ESC2018 Schlagerpinglan: I kväll, lördagen den 10:e mars, kommer Sverige och Norge att välja ut sina bidrag till Eurovision Song Contest 2018. Här nedan ser ni vad som gäller inför kvällen:


Lördagen den 10:e mars

Norge Norge: “Melodi Grand Prix 2018” – Final
Tid: kl. 19:55 CETPlats: NRK1 och nrk.no
Förutsättningar: Jury- och tittarröster utser 1 vinnare av 10 bidrag
Mer info / lyssna på bidragen: Allt inför “Melodi Grand Prix 2018”-finalen

Sverige Sverige: “Melodifestivalen 2018″ – Final:
Tid: kl. 20:00Plats: SVT1 och SVT Play (även syntolkat och teckenspråkstolkat)
Förutsättningar: 50/50 jury- och tittarröster utser 1 vinnare av 12 bidrag
Mer info / lyssna på bidragen: Melodifestivalen 2018: Inför kvällens final

Resultat-uppdatering:
Sverige: Melodifestivalen – Final
Sveriges ESC 2018-bidrag: “Dance You Off“, Benjamin Ingrosso
(Läs mer här: “Resultatet: Finalen av Melodifestivalen 2018“)
Norge: Melodi Grand Prix – Final
Vidare efter 1:a omröstningen:
Rebecca + Stella og Alexandra + Aleksander Walmann + Alexander Rybak
Guldduellen: Rebecca + Alexander Rybak
Norges ESC 2018-bidrag: “That’s How You Write A Song“, Alexander Rybak
(Mer om det norska resultatet i morgon)

Schlagerpinglan: Efter flera hektiska lördagskvällar med fler ESC-shower än man kunde följa samtidigt så känns det lite tomt att endast ha två shower på schemat. 🙂 I kväll håller jag i alla fall tummarna för John Lundvik i Sverige och hoppas att antingen Stella og Alexandra, Vidar Villa eller Alexander Rybak lyckas övertyga MGP-publiken i Norge. Jag önskar er alla en riktigt trevlig Mello- / Eurovision-kväll och hoppas att så många som möjligt av oss blir nöjda med kvällens resultat. 😀

Se även: “Melodifestivalen 2018” – “ESC-Veckoschema” – “ESC 2018

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


24 kommentarer till “Snabbguide till kvällens MF- & MGP-finaler”

 1. Adri

  Ok jag är optimist så hoppet är inte 100% ute, men det verkar ju som att Mariette får kyssa segern adjö. Jag såg ju internationella juryn som hennes chans, men det blev bara en femteplats. Skrälla nu, för tusan!!

  Jag stöttar ju inte Benjamin alls för även om han vann juryröstningen så tror jag inte den skulle gå bra alls. Så då lägger jag väl isåfall hoppet i ”Every single day” istället.

  Men jag är inte sprudlande glad över det direkt 🙁

 2. Adri

  (Och viktigast för egen del: jag tycker inte Benjamin Ingrosso är vidare bra. Versen är godkänd. Men refrängen, rösten och showen är så långt ifrån vad jag vill ha 🙁 )

 3. Lukas

  Alltså vad är det som händer här, Sverige fortsätter ju att vara en vandrande flopp! I tidigare år har jag kunnat ha viss supporterskap för landet, då man ändå bor här, men precis som i fjol skickar vi en färdigtuggad skitlåt av ett kuttersmycke till ett fåfängt skivbolag. Jag orkar inte med det här!

 4. Adri

  Om Mariette inte vinner (vilket just nu inget pekar på) så hoppas jag hon kommer tillbaka, men tar nåt år uppehåll. För då ska hon komma tillbaka med en jävla smash. Hon är ju en grym performer, en grym sångerska, sjunger låtar som är classy men ändå helt rätt i tiden. Så om hon får en längre tid att verkligen slipa på nåt, DÅ ska hon kunna ta vinsten.

  Men hon har alltid haft svårare att flörta med tittarna och det räknar jag tyvärr även blir fallet i år. Och då ställer jag mig frågan; varför händer det alltid mina favoriter? När de tar sig till final är det helt självklart och den större massan verkar hålla med, men sen när finalen kommer så är det stödet helt borta.

