ESC2018 Schlagerpinglan: I min serie av mini-presentationer av bidragen i Eurovision Song Contest 2018 så har nu turen kommit till de bidrag som tävlar för forna Jugoslavien. Här nedan ser ni länkar till regionens fem bidrag, rangordnade efter hur bra jag personligen tycker att de är för tillfället.

2012 ställde regionen upp med sex bidrag, 2013 drog sig Bosnien och Hercegovina ur, 2014 hoppade även Kroatien och Serbien av. 2015 vände trenden då Serbien kom tillbaka och 2016 fanns alla de sex länderna med i tävlingen igen. 2017 uteblev Bosnien och Hercegovina från tävlingen och tyvärr finns de inte heller i år med på startlistan.

(Klicka på flaggorna nedan för information om hur länderna valde ut sina bidrag.)


Lost And Found“, Eye Cue – Makedonien

Schlagerpinglans topplista av forna Jugoslaviens bidrag i ESC 2018 (2018-03-22):
Makedonien 1. Makedonien: – “Lost And Found“, Eye Cue (semifinal 1)
Serbien 2. Serbien: – “Nova deca“, Sanja Ilić & Balkanika (semifinal 2)
Montenegro 3. Montenegro: – “Inje“, Vanja Radovanović (semifinal 2)
Kroatien 4. Kroatien: – “Crazy“, Franka (semifinal 1)
Slovenien 5. Slovenien: – “Hvala, ne!“, Lea Sirk (semifinal 2)

Schlagerpinglan: Precis som i fallet med de nordiska bidragen så finns det här bland de ex-jugoslaviska länderna ett bidrag som jag placerar bland mina topp-tio-bidrag och här är det Makedonien som jag hoppas lite extra på.

Serbien och Montenegro ställer båda upp med bidrag som vuxit till sig rejält sedan första gången jag hörde dem och de är numera bland de helt OK bidragen medan Kroatien och Slovenien tillhör några av de få som så här långt inte alls fungerat för mig i år.

Sammanfattningsvis så tycker jag därmed att denna region skickar en väldig spretig samling där de visserligen har en hög högstanivå men där deras lägstanivå är betydligt lägre än vad jag tycker t.ex. Norden har. Det ska bli väldigt intressant att se hur det hela slutar. 🙂

Se även: Min personliga rangordning av de 5 nordiska bidragen, de 6 finalklara bidragen, de 19 semifinal-1-bidragen och de 18 semifinal-2-bidragen.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Forna Jugoslaviens fem bidrag i Eurovision Song Contest 2018”

 1. Adam

  Riktigt svagt från Ex-Jugoslavien i år, Alla ligger på min nedre halva i årets tävling och har svårt att se att nån av de ska ta sig till final. Här är min ranking:

  1. Makedonien – Rätt annorlunda låt med en stark refräng. Dock kanske lite för konstruerad för att ta sig till final i den tuffa första semin.
  2. Slovenien – Är inte så pjåkig, lite enerverade melodi, men hyfsad åtminstone. Verkar ha ett bra budskap att man ska följa sitt hjärta…men det kommer ju inte fram alls när det är på slovenska..
  3. Montenegro – Halvdussin balkanballad som inte håller måttet gentemot sina föregångare. Vuxit något, men är nog för att vissa andra låtar har tappat i min rankning.
  4. Kroatien – Supertråkig jazzig Alicia Keys-ballad som inte går nånstans. Detta känns som kan bli fruktansvärt tråkigt live och rappen efter första refrängen är skämskudde-varning.
  5. Serbien – Här har man tagit allt det dåliga från 00-talets Eurovision och kokat ihop till en väldigt irriterande soppa. Meningslös inhemsk schlagerpop som inte har någon plats alls längre i tävlingen.

  Så ja, hårda ord åt dessa länder i år, men är bara och bryta ihop och komma igen. 😉

 2. Micke

  @Adam, “Meningslös inhemsk schlagerpop som inte har någon plats alls längre i tävlingen”

  Ok och vem avgör vad som har plats och inte plats i ESC 🙂 Finns mycket jag inte gillar men att avgöra vad som har plats eller inte plats är jag definitivt inte ens värdig. Helt enkelt för att det finns inget som inte har plats om det så är från 1700-talet, 2000-talet eller 2300-talet. Robin Bengtsson förra året är för mig (0/10) men den är lika värdig som allt annat 🙂

  Du lär nog snart få se vad jag tycker om Serbiens bidrag i år Adam 🙂

 3. Adam

  @Micke okej, jag tog kanske i, men jag tycker verkligen inte om Serbiens bidrag. Tycker verkligen de har tagit bort allt man saknar från 00-talets ESC och bara kokat ihop med det dåliga. Alla låtar har plats i tävlingen, det är sant, men tycker bara den är meningslös och bara gapig rent utsagt. Men vet att det finns de som gillar den, så den har väl en plats, även om jag inte förstår mig på den riktigt. :p

 4. Zacke

  Tycker det är ett betydligt bättre år i år för ex-Jugoslavien, än tillexempel förra året. Dessutom kul att majoriteten av dessa sjunger på inhemsk språk.

