Sverige Schlagerpinglan: Torsdag betyder ju som sagt repetitioner på scenen för artisterna inför veckans deltävling av Melodifestivalen och små smakprov till oss. Än har inte rep-klippen presenterats men minut-klippen av studioversionerna är fria att lyssnas på sedan kl. 14:30. 😀

Efter att jag lyssnat på de små smakproven ett antal gånger så har jag rangordnat dem efter hur väl de föll mig i smaken, utan något tävlingstänk. Av listan nedan framgår likväl vilka två bidrag jag för tillfället gärna skickar vidare till finalen, vilka två bidrag jag tycker förtjänar en tripp till Andra Chansen och vilka bidrag som förmodligen behöver visa upp sig lite mer innan de kommer till sin rätt.

Senare kommer listan (förhoppningsvis) att kunna uppdateras med länkar till små live-klipp från artisternas repetitioner som genomförts under dagen och som är lovade att släppas kl. 19:00.

Lyssna på 1 minut av Melodifestivalen 2018:s första deltävlings bidrag:
(presenterad i den ordning Schlagerpinglan rankar dem för tillfället)
“My Turn”, John Lundvik
30-sekunders-rep1-minuts-klipplåttext & bidragsfakta
(Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas Thander)
“Solen lever kvar hos dig”, Kamferdrops
30-sekunders-rep1-minuts-klipplåttext & bidragsfakta
(Herbert Trus, Danne Attlerud, Martin Klaman, Kristoffer Tømmerbakke, Erik Smaaland, Kamferdrops)
– – –
“Dance You Off”, Benjamin Ingrosso
30-sekunders-rep1-minuts-klipplåttext & bidragsfakta
(Benjamin Ingrosso, MAG, Louis Schoorl, K Nita)
“Osby Tennessee”, Kikki Danielsson
30-sekunders-rep1-minuts-klipplåttext & bidragsfakta
(Sulo Karlsson, Kikki Danielsson)
– – –
“All The Feels”, Renaida
30-sekunders-rep1-minuts-klipplåttext & bidragsfakta
(Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren)
“Patrick Swayze”, Sigrid Bernson
30-sekunders-rep1-minuts-klipplåttext & bidragsfakta
(Andrej Kamnik, Josefin Glenmark, Peg Parnevik, Sigrid Bernson)
“Livet på en pinne”, Edward Blom
30-sekunders-rep1-minuts-klipplåttext & bidragsfakta
(Edward Blom, Thomas G:son, Stefan Brunzell, Kent Olsson)

Schlagerpinglan: Efter att ha lyssnat på en minut av studioversionerna så kan jag konstatera att det fanns endast ett bidrag som låter som något jag skulle vilja lyssna på “privat” och det var överraskande nog “My Turn” med John Lundvik. Där fanns något intressant som fick mig att vilja lyssna mer, vilket de övriga saknade så här inledningsvis. Detta betyder dock inte att jag tror att vi har ett svagt startfält framför oss, endast att de övriga kan behöva en fullversion och live-show för att övertyga. Än kan allt hända. 😀

Om ni är intresserade av att läsa en del rapporter som gavs efter gårdagens genomlyssning av fullversionerna av bidragen så hittar ni deras rapporter längst ner på mitt Karlstad-uppladdnings-inlägg.

Se även: “MF-Veckoschema” – “Melodifestivalen 2018” – “ESC-Veckoschema” – “ESC 2018

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


43 kommentarer till “Melodifestivalen 2018: Lyssna på första veckans bidrag”

 1. Marcus

  Ojdå… Jag har placerat My Turn längst ner – jag vet inte när jag hörde ett så snarkigt pekoral. Låter som en blandning av trist nittiotalssoul och ryska fredsballader. Uppenbarligen är det något jag inte förstår, för det rycker ju i pain-richerna hos mest allihopa i bloggvärlden.

  Nej, för mig är det Kikki för hela slanten! Låten är något som hade passat bra in på vilken sextiotalscountryskiva som helst, tänk Jan Howard, Jean Shepard, Arlene Harden osv. Precis sån musik jag lyssnar på till vardags.

  Sen är Kamferdrops och Benjamin mil framför resten av fältet, även om jag har en soft spot för Edward!