  Det lär hända Mariette för tredje året nu, det har hänt Ace Wilder tre gånger och även David Lindgren (som är låååångt från en favorit) men som råkar ut för samma när han deltar?

 5. Adri

  Okej. Benjamin vann. Uppenbarligen var det ”rätt” för juryn och tittarna var överens.

  Men Sverige har tyvärr inte mitt stöd i år.

 6. Adri

  Nu spammar jag här. Men tydligen är Alexander Rybak i guldduellen mot Rebecca i Norge. Om han vinner över henne så finns iaf glädjen att Sverige inte var dummast ikväll.

  Men om hon vinner så finns en betydligt bättre glädje, nämligen att det finns ytterligare en riktigt nice låt i årets tävling 🙂

  Så till viss del, win-win.

  Men för Guds skull… låt Rebecca vinna!

 7. Micke

  @Adri kommer du ihåg att jag för någon vecka sedan gick in och sa att jag är grymt orolig för vecka 10 då alla vibbar talar för att det kommer att bli ett katastrofresultat? Du tyckte jag var negativ, vilket du ju givetvis var i din fulla rätt att tycka. Men vet du vad? Jag fick precis reda på här vilka de tre vinnarna var ikväll. Nu är det 38 finalklara länder här. Endast åtta av dem har kommit fram med dåliga bidrag. Tror min plats 31-38 säger det mesta om vad jag tycker om resultaten ikväll. Eller? 🙂

  31. San Marino (3/10) = Dålig
  ——————————————-
  32. Tjeckien (2/10) = Mer än dålig
  33. Irland (2/10)
  34. Israel (2/10)
  ——————————————-
  35. Island (1/10) = Mycket dålig
  36. Finland (1/10)
  37. Norge (1/10)
  38. Sverige (1/10)

  Så fort gick det att ha fem dåliga bidrag till att ha åtta. Ingen bra kväll lindrigt sagt. Tur att jag har annat för mig och inte sitter och glor på det här 🙂

 8. Johanna

  @Micke är Israels låt ute? Var kan man höra den?

 9. Johanna

  @Adri Även om inte Benjamin är någon favorit hos mig är han enligt mig ljusår bättre än Robin B förra året. Jag förstår hur du känner med att inte supporta Sverige för jag kände samma förra året. I år låten tillräckligt bra för att jag inte ska skämmas iaf.

 10. Adri

  Micke: Du fick rätt. Alltså när det kommer till sanningen tycker jag inte ”Dance you off” är såååå usel, men den var bara en lååååååång bit från att vara min vinnare. Som sagt, hade refrängen sjungits i normalt röstfall… ja, då hade jag gett den betyget ”bara bra, inte mer eller mindre”, istället för nuvarande ”godkänd”.

  Och som sagt, jag tänkte ”trösta mig” (starkt uttryck, jag tar det inte så allvarligt) med Norges final. Men där vann Alexander Rybak, så jag blev väldigt snabbt ödmjuk igen för när jag hörde den låten insåg jag att ”jag ska iaf vara glad att det inte är Sverige som skickar det här”.

  Jag har faktiskt inte hört Israels låt än! Ska bli intressant!

  Men ja. Sverige gjorde fel, men våra norska bröder gjorde betydligt värre misstag. Förlåt alla er som gillar den låten, det ska ni naturligtvis få göra. Men jag tror, med handen på hjärtat, att Norge inte tänkte klart där. De tänkte säkert ”Rybak har vunnit förr, han kan göra det igen…” istället för att lyssna på låtarna.

  Och som sagt, du fick rätt men du var fortfarande negativ. Jag väljer att se det positiva, som t.ex… Norge valde i alla fall sämre så jag skäms inte lika mycket som jag hade gjort om jag var norrman… och nu är chansen MINI att Benjamin Ingrosso återvänder till MF 🙂

  Det finns inte nåt negativt som händer som är 100% negativt. Inte i dessa sammanhang såklart. I världen finns det… dödsfall och terrorism och sånt. Men här i denna bubbla så kan man alltid peka på något ljus i det negativa också! 🙂

 11. Adri

  Alltså jag överreagerade. Som sagt, jag är sån. Jag reagerar ganska kraftigt, men jag tar ner mig själv snabbt igen. ”Dance you off” är inte ens nära sistaplasen på min lista, men som sagt: det fanns ju sååååå mycket bättre att välja! 🙁 Förlorad potential!