  1: Kroatien- Riktig bra ballad. Älskar blandningen av de jazziga och dagens mer moderna sound. Men varför pratsång i andra versen? Tycker de förstår något och gör att det inte är en fullpoängare som resten av låten är.
  2: Makedonien- Verkligen imponerad att de har fått vers, brygga och refräng att hänga ihop så bra som de gör trots deras olikheter. Dessutom är alla tre delarna ganska bra.
  3: Montenegro- Kul att få höra en balkanballad igen. Långt inte den starkaste spm varit med i tävlingen, men för mig är en balkanballad nästan alltid bra.
  4: Serbien- Ganska märklig låt. Är liksom två delar i en och samma låt. Gillar de båda delarna ganska mycket, men jag tycker inte låten fungerar som helhet.
  5: Slovenien- plus för språket. Annars väljer jag inte kommentera resten, för de hade inte blivit snälla ord.

 5. Adri

  ÖVERLÄGSEN 5/5:

  1. Makedonien
  – Tror deras finalchanser är 50/50. Trots olika genrer hänger låten verkligen ihop. Hennes röst är grym också. Jag väljer hittills att vara optimistisk och säga att den går till finalen 🙂

  Mycket bra 4/5:

  2. Serbien
  – Jag hade föredragit om tjejerna inte fick så mycket utrymme. Då hade det blivit mer låt av det hela och mindre andel av låten som gått ut på att brunetten har ett litet ”klagosång-party” för sig själv. Jag gillar det, jag gillar t.o.m hennes delar men de är sååå långa. Ibland känns det sommatt mycket inte händer. Ändå självklar finalist, fin 16eplats på min lista 🙂 Resten kompenserar med god marginal.

  Meh 2/5:

  3. Slovenien
  – Vem vet var denna låten hade befunnit sig på min lista om det märkliga mini-”Harlem Shake”-droppet inte fanns? För det är seriöst det enda stooora klagomålet som finns och puttar den ganska långt ner på min lista. Resten är bra med mindre brister.

  4. Montenegro
  – En balkanballad. Och inte en vidare bra en heller. Bara en i mängden. Kommer nog gå till final pga grannar + enda balkanballaden. Gillar stråkarna, men det är så bittert.

  5. Kroatien
  – Nää det är nåt här som jag hör att jag borde gilla. Men samtidigt är det för många små men märkbara brister. Den är ganska platt, hon pratsjunger (eller nej, faktiskt bara pratar), ”Lo-o-o-ove”-hooken och listan kan fortsätta. En bra låtidé som förstördes längs vägen.

 6. Micke

  @Adam det är lugnt. Min styrka är att jag kan acceptera nästan vad som helst även om man sprider skit om någon favvisartist eller liknande. Självklart tycker jag det är dålig stil men jag orkar inte bry mig 🙂 Min svaghet är dock just när folk börjar prata om bidrag som just detta att de inte har plats och liknande. Faktiskt en av grejerna som gjorde att jag ledsnade på MF. Alla så “kallade experter” som visste precis vad som ska vara där och inte vara där. Det är min svaghet bland många andra Adam. Men det är helt lugnt 🙂

  Det är inte svårare än så att du tycker illa om Serbiens bidrag medan det är en favvis för mig. Men givetvis har all musik sin plats i ESC vare sig man gillar den eller ej. Det finns så mycket musik och inget är fel och inget är rätt 🙂

  Som sagt snart kommer min kommentar om Serbien 🙂

 7. Micke

  1. (3) Serbien (9/10) – Har sagt det förut och säger igen. För mig är den största artisten i årets ESC dem mörkhåriga gudinnan som sprider toner som få ens kan komma i närheten av. När jag hör henne och samtidigt är medveten om att det finns falsettnissar i samma tävling då börjar jag nästan undra om de är från samma planet. Det enda felet med henne är att hon sjunger alltför kort tid av bidraget men oj så hon förgyller den tid hon har. Detta bidraget ÄR ESC FÖR MIG. Tro mig när ESC avslutar för säsongen då kommer inte jag att lyssna mer på den här. Det gör jag iofs inte på något. Men oj vad jag älskar den här under ESC säsongen. Musik långt ifrån hitparaderna vi ständigt matas med genom radio mm. Den krassa sanningen är att ESC handlar inte om hits. Det har det aldrig gjort även om det alltid funnits mindre nogräknade som velat förändra detta. I JUST LOVE YOU SERBIA.

