ESC2018 Schlagerpinglan: I väntan på att arrangörerna av Eurovision Song Contest 2018 ska komma med ett stort avslöjande idag (förmodligen datum och plats för ESC 2018) så kan vi ta en snabb titt på vad vi vet om de deltagande länderna så här långt:

Preliminärt bekräftade länder till Eurovision Song Contest 2018:

Planerade nationella finaler:
1. Danmark Danmark: “Dansk Melodi Grand Prix 2018”
läs mer om den nationella uttagningen här
2. Estland Estland: “Eesti Laul 2018” – 3:e mars
läs mer om den nationella uttagningen här
3. Finland Finland: “Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) 2018”
4. Frankrike Frankrike: “Mission Eurovision”
läs mer om den nationella uttagningen här
5. Litauen Litauen: “Eurovizijos dainų konkurso nacionalinė atranka”
6. Malta Malta: “Malta Eurovision Song Contest (MESC) 2018” – Januari 2018
läs mer om den nationella uttagningen här
7. Norge Norge: “Melodi Grand Prix 2018”
läs mer om den nationella uttagningen här
8. Portugal Portugal: “Festival da Canção 2018” – 4:e mars
läs mer om den nationella uttagningen här
9. Rumänien Rumänien: “Selectia Nationala 2018”
läs mer om den nationella uttagningen här
10. Schweiz Schweiz: “ESC 2018 – Entscheidungsshow” – 4:e februari
läs mer om den nationella uttagningen här
11. Sverige Sverige: “Melodifestivalen 2018”
läs mer om den nationella uttagningen här
Planerade internval:
12. Belgien Belgien
läs mer om internvalet här
13. Österrike Österrike
läs mer om internvalet här
Övriga preliminärt bekräftade ESC-2018-länder:
14. Cypern Cypern
(olika uppgifter, allt från icke bekräftat deltagande till planerad nationell uttagning)
15. Irland Irland
(ingen officiell information)
16. Lettland Lettland
(ingen officiell information)
17. Polen Polen
(ingen officiell information)
18. Ryssland Ryssland
(kanske 2017-internvalet Yulia Samoylova)
19. Tyskland Tyskland
(ingen officiell information)

Schlagerpinglan: Som synes så är det endast 19 länder som så här långt givit ett preliminärt klartecken för sitt deltagande i Eurovision Song Contest 2018, men det betyder inte mer än att vi fortfarande befinner oss i den lugna försäsongen. Tids nog lär listan fyllas på och fram tills dess så kommer jag att skriva lite mer om de 2018-bekräftade länder som jag ännu inte behandlat. 😀

Se samlingssidorna “Eurovision Song Contest 2018” – “ESC-2018-kalendern” – “Inför Eurovision 2018: Land för land” för mer information angående ESC 2018.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Eurovision Song Contest 2018: Läget så här långt”

 1. Micke

  Det mest positiva i detta som släppts är att Estland, Finland och Frankrike kommer att hålla nationella finaler. Skönt

  Det mest negativa är att Sverige inte kommer att ha ett Internval och att Schweiz sviker oss även i år. Precis som du Pinglan tyckte jag det var Schweiz som startade upp det hela med sin 300-400 låtar långa uttagning (eller vad det var)

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Många låtar var det i alla fall. 😀 Även om man kan förstå låtskrivarna vars bidrag riskerar att bli förbrukade och inte kan skickas in till andra ESC-uttagningar så tycker jag synd om alla de som egentligen inte hade någon större chans att ta sig vidare utan såg detta mer som en chans att visa upp sig för en större publik. Förhoppningsvis återgår de till det gamla formatet snart, eller så kanske något annat land snappar upp det. Hoppas kan man ju alltid. 🙂

 3. Micke

  @Pinglan, Jo det blev många låtar men det var ju det som var kul 🙂 Tyvärr blev det dessutom ett extra svårt avhopp från detta 2016 då det lilla startfält Schweiz presenterade visade sig vara väldigt, väldigt blekt.

