ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest:

Azerbajdzjan
Land: Azerbajdzjan deltagit 10 gånger – vunnit 1 gång: 2011
TV-bolag: İctimai se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2008 Elnur & Samir kom 8:a av 25 i finalen med “Day After Day

Azerbajdzjans ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Skeletons“, Dihaj (Internval) 14:e i finalen
2016: Miracle“, Samra (Internval) 17:e i finalen
2015: Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov (Internval) 12:a i finalen
2014: Start A Fire“, Dilara Kazimova (Böyük Səhnə +
Internvald låt
)
22:a i finalen
2013: Hold Me“, Farid Mammadov (Milli Seçim Turu
+ Internvald låt
)
2:a i finalen
2012: When The Music Dies“,
Sabina Babayeva
(Milli Seçim Turu
+ internvald låt
)
4:a i finalen
2011: Running Scared“, Ell/Nikki (Nationell uttagning
+ Internvald låt
)
1:a i finalen
2010: Drip Drop“, Safura (Nationell uttagning
+ Internvald låt
)
5:a i finalen
2009: Always“, AySel & Arash (Internval) 3:a i finalen
2008: Day After Day“, Elnur & Samir (Nationell uttagning
+ Internt låtval
)
8:a i finalen

Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest 2018:


Azerbajdzjans ESC-2018-bidrag: “X My Heart”, Aisel

Lyssna på Azerbajdzjans Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: X My Heart officiell musik-videotext
Fler tolkningar: live i Moskvalive i Tel Aviv
MadWalk 2018-piano-versionofficiell text-video
Låtskrivare: Dimitris Kontopoulos (m), Sandra Bjurman (t) – d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag
Startnummer: nr 1 i Semifinal 1 (8:e maj)
Uttagning: Den 8:e november avslöjade TV-bolaget İTV att de internt valt ut Aisel att få representera landet i ESC men det var inte förrän den 4:e mars som “X My Heart” presenterades i form av den officiella text-videon. Läs mer om internvalet här: “AISEL representerar Azerbajdzjan!” – “Azerbajdzjans Eurovision-bidrag 2018
Artist: Aisel Aysel Mammadova
youtubetwitterinstagramwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: “Efter internvals-presentations”-intervju (av Eurovision Buddies)
“Moscow Eurovision Party 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2018-04-17): Vidare till final (plats 10 av 19) & botten-16 (plats 28) av de 43


Åsikter och spekulationer om Azerbajdzjans bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Till final AzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjan Betyg: 4 / 5
När “X My Heart“ presenterades så blev jag genast positivt inställd till den och hade ganska stora förhoppningar då jag uppfattade det som en lättlyssnad och medryckande låt med hög igenkänningsfaktor som brukar fungera riktigt bra för mig. Tyvärr så verkar den inte hålla jättebra i längden då mina känslor för bidraget svalnat en del men jag hoppas fortfarande på att Aisel ska kunna väcka liv i den igen i maj. En självklar finalist är den hur som helst i mina ögon.
Schlagerpinglan tror: Till final
Efter tio finalplatser på tio försök (med nio svenskbidrag) så känns det inte som att jag sticker ut hakan speciellt långt när jag “förutspår” att Azerbajdzjan tar sig vidare till finalen i maj. Visserligen så skvallrar oddsen om att det är ett gränsfall men det beror förmodligen på att hennes scenframträdanden så här långt (se länkar till Moskva-, Israel- och MadWalk-framträdandena ovan) togs emot med blandade åsikter. Detta är dock inget jag lägger alltför stor vikt vid utan litar på att Fokas Evangelinos, som står bakom hennes scenshow i Portugal, får bidraget att komma till sin rätt när det väl gäller.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Inför ESC 2018: Azerbajdzjan – “X My Heart” – Aisel”

 1. Micke

  Azerbajdzjan i ESC. Kan ju lugnt säga att det är ett av de länder som jag ser fram mot minst varje år. Men man ska alltid vara nollställd när man tar sig an ett bidrag i ESC oavsett vilket land eller artist det är. Sagt och gjort jag började lyssna på bidraget 2018 och lyssnade väl ungefär i en minut innan jag stängde av och sa till mig själv “Den här väntar jag med att lyssna på mer”. Känslan som översköljde mig var “ännu ett stereotypt, känslokallt bidrag från Azerbajdzjan skapat utifrån den vanliga ESC-mallen de och flera andra ständigt trängs runt.

