ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Island i Eurovision Song Contest:

Island
Land: Island deltagit 30 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RÚV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1986 Icy kom 16:e av 20 med “Gleðibankinn

Islands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2017: Paper“, Svala (Söngvakeppnin 2017) 15:e i semi 1
2016: Hear them calling“,
Greta Salóme
(Söngvakeppnin 2016) 14:e i semi 1
2015: Unbroken“, Maria Olafs (Söngvakeppnin 2015) 15:e i semi 2
2014: No Prejudice“, Pollapönk (Söngvakeppnin 2014) 15:e i finalen
2013: Ég Á Líf“, Eythor Ingi (Söngvakeppnin 2013) 17:e i finalen
2012: Never Forget“,
Greta Salóme & Jónsi
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2012
)
20:e i finalen
2011: Coming Home“,
Sjonni’s Friends
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2011
)
20:e i finalen
2010: Je Ne Sais Quoi“,
Hera Björk
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2010
)
19:e i finalen
2009: Is It True?“, Yohanna (Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2009
)
2:a i finalen
2008: This Is My Life“, Euroband (Laugardagslögin) 14:e i finalen

Island i Eurovision Song Contest 2018:


Islands ESC-2018-bidrag: “Our Choice”, Ari Ólafsson

Lyssna på Islands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Our Choice final-framträdandeofficiell videotext
Fler tolkningar: studioversion: “Our Choice”live i Londonlive i Tel Avivlive i Amsterdamsemifinalsframträdande: “Heim”studioversion: “Heim”
Låtskrivare: Thorunn Clausen (t&m)
Startnummer: nr 2 i Semifinal 1 (8:e maj)
Uttagning: TV-bolaget RÚV utsåg sitt ESC-2018-bidrag genom en nationell uttagning där 12 bidrag tävlade i två semifinaler om 6 platser i finalen den 3:e mars. I finalen, där fyra av artisterna valde att tävla med engelska versioner av sina bidag, för att få tävla på engelska i Lissabon, fick 50/50 jury- och tittarröster välja ut två superfinalister innan det var upp till tittarna att välja slutsegraren. Läs mer om finalen av Söngvakeppnin 2018 här: “Islands Eurovision-bidrag 2018
Artist: Ari Ólafsson twitterinstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: “Efter nationella finalen”-intervju (av eurovision.tv)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av eurovoxx)
“Israel Calling 2018”-intervju (av esckaz.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2018-04-18): Ej vidare till final (plats 19 av 19) & botten-tippad (plats 43) av de 43


Åsikter och spekulationer om Islands bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final IslandIslandIslandIslandIsland Betyg: 3 / 5
Oh, vad jag önskar att Ari Ólafsson valt att tävla med den isländska versionen av sin vinnarlåt. Melodislingorna i sig tycker jag är väldigt vackra och för mig kommer de mer till sin rätt när man inte distraheras av texten. Men, men… nu är det som det är och hur mycket jag än tycker om Aris röst och trevliga framtoning på scenen så kan jag inte komma ifrån att helheten blir lite för genomgod för min smak. Missförstå mig inte, jag ser inget fel i godhets-låtar med uppmuntrande text om att vara rädda om varandra o.s.v. men för att en sådan låt ska fungera på mig så måste det göras helt rätt och det tycker jag inte att det gjorts här.

Om allt klaffar på semifinalskvällen (och några andra bidrag har mindre tur vid sina framträdanden) så skulle Island eventuellt kunna bli en finalkandidat för mig, men för tillfället så hamnar Ari inte bland mina tio final-val.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Efter Islands trettio försök i tävlingen så hade jag gärna unnat dem en ESC-vinst men just i år så blir det nog en tillräcklig utmaning att, efter tre finalmissar i rad, klara av att ta sig vidare till finalen. Det har m.a.o. inte gått så bra för Island, vare sig överlag eller den senaste tiden, men tyvärr så tror jag inte att 2018 blir året då det vänder.