  Funderar på en annan sak. Kul om någon ville svara. Det har gått 2-3 månade nu sen finalen och allt innan. Har någonting hänt i positiva eller negativa termer? Jag har inte lyssnat på någonting egentligen men samtidigt går det ju inte att undvika att höra. På positiva sidan är i så fall Belgien. Det var redan då en av mina favvisar men den har växt än mer. Faktiskt så mycket att jag t.o.m lyssnar på den utanför bubblan och det är sannerligen ett gott betyg 🙂

  På negativa är det tyvärr Sverige även om det kanske låter märkligt då den redan då var överlägsen jumbo för mig. Men jag klarar alltså bara inte av den entoniga rösten som har så enormt svårt för betoningar. En låt som mest påminner om en mistlur med ett enormt blekt budskap. Om inte annat så vore det välbehövligt med lite dansskola framtiden för killen.

  Jag har under alla tider i ESC bara givit sex nollor eftersom noll för mig betyder att det inte kan bli sämre. De är dock nu sju stycken för”i cant go on” med denna mistlur. Jag är inte ens säker på att jag tycker Sveriges bidrag 2013 är det sämsta vi haft. Två bidrag får nu göra upp om den titeln.

 4. Adri

  @Micke: För mig så är de flesta bidrag på samma nivå som i maj.

  Ett bidrag har dock verkligen skjutits ner rejält. Och det är Island. I mars-april var den låten på ett gränsfall till topp 10. Jag har inte gjort en topp 42 på sistone men hade jag gjort en idag hade den knappt varit på topp 30. Låten har gått från riktigt seg, till riktigt cool midtempo, till extreeeemt seg igen. Jag vill inte höra den igen, men jag har ju tyvärr människor i min umgängeskrets som verkligen gillade den låten. Svala får gärna komma tillbaka igen då jag gillade hennes röst och aura, men med en betydligt bättre låt då!

  Och de låtarna som växt mest är två du inte gillade… Sverige och Israel. De kompletterar varann väldigt. Sverige hade grym vers, medelmåttig refräng. Israel hade en riktigt nice refräng, med en ganska lättglömd vers.

  Jag är glad att Melodifestivalen kommer tillbaka för även om Robin B inte var något som var 100% för mig så tycker jag evenemanget är förjäkla härligt. Och det deltog ju en jäkla massa bra låtar som jag annars aldrig hade hört! 😀 (Mariette borde komma tillbaka… och VINNA! 🙂 )

 5. Micke

  @Adri, intressant att höra. Ta nu inte detta fel för tusan för det finns inga rätt eller fel inom musik. Handlar bara om olika svar. Det jag tänker på är Sveriges bidrag i år Du är faktiskt den första jag hört som tycker den har växt. Däremot har jag hört det omvända gång på gång på gång. Inte minst på min egen blogg där folk spytt galla över den trots att jag inte ens pratar ESC där. Det många säger är just det att de har tröttnat så otroligt på hela konceptet och att den (enligt det de säger) tydligen floppar på massa listor. Har sagt till det att det har inte jag en susning om för jag följer inte listor.

  Nej Adri något MF blir det inte för mig även om jag kan erkänna att det av de låtar folk senare spelade för mig fanns några riktigt bra för att vara MF. Än mer irriterande då att “I can´t go on” vann. Jag skulle faktiskt bli glad om de fick en “knäpp” och bestämde sig för ett internval. Gärna med något rockigt. Varför inte något sånt här som jag fick ett förslag om på min blogg 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=T8dyxGiBx3g

 6. Adri

  @Micke: Anledningen till att “I can’t go on” växt för mig handlar nog inte sååå mycket om låten i sig. Mer bara att provokationen som uppstod när låten vann över betydligt bättre bidrag lagt sig och därför bedömer jag rättvisare nu 🙂

