Spanien TVE, det spanska TV-bolaget, har bekräftat att Spanien kommer att delta i Eurovision Song Contest 2018. Hur de tänker utse sitt bidrag har de däremot ännu ej avslöjat. (Källa: rtve.es)

Snabbfakta: Spaniens deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1961 – deltagit 57 gånger – vunnit 2 gånger: 1968 och 1969


Do it for your lover”, Manel Navarro (Spaniens ESC 2017-bidrag)

Spaniens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Do It For Your Lover“, Manel Navarro (Objetivo Eurovisión) 26:a i finalen
2016: SayYay!“, Barei (Objetivo Eurovisión) 22:a i finalen
2015: Amanecer“, Edurne (Internval) 21:a i finalen
2014: Dancing in the rain“,
Ruth Lorenzo
(Mira quién
va a Eurovisión
)
10:a i finalen
2013: Contigo Hasta El Final
(With You Until The End)
“,
ESDM
(Internvalda artister
+ El Sueño de Morfeo:
Destino Eurovisión
)
25:a i finalen
2012: Quédate Conmigo
(Stay With Me)
“, Pastora Soler
(Internvald artist +
Nationell final
)
10:a i finalen
2011: Que Me Quiten Lo Bailao –
They Can’t Take The Fun
Away From Me
“, Lucía Pérez
(Destino Eurovisión) 23:a i finalen
2010: Algo Pequeñito (Something
Tiny)
“, Daniel Diges
(¡Tu país te necesita!
2010 + Destino Oslo,
La Gala de Eurovisión 2010
)
15:e i finalen
2009: La Noche Es Para Mí
(The Night Is For Me)
“, Soraya
(Eurovisión 2009:
El retorno
)
24:a i finalen
2008: Baila El Chiki Chiki “,
Rodolfo Chikilicuatre
(Salvemos Eurovisión) 16:e i finalen

Schlagerpinglan: Den röda tråden vad gäller Spaniens ESC-deltagande “i modern tid”, 2004 och framåt, verkar vara att det inte spelar någon roll vad de skickar för bidrag – de har en plats på de nedre regionerna av resultatlistan att vänta sig. Som bäst, tre gånger av 14, har de fått en 10:e-plats men oftast så hamnar de betydligt längre ner än så. Någon ESC-vinst ser därför inte ut att finnas inom räckhåll om inte något drastiskt förändras.

Varför det är på detta viset är däremot något som jag inte alls förstår då bidrag jag gillar lika gärna kan hamna på plats 10 (“Quédate Conmigo“, Pastora Soler – 2012) som närmare botten (“I Love You Mi Vida”, D’Nash – 2007) och bidrag jag har lite svårt för även de kan hamna på plats 10 (“Dancing in the rain“, Ruth Lorenzo – 2014) och närmare botten (“Do It For Your Lover“, Manel Navarro – 2017).

Så… vad ska Spanien göra för att lyckas hamna på någon av de nio främsta platserna? Avsäga sig privilegiet som Big Five-länderna har att gå direkt till final och i stället bli “en i gänget”? Satsa på äldre/yngre artister? Satsa på modernare/mer klassisk musik? Jag famlar i mörkret men hoppas att TVE lyckas hitta det hemliga receptet för ESC-framgång för det unnar jag dem. Lycka till, Spanien. 😀

Mer om Spaniens förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Spanien i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Eurovision 2018: Spanien bekräftar deltagande”

 1. Adri

  Spanien är absolut ett av mina favoritländer i tävlingen. 2017 var ett hemskt hemskt undantag. Och vi alla vet väl också att den finalen inte gick till ordentligt. Orimligt med en jury på tre pers varav den ena är Manels polare. Klart som korvspad att han också kommer rösta ner hans främsta konkurrent och ge honom maxipoäng. Orimligt.

  Annars så tycker jag Spanien är ett för jäkla bra land. Genom historien. De har haft fantastiska låtar på 70-talet och så sent som 2014 för “Dancing in the rain” är ju ett mästerverk, Pinglan! 😉

  Bara att glömma 2017 för det är verkligen bara en mörk fläck på Spaniens ESC-historia!

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Njae… jag kan sträcka mig så långt som att erkänna att jag blev glad över att Spanien fick en bra placering 2014… även om jag hade föredragit att det skett något av de år då de faktiskt skickat ett “bra” bidrag. 😉

  (Jag håller däremot med om att sättet som 2017-uttagningen slutade på var en rejäl mörk fläck och något som jag hoppas vi aldrig kommer att behöva återuppleva. TV-bolaget får givetvis bestämma sina egna regler men ibland måste man dra i handbromsen och förstå att det finns bra och mindre bra idéer.)

 3. Micke

  Positiva och negativa överraskningar har ESC varit fullt av genom åren. När det gäller negativa ligger Spanien 2013 väldigt nära när man ska fundera över sånt. När jag hörde vilka som skulle representera Spanien blev jag lindrigt glad då det var en grupp jag gillade även utanför bubblan. Har sett och hört hur de låter live så det som hände hade jag inte väntat mig. Då jag hört sångerskan innan hade jag aldrig väntat mig en så svag röst Det sägs att hon ska ha varit sjuk precis som Schweiz sångare 2009 men till skillnad från i det fallet så vet jag inget om det. Men det lät sannerligen så.

  I övrigt håller jag med om att Spanien har levererat en hel del riktigt bra genom åren. Tycker dock de tappat en hel del och de två sista åren har verkligen inte varit bra med en skillnad mellan dem.

  Håll för öronen nu Adri 🙂 Till skillnad från 2016 då de tog sig själva på allvar såg jag dock 2017 mer som en klackspark från dem.

  Mina tre favvisar ligger långt tillbaka i tiden. 1973 (ett av de bidrag som verkligen levt vidare och gör så än. 183 (De bidraget som talar esc mer än något annat för mig. En kvinna som älskas och märkligt nog hånas. 1990 (ett av mina största glädjepiller överhuvudtaget)

 4. Adri

  Micke: Spanjorerna kanske tog ESC 2017 med en klackspark (tror dock inte det med tanke på hur illa omtyckt deras låt var även bland de spanska medborgarna), men Manel själv tog sig sannerligen på allvar.

  Jag är på riktigt villig att sätta mitt sparkonto på att han inte hade vunnit om juryn hade varit 100% opartisk. Och det är förjäkla tråkigt.

  Nästan så man hoppas att de bara gör ett internval nästa år om det ändå inte spelar roll vad medborgarna och tittarna faktiskt vill ha.

  I övrigt håller jag med dig om att de tre bidragen är några av Spaniens guldkorn (vill även slänga in 1979, 1995 och 2003… och en hel del till faktiskt!)

 5. Micke

  1983 menade men det förstod du tydligen Adri 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se