Inför Eurovision 2018: Vecka 4

2018-01-22 (måndag)

Veckoschema – Eurovision Song Contest 2018 – v. 4

Måndag – 22:e januari
Danmark Danmark:Dansk Melodi Grand Prix 2018” – Presentation av finalstartfältet kl. 11:00
Mer info här
Tjeckien Tjeckien: Nationell uttagning – Omröstningen avslutas
Mer info här
Israel Israel: “The Next Star for Eurovision” – Heat 5 kl 20:00 CET via mako.co.il
Mer info här
Spanien Spanien: “Operación Triunfo 2017” – Gala 12 kl 22:35 CET via rtve.es och youtube
(Den femte finalisten presenteras)
Mer info här
Tisdag – 23:e januari
Spanien Spanien: “Operación Triunfo 2017” – Finalbidragen presenteras
Mer info här
Onsdag – 24:e januari
Moldavien Moldavien: “O Melodie Pentru Europa 2018” – Live-audition
(kan följas från kl. 11:00 CET via trm.md)
Storbritannien Storbritannien: “Eurovision: You Decide 2018” – Finalbidragen presenteras
(spelas upp från ca kl. 11:00 CET i Ken Bruce Show på BBC Radio 2)
Torsdag – 25:e januari
Lettland Lettland: “Supernova 2018” – Presentationsshow
Mer info här
Lördag – 27:e januari
Frankrike Frankrike: “Destination Eurovision”Final
Mer info här
Litauen Litauen: “Eurovizija 2018” – Heat 3
Mer info här
Ungern Ungern: “A Dal 2018” – Heat 2
Mer info här
Söndag – 28:e januari
Rumänien Rumänien: “Selecţia Naţională 2018” – Semifinal 2
Mer info här
Israel Israel: “The Next Star for Eurovision” – Heat 6 kl 20:00 CET via mako.co.il
Mer info här

Schlagerpinglan: Äntligen har vi en final-vecka framför oss då Frankrike står näst på tur att välja ut sitt ESC 2018-bidrag genom en “riktig” nationell uttagning. Även Cypern var inbokad för en final i januari, även om det var endast själva artisten som skulle utses, men då tiden börjar rinna iväg så är det mycket möjligt att de gått över till internval eller (förhoppningsvis) skjutit på finalen. Förr eller senare får vi veta hur det ligger till. 🙂

Annars så ser jag med stor nyfikenhet fram emot att fortsätta följa de uttagningar i Litauen, Ungern och Rumänien som nu kommit igång på allvar, även om det i flera fall lämnats mycket att önska vad gäller resultaten av deltävlingarna… men lite frustration och uppgivenhet tycks vara en del av charmen med ESC. 😉

För mer information om ländernas respektive uttagningar, klicka på ländernas flaggor ovan. Resten av ländernas 2018-planer samt länkar till deras samlings-sidor hittar ni här.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


43 kommentarer till “Inför Eurovision 2018: Vecka 4”

 1. Micke

  Min Topp 10 lista av allt som kommit i januari och tidigare:

  Plats 10:

  https://www.youtube.com/watch?v=g8GQm5roZMk

 2. Adri

  Skulle juryresultatet i Tjeckien avslöjas igår? Vet du om det blev som planerat, Pinglan? Eller om det sköts upp? 🙂

  För jag hittar inget publicerat juryresultat på någon sida? 🙂

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, När de tjeckiska bidragen presenterades så sades det att röstningen skulle pågå till den 22:a januari och att juryrösterna skulle presenteras samma dag medan slutresultatet inte skulle avslöjas förrän den 29:e januari. Jag har inte kunnat hitta några uppgifter om de tjeckiska juryrösterna så kanske väntar de även med dessa tills på måndag. Vi får se vad som händer.

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, OK, läste nu på https://escsverige.blogspot.se/2018/01/robin-ar-med-och-avgor-tjeckisk-final.html att resultatet presenteras den 29:e då jurymedlemmarna (tio tidigare ESC-deltagare) avlämnar sina röster och läggs ihop med allmänhetens online-röster. 🙂

 5. Micke

  Min Topp 10 lista av allt som kommit i januari och tidigare:

  Plats 9:

  https://www.youtube.com/watch?v=ASP6T3scYzk

 6. Adri

  Micke: Två bra låtar, so far! 🙂 keep it going! (Även om jag vet att lite mindre uppskattade låtar från min sida finns på några platser 1-8)

  Jag fortsätter köra min grej ist. och bara utnämner mina vinnare. Nu även med Island och Armenien + att jag faktiskt valt vinnare i Ungern och Rumänien 🙂

  ARMENIEN: Poison
  TJECKIEN: Lie to me
  MALTA: Turn it up
  ESTLAND: La forza
  SCHWEIZ: Stones
  VITRYSSLAND: I won’t cry
  LETTLAND: You are my world
  RUMÄNIEN: End the battle
  UNGERN: Meggyfa
  ISLAND: With you
  MOLDAVIEN: My lucky day
  NORGE: Scandilove (…motvilligt… Varför gillar jag denna låt?)