  Enligt mig är Benjamin den bättre artisten än Robin B, men svagare sångare. Och låtarna emellan väljer jag ”I can’t go on”. Så för min egna del var det tyvärr en nergradering!

  Men… man kan inte alltid få som man vill! I MF har jag ju inte fått som jag vill (i finalen) sen 2012. Såatteh… jag vänjer mig! 🙂

 12. Mikaela

  Äääsch ändå rätt nöjd med Benjamin trots allt. Tror det kan gå bra, ser betydligt fler positiva reaktioner än negativa på internationella Eurovisionbloggar. Hejaa

 13. Jonas

  Benjamin Ingrosso var väl inte det bästa som kunde hända, men Norges låt är väl ändå värre. Den måste väl inta jumboplatsen.

 14. Adri

  Jomas: Helt med dig. Ingrosso var halvkass. Rybak helkass.

  Där finns verkligen inget som kompenserar. ”Dance you off” har iaf en riktigt karismatisk artist och helt lyssningsbara verser.

  (Folk säger att Rybak är karismatisk, jag håller inte med. Jag tycker han framstår som otrevlig på scenen. OBS! På scenen!! Förra veckan fick jag lite skit när jag skrev samma sak om Saara Aalto. Men jag syftar på artisteriet. Inte deras personligheter privat. Där vet jag nada.)

 15. Jonas

  Gilla inte hans låt 2009 heller, men mycket bättre än det han kommer med i år.. och till det en text om att göra en låt samtidigt som man spelar luftgitarr. Nej lägg av.

 16. TheSweMusicMan

  Det är tydligt att Norge röstade på person och inte låt. Annars kan omöjligt Rybak avgått med segern, då det fanns ett gäng bättre låtar.

  Som för Jonas så är hans förra låt inte heller någon favorit. Man tröttnade på den rätt omgående.

 17. Adri

  Johanna: Efter många timmars letande hittade jag vad jag tror är Israels låt i år. Det som talar för är att den utger sig för att vara det + att den bekräftade låttiteln förekommer frekvent. Dock så har ingen av de “major Eurovision-sidorna” lagt upp nåt om den än vad jag sett. Här kommer den iaf, så visar tiden om det är rätt så småningom 🙂

  Min första reaktion: Konstig. Jag vet inte om jag gillar det eller inte ens. Den är bara helt fruktansvärt… unik och konstig. Knasiga ljud och jäkligt quirky text. Jag tror hon imiterar en kyckling, eller det låter i alla fall som det vid 00.50. Helt omöjligt att säga var den placerar sig. Låtmässigt sticker den ut iaf, men tävlingen är ju mer oförutsägbar på senare år tycker jag så detta kan både bli “great success” likväl som sistaplats i semin.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Zil45hv6Aj0

 18. Micke

  Precis hemkommen nu från jobb sätter jag mig ned och försöker samla intrycken efter den “katastrofala” vecka 10 i ESC. Tänk det är bara nio dagar sedan mungiporna var rakt upp efter det att Nederländerna släppt sitt bidrag till ESC 2018. Tillsammans med Italien absoluta favvisar för min del.

  @Adri vi pratade positivt och negativt. Jag köper det du säger rakt av och personligen är jag nästan enbart positiv. Kan man vara annat när 34 bidrag ar släppts och jag sätter som sämst stämpel BRA på 19 av dem och stämpel dålig eller mer på endast fyra bidrag 🙂 Jag har dock länge känt att detta kommer att bli helt annat i vecka 10. Just nu minns jag inte om bidrag släpptes tidigare än i fredags den här veckan men kanske bäst att det inte gjorde det med tanke på vad som flöt ut fredag-lördag.

  Först ut där var ÖSTERRIKE, vilket jag redan hade småkoll på. Just detta lands bidrag kan vara undantaget dessa två dagar men jag har inte bestämt mig riktigt än för vad jag tycker om det. Där efter kom då Irland, detta Irland som jag älskar men i ESC fortsätter skämma ut sig. En falsettsnubbe får det att rysa av obehag i kroppen. Än så länge lite snäll mot den då versen är skaplig så den får (2/10) med risk för ras.