 2. Lukas

  Nej… snacka om svagt startfält. En gång i tiden kunde jag dela åt åtminstone en femma (maxbetyg alltså) per deltävling. Den perioden tycks vara väck. Jag nämnde nån gång att jag är i ett känsligt läge för att jag faktiskt intervjuat vissa av artisterna i år. I den här deltävlingen skulle det vara de som hamna i min absoluta botten!

  Bästa låten är nog faktiskt den som kom från Edward Blom. En riktig dåre bland folk som försöker va galna. Kikki är strax efter, men jag tror inte hon kommer högt.

  Därefter är det Sigrid och John som är godkända fast på gränsen. Benjamins låt håller inte, Renaidas och Kamferdrops låtar kan jag kasta undan direkt.

 3. Adri

  Oj. Jag och Lukas är sååå långt ifrån varann.

  För det första tyckte jag Kamferdrops var bäst, och Edvard sämst (dock inte usel). Men för det andra tycker jag det här var en kanonöppning på tävlingen 🙂 Varierat och bra, olika stilar, olika språk, olika åldrar 🙂

 4. Marcus

  Jag är inne på ditt spår Adri, något för alla och lite till.

  Plus, Kikki. Så liksom, score right there ^^

 5. Adri

  Kikki verkar vara hyfsat populär (hittills) på bloggen, men jag kan tyvärr inte skaka av mig känslan att det blir hon som får sistaplatsen.

  Aja, så länge Kamferdrops går vidare någonstans så blir jag glad! Och helst då till finalen 🙂 Hon är så fantastisk!

 6. Mr A

  @pinglan

  Är det för Johns låt är väldigt ESCig? Alltså mer ESC än MF låt?

 7. Lukas

  @Adri, ja du. Jag tror aldrig vi nånsin vart överens. Men om jag ska ta ett seriöst grepp kring problematiken här är att det program jag följt i så många år har varit mycket bättre på variation. Det går inte att enbart ha spotifypop av soloartister och så nåt skämtbidrag hela tiden. Vi behöver folkmusik, Silent Storm-sköra ballader, hårdrocksnummer och mer icke strömlinjeformat. Programmets överlevnad och framgångar har hängt på det, men jag får känslan av att de som valde ut låtarna verkar ha glömt bort den tanken totalt här.

  Ledsen Adri, men där du ser variation ser jag bara låtar som andas modernitet på helt fel sätt, och i förlängningen också styggelsen ”tropical house”-tempo i för många låtar.

 8. Adri

  Okej, lite längre och mer uttänkta kommentarer:

  • Patrick Swayze
  – Sigrid är en person med väldigt härlig utstrålning, och låten är väl lite trevlig? Men oj vad billig den var. Men t.o.m det har sin charm.

  • My Turn
  – Inte dålig, men än så länge väldigt ”typisk”. John har dock även han en väldig charm och jag tror det kan landa bra hos tittarna. Framför allt kvinnor 30-45 tror jag kommer ha en svag spot för denna.

  • All the feels
  – Renaida är sjukt härlig. Men jag fick inget grepp om versen. Jag gillade dock refrängen. Väldigt P3 🙂

  • Livet på en pinne
  – Jag gillar Edvard. Han är ju så go’. Men detta var verkligen inget för mig. Jag ogillar ju skämtlåtar och denna har en skämtaura som heter duga.

  • Osby Tennessee
  – Texten var lite fin. Men nja. Inte för mig.

  • Solen lever kvar hos dig
  – Kamferdrops <33 Jag älskar detta tropiska men samtidigt oerhört svenniga soundet. Och hennes norska dialekt. Tex saxofonen är bra.

  • Dancce you off
  – Why falsetto? Hör redan nu att versen är mycket bättre än refrängen. Och den påminner väldigt mycket om hans låt förra året men lite finputsad. Inget fan av hans röst dock.

  Aja.

  Min ranking:
  1. Kamferdrops
  2.

 9. Alex

  Renaida och Ingrosso.

