ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Rumänien i Eurovision Song Contest:

Rumänien
Land: Rumänien deltagit 18 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: TVR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Dan Bittman kom 21:a av 25 med “Dincolo De Nori

Rumäniens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Yodel It!“, Ilinca feat. Alex Florea (Selecţia Naţională
2017
)
7:a i finalen
2016: Moment of silence“,
Ovidiu Anton
(Selecţia Naţională
2016
)
TV-bolaget
uteslutet
2015: De la capăt / All Over Again“,
Voltaj
(Selecţia Naţională
2015
)
15:e i finalen
2014: Miracle“, Paula Seling & OVI (Selecţia Naţională
2014
)
12:a i finalen
2013: It’s My Life“, Cezar (Selecţia Naţională
2013
)
13:e i finalen
2012: Zaleilah“, Mandinga (Selecţia Naţională
2012
)
12:a i finalen
2011: Change“, Hotel FM (Selecţia Naţională
2011
)
17:e i finalen
2010: Playing With Fire“, Paula
Seling & Ovi
(Selecţia Naţională
2010
)
3:a i finalen
2009: The Balkan Girls“, Elena (Selecţia Naţională
2009
)
19:e i finalen
2008: Pe-o Margine De Lume“,
Nico & Vlad
(Selecţia Naţională
2008
)
20:e i finalen

Rumänien i Eurovision Song Contest 2018:


Rumäniens ESC-2018-bidrag: “Goodbye”, The Humans

Lyssna på Rumäniens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Goodbye final-framträdandeofficiell musikvideotext
Fler tolkningar: live i Tel Avivsemifinal-framträdandelive-audition
Låtskrivare: Cristina Caramarcu (t), Alexandru Matei (m), Alin Neagoe (m)
Startnummer: nr 2 i Semifinal 2 (10:e maj)
Uttagning: Rumäniens nationella uttagning var i år en del i TV-bolagets storslagna satsning att uppmärsamma 100-årsjubileumet av landets stora unionsdag. Det blev hela 5 semifinaler med 59 tävlande bidrag där en jury valde ut 15 bidrag till finalen den 25:e februari där 100% tittarröster utsåg segraren. Läs mer om finalen av “Selecția Națională 2018″ här: “Rumäniens Eurovision-bidrag 2018“.
Artister: The Humans Adi Tetrade (trummor), Alin Neagoe (bas), Alex Matei (piano/keyboard),
Alex Cismaru (gitarr), Corina Matei (cello), Cristina Caramarcu (sång)

youtubeinstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Profile Video (av eurovision.tv)
“Efter nationella finalen”-intervju (av wiwibloggs.com)
“Israel Calling 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“Israel Calling 2018”-intervju (av esckaz.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
Escxtras Review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs Review-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2018-04-19): Ej vidare till final (plats 11 av 18) & botten-10 (plats 35) av de 43


Åsikter och spekulationer om Rumäniens bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien Betyg: 2 / 5
Vissa bidrag vill helt enkelt inte “klicka” för en, hur mycket man än lyssnar på dem, och “Goodbye” är för mig ett tydligt exempel på ett sådant bidag. Jag har ännu inte lyckats att lyssna på hela 3-minutersversionen utan att vid något tillfälle kommit på mig med att börja tänka på annat eller helt enkelt startat en annan låt. Det är inte det att jag tycker att den är direkt dålig, för inget i den stör mig direkt, utan det är just det att den inte ger mig något.

Teoretiskt sett så gillar jag att de mixar lugnare partier, rock och stråkar och sångerskans röst känns väldigt passande här – men helheten har inte det där som krävs för att fånga och hålla kvar mitt intresse. Nej, i år hamnar tyvärr Rumänien riktigt långt ner på mina listor (vilket jag tycker är extra tråkigt då jag hittade många guldkorn i deras 60-bidrags-uttagning) och är därmed ingen final-kandidat för mig.

Schlagerpinglan tror: Till final
När jag började skriva denna presentation så hade jag “Inte till final” som utgångsläge och det baserar jag på min övertygelse om att det behövs något alldeles extra för att en halv-rockig halv-ballad ska kunna ta sig vidare till finalen. Nu går det dock inte att bortse från Rumäniens ESC-historia, de har tagit sig till final varje år de tävlat sedan två-semifinalsystemet infördes 2008, och därför går jag emot mitt eget resonemang och kan inte tro på något annat än en finalplats för landet i år. Någon gång ska vara den första men jag tror att det lär krävas ett rejält bottennapp för det och det skulle jag inte vilja påstå att de skickar.

