SanMarinoDen 17:e oktober höll TV-bolaget SMRTV, precis som utlovat, en presskonferens där de inte bara bekräftade att San Marino kommer att delta i Eurovision Song Contest 2018 utan även att de planerar att utse tävlingsbidraget genom en nationell uttagning.

Uttagningen, som i princip riktar sig till hela världen, går under mottot “Any country. Any genre. Any age.” och är ett samarbete mellan SMRTV och 1 in 360. De tävlande behöver dock vara 16 år när ESC avgörs i maj 2018 samt uppfylla alla andra ESC-krav.


San Marino RTV / 1 in 360 – Casting call (1IN360 – 1:20 – Oct 17, 2017)

Kort info angående San Marinos planerade uttagning:

Mellan den 17:e oktober och 30:e november kan artister och låtskrivare från hela världen ladda upp sina låtar via 1in360.com. För artisterna så går det bra att spela in covers.
Fullständiga regler för San Marinos ESC 2018-uttagning hittar ni på 1in360.com.
För att juryn ska bedöma kandidaten, och ha chans att bli en av de 10 utvalda, så kan man antingen hoppas på att få 100 likes/shares eller betala €4,99 per bidrag.
I början av december presenteras de 10 bidrag, inkl. upp till 3 wildcards, som i januari till februari 2018 får uppträda inför en jury i ett antal shower som sänds både på TV och online.
I varje show väljer en mix av teleröster och juryröster vilka som går vidare i uttagningen. Juryn kommer att bestå av personer från musikindustrin samt forna Eurovision-deltagare.
3 artister går vidare till finalen som planeras att hållas i slutet av februari och avgörs med hjälp av 100% teleröster. Förutom att artisten får representera San Marino i ESC 2018 så vinner han/hon/de ett skivkontrakt.
Finallåtarna till de tre artisterna kommer att väljas ut internt i samspråk med artisterna.
(Källor: eurovision.tv och wiwibloggs.com)

Schlagerpinglan: Efter idel internval från San Marino så var en nationell uttagning det sista jag förväntade mig. T.o.m. ett avsked hade förvånat mig mindre, med tanke på deras senaste resultat i tävlingen. Men, men… jag klagar ju knappast utan ser med glädje fram emot denna nya form av uttagning. 😀

Visserligen ser jag helst att varje land ställer upp med inhemska artister och låtskrivare, men i just detta fallet så tror jag inte att lite internationell uppmärksamhet skadar. Vem vet, det blir kanske ett inhemskt bidrag i slutändan ändå. (Håller tummarna för att Valentina Monetta beslutar sig för att delta.) Hur som helst så ska det bli roligt att se vad som dyker upp från San Marino framöver. 😀 Lycka till San Marino (och alla er som funderar på att delta)!

Mer om San Marinos förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “San Marino i ESC 2018“.

Så här långt har esctoday.com 39 länder på sin lista över klara ESC-2018-länder (inväntar svar från Ryssland, Moldavien, Armenien och Makedonien) medan wikipedia (som ser både Ryssland och Armenien som klara) har 41 länder på sin, se hela sammanställningen här: “Eurovision 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “San Marino 2018: SMRTV planerar en nationell uttagning”

  1. Jonas

    Måns Zelmerlöw som en av jurymedlemmarna.

  2. Schlagerpinglan

    @Jonas, Tackar. 😀 Intressant ur mer än en synvinkel. Kommer inlägg om det och lite extra San Marino-info i kväll. 😀

  3. Jonas

    Jo det var mycket som var intressant med deras upplägg. Ser fram emot din sammanställning. Du får med alla detaljer på ett så bra sätt.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se