  Säg att jag har turen på min sida och alla dessa vinner sina finaler. Hur blir min topp då? Jo, så här (”Mall” är också med i toppen för den är ju redan vunnen.)

  1. La forza
  2. Poison
  3. Lie to me
  4. Turn it up
  5. Meggyfa
  6. Scandilove
  7. My lucky day
  8. You are my world
  9. End the battle
  10. I won’t cry
  11. Stones
  12. Mall
  13. With you

 7. Micke

  @Adri, egentligen finns det två andra bidrag med på min topp 10 men dessa hittar man ju inte längre då de tagits bort. Det handlar om Sudden Lights två bidrag i Lettland “Just fine” och “Eyes”. Eftersom jag nu lägger ut länkar så räknar jag inte in dem här för i så fall skulle det vara en topp 12 🙂

  Kände bara att jag behövde koncentrera mig ett tag på de bidrag jag verkligen tycker om. Efter en riktigt positiv början på ESC 2018 har det mesta gått ner tyvärr. Malta, Schweiz och Norge. För att inte tala om haveriet i Frankrike där allt var så jädra positivt innan liveframträdanden. Nej måste få igång det positiva igen 🙂 Ok delade meningar hittills då om min plats 9, 10 men jag undrar jag om plats 8. Din favvis från det landet är tyvärr ett av de bidrag jag rankar lägst av allt hittills. Minns inte vad du tycker om min favvis från det landet 🙂

  Min Topp 10 lista av allt som kommit i januari och tidigare:

  Plats 8:

  https://www.youtube.com/watch?v=mKplbIyrc-0

 8. Micke

  @Adri, tänkte fråga dig en annan sak. Det finns ett bidrag som jag inte kan bestämma dag för dag vad jag tycker om det. Vissa dagar är det lätt topp 3 av allt hittills. Andra dagar skulle jag inte ens ha det topp 30. Det är verkligen upp och ned för mig 🙂 Min magkänsla är att du inte gillar det

  https://www.youtube.com/watch?v=skrCCirPQo0&list=RDMMp1xiH3D4Jps&index=2

 9. Adri

  Micke: Helt rätt! Fokusera på det positiva 🙂 + vi är ju bara en bråkdel inne på ESC-säsongen så mycket positivt finns säkert kvar 🙂 Några låtar kan ju alltid växa till sig, internval som ska presenteras och alla än så länge icke-avslöjade låtar… 2018 har än hög potential att bli ett år värt att minnas!

  (För mig är det snarare tvärtom. Jag tycker överlag låtarna i år är väldigt jämna. Inte mycket som får mig att wow:a, men inte mycket som får mig att vilja omedelbart stänga av. Så jag väntar också på en uppsving! Men jag är positiv! 🙂 )

  Sen angående ”Ciao”. Den var inte dålig. Men det var nåt märkligt där. För jag fick en omedelbar känsla om att ”det här har jag hört förut” i refrängen. Jag vet att det inte är plagiat, för då skulle de ju inte vart med men den väcker något i mig. Jag kan inte sätta fingret på vad det är som låter bekant men eventuellt är det en Queen- eller David Bowie-låt. Jag vet bara att jag har hört nåt ganska likt förr.

  Den är inte dålig. Men den är inte favoriten. Favoriten förblir ”Mercy” 🙂

  (Och när jag nu skrev det så inser jag att Frankrike har jag glömt ovan. Vinner ”Mercy” placerar jag den mellan ”Meggyfa” och ”Scandilove” i listan ovan 🙂 )

 10. Micke

  Även jag har ett par bidrag som jag kan tänka mig in på topp 10, typ Mercy som du pratar om eller exempelvis Armeniens “Poison” och “If You Don’t Walk Me Home”. Finns ytterligare några men nu har jag gjort en topp 10 och då får jag stå för den 🙂

  Jag tar min sjua idag också.

  Min Topp 10 lista av allt som kommit i januari och tidigare:

  Plats 7:

  https://www.youtube.com/watch?v=23JCAzeUE2c

 11. Schlagerpinglan

  @Adri, Mikolas Josef vann juryrösterna enligt http://esctoday.com/157430/czech-republic-winner-jury-vote-2018-national-final-revealed/

 12. Adri

  Pinglan: Såg det! 🙂 Härligt! Hoppas att telefonröstarna går på samma linje!

