ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Schweiz i Eurovision Song Contest:

Schweiz
Land: Schweiz deltagit 58 gånger – vunnit 2 gånger: 1956 och 1988
TV-bolag: SSR SRG se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Lys Assia kom delad 2:a av 14 med “Das Alte Karussell

Schweiz ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2017: Apollo“, Timebelle (ESC 2017 –
Die Entscheidungsshow
)
12:a i semi 2
2016: The Last Of Our Kind“,
Rykka
(ESC 2016 –
Die Entscheidungsshow
)
18:e i semi 2
2015: Time To Shine“,
Mélanie René
(ESC 2015 –
Die Entscheidungsshow
)
17:e i semi 2
2014: Hunter of stars“,
Sebalter
(Die Große
Entscheidungsshow
)
13:e i finalen
2013: You And Me“, Takasa (Die grosse
Entscheidungs Show
)
13:e i semi 2
2012: Unbreakable“, Sinplus (Die grosse
Entscheidungs Show
)
11:a i semi 1
2011: In love for a while“,
Anna Rossinelli
(Die grosse
Entscheidungs Show
)
25:a i finalen
2010: Il Pleut de L’Or“,
Michael von der Heide
(Internval) 17:e i semi 2
2009: The Highest Heights“,
Lovebugs
(Internval) 14:e i semi 1
2008: Era Stupendo“,
Paolo Meneguzzi
(Internval) 13:e i semi 2

Schweiz i Eurovision Song Contest 2018:


Schweiz ESC-2018-bidrag: “Stones”, ZiBBZ

Lyssna på Schweiz Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Stones final-framträdandeofficiell musikvideotext
Fler tolkningar: live i Londonlive i Tel Avivlive i Amsterdamtext-video
Låtskrivare: Laurell Barker (t&m), Corinne Gfeller (t&m), Stefan Gfeller (m)
Startnummer: nr 17 i Semifinal 1 (8:e maj)
Uttagning: Precis som förra året så var den schweiziska uttagningen ett samarbete mellan tyska SRF, franska RTS, italienska RSI och rätoromanska RTR där allt förarbete skedde bakom stängda dörrar. Allmänheten fick inte vara med i beslutsprocessen förrän efter att de sex finalisterna presenterats och då utsågs vinnaren genom 50/50 internationella jury- och teleröster. Läs mer om finalen av ESC 2018 – Die Entscheidungsshow här: “Schweiz Eurovision-bidrag 2018“.
Artister: ZiBBZ Corinne Gfeller (sång)
Stefan Gfeller (slagverk, keyboard)
zibbz.comyoutubetwitter
instagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Profile Video (av eurovision.tv)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av esckaz.com)
“Eurovision In Concert 2018”-intervju (av esckaz.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
Escxtras Review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs Review-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2018-04-15): Ej vidare till final (plats 16 av 19) & botten-två (plats 42) av de 43


Åsikter och spekulationer om Schweiz bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Till final SchweizSchweizSchweizSchweizSchweiz Betyg: 4 / 5
Trots att jag fortfarande känner mig lite blåst på konfekten i och med TV-bolagets beslut att (för andra året i rad) inte låta oss tittare få ta del av hundratals kandidat-bidrag i jakten på den schweiziska representanten så ser jag det som en lite förmildrande omständighet att de trots allt valde ut ett så pass bra bidrag. 🙂

Ska jag peka på någon svaghet här så är det kanske texten, som inte riktigt träffar rätt, men annars så är det som hämtat från en instruktionsbok för hur man gör bidrag som faller mig i smaken: Karismatisk sångerska med stark röst framför en medryckande låt där taktfasta trummor har en central roll. I mina ögon en säker och värdig finalist och ett av de bidrag som jag placerar precis under mina “måste-finalister”.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Medan vissa länder ser ut att kunna ta sig till final oavsett bidrag så har Schweiz inte haft samma flyt. De senaste tio åren har det endast blivit två finalplatser, vilket jag själv inte tycker ger en rättvis bild över deras förmåga att välja ut “bra” bidrag då jag gillat flertalet av dem.

Egentligen tycker jag ju att de har ett tillräckligt starkt bidrag och talangfulla artister för att ta sig till final samt att det inte borde kallas en “skräll” om de går vidare. Jag vågar dock inte tro på det själv utan grundar i stället mitt gissande på oddsen och landets ESC-historia. Om de röstande inte kunde uppskatta ett flertal av de tidigare schweiziska pärlorna, varför skulle det vara annorlunda i år?

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2018: Schweiz – “Stones” – ZiBBZ”

 1. Adri

  Schweiz är ju den av alla jag hoppas blir årets doldis. Jag blir ledsen om en hel kontinent ignorerar this piece of quality.

  Detta är också DEN ENDA låten av alla som är bättre live än i studion 🙂 Fantastiskt charmig och kompetent sångerska med en snygg och enkel scenshow.

  Den är kraftfull. Den är kaxig. Den är GRYM!

  Min plats 7 av 43 🙂

  Jag tror dock de ser sig utslagna IGEN. Och precis som i fjol… TOTALT oförtjänt utslagna.

  Jag vill dock inte kalla de chanslösa. Med en låt som ändå är så stark och medryckande och går ut så pass sent i startfältet tror jag eventuellt tittarna faktiskt belönar den + jag kan tänka mig att det blir en låt som får många 4-7:or av juryn, och då blir det en hög summa som man inte ska räkna bort!

  Så… kanske kanske kanske det kan bli en finalplats! Men jag lutar ändå åt att den åker ut 🙁 men jag tror inte den slutar så långt ner som oddsen säger.