  Gillar ingrossos låt väldigt mycket. Problemet är att den känns lite lite som att han upprepar förra låten. Men det är bara efter en lyssning. Ska lyssna lite fler gånger innan jag kan säga mer sälert

 10. Adri

  2. Renaida
  3. Benjamin Ingrosso
  4. Sigrid Bernson
  5. John Lundvik
  6. Kikki Danielsson
  7. Edvard Blom

  🙂

 11. Adri

  Lukas: Hmm… jag tror vi båda gillade Jon Henrik förra året. Och Outtrigger 2014 (men bättre än Ace Wilder? No way.)

  Men jag sa redan då att jag tror det handlar om att du har väldigt uppdelat vad du gillar och ogillar 🙂 Det har inte jag. För mig finns det silver linings i allt, förutom rent dansband. Därför är det lättare för mig att hitta bra i allt vare sig det gäller musikal, reggae eller vanlig modern populärmusik. Du verkar ju överhuvudtaget inte gilla modern populärmusik. Då är det ju en heeeeel del som stängs ute eftersom musik idag har sån bredd 🙂

  Men iaf, jag håller inte med om att det saknas variation här. Menmen… to each his own 🙂

  Men påtal om folkmusik, Kalle Moraeus kommer om två veckor.

 12. Schlagerpinglan

  @Mr A, Så har jag inte ens sett på det, men det kan faktiskt stämma. Vad det än är så känns den annorlunda (på ett bra sätt) jämfört med de övriga. 🙂

 13. Alex

  Adri: Håller helt med om ingrossos låt!!

 14. Lukas

  @Adri, jo jag får hoppas att Moraeus levererar. Min flickvän är också tydligen väldigt fäst vid hans låtar, så det kan bli intressant (annars är hon rocktjej precis som mig i grund och botten)

 15. Adri

  Lukas: Aja vi kanske tycker lite olika ibland (och ibland VÄLDIGT olika) men jag önskar dig ändå en trevlig MF-säsong och hoppas att du finner mer glädje i framtida startfält isf 🙂 För det är ju inte kul om ett program man fått så mycket glädje av plötsligt sviker. Ha det gött sålänge! 🙂

 16. Lukas

  @Adri, mhm. Jag hoppas på det jag med. Programmet svek mig redan 2015, men 2017 var man nära att repa sig. Så det är lite förtroendekrisvarning. Men som sagt, vi får se vad de andra artisterna gör

 17. Daniel

  Min ranking:

  1. Benjamin Ingrosso
  2. John Lundvik
  3. Sigrid Bernson
  4. Kamferdrops
  5. Renaida
  6. Kikki Danielsson
  7. Edvard Blom

 18. En polack

  Min ranking av 1 minuters klippen:

  1 Benjamin Ingrosso
  2 Sigrid Bernson
  3 Edward Blom
  4 Kikki Danielsson
  5 John Lundvik
  6 Renaida
  7 Kamferdrops

  Bara en spontan ranking av vad jag kände och tog emot av det jag hörde i Karlstad. Jag kommer komma med betyg och omdömen på bidragen och hur jag känner kring hela deltävlingen snart. Man måste oxå se hur låtarna mår på scen och därför vill jag vänta lite… 🙂

 19. hej

  Min ranking:
  1. Kamferdrops
  2. Benjamin Ingrosso
  3. John Lundvik (Växarpotential, påmimner om “Beutiful mess” från förra året)
  4. Renaida
  5. Edward Blom
  6. Kikki Danielsson
  7. Sigrid Bernson

 20. Adri

  När man spanar runt lite så är det många som redan pekar och skriker “VINNARE!” till Benjamin Ingrosso. Man ska ju ta det lugnt innan allt har hörts i fullversionen, och alla låtarna hörts. Men det gör mig lite butter tbh, för även om framträdandet såg riktigt jäkla snyggt och slickt ut och låten är en förbättring från förra året så är refrängen jäkligt tråkig faktiskt.

  Jag hoppas han glöms bort kommande veckor och låter andra, förhoppningsvis bättre låtar och framträdanden, ta hans spotlight 🙂

 21. Stefan

  Renaidas låt är bäst men det var inga bra låtar tycker jag. Är lite osäker vad folket kommer att tycka om. Renaida, kamferdrops och ingrosso kanske är favoriter med Blom som en joker.