Nej, hur mycket jag än håller tummarna för att alla mina många personliga favoriter i semifinal 2 ska gå vidare till finalen så räknar jag kallt med att det i stället blir Rumänien som tar en av de eftertraktade finalbiljetterna. Ur min synvikel så är det lite tråkigt, givetvis, men jag kan inte säga att det skulle kännas alltför orättvist då jag trots allt anser att både grupp och låt har vissa kvalitéer som säkerligen kan uppskattas av många andra.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


23 kommentarer till “Inför ESC 2018: Rumänien – “Goodbye” – The Humans”

 1. Zacke

  Ja, vad ska man säga om detta. Är inte direkt dåligt, men samtidigt väldigt ointressant. Har inget problem att lyssna på den, men är svårt, precis som pinglan säger, att fokusera på den under tre minuter. Jag ger den betyget 4/10 och placera den för tillfälligt som 34/43 av årets bidrag. Jag tror detta mycket väl kan bli Rumäniens första finalmiss.

  Bästa; ””De la capăt (All Over Again)” 2015. Oerhört vacker låt, vars melodislinga fastnade direkt. Dessutom en mycket stark och bra text. Hade gärna fått komma betydligt högre i tävlingen.

  Sämsta; ”Tell me why” 2002. Oerhört tråkigt och intetsägande bidrag. Alldeles för mycket skrik åt så lite substans.

  Glädjepiller; ”Yodel it” 2017. Fantastiskt härlig låt, framförallt sista refrängen när sångerskan verkligen yodla ut. Kan man bli något annat än glad när man hör denna?

 2. Adri

  Jag kommer göra nåt så pass fult som att kopiera en del av det jag skrev igår när detta bidraget kom upp under Islands flik.

  Jag gillar låten mer än vad jag vill erkänna egentligen. Framför allt gillar jag stråk-partierna mer än rock-partierna, för stråkdelarna har mer substans och djup tycker jag, medan rockinstrumentationen gör låten tyvärr väldigt basic och grundläggande.

  Vad jag tycker är en styrka är dock att låten har en stark aura av High School-serier. Jag spelar upp klipp från “OC”, “One tree hill”, “Beverly Hills 90210” eller för att vara lite modernare… “13 reasons why”, när jag hör låten. Det är en styrka då jag är riktigt svag för amerikansk High School-populärkultur.

  So far har jag ju varit positiv, så vad är problemet då? Problemet är att jag inte tycker det är fungerande helhet. Övergångarna mellan stråk och rock och sen stråk igen fungerar inte. Och låten slutar EXTREMT abrupt.

  Resultat? Jag ser den gärna ta en av de sista finalplatserna. Men jag är ledsen… för jag tror Rumänien får sin första eliminering i år. Trist för med tanke på att “Change” och “De la capat” gick till final 2011 och 2015 borde denna segla dit. Men jag ser ju mottagningen “Goodbye” fått… och jag ser det som ren tur om de lyckas knipa en finalplats tyvärr.

  Visst, Rumäniens historia talar sitt tydliga språk. Men de andra åren har de också alltid haft något. Ibland har det varit ganska dålig musik men som iaf sätter sig (2013 och 2017 t.ex) och ibland har låtarna helt enkelt varit för bra för att missa (2009 och 2010 helt enkelt). Jag har svårt att se något här som varken tittare eller jury kommer hänga fast vid.

  Detta är ett av årets frågetecken för mig. För när låten pågår så är jag övervägande positiv. Tänker ”fan vad nice”, men sen tar låten slut och min tanke blir istället ”jaha… det där var typ bara välformulerad luft”.

  Jag kommer avsluta min personliga recension med det där med ”välformulerad luft” bara så att ni förstår vad jag menar. Har ni nån gång sett en politisk debatt där de inblandade personerna verkligen pratar som om de brinner för något, svarar övertygande och pratar med känsla, men när man sen kollar närmre på VAD som sagts så inser man att personen inte svarat på frågan alls? Det är ett annat exempel på ”välformulerad luft”.

  När ett stort, fett ”ingenting” viras in i ett fint paket. Det är typ så man kan sammanfatta Rumänien för mig i år.

  Som sagt, Rumänien får gärna komma 8-10a i sin semifinal för min del. De är min 23e plats. Men jag tror de får det tufft.

  Bästa rumänska genom tiderna:
  • ”Zaleilah” – 2012
  – Ganska ensam om det. Men denna låten spelas några gånger per sommar ändå i min umgängeskrets. Grymt härlig sommarvind.

