NorgeFör tredje året i rad så fick TV-bolaget NRK in rekordmånga bidrag när de sökte efter låtar till “Melodi Grand Prix“, Norges nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest. 2016 inkom närmare 1000 bidrag, 2017 fick de in 1 035 bidrag och nu till MGP 2018 tog de emot nästan 1200 bidrag.

Av dessa bidrag ska nu tio låtar och artister väljas ut till finalen som kommer att avgöras i Oslo Spektrum i mars 2018. (Källa: nrk.no)

Snabbfakta: Norges deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1960 – deltagit 56 gånger – vunnit 3 gånger: 1985, 1995 och 2009


Grab The Moment“, JOWST (Norges ESC 2017-bidrag)

Norges ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2017: Grab The Moment“, JOWST (MGP 2017) 10:a i finalen
2016: Icebreaker“, Agnete (MGP 2016) 13:e i semi 2
2015: A Monster Like Me“,
Mørland & Debrah Scarlett
(MGP 2015) 8:a i finalen
2014: Silent Storm“, Carl Espen (MGP 2014) 8:a i finalen
2013: I Feed You My Love“,
Margaret Berger
(MGP 2013) 4:a i finalen
2012: Stay“, Tooji (MGP 2012) 26:a i finalen
2011: Haba Haba“, Stella Mwangi (MGP 2011) 17:e i semi 1
2010: My Heart Is Yours“,
Didrik Solli-Tangen
(MGP 2010) 20:e i finalen
2009: Fairytale“, Alexander Rybak (MGP 2009) 1:a i finalen
2008: Hold On Be Strong“, Maria (MGP 2008) 5:a i finalen

Schlagerpinglan: Det är bara att gratulera NRK till rekordskörden och önska dem ett stort lycka till i jakten på de tio bidrag som tillsammans kan få MGP att bli en underhållande uttagning och var för sig ha en relativt stor chans att ta Norge vidare till ESC-finalen. 🙂

Ser man till bidragen här ovan så får jag tyvärr säga att det var ganska länge sedan de skickade ett bidrag som föll mig personligen i smaken. Min topp-tre av de senaste tio bidragen är nämligen följande: “My Heart Is Yours” (2010), “Hold On Be Strong” (2008) och “Stay” (2012). Jag hoppas därför att de satsar på något lite annorlunda inför 2018, även om jag naturligtvis förstår att resultatet talar för sig själv och de, efter nästan idel topp-tio-placeringar, knappast kan beskyllas för några större mängder “felval”. 🙂

Mer om Norges förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Norge i ESC 2018“.

Relaterad information: Då var både Finland och Norge klara med insamlandet av bidrag men än återstår det tre nordiska länder som är öppna för förslag: Det börjar närma sig deadline för både Danmarks MGP 2018 (15:e september) och Sveriges Melodifestivalen 2018 (18:e september) medan Islands Söngvakeppnin 2018 tar emot bidrag ända tills den 20:e oktober.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Norge 2018: Nytt rekord i inkomna bidrag”

 1. Micke

  Ok då kom Norge då. Har redan nämnt min 3-5. Min tvåa är en ovanlig t tung rock för att vara ESC. I synnerhet då det inte ens är rock 🙂

  1
  2. https://www.youtube.com/watch?v=gjm-kCOMaPY
  3. 1995 – “Nocturne”, Secret Garden
  4. 2006 – “Alvedansen”, Christine Guldbrandsen
  5. 2005 – “In my Dreams”, Wig Wam

  Väntar med min etta. Tänkte kolla min vän Adri. Han brukar säga att han har skaplig koll på vad jag har sagt här. Vet faktiskt att det ofta är sant för jag är impad över allt han kommer ihåg. Jag minns inte ens hälften 🙂 Men kommer han möjligen ihåg min etta? 🙂

 2. Adri

  Om jag likt Pinglan ska ranka det moderna Norges låtar i tävlingen så blir det:

  1. A monster like me, 2015
  2. I feed you my love, 2013

  De två är i egen liga, och det är ganska tätt mellan dem!

  3. Silent storm, 2014
  4. Icebreaker, 2016
  5. Hold on be strong, 2008

  Hatar att behöva gå emot dig igen Pinglan, men enligt mig är 2010 “My heart is yours” tyvärr det sämsta av dessa tio bidrag. Framför allt var Didrik’s sånginsats under all kritik. Jag är inte den som blåser min egna trumpet allt för ofta, men jag kan nästan påstå att jag sjunger bättre. Men det är ju bara kul för dig att du hör något jag inte hör, det är ju min förlust i slutändan! 🙂

 3. Adri

  Micke: Jag är väldigt bra på att komma ihåg saker som sagts och skrivits till mig eller min närhet, det har du helt rätt i! Kan komma ihåg hela samtal jag hade 2002-2004 när jag var 8-10 år (såklart inte alla samtal dock, jag är inte övermänsklig). Min familj stör sig på det för det innebär att jag kan sätta dem på plats ganska ofta. 🙂

  (Tyvärr är minnet inte lika bra när det väl hade gynnat mig, som i skolan där jag aldrig var mer än medelmåttig…)

  Så nu när jag fått “halvskryta” om mitt grymma minne så blir det bara pinsamt om jag har fel på din fråga Micke.

  Men jag tror jag vet svaret. Både för jag vet att du gillade låten, och den har ju inte dykt upp på plats 2-5 och att den skulle vara på plats 6 och under verkar väldigt knasigt.

  Men jag utgår från att du och jag har samma förstaplats: “A monster like me”, 2015.

