ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Lettland i Eurovision Song Contest:

Lettland
Land: Lettland deltagit 18 gånger – vunnit 1 gång: 2002
TV-bolag: LTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2000 BrainStorm kom 3:a av 24 med “My Star

Lettlands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Line“, Triana Park (Supernova 2017) 18:e i semi 1
2016: Heartbeat“, Justs (Supernova 2016) 15:e i finalen
2015: Love Injected“, Aminata (Supernova 2015) 6:a i finalen
2014: Cake to bake“, Aarzemnieki (Dziesma 2014) 13:e i semi 1
2013: Here We Go“, PeR (Dziesma 2013) 17:e i semi 2
2012: Beautiful Song“, Anmary (Eirodziesma 2012) 16:e i semi 1
2011: Angel In Disguise“, Musiqq (Eirodziesma 2011) 17:e i semi 2
2010: What For?“, Aisha (Eirodziesma 2010) 17:e i semi 1
2009: Probka“, Intars Busulis (Eirodziesma 2009) 19:e i semi 2
2008: Wolves Of The Sea“,
Pirates Of The Sea
(Eirodziesma 2008) 12:a i finalen

Lettland i Eurovision Song Contest 2018:


Lettlands ESC-2018-bidrag: “Funny Girl”, Laura Rizzotto

Lyssna på Lettlands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Funny Girl final-framträdandeofficiell musikvideotext
Fler tolkningar: live i Rigalive i Tel Avivlive i Amsterdam
semifinal-framträdandetext-video
Låtskrivare: Laura Rizzotto (t&m)
Startnummer: nr 14 i Semifinal 2 (10:e maj)
Uttagning: TV-bolaget LTV utsåg sitt Eurovision-bidrag genom en nationell uttagning som inleddes med en olineomröstning och en juryspelning innan de 21 “Supernova”-bidragen presenterades. Tre deltävlingar senare återstod det åtta bidrag som tävlade i finalen där både tittarna och juryn gav Laura sina högsta poäng. Läs mer om finalen av Supernova 2018 här: “Lettlands Eurovision-bidrag 2018
Artist: Laura Rizzotto laurarizzotto.comyoutubetwitterinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Profile Video (av eurovision.tv)
“Inför nationella finalen”-intervju (av ESC Bubble)
“Eurovision Pre-Party Riga 2018”-intervju (av Radio International)
“Eurovision Pre-Party Riga 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“Israel Calling 2018”-intervju (av esckaz.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
Escxtras Review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs Review-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2018-04-13): Vidare till final (plats 10 av 18) & botten-20 (plats 28) av de 43


Åsikter och spekulationer om Lettlands bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final LettlandLettlandLettlandLettlandLettland Betyg: 3- / 5
“Funny Girl” påminner mig om att det är en stor skillnad mellan juryns och tittarnas roll i tävlingen då jag ser olika versioner av mig själv i de båda rollerna. “Jury-delen” av mig tycker nämligen att bidraget förtjänar höga poäng för artistens sång- och artistiska förmåga likväl för låtens uppbyggnad. Jag kan därför inte säga emot de som anser att detta är ett “bra” bidrag och har all förståelse för att det kan komma att få höga poäng av både juryn och en stor del av tittarna.

Trots den inledande, positiva tonen så måste jag tyvärr säga att jag har lite svårt för bidraget som helhet. Det är något i känslan i låten (soulstänkt “stackars mig”-låt) som smeker mig väldigt mycket mothårs och då spelar det ingen roll att jag i grund och botten tycker att Laura är en bra artist, detta bidrag är helt enkelt inget för mig.

Schlagerpinglan tror: Till final
Precis som jag skrev ovanför så tycker jag att bidraget har många kvalitéer och skulle därför bli väldigt förvånad om det inte blev en plats i finalen för Lettland i år. Jag sticker dock in en brasklapp och utser Lettland till ett av de länder som mycket väl skulle kunna vara de som får stryka på foten om något oväntat land lyckas att “skrälla” vid semifinalen, men det ska nog mycket till för att detta ska kunna inträffa.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Inför ESC 2018: Lettland – “Funny Girl” – Laura Rizzotto”

 1. Adri

  Jag tror det blir en final för Lettland, och är världen rättvis så ska det bli det också! Laura är en av årets bästa artister och gör en ”show” värd att se bara med hjälp av perfekta kameravinklar och små men viktiga rörelser med händer och armar. Hon ser så bekväm ut på scenen!