Visserligen tycker jag att de i år skickar en mycket intressant artist med väldigt vacker röst, som kan locka till sig en hel del röster från många olika läger, men själva låten känns alldeles för traditionell och, även om den är seriöst menad, på gränsen till klyschig. Låten vann dock den isländska uttagningen så jag tror att det finns de som uppfattar detta som något väldigt oskuldsfullt och vackert och kanske kan Ari övertyga tillräckligt många i maj? Ingenting är omöjligt, men så här på förhand så har jag svårt att tro på något annat än en finalmiss.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


26 kommentarer till “Inför ESC 2018: Island – “Our Choice” – Ari Ólafsson”

 1. Adri

  Åhå, äntligen får jag vara lite hård.

  För det här är ju inte bra. Inte ens godkänt. Låten är så långsam, slö, klyschig. Det går ju inte att tycka om det här. Tyvärr.

  Ari ser väldigt snäll ut, och han sjunger helt okej, men han är också inte rätt för låten. Det känns påklistrat. Han känns inte så predikande som denna låt är. Det känns som att denna låt skrevs för någon mycket äldre, som hade kunnat framföra texten med mycket mer övertygelse.

  Nej. Texten är en fet nolla. Låten är horribel. Ari är okej, men så FRUKTANSVÄRT felplacerad.

  Jag vill stötta Island, för historiskt är det ett land jag gillat i tävlingen, men i år kan jag inte stå bakom dem.

  Det här kan inte gå till final. Eller? Alltså… det ska ju inte kunna gå till final.

  Jag skyr inte ballader. Men nåt av det värsta med denna tävling är att det varje år finns en ballad som inte kommer med något nytt… ALLS. Förra året var det Malta och Slovenien. Se hur det gick. I år är det Island.

  Och jag varken tror eller hoppas det går bättre för Island i år.

  Detta är min plats 42 av 43. Och jag tror låten kommer få kämpa i botten tre av semifinalen.

  Fan… jag var inte bra på att vara hård mot Island.

 2. Adri

  Tar man en historisk blick på Island är det desto roligare dock 🙂

  Några isländska bidrag värda att omnämnas:

  DEN BÄSTA:

  • ”Is it true?” – 2009
  – Bästa ESC-året står för Islands bästa låt i historien 🙂 En låt med kraft, känsla, bra röst. Allt man söker efter finns här! Jag vet inte mer vad jag ska säga.

  Hedersomnämningar:
  • Hear them calling, 2016
  • Unbroken, 2015
  • Never forget, 2012
  • This is my life, 2008
  • Valentine lost, 2007
  • All out of luck, 1999

  (Ja, det var en hel hög. Men Island är ett imponerande bra land i tävlingen – framför allt för sin lilla storlek 🙂 )

  Den sämsta:

  • ”Congratulations”, 2006
  – Hmm… det är inte okej av publiken att bua. Aldrig. Men vad fanken var det här för strunt. Uselt. Så uselt. Det är knappt så jag vill kalla det musik.

  Annan isländsk låt värd att nämna:

  • ”Eg a lif”, 2013
  – Jag kommer ihåg hur denna blogg var under 2013. Islands låt var populär här på bloggen. Micke sa det bäst när jag kommenterade hur illa jag tyckte om den när han skrev ”Adri kommer bli nerröstad för alla här på bloggen älskar denna låt”. Nu har det då gått fem år, har mina åsikter förändrats? Nej. Jag fattar fortfarande ingenting. Den är inte usel. Men jag fattar inte hur man kan tycka om den heller. Den är bara… där. Jag har nog aldrig varit så ensam med mina åsikter som i det fallet. 🙂

 3. Daniela

  @Adri: ”Is it true” är en fantastisk sång och Johanna sjöng så vackert plus att hela scenproduktionen med delfinerna och vattnet i bakgrunden funkade så härligt!

  Men när det gäller ”Eg a lif” då tycker jag som de flesta, att den var också mycket bra och dessutom artisten framförde det på ett helt fantastiskt sätt! Jag tittar ganska så ofta på den! Så mog är du ensam i dina åsikter om den! 🙂

 4. Zacke

  Följde den inländska uttagningen för första gången i år. Vet att väldigt många vad negativa, men jag höll med verkligen inte med. Hittade 3-4 st låten som definitivt hade kommit in på min topp 10 i år och då tycker jag ändå det är ett starkt ESC-år. Min absoluta favorit var ”Kúst og fæjó”. Oerhört charmig och härlig och munspelsollot är värd högsta poäng bara det. Men vad gör ett starkt startfält när den absolut tråkigaste och minst intressanta låten vinner. Är egentligen inte urusel men texten är så cliche att jag ej ens finner ord. Dessutom känns allt, precis som Adri säger, väldigt påklistrat och även om han säkert är en kompetent artist annars bli det en väldigt dålig kombination. Jag ger betyget 2/10 och tror den mycket väl kan komma sist i semifinalen. Det som hade kunnat bli så bra, blev dessvärre pannkaka