  2. (5) Makedonien (9/10) – Detta har jag så jädra lätt att ta till mig. Varför? Därför att jag älskar musik där det händer något. Visst jag kan gilla låtar som låter likadana rätt igenom men oj så fattiga de är mot låtar där det händer något. Tror det är många som borde lyssna mer på den här för med tanke på hur den är uppbyggd så tar det längre tid att ta till sig den. Ge inte upp ni som känner er lite tveksamma. Den växer.
  —————————————————————————————————————-
  3. (12) Kroatien (8/10) – Den här känns som ett av de mest delande bidragen i årets ESC vad gäller åsikter. Märker många som gillar den men lika många som ogillar den. Ett stort problem är videon som efter Finlands usla troligen är näst sämst. Ett än större problem är de musikdödande “love-love-love-love som raserar det mesta av det som bidraget i övrigt har byggt. Men jag väljer att blunda för dessa två problem och väljer att gilla bidraget
  —————————————————————————————————————-
  4. (19). Montenegro (7/10) – Oj så jag skulle vilja gilla detta. Saknar balkanballaderna i ESC. Här är dock en men är den bra? Inledningsvis har jag inte tyckt det men sakta men säkert vinner den allt mer. Senast jag kollade på betyget höjde jag upp den till att vara just BRA, alltså en sjua i betyg. Det är dock en darrig sjua så vem vet vad som händer med fler lyssningar
  —————————————————————————————————————-
  5. (33) Slovenien (4/10) – Överlägset sämst av Forna Jugoslaviens fem bidrag. I början tyckte jag direkt illa om den och hade den med de fyra nordiska jag rankar lägst ned med (1/10). Något har dock hänt även om den inte är fullt godkänd så har den ändå kommit upp på (4/10). En del av den sanningen finns kanske att hämta i det faktum att de framför bidraget på eget språk. Givetvis alltid ett plus.

  Serbien och Makedonien är bland de sex jag sätter en bra bit före allt annat. Där finns också Nederländerna, Italien, Grekland och Bulgarien

 8. Krille

  1. Kroatien, Gillade inte den först men har växt rätt så mycket. Tycker om den mörka stilen och mystiken som finns i låten plus att jag är ett stort fan av jazz 8/10

  2. Makedonien, Låten har för många genrer den vill täcka men fortfarande helt ok. Det är en låt som man aldrig blir uttråkad. 6/10

  3. Slovenien, Är inte så mycket för rap men gillar refrängen. Plus för det egna språket 3/10

  4. Montenegro, Balkanballader brukar ha en viss magisk aura över det hela. Tyvärr är denna ett undantag 1/10

  5. Känns som ett två projekter ihopslagna till en och faller platt. 1/10

 9. Daniela

  @ Micke den mörkhåriga gudinnan äe Jelena Tomasevic som framförde Oro av Zeliko Joksimovic i Baku. De kom på 6-te plats om jag minns rätt! Hon är underbar både röstmässigt och karismatiskt. Jag tror att om de gör rätt scenografi och om killens framförande blir mer övertygande så kanske, kanske kommer de till finalen! Jag förstår inte ett enda ord på Serbiska men jag gillar tonerna och melodin, när hon sjunger, jag håller med dig i din analys.

 10. Daniela

  Här kommer en länk med Zeliko Joksimovic ”Lane Moje”, då han tävlade först i ESC och kom tvåa! Fattar inte att gan inte vann! Han ör såååå bra och mycket känd i våra länder! Han kom trea i Baku. Här är han på en konsert i Grekland!! Vilket fint samarbete de har och vilka toner! Såå vacker tycker jag!❤️
  https://youtu.be/hNuPhmcdhsQ

 11. Micke

  Välkommen tillbaka Daniela 🙂 Du har ju redan varit tillbaka ett tag iofs men oj så härligt att höra någon som hittat precis det jag hittat i Serbiens bidrag och inte minst Jelena Tomasevic då. Oj att detta är ESC. Det är ju det här man vill ha fantastisk musik som man annars inte får sig till livs. Hits och liknande massproduktioner hör man ju dagligen så varför ska man ha det även i ESC.