  Så har vi då “den svarta lördagen”. Först ut med sitt bidrag var SVERIGE. Egentligen ska jag inte skriva detta med stora bokstäver så att folk förstår att det är mitt land. För andra året i rad rankar jag Sverige på jumboplats i ESC, vilket ju inte är kul. Begriper absolut ingenting av detta och när Benjamin i refrängen går sidledes och kör en axelryckning som inte är av denna värld då blir det bara för mycket. Tack och lov för att jag slapp bevittna detta igår kväll.

  I samma veva fick jag höra att även Norge sökte sig till ankdammen igår. Vad tusan är det där för något? Jag fullkomligt älskar gitarrer. Det är numero uno inom musiken men det finns en liten, liten del som jag inte gillar utan tycker direkt illa om “flytande gitarrer” och de dominerar hela låten. Hemsk låt rätt igenom. Strax innan hade jag även fått höra hur Israel tänkte “förgylla” ESC 2018. Wow eller vad man ska säga om detta “fantastiska bidrag.” Alla dessa tre får givetvis (1/10). Efter en så bedrövlig ESC-dag skulle jag egentligen vilja ge dem en fet nolla i betyg men måste sansa mig. En nolla i betyg betyder enbart en sak, att det inte kan bli sämre, och alla dessa tre har, hur märkligt det än låter, visst utrymme för att bli sämre.

  Ja, jisses det är ju skrämmande nog en dag kvar i vecka 10 så jag BÄVAR för vad Litauen och Makedonien kommer att dyka upp med. Bulgarien däremot släpper ju först på måndag så det ska väl gå bra. Hoppas nu bara de inte bestämt sig släppa en dag tidigare 🙂

 19. Adri

  Micke: Okej, jag känner inte dig men jag tycker du verkar schysst. Absolut. Men jag måste ändå fråga, och ta inte detta som ett sätt att förminska dina åsikter om låtar, ditt tankesätt eller tillskriva dig drag du inte har. Jag är bara genuint nyfiken!

  Har du gett Sverige en ärlig chans? (Det gäller naturligtvis alla, men just Sverige vet jag är lite speciellt när det gäller dig ju). Det är nämligen så att när man pratat med dig som jag gjort så vet jag att du har tyckt om låtar i svenska uttagningen, men du har ändå behållt den negativa tonen. Som att du var extra negativ redan när det överhuvudtaget gällde Sverige och bedömer hemlandet extra hårt. Jag vet inte. Du kändes så himla beredd att sätta Sverige sist bara. Och du säger själv att låtar i 9/10 fall behöver tid att växa! 🙂 Så jag är bara nyfiken! 🙂

  Jag menar, jag visste väl att du inte skulle vara ett fan. Det är inte jag heller. Långt ifrån. 🙂 Falsettrefrängen är ju nåt som varken jag eller du värderar så högt. Men tycker du verkligen inte det finns nåt här som kan värdera den åtminstone högre än Islands ballad eller Norges ”prat med mellanspel”? Artisteriet? Verserna? Något alls?

  Som vanligt så upprepar jag att det är ren nyfikenhet som gör så att jag frågar 🙂 Jag vill inte lägga personlighetsdrag/egenskaper/åsikter på dig. Tycker du genuint att Ingrosso med medföljande låt är sämst av alla hittills 38 bidrag så får du naturligtvis tycka det! 🙂 Och jag hoppas du uppfattar frågan rätt 🙂

  (Ja du säger ofta att du aldrig blir arg eller kränkt, det är typ därför man vågar fråga öht. Men jag känner ändå att jag vill göra det klart hellre en gång för mycket än en gång för lite 🙂 För allas trivsel. Man vill ju inte vara anledningen till att någon känner sig ovälkommen eller liknande! Det är inte min avsikt! 🙂 )

 20. Micke

  @Adri, det normala sättet jag tar mig an bidrag från varje land är följande. Jag lyssnar igenom varje bidrag några gånger och sedan väljer jag ut de jag ska fortsätta “undersöka”. Det går inte att lyssna tio gånger på varje bidrag. Samtidigt lyssnar jag av vad ni här och andra säger om bidragen och då kan vissa bidrag återkomma igen i min “undersökning.” Jag är fullt medveten om att vissa länders materia har lättare att tilltala mig men väl i min “undersökning” lägger jag allt sånt åt sidan. Som exempel: Tror du vet vad jag anser om Irlands roll i mitt verkliga musikliv och deras roll i ESC. Från toppen till botten kan man säga. Men när jag lyssnade på det irländska bidraget tänkte jag inte ens på sånt. Nollställer mig helt