  Sämsta rumänska genom tiderna:
  • ”Moment of silence” – 2016
  – Man ska inte sparka på liggande, men den här låten var verkligen förfärlig. Så teatralisk och pretentiös. En värre version av Litauens låt 2008. Med det sagt tycker jag hans situation hanterades uruselt av TVR 2016, och jag har såklart sympatier för honom.

  Rumänsk guilty pleasure:
  • ”I admit” – 2004
  – Alltså… jag älskar denna låt. Lite skam känner man. För låten känns lite billig och trashig, men fan… Jag kan inte låta bli.

  Borde vunnit i år:
  • ”Royalty” – Feli
  – Ojoj, ESC-18 hade behövt denna varma, fotbolls-VMluktande låt med både influenser från hela världen. Feli hade också en unik röst som jag först avskydde, men som sen växte till en styrka 🙂

 3. Daniela

  @Zacke: vad glad jag blir att du tyckte om ”De la Capat”! 🙂 Jag skrev igår under en annan rubrik vad jag tyckte omThe Humans så jag ska inte upprepa mig men jag tror att de kommer till final.
  Jag skrev också om ” De la Capat” att enligt mig är det finaste bidraget Rumänien har skickat hittills ❤️ Jag älskar allt med den låten och Voltaj är mitt och många många rumäners favorit band! De är grymma inte minst för att de gör massa gott arbete för att hjälpa ensamma barn i Rumänien!

 4. Micke

  Detta är årets absolut svåraste bidrag att sätt betyg på. Jag ligger på en betygsnivå just nu men imorgon kan det vara på en helt annan nivå. Det växlar väldigt från topp till lägre i bidraget. Kommer nu att göra en ganska märklig grej men jag känner att det är enda sättet att få grepp på låten. Sekunderna är utifrån studioversionen:

  0-0.42: En av de ställen i låten där den ligger på sin lägsta nivå. Tyvärr hjälper dessutom inte hennes engelska till.
  0.42-1.20 Nu kommer plötsligt lite Bonnie Tylervibbar in i låten och överhuvudtaget börjar jag tappa känslan av att vilja stänga av bidraget. Stråkarna gör sitt till.
  1.20-1.39 Äntligen händer det något och plötsligt får jag känslan av att kanske får mina sju bidrag i topp sällskap av ett åttonde med betyg 9.
  1.39-1.57 Vad hände? Gitarrer bygger upp förväntningar men det som följer är sång i refrängen som får en att tro att hon drabbats av kikhosta. öh-öh-öh-öh
  1.57-2.15 Plötsligt hamnar vi åter igen i det sömniga introt men stråkarna hjälper sångerskan från att somna.
  2.15-2.34 Plötsligt är både kikhostan och dåsigheten borta och gitarrerna bygger åter igen ett kraftfullt hopp och får med sig sångerskan som vaknat till! Bidragets högsta punkt
  2.34-2.53 Sångerskan kraftfulla utspel får henne att få ännu en kikhosta attack som hon inte hämtar sig ifrån och plötsligt är låten slut.

  Vad betyder då allt detta när det gäller min betygsättning. Det är tyvärr ett ojämnt bidrag med både toppar och dalar men Micke älskar ju gitarrer så han sätter ett extra plus för dem när han ger sitt betyg till bidraget. Låten är ett bra försök till något riktigt bra men det känns tyvärr som det ofta gör i schlagers numera. För många kockar…….. Jag har ingen aning om hur många de är de som knåpat ihop den här låten men jag har oerhört svårt att tro att de skulle vara mindre än tre. Säkert än mer.

  Betyg (8/10)

  Rumäniens bästa genom tiderna:
  För mig finns det ett som står över allt annat som Rumänien ställt upp med. Än idag är jag halvt chockad över den orättvisa placering den fick. Hörde jag och de som röstade samma låt? Den hade det mesta. Fattar nada. Rumänska är dessutom ett väldigt vackert språk att sjunga på. Bidraget är ”De la Capat”, Voltaj från 2015.

  Rumäniens sämsta genom tiderna:
  Får dåliga vibbar bara jag tänker på det här bidraget och då är det refrängen jag tänker på främst. Entonigt klingar den lilla klockan är ett uttryck man hör ibland och det stämmer verkligen in på den här refrängen. En klinkande keyboard svävar runt i ett intet förtvivlat letandes efter meningen med musik. I samma desperation befinner sig två sångare som aldrig får kontakt med vare sig varandra, keyboarden eller övriga instrument. Usch är ett bra ord. Bidraget är “Miracle”, Paula Seling & OVI från 2014. En av esc-historiens absolut sämsta refränger.