  Daniela “Lane moje är en av mina största ESC-favvisar genom tiderna. Den och två låtar från 2009 är min absoluta pallplats. Jag skulle ljuga om jag a att jag inte gillade Ukrainas vinnarbidrag 2004 men samtidigt när lyssnade jag på den senast? Tror jag glömde den högst två år senare. Lane moje glömmer jag aldrig 🙂

 12. Daniela

  Såå vacker musik, menade jag 🙂

 13. Adri

  Daniela: Jag tror absolut du har koll, men är du säker på det där med 2008-Jelena i Serbiens bidrag?

  Anledningen till att jag frågar är nämligen för att jag kollade delvis på Serbiens final faktiskt och då var Jelena Tomasevic en mellanakt, och hade ljusbrunare hår. Jag tycker bara det känns märkligt att vara både deltagare och mellanakt.

  Enligt mina källor (som absolut kanske inte stämmer för min serbiska är LÅÅÅÅNGT från flawless) så är den mörkhåriga sångerskan i gruppen en tjej som heter Danica Krstic. Men som sagt, jag kan ha fel lika mycket som någon annan.

  På tal om ”Lane Moje” dock… jag gillar den låten men jag tycker vinnaren Ukraina var den helt rätta vinnaren av de på prispallen! 🙂

 14. Daniela

  @Micke, exakt! Så är det! Jag tycker att det är lite synd att inte den bästa bästa bästa låtarna av alla vinner varje år! Det är som ett lotteri! Men jag tänker på de artister som har tävlat under åren med mycket bättre bidrag och insatser än vinnarna! Hur de kändes för dem? Hoppas verkligen att de inte har tagit alldeles för hårt på det! Och jag tror att det kanske är därför Serbien inte kommer med lika bra låtar som förut, de har tröttnat! Sen minns jag att @ Adri kommenterade en gång att han inte förstod varför Marija Serifovic vann! Inte jag heller för den delen, men jag tror att det var mest på grund av att hennes låt tog upp ett ämne som fortfarande var känsligt under den tiden! Jag vet inte, men jag tycker att det är synd att exempelvis Zeliko inte vann, han hade förtjänat det verkligen! Han lär inte komma tillbaka till ESC, han är lite äldre nu också.

 15. Daniela

  @ Adri, kan hända att du har rätt, jag har inte alls kollat på uttagningen i Serbien utan jag slogs av likheten mellan rösterna för jag lyssnar då och då på henne och Zelijko, jag älskar detas röster och sånger! Och kolkade på Jelena i Baku och dessutom trodde att hon har färgat håret mörkare!

 16. Mikaela

  1. Makedonien. Heja!!
  2. Montenegro
  3. Kroatien
  4. Serbien
  5. Slovenien (Vad göööör de på senare år? Maja Keuc kom tillbaka)

 17. Daniela

  Här har jag hittat en vacker ballad som Jelena Tomasevic sjunger så vacker och lyssnat även på den andra sångerskan. Själv har jag väldigt svårt att höra skillnader mellan rösterna!
  https://youtu.be/TL2gkPXUegw

 18. Daniela

  Och Danica Krstic:
  https://youtu.be/mUs2-mBkAZk

 19. En polack

  Förvånansvärt svagt stycke bidrag. Jag tycker personligt om Serbien och Makedonien. Men det är rätt så styrkelösa bidrag alla fem. Jag hoppas att Bosnien återvänder nästa år! Har alltid tyckt om Bosnien i ESC på ett eller annat sätt. Men det kan ju hända att Serbien, Montenegro och Slovenien får ett överskott av röster pga att det är ganska många sydeuropeiska nationer i den andra semin där de kan sprida röster till varann. Slovenien är en typisk låt man hoppas faller men den kanske är gränsfall. Även om semi 1 är väldigt mycket starkare än semi 2 så finns det ändå 11-13 låtar (som jag kan komma på) som kommer kämpa om de tio platserna i den andra semifinalen.

 20. Daniela

  Av alla årets bidrag som tillhör forna Jugoslaviens länder gillar jag Montenegros och Serbiens just för att de framförs på det egna språket och för att de följer deras länders musikaliska kulturella tradition. Resten säger inte mig så mycket, liknande skapelser hör vi alldeles för mycket nuförtiden. Håller tummarna för de två så vi får se om det hjälper
  @Adri tack för din inputt, man lär sig alltid något nytt brukar jag säga och det gjorde jag nu också! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se