 13. Micke

  Shit

 14. Schlagerpinglan

  @Adri, Precis 😀 (Jag återkommer förhoppningsvis i morgon med mer info om både Tjeckiens och många andra länders uttagningar. Det har ju hänt en hel del bara de senaste dagarna. Jag har dock åkt på någon bacill/virus som gör att det snurrar lite väl mycket för att jag ska kunna få ut något läsvärdigt just nu. 🙂 )

 15. Micke

  @Pinglan, tråkigt att höra att du inte mår bra Det enda lilla positiva i att du inte kan få ut något läsvärdigt just nu skulle väl i så fall vara att du läst fel om det tjeckiska resultatet 🙂 Just kiding 🙂 Krya på dig

  Tar väl min sjätteplats också då när jag ändå är här:

  Min Topp 10 lista av allt som kommit i januari och tidigare:

  Plats 6:

  https://www.youtube.com/watch?v=p1xiH3D4Jps&list=RDMMp1xiH3D4Jps

 16. Schlagerpinglan

  @Micke, Tackar 😀

 17. Adri

  Micke: Fortfarande intressant att följa din topp 10, även om jag nu inte direkt skriver under på den lika mycket. Men kul att se ”I won’t cry” så högt. Den verkar tyvärr ha gått de flesta obemärkt förbi. Men den är ohotad favorit i Vitryssland för mig 🙂

  Men angående ”Fly” och ”With you” då?

  • ”Fly” är en låt jag vill tycka om, mer än vad jag faktiskt gör. Det är min andraplats i Tjeckien. Och om den, mot all förmodan, vinner så gör det nog inte mycket för mitt ESC-tittande. Men den är sååå långsam. Och det låter bara inte rätt, och då gillar jag ändå ballader. Men ”Fly” är på gränsen till för seg. Den går i typ samma hastighet som sirap (ingen aning om det är tydligt skriver av mig, men mitt huvud har verkligen kallat låten ”musikalisk sirap”). I slutändan så märker jag att allt är kompetent och bra, visst 🙂 Men ändå kollar jag på timern och önskar till viss del bara låten kan komma fram i mål.

  • ”With you” är min favorit i Island. Men handlar det om att det är en bra låt? Nej. Handlar det om att Islands uttagning är pinsamt tråkig i mina ögon i år? Yes. Det mesta växer för mig ju mer jag tar del av det. Men Islands final var tvärtom för mig. Tänkte först ”fan det här var ganska bra” och satte ”With you” först. Men redan andra genomlyssningen förvandlades min reaktion till ”nope. Inget för mig.” ”With you” är fortfarande bäst i gruppen med några kompetenta efter sig 🙂 Inte usla alls, men svårt att se att jag ens kommer hoppas på final för mina uttagningsfavoriter där i Island.

 18. Micke

  @Adri, först och främst så älskar jag sirap, både matmässigt och musikmässigt 🙂 Nu hamnar vi åter igen där i snacket om bra eller dålig musik, snabb eller långsam musik and so on.

  Något jag VÄLDIGT OFTA får höra från mina musikvänner är att det dels finns enkel musik och bättre musik. Ofta i snack om MF och ESC, vilket för dem är enkel lite simpel musik medan musiken utanför är mycket bättre musik. Det där stör mig något jädrigt ungefär på samma sätt när jag hör människor inom MF och ESC betygsätta bidrag på följande sätt: “den är jädrigt bra för den är jädrigt modern och bla bla bla bla”. När jag hör det får jag samla mig ett bra tag 🙂 De som resonerar så har aldrig förstått vad ESC handlar om.

  Musik är mycket enkelt för mig. Det finns inget sånt som bättre eller sämre musik. Alla har olika smak som vi så ofta pratat om. Det som är bra för en person det är bra musik för den personen och tvärtom. Det är inte svårare än så. Att vissa människor vill sätta sig på sina höga hästar och anse sig veta bättre visar bara hur simpla de är i sitt sätt att se på saker och ting. Däremot finns det en annan sak som många mindre nogräknade tar som att man anser sig tycka att ens musiksmak vara bättre. Inget kan vara mer felaktigt. Ofta används detta i att se ned på MF och ESC.

  Om jag säger mig analysera ett bidrag mycket mer än den vanliga tittaren på ESC betyder det då att jag anser mig vara bättre och veta bättre? Definitivt inte. Vad det däremot betyder är att jag älskar musik mer för den vanligaste tittaren på ESC lägger inte ned tid på att analysera utan kollar och lyssnar när det visar och bedömer efter en eller ett fåtal lyssningar. Tro mig det gäller inte mig. Betyder det att jag är bättre? Nope men däremot att jag älskar musik mer. That´s all.

  Adri det finns inte ett bidrag på min topp 10 som jag inte haft någon slags KAMP OM. Är den verkligen så bra and so on. “My lucky day“, DoReDoS har jag främst kämpat med vad gäller refrängen. “La forza” Inis Neziri har det mest handlat om vissa övergångar i partierna. “Fly”, Eva Burešová mest att det är studiogjort och att det knappast håller live. “I won’t cry“, Gunesh # inte det här egentligen för mycket MF för mig” :-). “With You“, Þórir Geir Guðmundsson & Gyða Margrét Kristjánsdóttir “det låter bra men rösterna är lite veka. Hur ska det hålla sedan. Precis på samma sätt är det när det gäller min topp 5. Jag älskar musik och analyserar mer men det innebär DEFINITIVT INTE att min musiksmak är bättre.

