ESC2018 Måndagen den 29:e januari går det officiella startskottet för Eurovision Song Contest 2018 då det är dags för Portugal att officiellt överta värdskapet för ESC samt ordna med dragningen som avgör i vilka semifinaler de olika länderna ska tävla. Här är vad som gäller:


“Coming up: Semi-Final Allocation Draw of the 2018 Eurovision Song Contest”
(1:14 – Jan 12, 2018 – eurovision.tv)

Eurovision 2018 – Allocation Draw / Semifinaldragning, 29/1 2018:
När?: kl. 13:00 CET
Var?: youtube.com och rtp.pt

Hur går dragningen till?:
De 37 länder som ska vara med i dragningen inför de båda semifinalerna den 8:e och 10:e maj har delats in i sex grupper, se nedan, beroende på deras röstningsmönster, allt för att röstningen ska bli så rättvis som möjligt. Sedan fördelas länderna från varje grupp i de båda semifinalerna med lottens hjälp. Det kommer även att avgöras om länderna ska tävla i den första eller andra halvan av semifinalerna. Den exakta startordningen bestäms vid ett senare tillfälle av tävlingens producenter.

Det har redan beslutats att 19 länder kommer att tävla i den första semifinalen samt att den andra semifinalen kommer att innehålla 18 länder.

Vilka länder gäller det?:
43 länder deltar i ESC 2018, se listan här, men värdlandet (Portugal) och The Big Five (Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike) är direktkvalificerade till finalen den 12:e maj och är därför ej med i semifinalsdragningen. Däremot ska det avgöras i vilken av semifinalerna dessa sex länder ska få rösta och visa upp sina bidrag.

De olika grupperna:
Grupp 1: Grupp 2: Grupp 3:
Albanien Albanien Danmark Danmark Armenien Armenien
Kroatien Kroatien Finland Finland Azerbajdzjan Azerbajdzjan
Makedonien Makedonien Irland Irland Georgien Georgien
Montenegro Montenegro Island Island Ryssland Ryssland
Schweiz Schweiz Norge Norge Ukraina Ukraina
Serbien Serbien Sverige Sverige Vitryssland Vitryssland
Slovenien Slovenien
Grupp 4: Grupp 5: Grupp 6:
Bulgarien Bulgarien Australien Australien Belgien Belgien
Cypern Cypern Israel Israel Estland Estland
Grekland Grekland Malta Malta Lettland Lettland
Moldavien Moldavien SanMarino San Marino Litauen Litauen
Rumänien Rumänien Tjeckien Tjeckien Nederländerna Nederländerna
Ungern Ungern Österrike Österrike Polen Polen
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: När det gäller de olika grupperna som semifinalsländerna delats in i så skiljer det sig inte så mycket sedan förra året. Förra årets värdland Ukraina har fått en plats i grupp 3 och därmed flyttat Israel till grupp 5 som fick en plats ledig då Portugal är årets värdland. Utöver det så har Estland och Irland bytat plats i grupperna 2 och 6.

I väntan på semifinalsdragningen så kan man på “Veckans ESC-schema” och “ESC-kalendern 2018” se vad som händer i ESC-världen den närmaste tiden. Man kan även klicka på flaggorna ovan för att komma till varje lands info-sida, eller gå direkt till samlingssidan för “Eurovision 2018” för att läsa mer om hur långt varje land kommit i sina ESC-förberedelser.

Vill ni i stället lyssna in er på de tävlande bidragen inför de kommande nationella uttagningarna så finns all information på min “Nationella uttagningar att lyssna in sig på”-sida (se även direktlänk i högermarginalen under Aktuellt).

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Eurovision 2018: Inför Semifinalsdragningen / Allocation Draw”

  1. Daniel

    Varför får inte alla röstande länderna rösta i båda semifinalerna? Kan det vara att vara att själva röstningen kostar pengar?
    Det kan inte vara att grannröstning skulle ha mindre betydelse tror jag eftersom hypotetiskt om ett land får ha 2 grannländer av 4 i samma semifinal final så blir det samma sak om alla länder får rösta.
    2 grannländer av 20 röstade länder är samma sak som 4 grannländer av 40.
    Om alla länder får rösta skulle kunna vara så att tittarsiffrorna ökar tror jag.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se