  Jag har lärt mig gilla Robins röst, men kan absolut medge att hans “artisteri” borde spetsas på lite 🙂 Robin verkar sen också vara så himla genomschysst och därför vill jag honom bara väl och väljer därför att fokusera på områdena där han faktiskt presterar 🙂 Hans karriär är ung, han slog igenom förra året så han växer väl in i det fortfarande! Och jag tycker framträdandet var bra utifrån hans artisteri och låten i sig 🙂

  Och sen jämför folk ofta “I can’t go on” och “Hold on” eftersom det är de två låtar som slogs om svenska vinsten. Och innan hade jag föredragit “Hold on” men den låten har jag faktiskt lyssnat en del på, och den har sjunkit som tusan.

  Om låten bara bestod av vers och sjöngs av annan person hade den vart 1000x bättre. Inget fan av Nano’s röst alls (gillar honom dock, han är skitrolig) och jag blir påriktigt arg när refrängen till “Hold on” sätts igång. Att Nano falskskriker titeln, följt av diverse flygplansljud och gospelkör är en riktigt dålig refräng och det är så sorgligt då versen lovar så mycket (Personligen tycker jag refrängen faktiskt är sämre än Greklands låt i år.)

  Så om de låtarna sätts emot varandra, vilket människor verkar gilla att göra, så är jag team Robin all the way (än en gång mest pga “Hold on”s hemska refräng).

  Jag litar inte på SVT, så hade de satsat på internval lägger jag mina pengar på att de hade valt någon jäkla Danny Saucedo eller Anton Ewald. SVT är så himla måna om att MF ska va en “hitmaskin” och det är inte mig emot för de får ändå till en bra mix (radiopop, jojk, svensk folk, rap etc). Men hade SVT själva haft makten hade det verkligen valt tråkigt tror jag.

  Ja, att “I can’t go on” har sina haters är uppenbart. Speciellt här på bloggen där fler dissar än hissar. Jag lyssnar inte på den än (inte med flit iaf), men skulle någon sätta på låten eller om låten skulle fastna på min hjärna skulle jag inte högljutt protestera 🙂 Men jag föredrar Robin’s andra låtar. “I can’t go on” är verkligen hans sämsta.

  Menmen… den fick en femteplats så den har väl nån andel fans i alla fall så jag är inte helt ensam på min sida haha 🙂

 7. Schlagerpinglan

  @Micke, När jag tänker efter så har jag inte lyssnat så mycket på 2017-bidragen efter själva tävlingen men ett bidrag har spelats väldigt mycket här och får väl (även om jag gillade den redan från början) ses som en enorm växare: den italienska versionen av Estlands “Verona”

  https://www.youtube.com/watch?v=eeolMtZha68

  Så rent låtmässigt så blev Estland på något sätt min personliga vinnare 2017, även om jag inte tycker att den fungerade rent tävlingsmässigt. (Precis som att jag inte är så förtjust i “I can´t go on” som låt men tycker att det var ett väldigt bra ESC-bidrag som helhet. 😉 )

 8. Adri

  Pinglan och Micke: Det finns två låtar som ändå fått sig några spelningar hos mig (frivilligt, till skillnad från Island).

  Den ena är väl inte förvånande alls om man läst mina kommentarer. Det är Frankrikes “Requiem” med Alma (i orginalversionen). Jag lyssnar på originalversionen, men även ESC-versionen var fantastisk. Hittar ingen brist alls i någon av versionerna 🙂

  Den andra är lite mer förvånande… Det är Danmarks “Where I am” med Anja. Jag tycker många låtar höjde sig live (främst Armenien och Azerbajdzjan) men Danmark var tyvärr inte en av dem. Anja är en riktig 10/10-sångröst men av någon anledning fick hon årets ÖVERLÄGSET sämsta kör med sig som gör så att placeringen hon fick faktiskt är ganska vettig. Men studioversionen är magiskt bra dock! 🙂 Tänka sig att i februari när låten presenterades märkte jag knappt att den fanns. Nu på väg mot augusti så är det en frekvent spelad låt i mina lurar 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se