ESC2018 Schlagerpinglan: Enligt esctoday.com så har EBU ännu inte givit något svar angående Kazakstan utan de påpekar endast att EBU:s associerade medlemmar kan tillåtas att delta i ESC om unionens högsta beslutande organ, referensgruppen, beslutar det – vilket bedöms från fall till fall.

Vi får m.a.o. vänta på beskedet angående Kazakstan (och alla de andra länderna) tills den slutliga listan över ESC 2018-deltagarländerna presenteras. I väntan på det så kan vi ju ta en titt på vilka andra länder som finns med på listan över EBU:s associerade medlemmar och som därmed också har en teoretisk chans att dyka upp i Eurovision Song Contest om referensgruppen skulle vilja det:

EBU:s 33 associerade medlemmar i 21 länder:

Afrika
Mauritius: Mauritius Broadcasting Corporation
Sydafrika: South African Broadcasting Corporation
Asien
Bangladesh: Bangladesh Television
Hongkong (Kina): Radio Television Hong Kong
Indien: All India Radio
Iran: Islamic Republic of Iran Broadcasting
Japan: Nippon Hoso Kyokai, TBS Television Inc., Tokyo FM Broadcasting Co. Ltd.
Kazakstan: Khabar Agency
Kina: China Central Television, Shanghai Media Group
Malaysia: Radio Television Malaysia
Oman: Public Authority for Radio and TV
Sydkorea: Korean Broadcasting System
Syrien: Organisme de la Radio-Télévision Arabe Syrienne
Europa
Georgien: Rustavi 2, TEME – Teleimedi
Nordamerika
Kanada: Canadian Broadcasting Corporation / Socité Radio-Canada English Networks
Kuba: Instituto Cubano de Radio y Televisión
USA: American Public Media, CBS Corporation, Capital Cities / American Broadcasting Companies Inc., National Broadcasting Company Inc, National Public Radio, WFMT Radio Network
Oceanien
Australien: Australian Broadcasting Corporation, Free TV Australia, Special Broadcasting Service Corp.
Nya Zeeland: Radio New Zealand, Television New Zealand Ltd
Sydamerika
Brasilien: Rádio Cultura (Fundação Padre Anchieta)
Chile: Corporacion de Televisión de la Universidad Católica de Chile (Canal 13)
(Sammanställning av schlagerpinglan.se – Info från ebu.ch)

Schlagerpinglan: Personligen så har jag inget emot om det tillkommer ett antal nya länder i tävlingen men av de ovanstående så är det inte många som jag tycker har den naturliga koppling till Europa och ESC som jag gärna ser att de har.

Det är egentligen endast Nya Zeeland (som blev självständigt från Storbritannien 1947 och har engelska som ett av sina officiella språk) och Kazakstan (som till viss del ligger i Europa) som jag hoppas får en chans att vara med i ESC, förutom Georgien och Australien som redan är med. Annars så håller jag hellre tummarna för att länder som redan deltagit i tävlingen hittar tillbaka. Vi får väl se vad som händer. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Vilka är EBU:s associerade medlemmar?”

 1. Adri

  Tydligen efter lite research, så har jag läst mig fram till att EBU har 56 AKTIVA medlemmar (wikipedia som källa). Detta är fler än vad jag trodde.

  Så tydligen kan följande länder delta om visat intresse: Algeriet, Egypten, Jordanien, Libanon, Libyen, Marocko, Tunisien och (det mest overkliga av alla deltaganden…) Vatikanstaten.

  Personligen tycker jag 56 tävlande + då Australien och ev. Kazakstan och framtida debut av Liechtenstein skulle vara allt för många.

  Det är ju svårt att säga var gränsen ska dras. Jag accepterar Australiens deltagan då de verkligen brinner för tävlingen mer än många europeiska länder. Men jag vill som sagt inte ha för många länder i tävlingen.

  Marocko, Tunisien och Libanon är alla länder jag också skulle kunna accepterat i tävlingen. Detta pga att de alla har connections till tävlingen redan. Marocko som deltagit, och de övriga två som båda hade planerade debuter som tyvärr uteblev.

  Jag skulle därför ha lättare att acceptera och bli glad om de till slut medverkar, än om t.e.x Egypten gör debut (mot alla odds). Det handlar ABSOLUT INTE om att jag är emot vissa länder, men någonstans måste gränsen dras och jag tycker att Australien/Kazakstan och de tre ovan nämnda länder förtjänar platserna mer pga som sagt deras intresse och relationer till tävlingen. (Som sagt, inget mot länderna i sig. Vill göra det superklart!)

  Jag känner att den absolut högsta siffran för mig skulle ligga någonstans vid… 46-47 tävlanden. Kanske lite specifik siffra men jag tror mitt huvud hade kunnat hantera den mängden bidrag, men fler hade blivit för mycket under en och samma vecka att ta till sig och komma ihåg.