  Tror det tog någon vecka innan jag lyssnade igen och mina tankar och känslor stod fast och jag bestämde mig för att ge betyget (3/10). Kvällen efter satt jag och polarna i bandet och repade när jag plötsligt märkte att jag hade en melodislinga i skallen som jag inte kunde bli av med. Hade absolut inte en susning om vad det var för något och började gnola för polarna men de hade noll koll.

  Väl hemma igen kom jag plötsligt på vad det var. Det var Azerbajdzjan anno 2018. Trodde jag blivit knäpp eller nåt men jag satte mig direkt och lyssnade på bidraget och då hände plötsligt något. Plötsligt tog jag till mig bidraget på ett annat sätt trots att jag fortfarande kände exakt likadant om bidragets uppbyggnad mm. Faktum är att jag fortfarande kommer på mig själv med att gå runt och gnola på låten så visst något har hänt. Jag har nu dubblat poängskörden till låten och insett än en gång att man aldrig ska döma ett bidrag efter bara en lyssning.

  Betyg (6/10)

  Azerbajdzjans bästa genom tiderna:
  Kan bara vara någon av de två senaste årens då resten varit noll för mig. Om jag skulle välja 2017 så är det isf studioversionen. Men jag kan bara säga 2017 eller 2018.

  Azerbajdzjans sämsta och deras glädjepiller vet jag inte. Hittar inget glädjepiller och det mesta har varit dåligt från dem genom åren.

  Azerbajdzjans bästa 2018:
  Internval så något val fanns inte

 2. Adri

  Oj… Micke var negativ. För mig är Azerbajdzjan ett favoritland! De visar att de tar ESC på allvar! De hade en liten svacka 2014-2015, men har för min del bounced back 🙂

  Detta är nog en av årets ”guilty pleasures” för min del. Det är ju inte nyskapande vare sig musik- eller textmässigt. Ganska basic, tidigt 00-tal. T.o.m lite billig.

  Därför skäms jag nästan när jag säger följande: Detta är min bronsplats i år!

  Låten är så glad och positiv, men på ett ”diskretare” sätt än exempelvis Moldavien. Och texten har en barnslig, naiv aura över sig. Och jag tycker ju det är viktigt att ha kontakt med sitt inre barn så det är bara plus för mig där! Och som sagt, nostaligiskt sound. Det finns liksom ingenting här som misslyckas hos mig.

  Därför är jag lite rädd att detta kan bli Azerbajdzjans första utslagning. Men kom igen… det får inte hända för detta kan mycket väl vara deras bästa låt någonsin.

  Hela låten är GRYM för mig, men ska jag peka ut en del som höjer sig över resten är det bryggan: ”Heaven knows we are…”-delen, samt ”I never sto-o-o-o-op…”-delen är också nåt jag verkligen uppskattar i låten.

  Även Aisels röst är fantastico!

  Sidenote: är det bara jag som tycker hon utseendemässigt ser ut som vinnaren Jamala från 2016?

  Jag älskar som sagt detta! Detta är min tredjeplats 🙂

  Men ska jag gissa så… hmm… alltså bara för att göra det lättare för mig själv om det kommer hända så tippar jag att den åker ut på semifinalens 11e plats. Men jag kommer bli uppriktigt ledsen (ett tag… sen går man vidare) om så blir fallet för de gick ju vidare 2015 liksom…

  Bästa azeriska låt? För mig är det tvärtom mot Micke. Jag gillar allt här mer eller mindre. Väldigt jämt. Men… jag säger 2018 års ”X my heart” för den är inte uttjatad 🙂

  Sämsta? ”Hour of the wolf”, 2015. Inte askass alls. Men guuuuud vad jag inte gillade framträdandet.

