Opera i Eurovision Song Contest

2017-11-06 (måndag)

Schlagerpinglan: Här nedan ser ni fjärde delen av den officiella ESC-sidans videoserie där de går igenom olika musikgenrer som tävlat i Eurovision Song Contest genom åren. Efter jazzbidragen, folkmusiken och rockbidragen har det nu blivit dags för operabidragen:

Olika genrer i Eurovision: Del 4 – Opera


Genres at Eurovision Part IV: Opera” (4:14 – Oct 27, 2017)

Schlagerpinglan: Här nedan ser ni länkar till de bidrag som togs upp i videoklippet ovan (i form av en topp-10-lista efter hur jag själv rangordnar bidragen):

Exempel på operabidrag i Eurovision Song Contest:

Schlagerpinglans topp-tio av operabidragen som togs upp i videoklippet:
1. Rumänien Rumänien 2013 It’s My Life“, Cezar 13:e i finalen
2. Malta Malta 2014 On Again… Off Again“, Julie & Ludwig 12:a i finalen
3. Kroatien Kroatien 2017 My Friend“, Jacques Houdek 13:e i finalen
4. Italien Italien 2015 Grande Amore“, Il Volo 3:a i finalen
5. Sverige Sverige 2009 La Voix“, Malena Ernman 21:a i finalen
6. Turkiet Turkiet 1983 Opera“, Çetin Alp and the Short Wave delad 19:e-plats
7. Slovenien Slovenien 2007 Cvet Z Juga“, Alenka Gotar 15:e i finalen
8. Kroatien Kroatien 2013 Mižerja“, Klapa s mora 13:e i semi 1
9. x Frankrike 2011 Sognu“, Amaury Vassili 15:e i finalen
10. x Lettland 2007 Questa Notte“, Bonaparti.lv 16:e i finalen
Övriga låtar som togs upp:
Lettland Lettland 2008 Wolves Of The Sea“, Pirates Of The Sea
(Roberto Meloni deltog även 2007)
12:a i finalen
Estland 2002 i Tallinn A little story in the music“,
Annely Peebo & Marko Matvere
programledare
Storbritannien 1998 i Birmingham Jupiter, the Bringer of Jollity“,
bl.a. Lesley Garrett
mellanakt
(Sammanställning av schlagerpinglan.se – Info från eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Eftersom jag tycker riktigt bra om samtliga bidrag som togs upp i videon så var det lika bra att rangordna alla i en topp-tio-lista. Hela topp-sju består av bidrag som jag haft som personliga favoriter under årens gång så jag antar att jag är mer förtjust i Eurovision-opera än jag först trodde. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Opera i Eurovision Song Contest”

 1. Micke

  Alltså Pinglan jag måste fråga en sak. I vilken grotta har de som gjort det här varit gömd från världen i mer än 500 år? Opera! Vet de ens vad det är? Jag älskar Opera, inte på långa vägar lika mycket som Hårdrock och etnisk musik men jag älskar verkligen Opera och klassisk musik. Jag skulle inte ens som nedsövd efter en operation ens komma på tanken att benämna exempelvis “Wolves of the sea”, “On Again… Off Again“ m.fl som opera. Den krassa sanningen är att innerst inne är inte ett enda av dessa bidrag opera. Flera av dem flörtar med det som kallas opera och det köper jag rätt av. Men vem tar ut dessa. Vet flera esc-bidrag som i så fall är mer opera än dessa. Men skit samma vad gillar jag dessa bidrag då? Jag gillade tre av dem när de deltog och gör så än idag. Ytterligare tre är nära att jag gillar. De tre jag gillar är:

  1. “Grande Amore“, Il Volo
  2. “Mižerja“, Klapa s mora
  3. “Cvet Z Juga“, Alenka Gotar

  När det gäller min trea så har den egentligen samma problem som min fyra men inte på långa vägar så illa. Alenkas bidrag tycker jag riktigt bra om i refrängen där det möjligen kan kallas opera men versen är riktigt svag. Dock långt ifrån lika usel som versen på min fyra. Refrängen är stark som versen är ju gubben Noak eller liknande. Faktiskt nästan lika usel som Robin Bengtssons vinnarrefräng från förra året även om det låter omöjligt.

  4. “La Voix“, Malena Ernman
  5. “Sognu“, Amaury Vassili
  6. “Opera“, Çetin Alp and the Short Wave

  Sognu var riktigt stark i studioverionen men väl på scen föll den flera pinnhål. Tack som vanligt till Turkiet. Om ni inte är bra så är ni åtminstone alltid underhållande

 2. Schlagerpinglan

  @Micke “Wolves Of The Sea” är inget opera-bidrag utan är endast med i klippet då det är samma sångare som året innan, för att visa kontrasten. Vad gäller “On Again… Off Again“ så tycker i alla fall jag att där finns partier som skulle kunna gå under rubriken opera-inslag, men jag är ju ingen expert.