  Bästa från Island är enligt mig två låtar. Och båda kom just tvåa. ”All out of luck” 1999 och ”is it true” 2009 förtjänade båda två sina andraplatser, kanske att den förstnämnda borde vunnit allt enligt mig.

  Sämsta: Island är ett land som väldigt sällan skickar dåliga låtar. Oftast är de bra eller helt okej. Då jag inte hittar något som är sämre får det helt enkelt bli årets ”our choice”. Även ”I hear them calling” 2016 och ”Congrotulations” 2006, är inga direkta mästerverk.

  Glädjepiller; ”Angel” 2001. Hör att det egentligen är en ganska dålig låt och kanske förtjänade sin sista plats, men likväl gör den mig på glatt humör så får bli den.

 5. Micke

  Island 2018! Vad tusan har hänt. Detta härliga land som gett oss så mycket i ESC genom åren. Ett grymt blekt startfält men inte ens i min värsta mardröm hade jag trott på den här som vinnare. Har vi inte fått nog av skenheligt hallelujande i ESC snart. Värsta exemplet är ju Storbritannien 1990 men det bara fortsätter att rulla på och nu genom Island. Det hade jag aldrig trott.

  Allt blir fel i det här bidraget. Inte nog med det falska hallelujandet man har inte heller urskiljning nog att bespara en ung stackars kille denna utsatta position. Vad har han gjort för ont egentligen. Det här känns lika falskt som i Amerikanska thrillers där man slänger fram kvinnliga skönheter i 25 års ålder som Obducenter och liknande.

  I ett oerhört svagt Nordiskt år i ESC gör tyvärr inte Island någon skillnad. Som ni märker tycker jag definitivt inte om det här men ändå är det näst bästa eller tredje bästa från Norden detta år. Det säger en del om vad jag anser om Nordens medverkan i år. Nej det här är tyvärr inget jag kan hylla island för så som jag ofta gjort annars.

  Betyg (2/10)

  Islands bästa genom tiderna:
  Kanske rent av tidernas bästa nordiska bidrag det år då inte bara Island hade sitt bästa bidrag någonsin. Detta gällde även Finland och Sverige men definitivt inte Danmark. Bidraget är “Valentine lost”, Eiríkur Hauksson från 2007

  Islands sämsta genom tiderna:
  Man ska vara stolt över sitt land hör man ofta. År 1997 var jag dock mest glad över att jag inte var islänning under tiden för ESC och tvingades genomlida de tre minuter som landet då serverade övriga Europa. Bidraget är “Minn hinsti dans”, Paul Oscar från 1997

  Islands största glädjepiller:
  Ganska svårt att ta ut ett speciellt glädjepiller från Island men om man räknar bort liveframträdandet som var uselt så är det mycket lätt. Bidraget är “All out of luck”, Selma Björnsdóttir från 1999. Åter igen! Dock inte live:

  Island bästa bidrag 2018:
  Tycker inte speciellt mycket om detta egentligen men i ett ovanligt svagt startfält från Island så är det ändå detta som har lite i sig i alla fall.

  https://www.youtube.com/watch?v=yoGZzURXNEk

  Tillägg till Adri m.fl: Först och främst är jag på din sida Adri, din och Zackes om Islands bidrag 2006. Hemskt är bara förnamnet. Det är bara det att när det gäller bidraget 1997 är det lika hemskt också i efternamnet. Fruktansvärt.