  Rumäniens största glädjepiller:
  Ibland finns det bidrag som bara får upp mungiporna på en nästan bara man tänker på den. Detta var definitivt ett sådant tillfälle i ESC. Bidraget är “Yodel it”, Ilinca & Alex Florea från 2017

  Rumäniens bästa bidrag 2018:
  Jag brukar säga att det är roligare när man är ensam om att gilla en låt än om alla gillar låten. Ett bra exempel fanns i den rumänska uttagningen i år.Jag hade en liten gissningslek med Adri om det här. Ett bidrag där tyckte jag var jättemysigt men jag kände från första början att det här kommer jag nästan att bli ensam om. Sedan kom då liveframträdandet och då lämnade jag som sista man skeppet. Vad tusan hände? Killen kunde ju inte sjunga och allt i övrigt föll också ihop. I synnerhet ljudmattan i bakgrunden som dog. Ett mysigt bidrag kapsejsade helt

  https://www.youtube.com/watch?v=wWcux5c-PTA

  Eftersom den dog så fullständigt får jag välja ett annat bidrag och då blir det detta. Synd bara att de inte tog det andra bidraget istället som många trodde var det riktiga bidrag. Minns inte ens vad den hette.

  https://www.youtube.com/watch?v=SV44Powu3fI

  Jo nu minns jag plötsligt vad det andra bidraget hette. Det som som en del trodde han skulle tävla me. “Nothing In Between”

 5. Adri

  Jag verkar vara en av få som inte uppskattar ”De la capat”. För mig en oerhört sömnig vers, som bygger mot en väldigt medioker refräng. Texten är väl lite trevlig, men syn att allt omkring bara är grått och trist, inte minst Voltaj själva. Jag minns min förvåning när den gick till final 2015. Tyvärr… den skulle faktiskt fått ett sämre resultat om jag var enväldig domare. (Lyckligtvis för er andra så är jag inte det 🙂 )

  Och för att svara lite snabbt till Micke: en snabb googling visar att det är tre stycken som skrivit låten. Sångerskan, bassisten och pianisten är de tre som ligger bakom låten.

 6. Daniela

  @Micke: du gillade också ”De la Capat” 🙂
  Ja, du, jag blev inte heller glad när det stod klart att The Humans hade vunnit! Nej, nej, nej! Tänkte jag då för det är så som ni säger och det stämmer med vad jag själv tyckte då men nu blev det så och jag väljer att tro att de kommer att knäppa en plats i final för de är ändå bättre en Finland till exempel enligt mitt tycke iaf! Jag håller tummarna för Cristina Caramarcu och truppen, de har levererat super live i Tel Aviv och Lissabons så det kommer att gå vägen! 🙂

 7. Micke

  @Daniela, du har nog missförstått lite där 🙂 Jag är glad att Humans vann. Klart bäst av de som var i finalen

 8. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – RUMÄNIEN:

  Låtens titel slår mig i ansiktet. Det här är ingen låt. Det är bara en kvinna som öppnar munnen och vräker ur sig ljud i olika former och läten. Verserna är plågsamma, texten är bedrövlig, refrängen är skrikig. Det mest oroväckande med Rumänien 2018 är att alla tror att detta går vidare bara för att Rumänien alltid kvalificerat sig. Rumänien ska säga hejdå till alla deras tider i finalen.

  Deras uttagning var åt skogen med 60 låtar i finalen?? Tävlingen sätter igång och folk röstar på det dem tycker om. Men när de har gjort det i flera veckor så när man väl röstar i finalen röstar man på något man annars inte skulle ha röstat på. Vi såg detta med Litauen förra året som skickade Fusedmarc, och med Rumänien i år.
  Ärligt talat så tycker jag detta är chockerande dåligt och jag ska säga att Rumänien hade ändå ett par låtar som hade gjort bättre ifrån sig. Men detta är utan att argumentera det värsta Rumänska bidrag i ESC.

  Här ska man bara kasta och börja om. Jag håller med Daniella som skrev att Feli hade varit ett mycket bättre beslut eller Jukebox-låten. Cristina har en röst som hon använder på fel ställen och obalanserad instrumentering. Daterad och smutsig produktion. Att detta kommer från Rumänien är otroligt…

