikelse. En sån vacker låt och han gjorde den så bra. Jag fattar ingenting, hur kunde detta missa final. Norge i final men inte Irland, helt obegripligt. Betyg 4/5.

  San Marino- Vad ska man säga om det här. Jag gillar inte artisterna och inte heller låten. Betyg 2-/5.

  Kroatien- Utan videon så blir inte jag berörd av det här. Han ger mig tyvärr fel känslor men refrängen är inte alls dålig och idén blev inte helt knäpp trots allt. Betyg 2+/5.

  Norge- Jag fattar inte vad Norge gör i en final. Betyg 2-/5.

  Schweiz- Låten är det inge fel på men man glömmer den tyvärr väldigt fort. Betyg 3/5.

  Vitryssland- Uppfriskande låt och framträdande. Betyg 3+/5.

  Bulgarien- Så kom då min favorit i tävlingen. Jag fick både gåshud och en tår i ögonvrån. Han sjöng helt fantastiskt och framträdandet var hur bra som helst. Betyg 5/5.

  Litauen- Vilket kaos till låt. Jag har väldigt svårt för att lyssna på den här låten. Betyg 1+/5.

  Estland- Tyvärr blev det samma känsla efter Estlands framträdande som efter Australiens, dom levererade inte låten som jag hoppats. Jag tycker dom sjöng ganska illa emellanåt och tyvärr ser jag två personer på scen som helt saknar utstrålning. Låten däremot är jättebra. Betyg 3+/5.

  Israel – Äntligen kom det bidraget som skulle visa sig vara betydligt bättre live. Här finns helheten. Artist med utstrålning, bra framträdande och bra låt. Israel seglade upp på min lista och är nu min tvåa i tävlingen. Betyg 4+/5.

 2. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Jag håller på att försöka få ihop min topp-tio-lista och inser att även jag kommer att ha Israel på andraplatsen. 😀 Det hade jag aldrig trott för några dagar sedan. Visserligen beror det på att några av mina favoriter försvunnit, men i alla fall. Alltid roligt när bidrag kan överraska positivt. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se