  I början hade jag svårt för denna, för det lät för mycket som ledmotivet till en ”Fifty shades”-film för mig. Men så småningom växte låten och till slut var det min favorit i Lettland. Tyvärr hade jag inte många med mig från början. På youtube placerades låten ofta i övre mitten, på bloggen här nämnde ingen den direkt och Micke själv sa att han inte ens tänkt på låtens existens. Det borde rimligtvis talat emot låten, men jag fortsatte och tro på låten och Laura… och så vinner den!

  Jag blev så glad! Det var t.o.m min favorit i tävlingen när den vann. Idag är det faktiskt den sämsta låten från Baltikum i år. Men… det är min 7e plats så det säger mer om hur starka de tre länderna är än nåt annat 🙂

  Jag blir inte JÄTTEFÖRVÅNAD om låten missar, men jag väger ändå över lite mer på att det nog blir final ändå! Iaf om framförandet från den nationella finalen står kvar 🙂

  Jag hoppas bara att scenografen inte inspireras av musikvideon och att vi får se en clown på scen… för clowner är jag mycket rädd för och det känns inte som att det skulle bli rätt i denna ganska ”sexiga” låt.

 2. Micke

  När jag försökte få lite grepp på de 60 bidragen (eller vad de nu var) så visste jag att risken fanns att man kunde missa något. Redan tidigt insåg jag dock att fyra bidrag stod över de övriga. Sudden Lights två bidrag “Just Fine” och “Eyes”. “Esamība“ med Madara Fogelmane och ett bidrag till som jag glömt namnet på.

  Under resans gång kom Adri in och “tjatade” om ett bidrag han gillade. Hade inte en susning om bidraget han nämnde men om nån ger råd då ska man ta dem. På en blogg som den här är det guld att ge och få. Ibland har jag lyft ögonen på någon här för något bidrag men minst lika ofta har någon här lyft ögonen på mig för något bidrag, vilket Adri gjorde här.

  Lyssnade på bidraget och insåg direkt att jag inte hade fyra favvisar i Lettland utan fem. Röstmässigt är det få som slår den här damen i ESC 2018. Så långt är vi tydligen överens jag och Pinglan men därefter skiljer sig våra åsikter åt. Där hon blir smekt mothårs av något i bidraget blir jag snarare det motsatta.

  Det är ett ganska svårt bidrag att få grepp om det är ställt utom allt tvivel. Den har en sångerska man tror på och en puls man inte kan motstå men samtidigt är där något som fattas för att man ska vilja höra den gång på gång. Jag har förståelse både för de som gillar bidraget och för de som inte gillar det. Just nu har jag bidraget på plats 17 med betyget (7/10), vilket innebär att jag anser att det är ett bra bidrag. Vad som händer live återstår att se. Med den power och den starka röst Laura besitter kan hon göra väldigt mycket med bidraget. Bara att vänta och se.

  Lettlands bästa bidrag någonsin:
  Ett bidrag som nästan skulle platsa både som bäst, sämst och glädjepiller. Killen är så dålig att han helt enkelt blir grymt bra och gör en på gott humör. Precis likadant med bidraget. Inte världens bästa men Lettlands bästa. Bidraget är “My star”, Brainstorm från 2000.

  Lettlands sämsta bidrag någonsin:
  När Estland vann 2001 hade jag fullt upp med att få upp hakan från golvet. Jag hade precis lyckats när nästa dråpslag kom och hakan åter igen slog i golvet. Nu var det iofs inget bra år för ESC 2002 men att det skulle sluta så illa som det gjorde det hade jag aldrig trott: Bidraget är “I wanna”, Marie N från 2002

  Lettlands största glädjepiller:
  Minns faktiskt inget så jag får hoppa det

  Lettlands bästa bidrag 2018:
  Detta är faktiskt en grupp jag möjligen tar med mig även efter ESC. Dock inte för deras bidrag här utan annat jag hört med dem. Oj om hela bidraget hade varit i samma klass som det är mellan 1.37-2.09. Då jädrar

  https://www.youtube.com/watch?v=vyMyBBX_fYc

 3. Adri

  Helskotta… glömde ju diverse utnämningar.

  Bästa från Lettland?
  – Lettland har presterat ofta 🙂 Det är svårt att välja en. Men tvingas man så… då väljer jag ”Love Injected” med Aminata från 2015.