  BETYG: 1/10

 9. Daniela

  Jag lägger här länken till en cncert med Voltaj med ” De la Capat” eftersom det visar hur stora Voltaj är i Rumänien men också för att de gör ett sådant fint fint arbete. I början berättar barnen som blir ensamma om saknaden efter den förälder som är tvungen att lämna landet och barnen för att arbeta i andra länder där de får bättre betalda jobb. Vi lever i en orättvis värld och jag tycker att bidrag som detta eller Jamalas 2016 är gulvärda i ESC sammanhang. Vi behöver trotts allt hålla oss med fötterna på denna planet.
  @Adri: jag önskar mig kunnat låna dig en liten det av mitt rumänska hjärta och språk så att du hade en möjlighet att få helheten och känna på riktig denna vackra sång, för även om du lyssnat på den engelska versionen så är det inte samma sak. ❤️

  https://youtu.be/ZJoBhWMVRss

 10. Adri

  Daniela: Jag har hört den rumänska också 🙂 Ibland gillar man inte vissa låtar helt enkelt

 11. Daniela

  @Micke: men då så! Jag gillade Feli så jag blev rejält besviken att de inte vann men sen efter ett tag accepterade jag detta och nu hejar jag förstås på Rumänien, Italien, Grekland och Sverige, som jag gör varje år! Men i år blir det lite besvärligt för jag gillar Israel också! Fast jag tror inte de vinner! Jag tror att det blir Bulgarien och ack! jag pallar inte med den låten alls!

 12. Daniela

  Glömt göra en smilande gubbe 🙂 och ett ❤️

 13. Daniela

  @Adri, har du tittat på concerten jag skickat? Jag gråter varje gång jag lyssnar på denna låt, det blir så väldigt starkt för mig! Men hag förstår om du inte kan fatta tycke för det! Varje år finns ett sådant bidrag för var och en av oss! Det hör till! 🙂

 14. Adri

  Daniela: Ja det har jag. Voltaj är säkert jättestora, men för mig personligen betyder det ingenting. Det finns mååååånga stora artister jag inte har mycket till övers för (exempelvis: inget fan alls av Beyoncé). Och de är säkert fina människor också… men så kommer man till låten. Och den är tyvärr dötrist för mig. Jag blir inte lika berörd som ni blir. Musiken och budskapet går inte heller hand i hand för mig.

 15. Adri

  En polack: Liten rättelse bara 🙂 du skriver ”folk röstar på det dem tycker om. Men när de har gjort det i flera veckor så när man väl röstar i finalen röstar man på något man annars inte skulle ha röstat på”.

  Men det är inte helt sant. Folket röstade nog antingen taktiskt för att sänka nån annan, eller med hjärtat 🙂 För de röstade inte ”i flera veckor” 🙂 Tittarna röstade bara i finalen. Innan dess var det 100% juryröster 🙂

 16. En polack

  Aha. Jag menade folk som jury 🙂

 17. En polack

  Glad att det inte var något Svenska-fel 😉

 18. Daniela

  @Adri: ok Adri men vi är ense om Beyonce’ 🙂 Det är väl bra, eller hur? 🙂 Aldrig Beyonce’ och hag häpnar alltid om jag rockar titta på någon video med henne! Däremot är Tina Turner My Queen för all evighet om den finns! 🙂

 19. Daniela

  Jag häpnar alltid över att folk dör gör henne helt enkelt! Fattar nada!

 20. Daniela

  för inte gör

 21. En polack

  Att människorna i juryn och folket i landet – tänkte att det går lite hand i hand

 22. Micke

  @Daniela, en fråga riktad till dig. Självklart får andra svara också om de vill men jag tänkte mest på detta med dig och Rumänien. Som jag skrev här ovanför fanns det ett bidrag i Rumäniens uttagning som jag gillade från första stund och som jag lika fort förstod att jag skulle bli ensam om att tycka om. Tycker bidraget är så himla mysigt i sin halvsömnighet, vilket även gäller hans röst. Tyvärr visade det ju sig sedan att han inte ens kunde sjunga tyvärr. Visste från sekund ett att den skulle vara chanslös men det brydde jag mig inte ett dugg om. Jag tyckte om den och det var det viktiga i detta.

  Du som följer detta mer än oss övriga finns det någon i Rumänien som gillar den överhuvudtaget? 🙂 Vad tycker Daniela själv om den? Som jag sagt så tycker jag det är roligare att vara ensam om att tycka om bidrag än att alla tycker om det. Därmed inte sagt att det inte skulle vara kul om någon annan förutom mig gillar den 🙂

  Men Daniela för tusan om du ska lyssna så lyssna på videon och inte live för det är enorm skillnad

  Jag gillar den oavsett vad andra tycker 🙂 Den mysiga dåsigheten och inte minst de sömniga stråkarna i bakgrunden

 23. Micke

  @Daniela

  Kanske bra om jag nämner låtens titel också 🙂 Äh här är den igen

  https://www.youtube.com/watch?v=wWcux5c-PTA

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se