  Tilbaka till din sirapsliknelse Adri. Jag älskar slö musik som man bara fullkomligt försvinner bort i på samma sätt som jag älskar röj. Jag är ju hårdrockare i grunden så.Däremot har jag ärligt talat svårt att förstå hur du kan se sirap i “Fly”??????? Uppenbarligen hör jag något du inte gör och du något jag inte gör. Men skit samma 🙂 Jag tar min femma då och den kan du väl ändå inte tycka är sirapslik 🙂

  Min Topp 10 lista av allt som kommit i januari och tidigare:

  Plats 5:

  https://www.youtube.com/watch?v=QQgurXKh42U

 19. Adri

  Micke: Sirap är gott absolut! Nu när det är etablerat så ska jag bara komma med en liten rättelse, för jag har ignorerat den förr men nu har den återkommit flera gånger i dina kommentarer 🙂 Inis Neziri sjunger inte ”La Forza”, Inis var kvinnan som sjöng ”Piedestal” i Albanien. ”La forza” sjungs av Elina Netsajeva.

  Sen så som sagt så kan jag älska ballader 🙂 Många ballader existerar bland mina ESCfavoriter, och på mina huvudsakliga spellistor. Men saken är att en bra ballad för mig ska få mig att glömma bort tiden och inte inse att låten är långsam. För ”långsamt” är ju ett negativt betingat ord (långsam trafik, långsamt internet, långsamma pensionärer framför en i trappan…), men om man får mig att glömma hur långsam den egentligen är, då har man verkligen lyckats! 🙂 Och det finns många exempel där!

  Sen är jag med dig! Folk som ser ner på MF, ESC eller de andra finalerna för den delen med anledningar som ”enkel musik”, ”samma musik hela tiden”, ”talanglösa musiker” osv. är människor som inte bör beblanda sig med mg 🙂 Man behöver inte gilla allt jag gillar, tvärtom så blir jag glad av att diskutera (om alla håller sig vettiga) men när man inte kan backa upp det så blir det bara löjligt. För inget av ovanstående påstående är ju sanna. Och musik är ju, som med det mesta, en smaksak. Musik tolkas annorlunda av alla, inget rätt eller fel 🙂 Folk måste lära sig det! Det finns massor hypade artister jag inte förstår mig på, och så mycket påhopp man kan få då! (Som när jag sa att jag aldrig uppskattat Bob Dylan… herregud vilket drev man fick mot sig)

  Men om ”Fly”. Det är främst refrängen. Det är som att låtskrivarna akut och abrupt bara drog på en nödbroms och drar ner hastigheten. Och ekot i hennes röst bidrar till den känslan också. Men alltså… jag låter mer negativ än vad jag faktiskt är. 6/10 ger jag den nog iaf. Kanske t.o.m en svag sjua. Svag.

  Den ungerska låten är min tredje, eller andra, plats i Ungern. Det skiftar en del. Men jag gillar den. Framför allt sen, jag vill tro att det var Lukas, berättade lite vad texten handlar om. Även om jag personligen inte kunde relatera till det likt många andra så växte låten ändå lite. Men någon ”Meggyfa” är det inte. 🙂 Hos mig.

 20. Micke

  @Adri det här med sirap. Visst kan många låtar vara sirap. Många av dem bra men jag förstår helt enkelt inte hur du kan se “Fly” som sirap. Ursäkta mig men det är helt obegripligt för mig. Du får tycka illa om den om du vill men sirap??????? Måste helt enkelt fråga om en gammal favvis för mig som väl är 20 år gammal eller nåt. Tycker du att den är sirap? Försöker förstå ditt “Sirap” 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=0PpbYJyWBMU

  Även jag gillar “Meggyfy” i Ungern men den går precis utanför min topp 3 i Ungern. Men till min topp 10 och till mitt glädjepiller hittills. Alltså inte sirap 🙂

  Min Topp 10 lista av allt som kommit i januari och tidigare:

  Plats 4:

  https://www.youtube.com/watch?v=La38hrlTfnY

 21. Micke

  Min Topp 10 lista av allt som kommit i januari och tidigare:

  Plats 3:

  https://www.youtube.com/watch?v=u6ajlb3kLDI

  Kvar då är mina två överlägsna på topp. Adri som verkar ha koll kanske vet vilka de är 🙂

 22. Adri

  Micke: Som sagt, jag tycker inte illa om den 🙂 Eva låter stabil och i vissa delar är låten riktigt snygg och mörk. Jag gillar framför allt bryggan med ”what is it? What is it? Osv.” Men just refrängen är bara så seg. Vet inte hur man ska förklara närmre. Den flyter på sååååå långsamt. Innan hon ens sjungit titel-ordet har jag hunnit titta på tiden två gånger.