  Glädjepiller? Här finns det bara ett. ”Always” från 2009 🙂

 3. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – AZERBAJDZJAN:

  Den här låten har verkligen vuxit för mig (kanske mest av alla låtar i år) Det är bättre med låtar som kanske inte helt imponerar på första lyssningen men som sedan marineras och genom tiden förstår man kvalitén än låtar som är direkta, tydliga och klistriga på första mötet och ju mer tiden går desto mer bidrag som kommer in i leken och ju mer man nördar ner sig försvinner det roliga t.ex. Israel som var som en bomb direkt men som för mig har börjat bli en av låtarna man klickar bort när den kommer upp på listor.

  Jag tycker årets ESC är ett så kallat “testår”. Det känns som att flera länder testar sig fram och experimenterar lite mera med sina musikstilar, originalitet så då är det bra att det finns sådana otillkrånglade poplåtar som inte försöker så mycket för det här är en typisk låt man bara bedömer med öron och ögon. Jättevacker kvinna och låten har ett bra flöde. Internval gör bidragsprocessen mer koncentrerad och bra av Christer att han satte den som först ut i semin – jag tror den hade varit rätt så borta med vinden om den hade fått något annat startnummer. Ingen monsterlåt men en schysst poplåt som jag hoppas kommer blomma ut live.

  BETYG: 6/10

 4. En polack

  Tror ni detta går till final?

 5. Micke

  @Adri, jag tyckte nog delvis att jag var precis tvärtom. Min erfarenhet av Azerbadjzjan i ESC är definitivt negativ. Inget snack om det men läs om min utveckling av årets bidrag så ser i alla fall inte jag det som negativt 🙂

  @En Polack, tror detta är en riktig lindansare på gränsen men jag personligen tror att den klarar hålla sig över strecket

 6. Adri

  Micke: Äsch då… i stycken där jag kallar dig negativ nämner jag bara Azerbajdzjans historia så det är bara det jag syftar på också! 🙂 Ta inte illa upp 🙂

  En Polack: Som jag nämnde så tror jag den får den väldigt oönskvärda placeringen 11a i semifinalen. Men den BORDE till varje pris ta sig till final. Jag är ok med att den tar någons annan plats, förutom Estlands.

 7. johanna

  @micke Jag kände exakt som du förutom att jag lyssnade EN gång och sedan dess inte lyckats få låten ur huvudet. Den befinner sig just nu på plats 7 för mig och ja, jag är själv förvånad att jag gillar denna så mycket. Men den måste ju ta sig till final. Jag kan inte se hur den skulle kunna missa!

 8. En polack

  Jag tror aldrig Azerbajdzjan har varit i så gränsfallsläge som i år iaf. Det beror på semifinalskonkurens samt att de behöver adda något eget.

 9. En polack

  Frågan är vilka som faller bort om land Of fire går till final 🙂

 10. Lukas

  Vissa låtar har vuxit på mig i år. Även Finland (hoppsan!). Men Azerbajdzjans låt tycker jag nästan bara blir sämre ju mer jag hör den. Det kanske är just att det är mer som felar annat än att den knappast underlättar min EDM-allergi.

  Jag undrar faktiskt om İctimai TV (Azerbajdzjans Tv-bolag) egentligen har någon aning om vad de egentligen håller på och gör Man väljer en artist internt som vanligen ägnar sig åt jazz och ger henne en blodfattig EDM-låt. Sen är låttexten givetvis ett stort frågetecken. Vadå “Luna moon me up” och “I tear down the firewalls”? Ännu sjukare blir det att den som skrev texten är svensk och så blir det såhär! Nej, Azerbajdzjan fortsätter trampa vatten för mig.

  Bästa låt? Efter flera år noterade jag att en låt faktiskt vuxit och övertagit min tidigare nummer ett. “Start a Fire” (2014) Vilken skräll! Givetvis är det den som hamnar längst ner bara för det.

  Sämsta låt? “Always” (2009) Ett typexempel på vissa låtar jag verkligen inte gillar. Lite som Cypern i år, en låt som känns väldigt cyniskt konstruerad kring en viss artists sex appeal mer än nånting annat, och som verkligen bara gör mig utmattad när jag försöker lyssna.

  Glädjepillret? “Day After Day” (2008) Det blir ganska lätt att välja den här då det är den enda låten där man hade med inhemska låtskrivare. Plus att den ändå är härligt galen.

  Klassikern? Får faktiskt bli “Day After Day” (2008) igen. De efterföljande låtarna gav inte särskilt mycket eftertryck.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se