  När det gäller Sverige är det dock ytterligare ett steg i detta då jag sagt bye bye to Sweden. 2013-2016 lyssnade jag inte på ett enda svenskt bidrag förutom vinnaren. 2017 fick jag några av dig och Pinglan och blev lite överraskad om att det inte var lika dåligt som det brukar. Några var faktiskt bra. Allt detta positiva försvann dock när Sverige valde det sämsta bidraget de någonsin haft, en solklar (0/10) ett av de åtta i ESC-historien. Grejen är dock att när jag först skulle höra den var jag totalt nollställd. Tyckte den var fruktansvärt dålig men för att vara snäll och inte låsa mig gav jag den (2/10) och gav mig i kast att ge den fler chanser. För varje gång blev den dock inte bättre utan bara sämre och sämre och sedan blev det då en NOLLA.

  I år hade jag hört kanske en fjärdedel av bidragen och två av dem var faktiskt bra Mariette och Felix Sandman. Men det som var värre var att ett också var horribelt dåligt och med stöd på vad som hände förra året och även ofta annars i MF blev jag helt säker på att Falsett-Ingrosso skulle ta hem segern. Gav den därför några extra lyssningar “den vinner ju ändå och då måste jag ju göra det senare”. Gjorde så och resten är historia och Sverige kommer troligen att vara jumbo för mig även i år.

  En sak till. När jag ser robotdansare och liknande som jag tycker så illa om tar jag bort bilden och bara lyssnar för att ge bidraget en extra chans. Det där är mycket svårare med de två andra 🙂

  Och åter igen: Var inte rädd för att fråga mig grejer 🙂

 21. Adri

  Micke: Tack för svaret! Men okej, desperat efter att hitta en positiv ton någonstans så kan jag iaf konstatera att du verkar tycka det är en förbättring från förra året iaf? Ibland får man greppa efter halmstrån. Och den kanske växer för du kommer ju få höra den fler gånger.

  Robotdans är väl dock inte det här? Jag tycker Benjamin rör sig väldigt naturligt på scenen 🙂

  Jag håller inte med, så personligen är dock mina positiva perspektiv på andra ställen. Nämligen i Benjamin som artist (inte sångare dock.)

  Låten blir bättre för mig. Men jag blir så trött. I fyra år nu skickar Sverige manliga solister med radiopop-låtar. Enda skillnaden är väl att produktionen blir allt mer minimalistisk för varje år… och den trenden gillar jag nog inte då Måns är ÖVERLÄGSEN av de svenska låtarna 2015-2018.

  Nä, nästa år hoppas jag på andra vindar 🙂 Att vi skickar en man stör inte så mycket, men just musikaliskt kanske man kan få höra nåt större eller så! 🙂 MF på senare år har visat att det är oförutsägbart vilka som tar sig till final, så då hoppas jag det ska bli oförutsägbart vem som vinner också! 🙂

  Jag vet att vi kan, vi skickade ju en ballad 2014 och det är vi inte kända för direkt. Så det är bara en tidsfråga! För nu börjar t.o.m jag tröttna på Sverige i tävlingen.

  Vi skickar bra låtar med oerhört snygga och dyra produktioner, men kan vi inte krydda med lite variation och originalitet?

  Jag hade blivit så glad om ”In my cabana” vunnit. Det hade varit det mest osvenska valet (inte bara för att hon är polack, utan jag snackar låtmässigt).

 22. Adri

  Wow… jag läste precis min övre kommentar (vilket jag borde gjort redan innan jag postade den).

  Jag fattar inte själv vad jag menar ens. Det är mer en lång och osammanhängande liten rant om MF än vad det är ett svar till Micke.

  Sorry bout that!

 23. Micke

  Sista försvann i en mening

  “Det där är mycket svårare med de två andra”

  Skulle vara:

  grejerna jag tycker så illa om dutt dutt syntar och falsettgossar. Man kan ju inte gärna ta bort ljudet

 24. Jonas

  Och där avgjordes årets esc, Israel går mot en förkrossande seger.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se