 22. Rasmus

  Jag tycker varje år folk säger det är ett uselt startfält sen kommer Sverige topp 5 igen i ESC och nästan alla blir hits. Är det inte rätt otroligt det blir så varje år när alla är negativa? Det är så typiskt svenskt att alltid vara negativ tycker jag. Tråkigt…

  Final: Benjamin Ingrosso
  Final: Kamferdrops
  AC Sigrid Bernson
  AC John Lundvik
  5 Edward Blom
  6 Renaida
  7 Kikki Danielsson

 23. Adri

  Rasmus: Helt med dig! 🙂 Folk är så neggiga! Även om man kanske inte är imponerad, så är väl det minsta man kan göra att isf fokusera på det positiva! 🙂

 24. Rasmus

  Det tycker jag med. Alla fattar det är fokus på show i år så alla låtar är inte 5+ liksom. De kommer ju inte ofta till final ändå. Melodifestivalen är mångfald och brukar ha ca 20 bra låtar och resten lite sämre. Helt normalt tycker jag när det är 28 som tävlar. Det går inte att ha 28 sjukt bra poplåtar men det fattar inte de som klagar.

  Detta formatet har körts sen 2002 så det är inte precis nån överraskning alla låtar inte är super bra hits. Tydligen för vissa. Är det nåt svenskar gillar göra så är det att klaga på saker, gärna exakt samma klagomål varje år. Då är man typisk svensk.

 25. Johanna

  Nämän PInglan. Vi har ju samma topp 2, jag undrar om det ens hänt innan….:-)

  Den enda låten jag kände gav mig någonting alls här var John Lundviks. Den kan mycket väl komma att bli en av mina favoriter totalt sett i år. Med rätt ljussättning o han fixar tonerna live är det här långt ifrån chanslöst

  Senast jag hörde Kamferdrops kunde hon inte sjunga live alls men i detta klippet lät det ju ändå hyfsat tycker jag. Låten är helt ok den med.

  Övriga låtar då? Kikki gillade jag så skulle jag göra en topp tre hade hon blivit trea. Hon är helt chanslös såklart men det struntar jag i.

  I övrigt. Benjamin Ingrosso vill jag helst inte uttala mig om eftersom jag inte har något positivt att säga i år heller och flera här verkar gilla honom (och ja han går nog direkt till final men det är i så fall inte förtjänt)

  Renaida gillade jag i Idol men det här var väldigt generisk och tråkigt kan jag tycka. Sigrid är en annan låt jag känner att det kommer gå oförtjänt bra för. Jag hade ju aldrig hört hennes så kallade sommarhit innan heller så var tvungen att lyssna på den med och jag hade ju inte missat någonting märkte jag ju snabbt och den här låten låter liksom exakt likadant fast ännu sämre.

  Edward Blom då. Lite medryckande låt och roligt nummer men ska man ha en skämt-akt ska man ha en bra skämt-akt som sig, hmmm…….Verka Serduchka eller Lordi (ja det är en skämtakt)

 26. Schlagerpinglan

  @Johanna, Jag kan i alla fall inte komma ihåg att det skulle ha hänt. 🙂 Förhoppningsvis så är det ett gott tecken då två med (vad det verkar vara) så pass olika smak faller för samma bidrag. 🙂

  Vad gäller Edward Bloms bidrag så får jag (efter att ha sett rep-klippet) tyvärr Leto Svet-vibbar (Estland 2009) som sabbar lite för mig. Annars kanske det hade kunnat fungera, men jag ska naturligtvis inte säga för mycket innan jag sett slutversionen.

 27. Schlagerpinglan

  @Rasmus, Mmmm…. har man sett Melodifestivalen de senaste åren så borde man veta vad man ger sig in på. 🙂 Att förvänta sig att man ska bli serverad 28 bidrag som faller en i smaken är mer än lovligt naivt så förmodligen så ligger halva nöjet i själva klagandet. Jag förstår inte detta (själv tycker jag tvärtom att det tar emot att skriva negativa saker om bidragen) men får väl vara tacksam över att de trots allt tittar och ser till att Melodifestivalen fortsätter att vara ett populärt program. 😀