  Men då är det här ett ypperligt tillfälle att anamma att folk tycker olika 🙂 Men jag tycker inte illa om den 🙂 Sirap för den ena är inte det för den andra. Länken du skickade var inte sirap t. ex 🙂

  Jag gillar din fjärdeplats också 🙂 Om ”La forza” (totalt överlägsen) inte vinner i Estland bör det gå till ”Laura”. Problemet är bara att inspirationskällan lyser igenom nästan lite FÖR mycket i låten. Det är ju Avicii light. Sen köper jag faktiskt inte Vaje fullt ut än, men där får de gärna smälla till mig med deras liveframträdande 🙂

 23. Micke

  Det finns en sorts musik som jag kallar “Flyta bort musik”. Det var det jag funderade på om du möjligen gjorde likhetstecken med sirap 🙂 Tydligen inte då med tanke på länken. Återkommer med topp 2

 24. Micke

  Nu Pinglan och Adri, nu jädrar ska jag få er på gott humör. Gissa vilket bidrag jag har på plats 2 på min ranking 🙂 Den största växaren av de alla hittills. Genuint äkta från första till sista sekund.

  Min Topp 10 lista av allt som kommit i januari och tidigare:

  Plats 2:

  https://www.youtube.com/watch?v=ZiTqJaBezIo

  Ser att du lagt ut Storbritanniens bidrag pinglan men med allt med dem i ryggen så avstår jag att överhuvudtaget att lyssna på deras bidrag tl jag läst ett gäng åsikter om dem.

  Min fjärdeplats är glädjepillret hittills Adri. Om det sen är ett Avicii-light får passera obemärkt för min del. Jag blir glad av det. Det räcker för mig 🙂 Det gäller att hitta alla goa sinnesstämningar med bidragen 🙂

 25. Adri

  Micke: Två åsikter gjorda hittills i Storbritannien-inlägget och de båda ger startfältet godkänt 🙂 Jag har märkt att det finns fyra länder du alltid går hårdare åt än andra: Storbritannien, Irland, Sverige men också till viss del Danmark. Du får göra som du vill så se inte detta som kritik, men vore det inte bättre om man bara gick in med ett open mind och låta sig se låtarna som de är öht 🙂 För just med de fyra länderna är du alltid negativ redan från början har jag märkt. Du sa t.o.m förra året att Storbritanniens bidrag var godkänt och Lucie likaså men inget extraordinärt och att du fortfarande ogillade deras attityd till låten och gav låten därför 3/10.

  Som sagt, jag ska inte tvinga dig till nåt, utan det här är bara ett tips för det är roligare om man går in med ett open mind och bara ser låtarna för vad de är istället för att gå in med en massa (negativa) förutfattade meningar 🙂

  Sen på tal om ”Lisboa Jerusalem”. Jag gillar det franska och filmiska i det. Men jag köper inte ju inte Igit som performer. Han är inte vare sig underhållande eller känns äkta. Som jag skrev i lördags eller söndags så ger han snarare mig vibbar av ”det där fyllot som varje stad har som brukar stå och ropa grejer på torget”.

  Än en gång… jag har märkt att jag har svårt att kritisera människor (även om Igit aldrig kommer läsa det där) men då vill jag bara att folk ska veta att den kommentaren skrevs av välmening 🙂 För han har ju talang, jag tror att om han tonar ner bara så kan det bli jättebra! 🙂

 26. Adri

  Wow… jag borde korrläsa vad jag skriva. För hela min ovanstående kommentar är ju heeeelt åt helsicke. Men folket här är smarta så ni förstår mkg nog ändå! 🙂

 27. Micke

  Adri min vän jag vet inte hur många chanser jag gett Storbritannien och Irland. Till slut tröttnar man helt enkelt. Som jag sagt anser jag att de är världens två bästa musiknationer. Därför är det väldigt tråkigt att se hur de år efter år egentligen ser ner på tävlingen på alla de sätt. Har svårt att förstå att de ens fortsätter. Jag går alltid in openminded men samtidigt kräver jag faktiskt av varje nation att de ger åtminstone 50% av det de gör i övrigt när det gäller musik. Det gör inte dessa två nationer. Jag är inte arg på dem Adri men däremot väldigt besviken. Danmark ger jag alltid chanser men tyvärr hittar jag aldrig något hos dem av någon märklig anledning. Sverige är ett helt annat kapitel.

  Om jag sa förra året att jag tyckte att Storbritanniens bidrag och ändå bara gav den 3/10 var jag fullständigt åt helv……. fel ute. Godkänt på 10-skalan är 5 poäng. Sen är det en annan sak med tanke på mig och Storbritannien i musik. Jag vill inte att de ska vara godkända. Jag vill att de ska vara grymma som de annars är inom musik 🙂

  Tror du fått lite fel uppfattning om hur jag ser på bidragen Adri. Du kan inte ens ana hur många chanser jag ger bidragen. Men visst med Storbritannien och Irland är det lite annorlunda det erkänner jag.