  Däremot Adri är det tråkigt att du inte hittar det som vi flesta här, inklusive Daniela och Zacke, finner i “Eg a lif” 2013. Ett oerhört vackert bidrag som slåss om titeln bäst i Island med 2007 och 2009. Det är bara det att 2007 är snäppet över de andra två

 6. Adri

  Oj, märker att jag glömde en kategori 🙂 Vem borde vunnit årets isländska final? Hmm… det är ett jämt drag mellan ”Batteline” som lät härligt 1990-tal, den påminde mig om ”Sommaren i city 1990”-låten, och raka motsatsen: supermoderna ”Here for you” 🙂 Men då liveframträdandena ändå talade sitt tydliga språk så ger jag min personliga vinst till ”Battleline” 🙂 Bittert att dessa två blev bottenskrapet i den riktiga finalen. Jag kan inte hjälp att jag undrar hur islännigarna tänkte i år. Hmm…

  Zacke: Wow… ”Hear them calling” bland de sämsta? Säker på att du inte tänker på någon annan låt? Nu förlorade du mig! 🙂 Men jag är dock helt och hållet med dig ang. ”Congratulations” och ”Our choice” 🙂

  Micke: Ja det där med ”Eg a lif” verkar jag ensam om. I alla fall här på bloggen. Jag minns det inlägget mycket väl från 2013 – när ”Eg a lif” gicks igenom. Skillnaden mellan mig och resten var att jag hade ingen koppling till bidraget. Andra, du inklusive, hade personliga historier som på något sätt kunde kopplas till låten. Eller nåt sånt. Jag minns iaf att folk verkligen kunde känna med låten och delade med sig av diverse erfarenheter. Men jag känner fortfarande bara ett enda stort ”hmm… jaha” när jag hör låten. Vilket inte ens händer en gång per år, men om det nu skulle hända dvs 🙂 Som sagt, jag gillar den liiiiiiiiite mer nu än då, men hypen som bloggen här visade upp förstår jag nada av.

  Som sagt, ensammare än så har jag nog aldrig varit i ESC-sammanhang. I alla fall inte vad jag kan minnas. Menmen, jag står för mina åsikter trots det. Det är kul att jag ändå inte böjer mina åsikter, och trts allt har liiiiiiite integritet. Det trodde jag inte om mig själv.

 7. Micke

  @Adri, du är fantastisk. Vilket minne du har. Jaså du minns min lilla berättelse runt den låten. Ja det är märkligt. Självklart påverkar det mitt sätt att se bidraget men grejen är att jag gillade den skarpt redan innan jag drog de där parallellerna med mitt eget. Hade du sett hur jag såg ut tidigare Adri så hade du trott det var jag som sjung bidraget 🙂 Jag ser dock inte ut så längre. Det långa håret och skägget är borta 🙂

  Det där med “ensam” Adri. Faktum är att jag nästan tycker det är roligare när jag är ensam om att tycka om något bidrag än när alla nästan gör det. Finns många såna exempel i ESC-historien. Inte minst turkiska bidrag

 8. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – ISLAND:

  Okej. Jag tror att 90-talets ESC har ringt och vill ha sina tider tillbaka…
  Jag tror Island tillsammans med Rumänien är något av det värsta vi ser i år. Det är de länderna som verkligen har floppat på alla kriterier. Det finns alltid något land något år som har oflyt och skickar något totalt orepresentativt och ovärdigt. Både Rumänien och Island hade förfärliga uttagningar där de flesta låtarna var hemska och skulle skickas rakt ner i papperskorgen. Där fanns det fyllt med ful, tråkig ofärdig musik som inte gick att rädda. Det var nästan tragiskt dåligt.
  De första tre sekunderna låter det helt OK men när han öppnar munnen faller korthuset. Jag börjar saknar Silvia Night.

  BETYG: 1/10

 9. En polack

  Nej. Att den här tar sig till final är lika stor chans som om jag och Donald Trump skulle flyga till månen imorgon och käka frukost där = Det kommer inte hända.

  Jag är chockad när jag tittar på Islands bidragslista genom åren och jag hittar ingenting som jag gillar faktiskt. Liten chock för mig men jag ger min pokal till Greta Salome och Pollapönk 🙂

 10. En polack

  Fast Micke. Kom igen. Island är inte tredje bästa ESC-låten från Norden i år 🙂 😉 Danmark, absolut Sverige, Finland och t.om. Norge är mycket bättre än detta. Island är bedrövligt svaga just nu i ESC och det är riktigt pinsamt vilka låtar de har och väljer ut. Jag tror att 2019 skulle isländsk tv ha en intern uttagning för att välja ut den bästa och det gäller andra länder också som jag kommer komma till lite senare under mina recensioner. Folket kan följa den processen hemma och det blir mycket mer fokuserat och intressant. Då kommer Island briljera i tävlingen. Tro mig. Men som sagt respekt till alla åsikter bara man förklarar varför som ni gör här 🙂