  Av din svavelosande kommentar att döma så misstänker jag att du förväntade dig 100%-iga operabidrag, men detta är Eurovision och där tar man gärna en musikstil och piffar till den för att den ska passa den stora massan. Själv är jag tacksam över att detta sker då det blir lite mer lättuggat, men smaken är som sagt väldigt skiftande. 😀

 3. Micke

  Svavelosande????????????????????????????????

  Jisses du känner verkligen inte mig pinglan 🙂 Jag var inte ens lätt irriterad när jag skrev detta. on my future tombstone and all my friends future tomston.

  Inte alltitt när man inte ser varandra pinglan. Jag tyckte bara det var märkliga benämningar på dessa bidrag. Vet du det finns inte ett enda 100%-gt operabidrag genom hela esc-historien. I alla fall har inte jag hört något.

  Pinglan för allas bästa. Tänk inte ens tanken att jag skriver svavelosande. Minns inte att jag någonsin gjort det men det som kommer den här vägen kan lätt tolkas annorlunda än vad det verkligen gör i hjärta och själ. Jag är en glad, snäll snubbe pinglan 🙂 Jag skriver bara svavelosande när jag märker att män inte respekterar kvinnor och vuxna inte barn. Självklart även det omvända med män och kvinnor. Men detta handlar om musik och där är det ofattbart om man inte kan behärska sin vrede

 4. Adri

  Jag vill mest ifrågasätta vem som tycker Kroatiens låt från 2013 kan räknas som ”opera”. Men then again… jag är inte heller en expert. Men där förstod jag ingenting. I de andra nio kunde jag ändå förstå opera-kopplingen.

  Av dessa tio (nio enl. mig) tycker jag bra om tre stycken, varav en är i egen klass.

  1. Slovenien 2007
  ————
  2. Malta 2004
  3. Sverige 2009

  (4. Italien 2015 tycker jag ibland om, och ibland avskyr jag den… men idag känner jag på mig mjukt humör så den får en fjärdeplats)

  Fem av dessa låtar är dock faktiskt ren crap (ursäkta uttrycket) i mina öron. Som vanligt, tycker någon annorlunda (som jag redan ser att du gör, Pinglan 🙂 ) så är det ju kul för er. Det är ju trots allt min förlust om jag inte ser nåt i låtarna!

  6. Kroatien 2013 (Ja om denna nu räknas)
  7. Lettland 2007
  8. Frankrike 2011
  9. Kroatien 2017
  10. Turkiet 1983

  Jag gillar, tro det eller ej, opera (framför allt om det framförs av kvinnor). Men det märks inte här eftersom 50% av dessa låtar var i min personliga botten tre deras respektive år! Så i ESC får jag väl medge att opera är ingen favoritgenre!

 5. Micke

  Jädrar. Då var vi långt ifrån varandra igen då Adri 🙂 För mig har det nada betydelse om det är en kvinna eller man som sjunger. Det kan gå lika bra så att säga. Förutom inom en enda sorts musik och det är Opera. När man sjunger kopplar jag bort. Klarar inte manliga operaröster om det inte är tenorer. För mig regerar kvinnor inom den här musiken.

  Kul att du gillar Slovenien 2007 Adri. Har känt att få hängt på mig där.

  Jag är definitivt ingen expert när det gäller Opera men det behöver man ju inte vara när dessa räknas som opera 🙂

 6. Adri

  Micke: Nu kanske jag missförstår dig, men tvärtom så är vi väl INTE långt ifrån på denna fråga då?? 🙂

  Båda verkar ju vara med på att opera ”ska” sjungas av kvinnor för att kunna njutas av?

  I varje fall var det så jag menade, och så jag förstod dig! 🙂

 7. Micke

  Jädrar! Får be dig om ursäkt Adri. Jag läste att du inte gillar kvinnor som sjunger opera. Silly me 🙂 Bra då är vi ju helt överens då 🙂

 8. Micke

  For your eyes only Adri. Helt ovidkommande grej men eftersom vi pratade om det kan jag ta det 🙂 Jag var tidigare världens största hatare av klassisk musik och opera. Sån jävla dynga kände jag bara. Min farbror var tvärtom världens största älskare av denna musik och jag fattade nada. För många år sen kom han plötsligt en dag och sa till mig att man kan kombinera detta och gav mig en låt som exempel. Hade aldrig hört talas om gruppen men nu vet jag att de en gång var hur stora som helst. Låten är säkert äldre än mig, har inte en susning men den förändrade min musiksmak helt. Det var genom den här som inte allt hos mig mera var enbart hårdrock.