  Vi har nog aldrig varit så olika i åsikt som vi är om Igit Adri. För mig var han “pärlan” i Destination Eurovision som visade att det finns äkta artister bland alla de som havererade i den tävlingen. Synd. Jag kan bara säga en artist till i tävlingen som verkligen presterade och det var en artist som i mitt tycke inte ens hade något bra bidrag resten undrade jag mest vad de höll på med. Synd då råmaterialet var bra i tävlingen

 28. Adri

  Mcke: Du känner dig själv bäst 🙂 Men jag kan inte skaka av mig känslan av att du är negativt inställd redan från början! Menmen… i slutändan så påverkar det inte mig och troligtvis ingen annan heller 🙂

  Det skulle väl isf vara om någon svensk akt du sågat gått in och blivit lite ledsen i ögat, men inte ens det tror jag vidare mycket på 🙂 Så keep going som du vill! 🙂

 29. Micke

  Helt seriöst Adri. Tycker du att jag sågat och sårat? Du borde känna mig så pass nu att du vet att jag inte tar illa upp. Blir bara lite undrande för jag anser mig tvärtom hålla igen just för att jag vet att min musiksmak inte är bättre än någon annans. Tycker någon det om sin egen musiksmak är det nog dags att börja klättra ned från sina höga hästar och återvända till verkligheten 🙂

  Men nu då till det bidrag som jag tycker är bäst av allt som kommit hittills i år. Faktiskt ganska överlägset bäst 🙂

  Min Topp 10 lista av allt som kommit i januari och tidigare:

  Plats 1:

 30. Micke

  Som jag sa Adri! Jag är hur öppen som helst till alla länder utom tre. Vill vara det även med Storbritannien, Irland och Sverige men de måste ju någon gång visa nåt. Har lessnat men tro mig Adri, ingen skulle bli gladare än jag om de gav mig en riktig käftsmäll och dök upp med något kanonbidrag 🙂

 31. Micke

  Ser att jag glömde länken 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=DocjosVM5cU

 32. Adri

  Micke: Beror på hur frågan ställdes 🙂 Sågat och sårat nån annan här på bloggen? Absolut inte 🙂 eller inte mig, kan ju bara tala utifrån mig men jag hade blivit mäktigt förvånad om någon blivit sårad av dig 🙂 Du är tvärtom en av de mest respektfulla personer jag stött på på internet öht. När folk är bakom en skärm har de ju en tendens att bli kaxiga. Men det gäller inte dig 🙂

  Men jag kan väl medge att om jag var nån av männen som representerade antingen Montenegro eller Sverige förra året hade jag kanske tagit illa vid mig. För där tyckte t.o.m jag som är ganska okänslig att det var en del kommentarer som verkligen balanserade mellan att kritisera ”konsten” och ”personerna” själva så att säga. Men du var verkligen inte vare sig värst eller ensam på den fronten 🙂

  Jag kan ibland själv gå för långt, men vid finalen av ESC 17 insåg jag ändå att ”Fan. När de här personerna går av scenen så är de som vilka som helst. Då kanske det inte är så jäkla kul att läsa när någon nobody (jag då.) spyr galla över en. Framför allt när man verkligen gett sitt yttersta och bedöms av såååå många andra källor.”

  Pappa jobbade som musikrecensent back in the days och hade vid ett tillfälle sågat någon (ingen aning om vem… Men han var ganska känd då iaf) och blev senare uppringd av artisten i fråga som var jätteupprörd för han hade ju verkligen lagt ner tid, själ och hjärta på att bli så nöjd han bara kunde. Sen skrev min pappa några rader och genast blev artisten jätteledsen. Pappa har själv sagt att det blev ett wake up call.

  Och nu lever jag så själv (så gott jag kan, jag är extremt låååångt från perfekt. Har t.o.m nog mer brister än positiva egenskaper) att ibland så kan det faktiskt räcka att bara etablera att ”nä, detta var inget för mig helt enkelt” eller åtminstone verkligen kunna motivera sin kritik 🙂 Det är det jag övar på. Att nu vill jag att min kritik ska vara välmenande t.o.m mot de som gjort låtarna, så att om de mot ALL förmodan kommer över mina kommentarer så vill jag kunna ge de något att ta med sig iaf 🙂 Det är därför jag försöker lyfta upp det som faktiskt funkar eller peka ut där det finns utvecklingspotential 🙂

  För oavsett hur man vrider och vänder på det: man kan inte gilla allting, men man kan ändå vidbehålla en bra attityd mot det! 🙂 oc framför allt: oavsett hur illa jag kanske tycker om något i ESC så vet jag att de gör det bättre än vad jag nånsin hade kunnat. Så det är ett sätt för mig också att förbli ödmjuk 🙂