 28. Lukas

  Det är snarare så att jag faktiskt började känna lite “mellodepp” av det jag såg. Jag vet att det är en tuff uppgift för mig att gå in i det här med en tanke på att jag skulle hitta fempoängarmaterial på en gång. Men med tanke på förra årets lyckade skörd på den första deltävlingen hade man ändå vissa förväntningar. (Jag ska va ärlig, jag hade aldrig trott att jag skulle bli trollbunden av Nano det första som hände). Eftersom jag inte ser så mycket annorlunda de här kommande veckorna så blev det här en sorts benchmark. Och ingen bra benchmark. Jag vill ju inte hacka på vare sig Melodifestivalen eller svensk musk i allmänhet, men vi är inte lika bra av en talangbank som vi vill tro att vi är. Nu när man har en situation där vi bara får höra artister som agerar kuttersmycken åt fåfänga skivbolag så vet jag inte hur mycket jag vågar hoppas på om det kommer nånting bra från Sverige.

  Nej, jag kommer nog fortsätta följa Ungern, där känns det faktiskt skållhett, ingen förutspådd storfavorit, men min personliga favorit (AWS) verkar vara med och slåss i toppen.

 29. Adri

  Lukas: Njaa.. Du kanske inte är ett fan av svensk musik, men hur man än vrider och vänder på det så visar statistik att vi är världens tredje största exportör av populärmusik, efter USA och Storbritannien, så jag skulle absolut inte säga att Sverige och svenskar tror sig vara bättre än vad vi faktiskt är för statistik ljuger ju inte. Vi är framgångsrika av en anledning. 🙂 Men än en gång så handlar det om populärmusiken, där jag förstått att du inte är ett fan.

 30. Lukas

  @Adri, ja det går att vrida och vända på det, och visst kanske det är så att vi får en bra exportvara, men det finns en baksida med det. Jag vet inte hur många exempel det finns på låtskrivare härifrån som försöker etablera sig i andra länder eftersom det inte går att göra det här i Sverige. Ta t ex de vi ser i Eurovision. Det är ofta inga namn vi hört talas om. Jag har aldrig t ex sett John Ballard eller Alex P eller Sandra Bjurman som låtskrivare till svenska artister.

 31. hej

  Min tippning är dock:
  Final:
  Kamferdrops
  Benjamin Ingrosso
  AC:
  Edward Blom
  Sigrid Bernson
  Åker ut:
  5. John Lundvik
  6. Renaida
  7. Kikki Danielsson

 32. Adri

  Jag läser mycket på både Tobbe Eks blogg, som jag inte ens tycker om men en tradition är en tradition oavsett vad jag tycker om den, och på youtube att folk tror Sigrid Bernson och Renaida kommer ta ut varandra. Är jag den enda som inte riktigt fattar de tankegångarna?

  Jag ser knappt några likheter mer än att båda är kvinnor som sjunger moderna låtar. Men det är ju två helt olika typer av modernt. Renaida är mer P3, medan Sigrid känns mer “barnkanalen” eller vad man ska säga. Jag skulle typ säga att Renaida kommer med den mognare musiken av de två (trots att hon är den yngre av dem). Är jag den enda som inte tror de kommer påverkar varandras resultat mer än några andra? För mig känns det typ som att säga att Benjamin och John skulle ta ut varandra för båda är hyfsat unga män som sjunger på engelska.

  Och sen, det där med att ta ut “likasinnade” bidrag är väl inte lika stort problem nowadays ändå med appröstningen? 🙂

 33. Marcus

  Ni som gillar Johns låt, gillar ni den lika mycket efter videoklippet? Jag gillar den, om möjligt, ännu mindre men ser att han är rätt populär runt om på nätet. Vad är det jag missar? Jag ser en nervös, övertaggad kille som desperat försöker med konstgjord Sanna-andning på en muzakalisk snoozefest.

 34. Adri

  Marcus: Helt med dig. Den sjönk efter videoklippet. John ser trevlig ut och har charm och jag tror kvinnor 30-45 faller för den.

  Men låten är typ som det lamaste Boyz II Men gjorde på 90-talet (och då gillade jag inte ens ”det bästa” dem gjorde). Jag är besviken.

  Sen är jag ju varken kvinna eller i åldersspannet 30-45 så jag är nog inte hans ”target audience” heller.

  Jag tror ev. att han kan få sista platsen till AC, eller femteplatsen. Han kan antingen precis hänga kvar i tävlingen eller precis åka ut.

