AlbanienSchlagerpinglan: I dag avslöjade TV-bolaget RTSH i vilken av de båda semifinalerna som de 22 bidragen av Festivali i Këngës 56 kommer att tävla i. Även semifinals-startordningarna presenterades och dem hittar ni på min “Albanien i ESC 2018“-sida.

Semifinalerna kommer att genomföras den 21:a och 22:a december och sedan går ett ännu okänt antal bidrag (troligtvis 14 eller 16) vidare till finalen den 23:e december.

Efter att vi nu kunnat lyssna på bidragen i två veckor så tycker jag mig ha fått en ganska bra bild av (studioversionerna av) de tävlande bidragen och är nu redo att presentera min personliga topp-tio, se nedan.

Schlagerpinglans preliminära “Festivali i Këngës 56”-favorit:

Vonë” (Late), LYNX

Schlagerpinglans 10 “Festivali i Këngës 56”-favoriter:

1. Vonë” (Late), LYNX (semifinal 2)
2. Orë e ndalur” (Stopped clock), Tiri Gjoci (semifinal 2)
3. Tjetër jetë” (Another life), NA & Festina Mezini (semifinal 2)
4. E dua botën” (I love the world), Artemisa Mithi (semifinal 2)
5. Fjalët” (The words), Elton Deda (semifinal 1)
6. E pamundur” (Impossible), Voltan Prodani (semifinal 1)
7. I njëjti qiell” (The same sky), Manjola Nallbani (semifinal 1)
8. Gjurmët” (The traces), Evans Rama (semifinal 1)
9. Piedestal” (Pedestal), Inis Neziri (semifinal 2)
10. Ra një yll” (A star has fallen), Rezarta Smaja & Luiz Ejlli (semifinal 1)

Schlagerpinglan: Det bidrag som växt till sig mest under dessa två veckor är helt klart “Orë e ndalur“, som nu nästan är uppe i samma nivå som “Vonë“, som jag föll för redan vid första lyssningen. Dessa två står i en klass för sig och är egentligen de enda två bidrag som jag “måste” ha vidare, förutsatt att de fungerar live. 🙂

Annars så är det i nuläget endast “Tjetër jetë” och “E dua botën” (förutom topp-duon) som jag tycker står ut från mängden och som har något speciellt, även om jag gillar att lyssna på alla bidragen på min topp-tio och några till. Lite oturligt så visar det sig att alla mina topp-fyra-bidrag hamnat i samma semifinal, men förhoppningsvis ska det gå vägen i alla fall. En bra låt är ju trots allt en bra låt. 😉

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Albanien i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Albanien 2018: Schlagerpinglans Festivali i Këngës-topp-10”

 1. Adri

  Mina fyra favoriter är de samma som vid första intrycket faktiskt 🙂

  1. E dua botën
  2. Piedestal
  3. Mall
  4. I njëti qiell

  Jag känner mig, precis som de allra flesta, säker på att vinnaren är ”Piedestal”. Och det är absolut inget jag har några problem med! 🙂

 2. Adri

  Ett femte litet WILDCARD har tagit sig in på min lista över låtar jag faktiskt skulle vart okej med om de vann i Albanien.

  • Orgesa Zaimi – Ngrije zërin

  Den är nästan t.o.m över både ”Mall” och ”I njëti qiell”. I alla fall bättre än den sistnämnda.

  Så nu borde oddsen att jag blir nöjd efter Albaniens val, inte vara allt för höga! Heja Albanien nu, ni kan göra rätt!

 3. Micke

  I Lettland är det två bidrag som är i särklass

  Just Fine
  Esamiba

  I Estland efter att ha hört halva startfältet precis likadant med två bidrag högt över övriga

  Külm
  La forza

  I Albanien har det länge bara ett bidrag som dominerade totalt men nu är det precis som i övriga länder två högt över övriga, Bidraget som har utvecklats så mycket är dock en bra bit efter det bästa som är överraskande bra för att vara ESC. Självklart vinner den dock inte för vinnaren har jag varit säker på från dag ett och det är bidraget som jag rankar på tredje plats. Någon topp 10 får jag inte ihop av detta men en topp 5 är väl inte illa det 🙂

  Topp 5

  1. Mall (I särklass)
  2. Orë e ndalur

  3. Piedestal
  4. Vone
  5. E dua botën

  Här finns också tre riktigt riktigt usla bidrag men allra värst utnämner jag ändå följande bidrag till:

  Uslast: I njëti qiell

 4. Adri

  Jahapp… aldrig får jag vara optimistisk till tusen. För precis när jag skrivit mina kommentarer här inser jag att jag faktiskt inte tycker så värst bra om en av mina ”så kallade” fem favoriter.

  Vad gör ”I njëti qiell” på min topp 5? Den åker direkt ut därifrån.

  Den är gränsfall fortfarande på övre halvan i Albanien, och jag tycker inte den är usel. Men en vinst för den hade jag haft svårigheter att acceptera.

  Mina fyra favoriter är självklara i alla fall!

  • Piedestal – Det är helt enkelt den bästa helheten. Ingen låt är så färdig som den är i Albaniens final.

  • E dua botën – Skiftar med ”Piedestal” hela tiden om förstaplatsen. Också väldigt väldigt bra. Men helheten är inte lika stark som ”Piedestal”. Det behövs snyggare övergångar mellan låtens komponenter.

  • Ngrije zërin – Den här låten har en STOOOR fördel, som ingen kan säga emot (om nån säger emot så har h*n fel. Mer eller mindre så enkelt är det haha 🙂 ) och den fördelen är att det här är absolut den låt i Albanien som låter minst Eurovision. Den låter minst Eurovision av hela högen, och den låter också minst ”Albanien” av hela högen och jag tycker sånt är schysst. Det värsta som finns i ESC är förutsägbara deltagare.

  • Mall – Jag tycker grymt bra om det här. Därför kanske det blir lite knas när jag säger att detta är den exakta motsatsen till den föregående låten. Detta sticker inte ut. MEN… det är förbaskat jäkla bra. Och sådana här låtar behövs. Det behövs låtar som är enkla för alla sinnen, och inte kräver fokus eller ansträngning. I vissa fall blir de tråkiga, men ”Mall” visar att det inte nödvändigtvis behöver vara så 🙂

  Blir det nån av dessa fyra som segrar (troligtvis) så är jag den första i kön som välkomnar Albanien tillbaka i finalen 🙂 Lite tidigt kanske, men ibland har magkänslan rätt.

 5. Micke

  @Adri, hoppas att det inte var jag som sabbade för dig vad gäller ”I njëti qiell”. Att jag tycker den är bedrövlig betyder ju inte att den är det. Tycke och smak vet du. I musik finns inga rätt och fel Adri. Det avgör bara ens hjärta.

 6. Adri

  Micke: Nejdå. Jag tror väl mest att jag satte den bland mina favoriter för det lät som att vissa influenser i låten var sånt som jag brukar gilla och därför såg den som det ”säkra valet” för mig eller vad man nu ska säga! 🙂

  Den är fortfarande inte usel tycker jag, jag hör potential. Största problemet står sångerskan för. Hon sjunger alldeles för mörkt! Och sen är det så billigt ju. Men det kan eventuellt fixas om den mot all förmodan vinner. Så jag stänger inte dörren för den än, men nja… jag låter helst bli den ändå. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se