  Men Micke, ta för all del inte mina kommentarer så seriöst 🙂 För jag kan ju faktiskt bara spekulera i hur folk känner. Jag har ingen aning hur Slavko (hette han väl) eller Robin tar kritik. De har förmodligen hört TUSEN gånger värre saker än vad som skrevs här ifjol 🙂 Detta är bara min point of view 🙂

 33. Adri

  Och Micke, som sagt: Ta inte kommentaren ovan allt för seriöst 🙂 För jag vidbehåller att du är en av de absolut mest vettiga personer här. Du är förmodligen långt vettigare än vad jag är. Och du är också en av de roligare här, för du bekräftar alltid allt som skrivs 🙂 Så kommentaren ovan ska du inte se som ett sätt att trycka till dig, för du tycker ju som du tycker 🙂 Det ska du får uttrycka också! 🙂

  Men, moving on till din vinnare: jag är så kluven.

  Jag gillar den. Den var bland favoriterna i Albanien. Men det var ”the worst of the best” där. Eugent är fruktansvärt talangfull, och låten är bra 75% av tiden. Men jag vill att den ska leda upp till något. Just nu är den lite platt. Refrängen och versen skiljer sig inte så mycket. Men jag vet ju också att låten genomgår en revamp 🙂 Så det finns potential här absolut! 🙂 Jag hoppas att låten blir större, med en mer markerad uppbyggnad.

  Då tror jag tusan det här kan bli grymt! Framför allt sen när den ska framföras i en arena 🙂 Då tror jag stämningen kan bli fantastisk om det verkligen leder mot en större refräng! 🙂

  I nuläget när bara den är vald är det ju inte lönt att ens gissa resultat 🙂 Den kan hamna var som helst! Men som sagt, jag hoppas att få en liten förändring i dynamiken efter revampen iaf 🙂

  Så länge kan den väl få en 7/10 🙂

 34. Adri

  Mcike: Herregud nu spammar jag verkligen detta inlägg 🙂 Men jag nämnde ju att ”Mall” var min ”sämsta favorit” i Albanien så att säga. Det var min fjärdeplats.

  Då tänkte jag bara gå igenom min topp tre på låtar jag personligen hade föredragit:

  3. E dua botën

  2. Piedestal

  …om jag minns rätt så ogillade du vinnaren. Något som faktiskt förvånade mig. För mig var sångerskan den absolut coolaste artisten och låten var faktiskt den jag tror Albanien hade haft bäst chanser med. Men Albanien gick på ett annat spår och det är bara att acceptera 🙂 ”Mall” är ju som sagt också bra.

  Men här är min egna vinnare:

  https://m.youtube.com/watch?v=-HdLSfQLe2A

  (Shit. Nu när jag lyssnar på den igen var den t.o.m bättre än vad jag mindes! 🙂 Herregud vad jag önskar en engelsk version släpps på Spotify så kan jag skriksjunga med i refrängen! )

 35. Micke

  @Adri som jag sagt så många gånger du behöver inte oroa dig för det du säger till mig så länge det inte är direkta angrepp. Jisses den här lättkränkta världen kommer jag aldrig att förstå mig på. Don´t worry be happy som de sjung i en gammal låt 🙂

  Nej Adri jag försöker alltid hålla igen. Respekt är ledordet. Självklart är jag inte ofelbar så jag har säkert trampat över nån gång. Slavko kommer jag inte ens ihåg vad det var för något. När det gäller Robin hoppas och tror jag att det hårdaste jag sagt varit att han var odansant och opersonlig. Du får gärna rätta mig om jag har fel 🙂 Alla trampar över nån gång Adri. Frågan är bara om man lär sig något av det eller om man bara kör på i samma stil utan att bry sig.

  När det gäller att fixa till Albaniens bidrag så att den bara blir tre minuter är det mycket lätt för min del. Tror den är 4.15 nu i sin helhet. Skala bara av första minuten. Det absolut lättast att vara utan som jag ser det. Sen är det bara finputs kvar och ett kanonbidrag är klart 🙂 Skulle bli grymt besviken om de rör i för mycket annat och bibehåller första minuten. För mig får den 9/10 och det är högt för att komma från mig. Har ju aldrig någonsin i hela schlagerhistorien satt en tiopoängare som jag sagt tidigare.

  Har givetvis inte en susning om vad din pappa skrev men visst många musikrecensenter kan gå alldeles för långt. Å andra sidan kan många artister också vara enormt lättkränkta och tro sig stå över allt sånt.

 36. Adri

  Micke: Jag kommer inte ihåg allt. När det är högsäsong skrivs det ju så oerhört mycket så svårt att hålla koll på allt.