 11. Zacke

  Adri; Nä just där tycker vi väldigt olika. Mitt största problem med den låten är att den känns alldeles för specialskrivd för tävlingen. Finns många som är just det men när inte heller melodin är särkilt minnesvärd för min del, så märks det tydligare. Dessutom tycker jag numret är för likt Måns och Loreen. Men man tycker olika och hade varit tråkigt annars 😉

  För övrigt tycker jag att ”Eg la lif” är ett mycket vackert bidrag, och hade förtjänat en bättre placering.

 12. Micke

  @En Polack, ok jag ska ta en liten grej då. Hade tänk spara det till landets presentation här men lite då 🙂

  Jag tycker alltså Islands bidrag är mer än dåligt, vilket (2/10) betyder. Vi är helt överens om Danmark. Överlägset bäst i Norden i år i mina ögon. Det bidraget som “kämpar” med Island om näst bäst i Norden är Norge. Som jag skrivit här tidigare tycker jag EXTREMT illa om gitarren i det bidraget. En fet nolla på den. Men när jag lyssnar på bidraget och har tagit bort bidraget är det faktiskt ganska ok ändå. För mig är den nog förbi Island nu. Finland och i synnerhet Sverige kämpar om jumboplatsen med Irland för mig.

  Danmark (8/10)
  Norge (3/10)
  Island (2/10)
  Finland (1/10)
  Sverige (1/10)

  Men jag håller med dig om att Island är bedrövligt svaga just nu. De var tillsammans med Finland tidigare numero uno i Norden men efter 2013 har det bara dalat tyvärr

 13. Daniela

  Nog skulle det stått 🙂

 14. En polack

  Intressant att du ger Finland så lågt. Det jag är orolig för hos Finland är hur de ska toppa 2018

 15. Adri

  Micke: Ja, det där med att vara ensam när det gäller synpunkter är ju kul och så… om man är ensam om att tycka om en låt 🙂 Som jag med Moldavien och Schweiz 2016 (där Europa tyvärr höll med de oliktänkande). Men att vara ensam med att ogilla en låt är trist 🙂 Då sitter man ju bara som ett frågetecken medan hyllningarna bara väller in.

  Och på tal om Norge, jag förstår din poäng men grejen är ju att gitarrerna ändå är och kommer vara där, så jag tycker nog den ska ner igen.

  En polack: Nja… jag skriver under på det mesta. Men Norge är sämre än Island tycker jag. Norge är fruktansvärda i år, och 100% sämst av alla 43. Jag vill bara plocka upp Norge och skaka om dem och skrika “Men hur tänker ni nu?”.

  Och på tal om Finland, jag får starka (ursäkta uttrycket) “fanwank”-vibbar där. Den är oerhört populär med fans, men jag blir inte alls förvånad om de i slutändan kommer på typ 14e plats i semifinalen och åker ut direkt. OBS! Jag säger inte att jag tror det kommer bli så, men händer det blir jag inte förvånad.

 16. Daniela

  @En polak: jah håller inte alls med dig om Rumäniens bidrag i år! Det går inte att jämföra det med Islands kvalitetsmässigt! Jag var inte heller förtjust i början i valet rumänerna gjort i år för jag ville att Feli skulle vunnit eller duon som jag inte kommer på vad de hetter just nu i skrivande stund! Men RumäniensThe Humans kommer att leverera bra och de kan mysik! De kommer att ta sig till final!
  När det gäller de andra nordiska ländernas bidrag, så tycker jag liksom @Micke väldigt synd om den unga isländska artisten, han passar inte alls i sammanhanget och låten är under all kritik! Men det bidrag som jag verkligen gillar minst av dessa i år är trots allt inte Islands utan Finlands! Det jag stör mig på mest är inte hennes röst eller låt men den totala saknaden av utstrålning! Hon väcker inget, alltså 0 känsla av värme eller glädje utan det jag ser är en person som säger sig framföra en låt som jag inte tycker om och som blir ännu sämre när det sjungs av ett ”kylskåp”! Jag har lyssnat och tittat 2 sekunder på detta och fattat ett så pass ogillande att sedan dess har jag inte velat befatta mig något mer med det här. De borde skickat Krista igen eller skräkdockorna för andra gången! I miss them!