 35. Alex

  Efter Live versionen med ingrosso tycker jag att låten blir mindre lik hans förra. Och jag tror redan att han kommer fajtas om vinsten och sluta inom top 2

 36. Alex

  Vad jag vill

  Final: ingrosso och Jhon Lundvik
  AC: Kamferdrops och Renaida

  Vad jag tror
  Final: Ingrosso och om rösten sitter lite bättre Kamferdrops
  AC: Edward Blom och John Lundvik

 37. Schlagerpinglan

  @Adri, Inte heller jag förstår riktigt hur Sigrid och Renaida kan “ta ut varandra”. Det skulle i så fall vara om man är av åsikten att det finns tre bidrag som anses klara att gå vidare och att den sista platsen sedan står mellan dessa två. Annars så ser jag inga likheter, varken artistmässigt eller låtmässigt. Precis som du så ser jag Sigrids bidrag som lite mer lekstuga och Renaida mer “vanligt” musik.

  @Marcus, Jag kan inte påstå att videoklippet fick mig att tycka bättre eller sämre om bidraget. Det var som förväntat men eftersom det verkar som att han kan stå sig live så ökade det mina förhoppningar för slutresultatet. 🙂

 38. Lukas

  Om jag ska ta nåt muntrare istället för att gnälla som jag gjorde så mkt igår kan jag köra en tippning.

  Till final:
  Benjamin Ingrosso (Namnet och framträdandet bär honom till final ganska enkelt)
  Edward Blom (E ja go eller? Men jag tror i ärlighetens namn att med tanke på vad vi sett annars att det här kommer få röster. Man ska inte räkna bort skämtbidragen, det har jag lärt mig)

  Andra chansen:
  Kamferdrops
  Sigrid Bernsoon

  Femma: Renaida
  Sexa: John Lundvik
  Sjua: Kikki Danielsson

 39. Marcus

  Tack Adri, har letat efter namnet på dem sen igår! De var dem jag syftade på när jag skrev tidigt nittiotalssoul i nått inlägg.

  Pinglan, vad är det du ser i bidraget och i John? Inget ifrågasättande av någons smak eller tycke, är bara nyfiken för jag förstår inte alls 🙂

 40. Alex

  Marcus du frågar pinglan. Men måste säga jag hade Ingrosso och renaida till final efter att ha hört studioversionen. John Lundvik tyckte jag inte om då, kändes tråkig och hamnade utanför topp 4.

  Efter att ha sett allas 30 sekunder. Ändrades mycket i min lista. Johns låt var mycket bättre live och kniper finalplatsen med Ingrosso som 1a.

  Renaida gick från 2a till 4a pga av utrstrålningen och rösten.

 41. Schlagerpinglan

  @Marcus, Själva bidraget har “det” som inte riktigt går att beskriva men som gör att det är behagligt att lyssna på, det är välbekant, tryggt och mysigt och John verkar vara en stabil artist som kan bära upp låten. Detta är enbart baserat på de små klipp jag sett och hört. Jag lämnar en brasklapp och får återkomma efter jag sett hur slutversionen blir i morgon, kanske har jag en helt annan åsikt då.

 42. Johanna

  @Adri Aha, så det är DÄRFÖR jag gillar John Lundviks låt, för jag en gång på nittiotalet var en boyband-nörd och nu är i exakt rätt åldersspann. Nä, skämt åsido, jag tycker fortfarande att det är den enda låten som tilltalar mig i startfältet. Jag kan inte se hur han skulle kunna missa topp 4:an men sedan vet jag ju att det är måååånga yngre mellan 15-25 som inte kommer rösta på den. Samt massa kids som kommer rösta på typ Ingrosso……

  och måste jag välja mellan Sigrid och Renaida väljer jag Renaida alla dagar i veckan men bryr mig inte nämnvärt vem av de som eventuellt går vidare.,..

 43. Johanna

  Såg just också att John vann publikundersökningen under genrepet (inte säkert det säger något alls men hoppas,hoppas) Tvåa kom Benjamin Ingrosso och till AC Sigrid och Edward Blom om det skulle bli det resultatet imorgon (vilket det sällan blir)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se