  Några schweiziska ESC-låtar värda att nämnas:

  Schweiz är ju ett av ESCs svagaste länder tycker jag. Men jag kan väl ändå nämna 2005 års ”Cool Vibes”, 2009 års ”The Highest Heights” och 2017 års ”Apollo” som år där Schweiz träffade rätt! 🙂

  Har aldrig Schweiz träffat fel då? Åhå… jo det har de. 2004 års ”Celebrate”. Vem tyckte det var en bra idé?

  Vem borde vunnit i Schweiz? Jo, de som vann. ”Stones” med Zibbz helt självklart! 🙂

 2. Micke

  Behöver jag ens nämna hur besviken jag är på Schweiz de senaste två åren utan deras mastodontuttagning. Saknar den som attan, inte minst då det visat sig att de inte haft mycket att komma med efter de drog tillbaka den stora uttagningen. Sex bidrag utan DET.

  Vinnarbidraget vann dock för varje gång jag hörde det. Av de 43 bidragen så är nog detta de svårast placerade av alla. Ena gången jag lyssnar tycker jag om det medan nästa orkar jag inte ens lyssna färdigt. Uppenbarligen har det något men lika solklart saknas något. Har fortfarande inte lyckats klura ut vad. Just nu har jag det mitt emellan godkänt och bra: BETYG: (6/10) = Mer än godkänt

  Schweiz bästa bidrag någonsin:
  Schweiz bästa låt genom tiderna är också Europas bästa i ESC genom tiderna, tillsammans med ett från Bosnien-Herzegovina, som jag ser det. Har redan tagit upp det jävliga som tyvärr hände vid ett otal tillfällen så det räcker med att säga att sångaren blev sjuk och bidraget blev inte det som det egentligen är. Bidraget är ”The Highest Heights”, Lovebugs från 2009. Lyssna på studioversionen

  Schweiz sämsta bidrag någonsin:
  Ett av de sliskigaste bidragen i ESC-historien. En fetare nolla är svårt att finna. Magsyran gör sig påmind enbart vid tanken på detta. Bidraget är “If we all give a litte”, Six4one från 2006

  Schweiz största glädjepiller:
  Fick kämpa en hel del med detta bidraget men när väl kampen var över släppte det och det blev mitt glädjepiller från Schweiz. Bidraget är “You and me”, Takasa från 2013

  Schweiz bästa bidrag 2018:
  Helt ok vinnare men min favvis var ett bidrag som jag insåg direkt skulle vara chanslös. Men för mig var detta mysiga, vackra bidrag numero uno. Bidraget är “Secret and lies”, Chiara Dubey
  https://www.youtube.com/watch?v=6oGnUEN0PmI

 3. Micke

  Får man gå utanför ämnet en minisekund? Jag och Adri tycks inte vara så där jätteofta överens om musik men vi hade en diskussion här utanför ämnet där vi är asöverens. Vi älskar First Aid Kit!!!!! Får man fråga värdinnan här vad hon tycker om dem? 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag har eventuellt sprungit på någon låt av dem men tydligen så har det varit fel låtar då de inte gjort något större intryck på mig. När jag nu gjorde en snabb koll på utbudet så ser jag att jag eventuellt kan ha gjort ett misstag som inte givit gruppen fler chanser. Jag får nog lyssna in mig lite mer. Det låter lovande i alla fall. 😀

 5. Micke

  Finns hur mycket som helst Pinglan. Ta exempelvis den Adri pratade om – Fireworks. Den ligger nog 4-5 på min topplista med dem. Tack för svar hur som helst

 6. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – SCHWEIZ:

  Åter igen så väljer Schweiz ett “safe” bidrag från deras nationella uttagning. Låtar som man kallas safe går inte igenom i ESC. Den här låten är för daterad, det är en textmässig röra. Jag hade förväntat mig mer. Den har dock växt för mig. Sen deras slutliga produkt kom ut så har de slätat ut de här stötarna i produktionen och polerat upp den vilket jag har uppskattat. Men det här kommer ändå inte vara låten som tar Schweiz tillbaka till finalen. Den är lite kall.

  BETYG: 5/10

  Schweiz bästa bidrag enligt mig: Schweiz 2008: Era Stupendo – Jag tror det skulle gynna Schweiz om de sjöng på något av deras fyra nationspråk. Italienska är ett bra språkval för att ge lite mer handlag till bidragen.

  Schweiz sämsta bidrag enligt mig: Schweiz 2004: Behöver jag ens kommentera?

 7. Zacke

  Jag har väldigt svårt för sådana här ”halvrockiga” låtar med knappt någon melodi. Dessutom har jag svårt för sångerskans uttal (bland annat biten precis innan refrängen)
  Tycker helt enkelt den är jättetråkig och skulle ge den 2/10 och ser den som sämst i semi 1. 40/43 totalt.

  Bästa; ”cool vibes” 2005 är av få bidrag i eurovison jag ger betyget 10/10. Älskar mörkheten i versen och den kraftiga refrängen. Dessutom riktigt riktigt bra artister. Synd att de slutat som band 🙁

  Sämsta; Finns två riktiga bottennapp från Schweiz. ”Celebrate” 2004 och IF we all give a little” 2006, skulle båda två platsa på en botten 10 genom alla tider. Tycker båda låtarna talar för sig själv…

  Glädjepiller; ”Swizz lady” 1976. Ett riktigt härligt glädjepiller med glad melodi och stark refräng.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se