  Sen dess har jag börjat gilla nästan all sorts musik. Den här är bra från första sekund men från 2.24 och resten är den bara så grym. Det var först då jag fattade att man kan spela rock utan elgitarrer om man så vill, att violin, cello och liknande kan behandla rock på ett enormt sätt. Det kör vi även på våra egna spelningar ibland. Brukar gå hem bra 🙂

  Bara en liten parentes Adri 🙂 All musik har något. Det gäller bara att upptäcka det.

  https://www.youtube.com/watch?v=dfK8t4j7I64

 9. Schlagerpinglan

  @Micke, Det var absolut inget illa menat utan mest en reaktion på hur förbluffad jag blev över tonen. Själv blev jag jätteglad över att se klippet, som var fyllt av gamla favoriter, och kontrasten till din upplevelse av listan var väldigt stor. 😀 Återigen, helt otroligt hur olika man kan uppfatta saker. 😀

  @Adri, Jag väljer en helt annan linje än dig och Micke vad gäller operaröster, själv föredrar jag manliga operasångare då de kvinnliga oftast blir lite väl skrikiga för mig. Det finns naturligtvis undantag och mycket beror ju på vilka låtar de framför men jag kan likväl se ett visst mönster.

 10. Micke

  Men pinglan jag hade ingen “upplevelse” överhuvudtaget med klippen som sa det ena eller andra för mig. Bidragen är helt ok för mig men jag var mest förbluffad över att man kunde kalla det för opera. På precis samma sätt som i inlägget som behandlade “rockbidrag”. Satt mest och undrade över vem som gjorde det där. Om han eller hon någonsin hört rock överhuvudtaget 🙂

  Det var absolut inget argt från mig överhuvudtaget. Nog bara mitt sätt att skriva som talade ett annat språk än det mitt inre gjorde 🙂 Dessutom är jag helt övertygad om att du inte menade något illa med det du sa. Fanns inte ens på kartan hos mig.

  Det här med att skriva blir fel ibland. De som känner mig vet att jag nästan aldrig blir arg. Möjligen en gång om året som mest. Men då är det bäst att hålla sig undan 🙂 Vi glömmer det här nu pinglan

  Angående operaröster. Det kan faktiskt vara så simpelt enkelt att jag och Adri föredrar kvinnliga röster då vi är män och du manliga då du är kvinna. Ibland kan det vara enklare än man tror utan att man ens tänkt tanken 🙂

 11. Adri

  Micke: Till skillnad från vad du hade så har jag hört om ELO en hel del i mitt liv. De har dykt upp lite här och där, och en del av det är (som vanligt när det gäller musik äldre än mig) min pappas förtjänst. Jag måste säga att jag gillar ändå ELO. De sticker ut ur mängden. Väldigt symfoniskt och nästan konstnärligt (på ett bra sätt, inte på ett snobbigt och uppblåst sätt).

  Men denna låten ska jag väl inte säga var min favorit dock. Den var bra och så, men med ELOs standard var den lite intetsägande nästan. Men likväl tackar jag för länken 🙂 och keep in mind, det var första gången jag hörde denna specifika låt så det kanske är en växare. 🙂 Låten kom 1976 enl. youtube-beskrivningen och är därför många år äldre än mig, men det är inget problem alls. En stooor del av det jag lyssnar på är äldre än mig. Det är inte problemet. För mig är det bara denna specifika låt som inte riktigt var min cup of tea. Men den var helt okej absolut 🙂 mer bra än dålig såklart.

  Det kan ligga nåt i att män generellt kanske gillar kvinnliga operaröster mer och kvinnor de manliga rösterna. I alla fall stämmer det bland min umgängeskrets 🙂 Men då vill jag nog lägga till att det verkar bara gälla opera, musik överlag dominerar männen på alla mina vänners listor och även min familjs. På min är det dock 60/40 till damerna (har faktiskt räknat ut det).

 12. Adri

  Micke: Du behöver inte heller säga till mig att ”All musik har något. Det gäller bara att upptäcka det.” för är det något jag är öppen med så är det musik. Som du säger finns det guldkorn och crap i alla genrer! 🙂 Så jag ger alla genrer en chans.

  …förutom en faktiskt. Jag tror jag redan nämnt det här på bloggen, men: dansband. Det kommer inte funka för mig. Det enda som skulle kunna få mig att frivilligt sätta på dansband är typ av nostalgiska skäl (men hela min familj är dansband-haters också så jag har knappt något där heller… ”Eloise” kanske?)

  Så om man stryker dansbanden, efter det är jag HELT med dig! 🙂

 13. Micke

  Adri, Jodå jag har full kontroll på vilka ELO är men när min farbror för många år sedan kom med den här låten hade jag inte en aning om vilka de var. Gillar en hel del av deras material. Gillar när man blandar musikstilar och det är de mästare på.

  Vet du Adri dansband för dig är gospel för mig. Det är den enda musikstil där jag aldrig lyckats hitta en enda låt jag gillar. Definitivt inget större fan av dansband jag heller men nog har jag hittat en del där som jag tagit till mig. Inte mycket men något 🙂

  Som jag sagt så bryr jag mig inte det minsta om nytt eller gammalt. Kan höra en 40-talslåt jag aldrig hört som jag tar till mig lika mycket som en 2010-tals

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se