 17. Daniela

  🙂

 18. Micke

  @Adri, tro mig jag bedömer hela Norges låt 🙂 Jag bara menar det att den fruktansvärda gitarren inledningsvis var det enda mina öron tog sig an. När jag väl tog bort de och lyssnade på låten i övrigt insåg jag att den i sin helhet inte hörde hemma på botten i min ranking tillsammans med Finland, Irland och i synnerhet Sverige. Dessa tre är i sin helhet solklart betyg (1/10) Det kan jag inte längre säga om Norge vars gitarr är en fet nolla men i övrigt 4-5 någonting. Det blir då (3/10)

  Tyvärr kan jag ju inte göra samma sak med Sveriges bidrag där det finns samma jädra lågvattenmärke som Norges gitarr men i det fallet Ingrossos falsett. Tyvärr går det inte att ta bort så som gitarren i Norges bidrag. Vad det gäller Finland finns det ett ytterst litet hopp. Jag har inte sett den live utan bara den fruktansvärt bedrövliga videon. Har givetvis lyssnat utan den utan någon förändring men vem vet vad som händer live 🙂

 19. Micke

  @Daniela, jag håller med En Polack så långt att Rumänien hade ett blekt startfält. Däremot är jag på din sida om The Humans. Den är bland de 20 bidrag som jag ger minst bra i betyg. Vi är också överens om Finland märker jag 🙂

 20. Adri

  Micke: 4-5a???? Hur mår du egentligen? Det kan du väl inte mena? 🙂 Nähä, du är seriös? Ojoj… du är alldeles för snäll mot Norge. Efter att ha hört Norges tortyr, så hade jag gärna satt Ingrossos falsett som ringsignal. Ugh.. jag ryser av obehag av tanken av att jag ännu inte hört Norges låt för sista gången.

  —————————————

  Vad gäller Rumänien som tagits upp (jag hade kunnat vänta tills denna presenterades. Men jag gillar att ta plats i konversationer där jag har saker att säga 🙂 ) så är jag nånstans i mitten.

  Jag gillar låten mer än vad jag vill erkänna egentligen. Framför allt gillar jag stråk-partierna mer än rock-partierna, för stråkdelarna har mer substans och djup tycker jag, medan rockinstrumentationen gör låten tyvärr väldigt basic och grundläggande.

  Vad jag tycker är en styrka är dock att låten har en stark aura av High School-serier. Jag spelar upp klipp från “OC”, “One tree hill”, “Beverly Hills 90210” eller för att vara lite modernare… “13 reasons why”, när jag hör låten. Det är en styrka då jag är riktigt svag för amerikansk High School-populärkultur.

  So far har jag ju varit positiv, så vad är problemet då? Problemet är att jag inte tycker det är fungerande helhet. Övergångarna mellan stråk och rock och sen stråk igen fungerar inte. Och låten slutar EXTREMT abrupt.

  Resultat? Jag ser den gärna ta en av de sista finalplatserna. Men jag är ledsen… för jag tror Rumänien får sin första eliminering i år. Trist för med tanke på att “Change” och “De la capat” gick till final 2011 och 2015 borde denna segla dit. Men jag ser ju mottagningen “Goodbye” fått… och jag ser det som ren tur om de lyckas knipa en finalplats tyvärr.

 21. Daniela

  @Adri: ja, du gör en bra recension av Goodby, det är som du säger, något ”fattas” i den här låten men jag tycker endå att det är bättre än vad Serbien har skickat i år och även Makedonien som många vill gärna se i finalen och definitivt bättre än Finlands! Jag vet hur den har blivit mottagen, Wiwi killarna gav 4,95 och Eurovizia gav sammanlagt 20 poäng delat med 4 blir det 5. Men de jobbar på, The Humans, och jag vet att de är väldigt proffsiga och duktiga musiker! Liksom Voltaj som skapade ” De la Capat”! Jag älskar det bidraget mest av alla som Rumänien skickat inte minst för jag vet vilken plats Voltaj har i rumänsk musik och eftersom jag lyssnade på den rumänska versionen så ”känner” jag sången på ett sätt som du kanske inte gör när du lyssnar på den engelska versionen! Jag älskar låtens starka budskap och jag tyckte att de blev underskattade i ESC det året, de kom på en 13-de eller 15-de blyg placering, det var trist!
  Sen håller jag med er som skrivit att Rumänien hade ett ganska svagt år i år, varför vet inte jag riktigt, men jag tror att det är struligt med organiseringen och de riktigt duktiga artisterna ställer inte upp på det heller. Hur som helst, vi får se vad som händer, jag kommer att tokrösta på The Humans ! 🙂