  Hedersomnämningar:
  – ”My Star”, 2000 – påminner om min underbara far som gillade (gillar) den här låten! Barndomen!

  – ”Heartbeat”, 2016

  Sämsta? Det blir den billiga, men ändå på nåt sätt snobbiga ”Questa Notte” från 2007.

  Glädjepiller? ”LINE” från 2017. Påminner mig om ”Fucking Åmål” och det är ju trevligt 🙂

  Vem borde vunnit?
  – Jag gillade ”Esamiba”, men jag tycker nog ”Funny Girl” var den rätta vinnaren! 🙂

 4. En polack

  INFÖR ESC 2018: LETTLAND RECENSION:

  I Supernova gick den här låten spårlöst förbi för mig. Jag tyckte såklart att den vackra, melodiska “Esamiba” skulle ha vunnit istället för det här. Den hade adderat någon Pernilla Karlsson (Finland 2012) feeling till tävlingen. Kroatien skickar redan en Alesia Keys ballad med Bondvibbar med starkare instrumentation än den lettiska. Jag tror Madaras bidrag skulle ha varit mycket mer representativt och fyndigt än Lauras Funny Girl.

  Nu till låten. För mig är detta en typisk ESC-låt som bara står och hänger. Den har inte någon kraft, ingen egen addering, hon är inte den här farliga sexiga kvinnan som hon försöker framstå. Jag har sett någon intervju med Laura från Riga PreParty för att försöka få någon koppling till henne och hennes musik och hon verkar faktiskt vara väldigt sympatisk och medveten och har ändå någon integritet som jag gillar. Men jag tycker ändå att det var ett klumpigt och fegt val av dem.
  Kompositionen är lite för bucklig; refrängen går för snabbt och verserna är inte tillräckligt ihågkombara. Lettland kommer inte att kvalificera sig. Den kan få lite jurypoäng men jag förstår inte varför egentligen? Aminata-tiden känns som ett avlägset minne. 🙁

  BETYG: 3/10

 5. Lukas

  “Funny Girl” fick jag bekanta mig så tidigt som i november när Supernova lanserade ut 63 potentiella kandidater, och det som slog mig redan då var den paradox jag såg i låtens titel samt hur jag tyckte att den var urbota trist. När jag däremot gett låten lite tid och lyssnat på den sen den vann så har jag tyckt att den växt på mig. Ett tidlöst ackompanjemang till 3/4-takt-soullåt som känns tidlös, den kan ha kommit ut på 1990-talet eller 2000-talet eller 2020-talet och fortsätta kännas kontemporär. Ingen kioskvältare direkt dock måste jag påpeka här och nu.

  Nåja, bästa lettiska låt.
  Här stod jag och vägde mellan två låtar, (“Wolves of the Sea” (2008) & “Probka” (2009)) men i slutändan får det bli “Probka”. Motivationen? Jag gillar rock i bra tempo (143bpm), jag gillar udda tidssignaturer (7/8-takt), och jag gillade framför allt låtens refräng. Riktig stampare var det. Tyvärr, som det verkar, får jag behålla låten för mig själv…

  Sämsta?
  Återigen, här står jag och väger mellan två låtar; “The War Is Not Over” (2005) & “Here We Go” (2013). Till slut fick det bli “Here We Go” då den gav mig flest “hur fan kunde man ägna studiotimmar på denna”-vibrationer. Det blev inte så mycket bättre över hur artisterna själva försökte hajpa upp låten överdrivet på scen, och till och med runda av med… stage-dive?

  Glädjepillret?
  I och med att jag valde ut Probka som bästa låt framför “Wolves of the Sea” får den sistnämnda ta den här platsen. En extra rolig detalj är att ett skotskt piratmetalband vid namn Alestorm gjorde en cover på denna låt!

  Klassikern?
  “My Star” (2000). Det var en dag, då jag endast sex år gammal gick ner till vardagsrummet då jag hörde massa musik där, och det var päronen som tittade på det årets Eurovision (såklart, jag visste ju inte vad det var). Jag själv prövade mig igenom Norge och Ryssland men var inte alls övertygad, och gick upp igen till mitt tv-spel. Sen gick jag ner igen och Lettland kom igång, och här blev jag faktiskt förtjust. Ja, en liten historia kring när mina ögon såg Eurovision för allra första gången, gör att “My Star” blir min “Lettlands klassiker”

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se