  Men jag minns om Slavko att du kallade helheten för ”vidrig” efter att semifinalen sänts och Robin minns jag specifikt att du refererade som Frankenstein (Dr. Frankenstein eller Frankenstein’s monster? Oklart. Men det var kanske inte det mest givande…) och sen även bara kallat honom för något förolämpande smeknamn och undvikit hans namn som Voldemort 🙂 (Än en gång så säger jag inte detta för att trycka till dig, för ALLA går över gränsen vid ett eller annat tillfälle, men du sa att jag skulle rätta dig 🙂 )

  Men jag minns också att du skrev att Robin sjöng godkänt, och kunde bli bättre men att han var för grön nu (eller då, 2017). Det är sånt jag gillar 🙂 När man, hur liten den än må vara, kan lägga fokus på the silver lining 🙂 Och det är där jag ska försöka vara nu! Lyfta fram det jag anser hålla eller åtminstone försöka peka ut där jag ser potential för framtida utveckling 🙂

  Ah, där ser vi det lite annorlunda 🙂 För jag vill ha ”Mall” i en större version. Lite mer ”grander” än vad den är nu 🙂 Då är det svårt att säga var den kommer hamna på min topplista 🙂

  Men i nuläget och nuvarande version kan jag tänka mig en plats i typ… senare mitten på min lista så att säga 🙂 18-25 om det blir ett normalstarkt år. Blir det svagt så kanske topp 10, blir det starkt så kanske botten 10 🙂

 37. Micke

  @Adri det där med Slavko var mest att jag har lite svårt för manliga muskler. Det är inte det vackraste jag vet 🙂 Frankenstein var inte så illa menat som den kanske låter. Mest det att Frankenstein har ett ansiktsuttryck hela tiden, vilket Robin snuddar väldigt vid. Ja Robin har skaplig röst men att släppa in en så pass orörlig kille i ett dansnummer är nästan ett hån mot honom. Det är att göra honom en otjänst. I ett enklare stylat nummer hade hans bästa sidor kunnat komma fram på ett helt annat sätt. Det finns bra artister för olika situationer och positioner. Låt oss inte fösa in dem i fack där de in passar och säkerligen inte heller känner sig helt tillfreds.

  Ok men “grander” blir “mall” om du plockar bort första minuten. Det tar lite tid innan den riktigt kommer igång. Jag hoppas “mall” även kommer 18-25 på min topplista för då blir det ett jädrigt grymt bra ESC 2018 🙂 Tror dock inte på det utan tror att den hamnar väldigt högt för mig.

 38. Adri

  Micke: Får jag förresten fråga dig om låt? Likt du gjorde om ”Ciao” igår? 🙂

  Det finns en låt i Lettlands uttagning. Den växer så snabbt! Och nu är det nästan så jag tänker ”är den kanske t.o.m bättre än 1000 roses och You are my world?”. Den är i alla fall up there i Lettland 🙂

  Jag tror faktiskt den har lite vinstchans. Ingen garanti alls. Men jag vågar ändå sätta en ganska stor chans på att den kommer högt iallafall 🙂 Men jag har haft fel förr.

  Den ger lite Alicia Keys-vibbar eller kanske en Amy Winehouse minus hennes attityd 🙂

  Och här är lite motsatsen till ”Fly” 🙂 Versen är på gränsen till sirap. På gränsen. Den håller sig på rätt sida 🙂 Men i refrängen, wow där lyfter den! Toppen!

  Och här kommer länken:

  https://m.youtube.com/watch?v=4b6VDoAW5Dk

 39. Adri

  Micke: Min magkänsla säger att du ”borde” gilla den, men samtidigt så har du ju aldrig nämnt den vad jag sett 🙂 Så vad vet jag? 🙂

 40. Micke

  @Adri jag har faktiskt helt missat det bidraget. Känner inte alls igen det. Lyssnade nu men kan aldrig säga något efter bara en lyssning. Återkommer med det. Påminn mig gärna om jag skulle glömma 🙂

  Märkligt att jag missat den. Iofs hårdlyssnar jag inte igenom när det är 60 bidrag. Jag lyssnar alltid 1.00-1,30 på varje bidrag. Det som låter skapliga lägger jag i en pott som jag ska lyssna mer på sen. De övriga får ett försök till på samma sätt. Är de inget då så lyssnar jag inte mer. Men den här minns jag inte ens att jag skulle ha lyssnat på. Kans helt enkelt har missat.

 41. Micke

  Tänkte jag skulle utse glädjepiller ESC 2018 från allt det som kommit ut hittills. Det är ett bidrag som jag inte ens har topp 20 men jädrar så mycket ESC det är för mig och jag kan helt enkelt inte sluta gnola med och stuffa med 🙂 För er som tror ESC är radiohits och liknande bry er inte ens om att klicka på länken 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=OrnhQ1sJTvQ

 42. Micke

  My oh my! Det är ju bra om jag läser vad du skriver Adr. Av någon märklig anledning fick jag för mig att du pratade om ett annat lands uttagning. Insåg inte att det var Lettland som hade mycket färre bidrag. Än märkligare då att jag inte minnidraget

 43. Adri

  Micke: Ja då kanske det inte bådar gott heller. Om bidraget har lyckats göra sig så pass osynligt i en grupp med bara 20 andra. Min magkänsla hade kanske fel.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se