 22. En polack

  @Daniela. Ja du. Jag upplever Rumänien som ett riktigt starkt musik-land och om vi tittar på deras uttagning var den dels för lång (snällt sagt) Jag menar; Flera som arbetade med deras selektion var trötta och utmattade efter deras final. 60 låtar!! Vad ska hända med de andra 59 låtarna undrar jag? Det fanns några artister som hade lite bra idéer och planer om sitt bidrag men alltså det här klustret av blodfattig musik som saknade kropp och byggning samt vilja och engagemang var enormt. Men som sagt man får tycka vad man vill. Det är inte politik. 🙂

 23. Daniela

  @En Polak: tyvärr är det så att just den politiska situationen i Rumänien med mycket korruption gör att i stället för att fokusera på utvecklande organisering låter man landet förfalla vilket lämnar avtryck i alla av landets strukturella delar så som även kultur, musik mm. Det finns resurser i Rumänien, vi har så duktiga musiker och artister som vill så mycket men… de slåss mot alldeles för mäktiga vågor av, ja, dumhet, arrogans och så vidare. Tänk på finalen som organiserades i den unika Salina, det är så vackert där! De försökte väl men det är som du säger, 60 låtar!! De behöver lite svensk utveckling/ organisering input och tänka hur man gör så att man får det bästa med så lite kostnader som möjligt! De har i alla fall spenderat en hel del pengar där men inte på rätt sätt. Hur som haver, jag känner stort för mitt hemland och dess artister så jag kommer som sagt tokrösta för dem, de är nga och de har tid att utvecklad vilket de får möjligheten nu när de är med i ESC. Tack för ditt svar, vi ”hörs” säkert fler ggr här på tråden 🙂

 24. Daniela

  de är unga och de har tid att utvecklas, rättning

 25. En polack

  @Daniela. Ja du har rätt. Om du är från Rumänien, så vet du definitivt mer än mig om landets musikflöde, politisk position, oroligheter, svårigheter, popularitet, människor osv. Sedan så tror jag inte Rumänien som land lägger all kraft på Eurovisionsfestivalen just nu 🙂 Men jag vet inte om du känner till gruppen Accent som kommer från Rumänien men som även har polska medlemmar och som har försökt komma med i ESC enligt Wikipedia. Deras musik skulle funka lysande i tävlingen. Men såklart det finns orsaker och anledningar till att vissa specifika artister inte kan/vill vara med 🙂

  Jag spekulerar att intresset i Rumänien om ESC är ganska litet så då kanske TV-bolaget ska satsa på interna urval. Men ja… Jag är inte rätt person att svara på sådana frågor när du är rumänsk och har en bättre helhetsomfattning om läget i landet. 😉 Mvh/En polack

 26. Daniela

  @ En Polak: jag tror inte att intresset är litet men inte lika stort nuförtiden som exempelvis i Sverige, men det blir alltid strul med televoting, vet inte riktigt varför, kan hända att folk inte har råd helt enkelt.
  Jag känner mycket väl till Accent och går även in på en Eurovision grupp på FB och där har jag läst om att det diskuterats om intern uttagning och ett eventuell samarbete med Faydee som är väldigt populär i Rumänien och som samarbetar med Costi och Mohombi som är känd i Sverige. Personligen är jag inte så förtjust i den typen av musik, det är för de i min dotters ålder 🙂 Som jag skrev tidigare, jag är en fan av Voltaj ❤️ Här har jag en länk med Accent:

  https://youtu.be/F8kD8PJ5x1k

  Sen kan du söka på Faydee på youtube om du vill lyssna 🙂 Tack för dina svar 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se