  Knepig fråga det där med vilka som ska kunna delta och inte 🙂 i alla fall för mig.

  Sen ser jag att Georgien listas ovan i ditt inlägg som associerad medlem, men det är väl ett annat tv-bolag än de som nu representerar dem? Jag misstänker det i alla fall eftersom folk aldrig verkar nervösa eller irriga om vare sig Georgien ska få vara med eller inte bara 🙂

 2. Adri

  Jag blir alltid nervös över länder vars tv-bolag alltid tar sån tid på sig att bekräfta deltagande och som verkligen inte säger något alls.

  Av de som tävlade 2017 är det tyst om följande:
  • Albanien
  • Moldavien
  • Israel
  • San Marino
  • Ryssland (ja, jag tar med dem)
  • Ungern

  Av dessa känner jag mig mest hoppfull om Israel och Moldavien. De känns väldigt lojala till tävlingen. + i Moldaviens fall hade det varit himla märkligt att få sin största succé i tävlingen någonsin för att sen hoppa av (sen vet jag dock inte hur den ekonomiska situationen ser ut för tv-bolaget.)

  Ungern, Albanien och San Marino är jag desto mer tveksamma om. Ungern har varit ganska lojala tävlingen på samma tid men glöm inte deras frånvaro 1998-2004, 2006 och 2010. De kan ju hoppa av lite då och då och när de tillfrågades i veckan vägrade de uttrycka något som kan tolkas som en bekräftelse. Så därför är jag lite misstänksam över att förlora Ungern året 2018. Albanien är alltid bland de senare att bekräfta deltagande så där är jag aldrig säker. Har inte hört något om att de vill ut, men de kan ju tröttnat på sina tveksamma resultat och än en gång, vet inget om deras ekonomi. San Marino har ju själv sagt att det inte finns plats för mikrostater i tävlingen, men inte sagt något positivt så där ligger mina tankar just ju i “1-0 till avhopp”.

  Ryssland återstår också att se. Man har ju läst olika saker. Både att de aldrig vill se sken av tävlingen någonsin igen, till att “nu ska vi återvända OCH vinna”. Tv-bolaget själva håller tyst och det gör mig frustrerad.

  Aja. Besked är väl att vänta om mer eller mindre alla ganska snart. Hoppas att alla blir kvar, vore isf första gången på länge där ingen hoppar av från föregående upplaga.

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Jepp, Georgiens GPB (Georgian Public Broadcaster) är aktiv medlem av EBU och kan därför delta i ESC 2018 om de vill medan Rustavi 2 och TEME – Teleimedi är associerade medlemmar. Varje land kan dock endast tävla med ett bidrag per år, som tur är. 😛

  Jag har tänkt återkomma till de aktiva medlemmarna lite senare när nästa nyhetstorka inträffar, men kan redan nu säga att vi har väldigt lika (men inte helt identisk) syn på vilka länder vi vill ha med i tävlingen. 🙂

 4. Patrik

  Det vore ju kunna vara möjligt för Grönland,Gibraltar samt Färöarna och Vatikanstaten ,Liechtenstein,Kosovo att göra debut i ESC och dessutom borde man ge TV-bolagen på Grönland samt Färöarna samt Vatikanstaten och Gibraltar medlemskap i EBU och varför skulle inte även Åland som har självstyre kunna delta i ESC och att det Åländska TV-företaget skulle bli medlem i EBU Jag tycker att EBU borde rösta in Grönland,Gibraltar,Färöarna,Vatikanstaten,Åland som nya medlemmar i EBU samt givetvis rösta in Liechtenstein som har fått sitt medlemskapsansökan avslagen flera gånger som ny medlem i EBU och även Kosovo borde röstas in som ny EBU medlem. och en annan fråga är om inte länder i Asien som Vietnam samt Thailand även har visat intresse för sångtävling om dessa bägge länderna kunde bli associerade EBU medlemmar och varför inte ge Mexiko ett så kallat associerat medlemskap i EBU för även mexikanarna verkar vara nyfiken på sångtävlingar ,och har inte Palestina eventuellt visat intresse att ställa upp och att Palestina som ligger i Mellanöstern vill bli antingen associerad eller fullvärdig medlem i EBU.

 5. Schlagerpinglan

  @Patrik, Jag ber om ursäkt för att din kommentar inte kom upp förrän nu, den hade av någon anledning blivit spam-markerad och jag upptäckte det inte förrän nu.

  Det finns många länder som teoretiskt skulle kunna vara akutella för ESC om allt klaffar. Själv ser jag gärna att i alla fall Eurpoas länder, om de inte har några större hinder, gärna får sin chans. Vad gäller länderna utanför Europa så hoppas jag däremot att de deltar i ESC-liknande tävlingar och att de sedan i framtiden kanske kan möta varandra i en stor världs-final… men det ligger nog väldigt långt in i framtiden. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se