  Gud vad hemskt om jag har fel nu!

 4. Adri

  Micke: Om jag kommer ihåg rätt (för jag kan likt alla andra också ha fel) så föredrog du versionen i deras nationella final framför den som framfördes i Wien. Kommer ihåg att vi inte var eniga i den frågan nämligen! Jag tycker det var så mycket bättre i Wien. Musiken lät likadan, och både Mørland men framför allt Debrah sjöng så mycket bättre i Wien än i Norway.

 5. Micke

  @Adri jag blir impad lindrigt sagt. Det blev inte “pinsamt” för dig för du hare givetvis rätt. Önskar jag hade lika bra minne 🙂 Inte vi har samma två i topp. Hade jag gjort en topp 6 så hade din trea uppenbarat sig. Jag har hört Norges alla bidrag i ESC och ditt ord “pinsamt” matchar ganska bra deras 60, 70, 80 och halva 90-tal Det var i den irländska eran på 90-talet de äntligen fick till något. Om jag minns rätt så gillar inte du Nocturne med Secret Garden 1995 men det gör jag. Oerhört vackert. Det pratas mycket om Irlands era mellan 1992-1996 med break av Norge 1995 men på sätt och vis vann Irland då också eftersom tjejen som frambringar de vackra tonerna på violin, Fionnuala Sherry är irländska.

  Men 1995 blev på något sätt en vändpunkt för Norge då de efter det det tycktes börja ta tävlingen mer på allvar. Tycker iofs om två andra bidrag hos Norge även innan 1995 men just nu minns jag inte vilka år, möjligen 1984 och 1993. Men hur som helst tre av deras sex bästa bidrag kom mellan 2013-2015. Väldigt skönt efter det vi fick bevittna från dem 2012. Snacka om revansch. Tycker faktiskt att “vår” Elisabeth Andreasson, numera Norges Elisabeth Andreassen haft riktigt skapliga bidrag i ESC undantaget då 1985 med La de swinge som för mig tillsammans med 2012 är Norges svagaste bidrag.

  Men tillbaka till året 2015 då Norge verkligen fick till det. Du har även rätt när det gäller vilken version jag föredrar Adri. Men jag vet inte själv vilken förutom att det är från Norges egen, troligen den då de redan vunnit. Det är nämligen stor skillnad på de även i norska uttagningen. Den stora skillnaden är Mørland själv som får till varje ton på ett helt annat sätt än vid varje annat tillfälle.

  Nu kommer jag att överdriva Adri men det är bara för att du ska förstå vad jag menar. Det som dock inte är överdrift är att han flyter på tonerna på ett helt annat sätt än sedan i Wien. Det börjar redan i från början. I norska finalen är rösten klar och man tror på det han sjunger “Honey i´m telling the truth” medan det i Wien mer låter som han inte får med sig rösten och I´m telling the truth låter mer som ett snabbt kanonskott. Rösten är på väg att spricka vid flera ord innan den gör det vid “IIIIIII did not know. Sedan fortsätter det tyvärr så. Vid varje tonhöjning känner jag “nej nej vad gör du? Vad har du druckit? Även Debra tappar lite i Wien men det är mest att hon låter lite forcerad. “Varje gång jag lyssnat på Wien har jag faktiskt funderat över varför jag tycker så mycket om bidraget men sen lyssnar jag på det norska igen och då behöver jag inte fråga mig den frågan mer 🙂 Men det är alltså just detta klippet. Hört andra från norska uttagningen men de matchar inte det här.

  https://www.youtube.com/watch?v=LYMzvVyo0I4

 6. Adri

  Micke: Jag är helt med dig vad gäller Norge på 60, 70, 80 och halva 90-talet. Bedrövlig hög låtar. 1977 med “Casanova” är till och med en av tävlingens sämsta låtar någonsin. Uselt.

  Jag kunde ana att du också gillade “Silent storm”. Den är himla mysig den låten. Jag lyssnade på den framför pappa där vid 2014 och pappa påpekade att Carl’s röst i vissa lägen påminner om Antony & the Johnsons (om de fortfarande heter det). Jag hade aldrig tänkt på det, men när han sa det så hörde jag det och plötsligt var det mer logiskt varför jag gillade en låt som egentligen inte låter som något för mig. Det är Carl’s väldigt emotionella röst som gör det!

  Angående Elisabeth Andreasson/Andreassen så har hon väl aldrig imponerat nämnvärt. Vare sig som solist, Chips-medlem eller Bobbysocks-medlem. Hennes röst gör inget för mig. Tvärtom är rösten det som förstör hennes låt från 1996 för mig! Den känns inte bra i de högre tonerna.

  På tal om Mørland och Debrah så kollade jag in ditt länkade framträdande igen. Visst låter det bra. Gör det väl alltid 🙂 Tycker inte det var någon större skillnad egentligen. Men jag tycker nog att deras framträdande i Wien var bättre, detta till 90% pga Debrah’s enorma förbättring 🙂 Det där med sångarnas (främst Mørlands) lite ostadiga röst gillar jag. Jag är helt ointresserad av perfektion. Det är därför Mariah Carey aldrig kommer kunna beröra mig. Så himla kall. Jag vill höra känslan och ömtåligheten i rösten när det passar sig! Hoppas jag “make sense” 🙂 Sen accepterar jag inte alla röstbristningar såklart, det viktiga är bara att det gör sig rätt där och då till stämningen!

 7. Micke

  Perfektion är otroligt överskattat Adri. Känsla är det som det handlar om och det hade Mørland mycket mer av i mitt klipp 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se